коластра, прием и ползи
Коластра е универсалната първа суперхрана за всеки бозайник

Коластра. Продължителност на прием и ползи. От крава. Предозиране

Действие и ползи. Коластра от крава: предимства и недостатъци. Предозиране. Как се взема от възрастни? За имунитет. Коя е най-добрата коластра за деца?.

Още в текста: При псориазис и невродермит. При Хашимото. При менопауза. Против вируси при рак. За деца и възрастни. Имунокол перфект. На Аквасорс. Зелена енергия и коластра. С пчелно млечице. Странични ефекти и противопоказания.

Защо говорим за коластра и каква е всъщност ползата й за здравето на нашето тяло? Известно е, че майчината коластра е първата храна, която новороденото получава от млечните жлези на родителката си, преди да дойде ред на обичайната кърма.

Коластрата е изумителен коктейл от имунни и растежни компоненти, които съхраняват живота и правят младия организъм устойчив на външните въздействия (zdravodete.com). Коластра – това без съмнение е най-важната храна на света: стандартните питателни вещества влизат в крехкия детски организъм с цял спектър от антитела, есенциални мастни киселини, олигозахариди, цитокини, фосфолипиди.

Ефектът от приема им се умножава многократно при синергичното действие на споменатите компоненти – заедно.

Коластра – това наистина не е само храна, а и средство за лечение, профилактика и укрепване на имунната система. С добавена коластра се осигурява правилен растеж на младия организъм, стабилност на костната система, баланс и устойчивост на имунитета, предпазване от инфекции, бързо зарастване на рани, подобряване на работоспособността и издръжливостта, бързо възстановяване след тежки заболявания.

Приемът на коластра оптимизира мускулния тонус, забавя процесите на стареене, подобрява състоянието на съединителните тъкани и кожата. Важна е за стабилността на нервната система, вдъхва положителен заряд на емоциите, подобрява цялостно функциите на вътрешните органи.

Коластра от крава: предимства и недостатъци

Научно доказано е, че с коластра от крава човешкият организъм може надеждно да се защити от множество вирусни заболявания и инфекции. Коластрата от крава съдържа 20 пъти повече имунни и антибактериални фактори от човешката коластра.

Предпазва от такива агресивни патогени като стафилококи, ешерихия коли, кандида; дава готови антитела срещу множество заболявания (24chasa.bg). Не без значение са растежните фактори, които насърчават оптималното развитие и регенерация на костна, мускулна и съединителна тъкан.

Освен готовите защитни компоненти споменатата коластра от крава дава на приемащия организъм и алгоритъм, по който сам да си изработва антитела срещу нови микробни инвазии. Освен това с прием на коластра тялото попълва дефицитите си от витамини, пробиотици, антиоксиданти.

Счита се, че кравите са универсални донори на коластра – компонентите на техния продукт са съвместими с организмите на всички бозайници. Все пак е важно да се знае, че коластра за лечебни цели и профилактика не може да се вземе от всяко животно.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

“Промишлените” млечни крави приемат антибиотици, стероиди, хормони на растежа и тяхната коластра не е чистият продукт, от който може да се произведе коластра панацея. Затова кравите за лечебния продукт коластра трябва да се отглеждат в екологично чисти райони със защитени пасища.

Производителите на хранителни добавки с коластра уверяват, че техните продукти са само и точно такива (aquasoursecolostrum.blogspot.com).

При гастрит и язва

коластра
Хранителните добавки с коластра се произвеждат от краве мляко

Част от оздравителните ефекти при прием на коластра се дължат на т.н. растежни фактори. Специални функции има епителният растежен фактор: известен е с мощното си съдействие в оздравителните процеси при възпаление на кожата и лигавиците.

Приемът на коластра ускорява и прави надеждно лечението на възпалителни процеси и рани в стомаха и дванадесетопръстника, в чревния тракт. Това е причината да се включва коластра при комплексното лечение на гастрит и язва, на ентерит и колит (zdravebg.info).

Действието на епителния растежен фактор е важно не само за оздравителните процеси при инфекции в храносмилателната система, но също така и в дихателната и отделителната.

При херпес

Хранителната добавка коластра дава възможност на организма да укрепне при антивирусното й и имуномодулиращо действие (framar.bg). Известно е, че освен с осемте растежни фактора тя зарежда приемащия организъм с 37 имунни фактора.

При такава характеристика не е трудно да се приеме, че с коластра ефективно можем да се предпазим от действието на упоритите херпес вируси. При повтарящи се херпеси и херпес зостер, както и при очевиден срив на имунната система, с коластра може да се постигне контрол върху болестните процеси и по-бърз оздравителен ефект.

При гъбички

Вече стана дума, че с коластра в организма постъпват готови антитела и се приема нещо като матрица за изграждане на собствени спрямо нов “агресор”. Тук става дума за приема на имуноглобулини – особени протеини, с чиято помощ се противодейства срещу гъбички и плесени (zdravebg.info).

Системният прием на коластра предпазва от такива зарази, а при вече придобита инфекция лечението е по-ефективно. С коластра се преодоляват и упорити инфекции от рода на тези от кандида албиканс.

При грип

Има няколко популярни продукта с коластра, чието действие е целево предназначено за защита от грип и настинки. Ефектът от приема им е устойчивост на лигавиците на носа и гърлото към вирусни атаки и зареждане с антитела срещу инвазия на патогенни микроорганизми (налични са например продукти на Аквасорс с антитела срещу 20 микробиални инфекции).

Терапиите с коластра подготвят организма да бъде устойчив срещу грипните вируси и възможни последващи бактериални инфекции и на практика това прави лечението с антибиотици излишно. При това – без да се рискува здравето от по-късни усложнения (estestveni.com).

При диабет и подагра

Активните компоненти на коластрата балансират правилната обмяна на веществата. Те са в състояние да регулират стойностите на кръвната захар, холестерола и липидите, което прави добавките с коластра изключително стойностни при диабет и подагра (green-master.eu).

За имунитет

коластра
Коластра се използва за имунопрофилактика и лечение на различни болести

Съставът на коластрата с наличието на важни растежни и имуномодулиращи фактори прави добавките, за които става дума, важни за изграждане и поддържане на стабилна имунна система (fhl.bg).

Особена роля играят имуноглобулините – специфични антитела, които “охраняват” здравите клетки и тъкани от инвазията на патогенни микроорганизми – бактерии и вируси. Специфични антитела в коментираната коластра предпазват от инфекция деликатни тъкани, каквито са лигавиците, или ускоряват оздравителните процеси в тях, в кожата и други тъкани.

Описваните продукти подкрепят имунната система при терапии на възпалителни заболявания, възстановяване след травми и операции, при автоимунни заболявания и усложнения след вирусни инфекции. Вече е доста популярна практиката преди грипни епидемии да се правят профилактични курсове с коластра, за да се предотврати заразяването.

мнения, отзиви, коментари, форум

При екзема и акне

С коластра доказано може да се подобри общото състояние на съединителните тъкани, в частност на кожата. Растежните и имунните фактори в нея позволяват да се овладеят локални инфекции и разранявания вследствие на акне и екземи.

Приемът на коластра действа антибактериално и противовъзпалително, което стимулира организма да “включи” регенериращи процеси в пластовете епидермис. При наличието на подобни компоненти регенерацията на оздравяващата кожа протича по-бързо и пълноценно (gmhealt-bg.weebly.com).

При псориазис и невродермит

Добавките с коластра дават възможност заболявания на кожата от типа на псориазис да се преодолеят чрез вътрешно пречистване на организма и подкрепа на имунната система. За проблем като псориазис особено важен е фактът, че терапията с коластра балансира както състоянието на кожата, така и това на нервната система и метаболизма (anhira.com).

Играят роля растежните фактори, които насърчават възстановяването на увредената кожа, преодоляването на възпалителните процеси.

При невродермит е характерно особено състояние не само на кожата, но на организма като цяло – болестни симптоми има в нервната система, храносмилането, дихателните органи. При кожата са налице обриви и зачервявания, които я правят да изглежда като покрита с песъчинки. Активните огнища от невродермит са зачервени и подути, често се разраняват.

Могат да бъдат засегнати всички зони на тялото, включително лицето. Лечението с локални средства за външно приложение може единствено да облекчи симптомите, но не и да неутрализира причините. Приемът на коластра възстановява вътрешни баланси, хармонизира ензими и имунни фактори, балансира клетъчното хранене. Възстановява се нормалното съотношение на кръвните компоненти – известно е, че по състав коластрата е по-близка до кръвта, отколкото до млякото (dar-center.com).

Дайте мнение и Вие тук!

При Хашимото

коластра
В бодибилдинга с коластра се правят мускули

Болестите на щитовидната жлеза са едно от “полетата” за приложение на терапия с коластра. По-специално при т.н. болест на Хашимото е налице понижена хормонална продукция, причинена от възпалителен процес в жлезата. Заболяването е автоимунно.

Чрез прием на коластра може да се постигне ограничаване на възпалителния процес, укрепване на имунната система и съхраняване на жлезата чрез забавяне деструктивните процеси в нея (apollon.blog.bg).

При менопауза

Приемът на коластра при менопауза има изявен терапевтичен ефект: подобрява се костната плътност и се предотвратява развитието на остеопороза. Режим с коластра внася в тялото растежните фактори, които насърчават образуването на нови клетки в костната тъкан и избягване на синдрома леки кости (vodoraslibg.com).

Освен това профилактиката с коластра забавя клетъчното стареене, подобрява състоянието на кожата и съединителните тъкани – всичко комплексно се отразява върху подобрените възможности за движение без болка. Преодоляват се с по-голяма лекота състояния на потиснатост и депресия, или на раздразнителност.

Против вируси при рак

Имунните фактори и факторите на растежа позволяват приемът на коластра да съдейства при лечението на раково болни пациенти. Счита се, че чрез коластра може да се ограничи растежът на раковите клетки и тяхното разпространение в организма. Това е категорично важно особено при химиотерапия и лъчева терапия, защото с коластра организмът преодолява по-безболезнено мъчителните странични действия на медикаментите (zdrave123.com).

За деца и възрастни

Специалистите по природосъобразно хранене и медиците са наясно с това, че няма специална коластра за деца и такава за възрастни: различни могат да бъдат дозировката и формата на продукта (kolastra-colostrum.blogspot.com).

При децата най-остра потребност от прием по подходящ начин на коластра има непосредствено след прекратеното кърмене, при прехода към детски заведения – ясли и детска градина, и в училищната възраст. Коластра може да се приема под формата на капсули, течност или прах.

Има избор между различни марки – коластра нау фудс, коластра аквасорс, коластра фемили, коластра на абофарма. Има определени за всеки продукт дози за деца и възрастни; няма опасно предозиране – но приемът на по-високи дози не води до по-бързи или по-категорични положителни резултати.

Имунокол перфект

Приемът на коластра за имунитет – имунокол перфект от Або фарма, стабилизира имунната защита срещу вируси, патогенни бактерии и гъбични инфекции. Освен това този продукт подобрява кондицията на костната и мускулната маса, подобрява тонуса и еластичността на кожата, повишава устойчивостта срещу депресии.

От този продукт възрастни трябва да вземат по две капсули дневно – сутрин, 20 минути преди хранене, с чаша вода. Деца над 7 години могат да приемат два пъти дневно по една капсула, разтворена в течност, 20 минути преди хранене. Деца от една до 7 години приемат 1-2 капсули на ден, разтворени в храна (afya-pharmacy.bg).

Имуностимулиращи лекарства за възрастни. Български имуностимулатори за деца. Имуномикс и др.

Биозин

Биозин е продукт, който съдържа голямо количество коластра. Прави се за усилване на имунната система и заздравяване на организма.

Биозин и имунна система: вижте връзката!

На Аквасорс

Класически и популярен по цял свят продукт коластра е този на Аквасорс – капсулите колактив коластра (framar.bg). Той е произведен при специални технологични условия от коластрата на новозеландски крави. Произходът на суровината гарантира екологично чист продукт с отлично съдържание на всички здравословни фактори.

Хранителната добавка е безвредна; препоръчва се за профилактика, за активно спортуващи, при тежко болни във възстановителния период.

Зелена енергия и коластра

Съчетаването на два продукта от Аквасорс – коластра и зелена енергия, подобрява състоянието на имунната система и предпазва, особено когато става дума за деца, от вирусни инфекции и чести настинки. Зелена енергия е съчетание от три растителни компонента: кламатски микроводорасли, спирулина от Хавайските острови и органична люцерна.

Създателите на продукта препоръчват паралелен прием с коластра, за да се гарантира здрава имунна система и нормален растеж при добър енергиен баланс и балансирани емоции (estestveni.com).

С пчелно млечице

Комбинацията на коластра с пчелно млечице съдейства на организма за по-голяма издръжливост, подобрено клетъчно хранене и забавяне процесите на стареене. Продуктът е добър за профилактични програми при високи натоварвания от физически и психически характер (bilki.bg).

Странични ефекти и противопоказания

коластра
Коластра е универсалната първа суперхрана за всеки бозайник

Коластра-продуктите нямат противопоказания. При подходящ режим могат да се приемат от малки деца, хора в напреднала възраст с тежки хронични заболявания, от бременни и кърмачки.

25+ сигурни признаци за бременност: техники на разпознаването + Симптоми

Не са подходящи единствено за онези потребители, които имат непоносимост към мляко и млечни продукти (zdravebg.info).

Прилагането на продукти от типа на коластра, зелена енергия и пчелно млечице става все по-популярно.

Любопитен е фактът, че силно заинтригувани от тях са множество млади майки: именно в техни форуми най-интензивно се обсъжда прилагането на продуктите с коластра за лечение и профилактично укрепване здравето на малки деца.

Предлаганите продукти на родния пазар са от различни производители и понякога е трудно да се ориентираш кое е най-доброто, най-гарантирано откъм реални качества за здравето. Не са и без значение цените – за жалост не по джоба на всеки, който би желал да ги използва.

ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ, КОЛАСТРА И ЕМК – ОТЛИЧЕН ЩИТ ПРОТИВ ГРИПА И ВИРУСИТЕ

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Кои са най-популярните успокоителни?

Успокоителни: Плюсове и минуси от употребата им

Основни групи успокоителни; растителни и синтетични. Има ли успокоителни без рецепти? Какво да не забравяме …

2 коментара

 1. Росица Христова

  моето семеиство приема коластра от немската фирма LR HEALTH @BEAUTY т е здраве и красота.Разбрах за продуктите на тази фирма от моя работодател /работя в немска фирма/има коластра в течно и капсулована.Много сме доволни.Здрави сме и сме успешни.Всички продукти на ЛР са от много висок клас и с голчмо качество и сертификати.Може да им се доверите.Които реши може да порьча на мен ,аз на шефа си и тои ми го изпраща .Аз сьм на 0899311135 Росица

 2. Коластрата е страхотен продукт, който е полезен както за бебета, така и за възрастни хора до дълбока старост. Наистина подкрепям твърденията в статията и смятам, че е много изчерпателна. Поздравления за положения труд!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!  АБОНИРАЙ СЕ!
  АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

  Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

  Публикуваме рядко, не пропускайте!   АБОНИРАЙ СЕ!
   АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

   Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

   Публикуваме рядко, не пропускайте!    АБОНИРАЙ СЕ!
    АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

    Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

    Публикуваме рядко, не пропускайте!     АБОНИРАЙ СЕ!
     АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

     Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

     Публикуваме рядко, не пропускайте!      АБОНИРАЙ СЕ!
      АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

      Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

      Публикуваме рядко, не пропускайте!       АБОНИРАЙ СЕ!