коластра, прием и ползи
Коластра е универсалната първа суперхрана за всеки бозайник

Коластра. Продължителност на прием и ползи. От крава. Предозиране

Действие и ползи. Коластра от крава: предимства и недостатъци. Предозиране. Как се взема от възрастни? За имунитет. Коя е най-добрата коластра за деца?.

Още в текста: При псориазис и невродермит. При Хашимото. При менопауза. Против вируси при рак. За деца и възрастни. Имунокол перфект. На Аквасорс. Зелена енергия и коластра. С пчелно млечице. Странични ефекти и противопоказания.

Защо говорим за коластра и каква е всъщност ползата й за здравето на нашето тяло? Известно е, че майчината коластра е първата храна, която новороденото получава от млечните жлези на родителката си, преди да дойде ред на обичайната кърма.

Коластрата е изумителен коктейл от имунни и растежни компоненти, които съхраняват живота и правят младия организъм устойчив на външните въздействия (zdravodete.com). Коластра – това без съмнение е най-важната храна на света: стандартните питателни вещества влизат в крехкия детски организъм с цял спектър от антитела, есенциални мастни киселини, олигозахариди, цитокини, фосфолипиди.

Ефектът от приема им се умножава многократно при синергичното действие на споменатите компоненти – заедно.

Коластра – това наистина не е само храна, а и средство за лечение, профилактика и укрепване на имунната система. С добавена коластра се осигурява правилен растеж на младия организъм, стабилност на костната система, баланс и устойчивост на имунитета, предпазване от инфекции, бързо зарастване на рани, подобряване на работоспособността и издръжливостта, бързо възстановяване след тежки заболявания.

Приемът на коластра оптимизира мускулния тонус, забавя процесите на стареене, подобрява състоянието на съединителните тъкани и кожата. Важна е за стабилността на нервната система, вдъхва положителен заряд на емоциите, подобрява цялостно функциите на вътрешните органи.

Коластра от крава: предимства и недостатъци

Научно доказано е, че с коластра от крава човешкият организъм може надеждно да се защити от множество вирусни заболявания и инфекции. Коластрата от крава съдържа 20 пъти повече имунни и антибактериални фактори от човешката коластра.

Предпазва от такива агресивни патогени като стафилококи, ешерихия коли, кандида; дава готови антитела срещу множество заболявания (24chasa.bg). Не без значение са растежните фактори, които насърчават оптималното развитие и регенерация на костна, мускулна и съединителна тъкан.

Освен готовите защитни компоненти споменатата коластра от крава дава на приемащия организъм и алгоритъм, по който сам да си изработва антитела срещу нови микробни инвазии. Освен това с прием на коластра тялото попълва дефицитите си от витамини, пробиотици, антиоксиданти.

Счита се, че кравите са универсални донори на коластра – компонентите на техния продукт са съвместими с организмите на всички бозайници. Все пак е важно да се знае, че коластра за лечебни цели и профилактика не може да се вземе от всяко животно.

“Фигурин

“Промишлените” млечни крави приемат антибиотици, стероиди, хормони на растежа и тяхната коластра не е чистият продукт, от който може да се произведе коластра панацея. Затова кравите за лечебния продукт коластра трябва да се отглеждат в екологично чисти райони със защитени пасища.

Производителите на хранителни добавки с коластра уверяват, че техните продукти са само и точно такива (aquasoursecolostrum.blogspot.com).

При гастрит и язва

коластра
Хранителните добавки с коластра се произвеждат от краве мляко

Част от оздравителните ефекти при прием на коластра се дължат на т.н. растежни фактори. Специални функции има епителният растежен фактор: известен е с мощното си съдействие в оздравителните процеси при възпаление на кожата и лигавиците.

Приемът на коластра ускорява и прави надеждно лечението на възпалителни процеси и рани в стомаха и дванадесетопръстника, в чревния тракт. Това е причината да се включва коластра при комплексното лечение на гастрит и язва, на ентерит и колит (zdravebg.info).

Действието на епителния растежен фактор е важно не само за оздравителните процеси при инфекции в храносмилателната система, но също така и в дихателната и отделителната.

При херпес

Хранителната добавка коластра дава възможност на организма да укрепне при антивирусното й и имуномодулиращо действие (framar.bg). Известно е, че освен с осемте растежни фактора тя зарежда приемащия организъм с 37 имунни фактора.

При такава характеристика не е трудно да се приеме, че с коластра ефективно можем да се предпазим от действието на упоритите херпес вируси. При повтарящи се херпеси и херпес зостер, както и при очевиден срив на имунната система, с коластра може да се постигне контрол върху болестните процеси и по-бърз оздравителен ефект.

При гъбички

Вече стана дума, че с коластра в организма постъпват готови антитела и се приема нещо като матрица за изграждане на собствени спрямо нов “агресор”. Тук става дума за приема на имуноглобулини – особени протеини, с чиято помощ се противодейства срещу гъбички и плесени (zdravebg.info).

Системният прием на коластра предпазва от такива зарази, а при вече придобита инфекция лечението е по-ефективно. С коластра се преодоляват и упорити инфекции от рода на тези от кандида албиканс.

При грип

Има няколко популярни продукта с коластра, чието действие е целево предназначено за защита от грип и настинки. Ефектът от приема им е устойчивост на лигавиците на носа и гърлото към вирусни атаки и зареждане с антитела срещу инвазия на патогенни микроорганизми (налични са например продукти на Аквасорс с антитела срещу 20 микробиални инфекции).

Терапиите с коластра подготвят организма да бъде устойчив срещу грипните вируси и възможни последващи бактериални инфекции и на практика това прави лечението с антибиотици излишно. При това – без да се рискува здравето от по-късни усложнения (estestveni.com).

При диабет и подагра

Активните компоненти на коластрата балансират правилната обмяна на веществата. Те са в състояние да регулират стойностите на кръвната захар, холестерола и липидите, което прави добавките с коластра изключително стойностни при диабет и подагра (green-master.eu).

За имунитет

коластра
Коластра се използва за имунопрофилактика и лечение на различни болести

Съставът на коластрата с наличието на важни растежни и имуномодулиращи фактори прави добавките, за които става дума, важни за изграждане и поддържане на стабилна имунна система (fhl.bg).

Особена роля играят имуноглобулините – специфични антитела, които “охраняват” здравите клетки и тъкани от инвазията на патогенни микроорганизми – бактерии и вируси. Специфични антитела в коментираната коластра предпазват от инфекция деликатни тъкани, каквито са лигавиците, или ускоряват оздравителните процеси в тях, в кожата и други тъкани.

Описваните продукти подкрепят имунната система при терапии на възпалителни заболявания, възстановяване след травми и операции, при автоимунни заболявания и усложнения след вирусни инфекции. Вече е доста популярна практиката преди грипни епидемии да се правят профилактични курсове с коластра, за да се предотврати заразяването.

мнения, отзиви, коментари, форум

При екзема и акне

С коластра доказано може да се подобри общото състояние на съединителните тъкани, в частност на кожата. Растежните и имунните фактори в нея позволяват да се овладеят локални инфекции и разранявания вследствие на акне и екземи.

Приемът на коластра действа антибактериално и противовъзпалително, което стимулира организма да “включи” регенериращи процеси в пластовете епидермис. При наличието на подобни компоненти регенерацията на оздравяващата кожа протича по-бързо и пълноценно (gmhealt-bg.weebly.com).

При псориазис и невродермит

Добавките с коластра дават възможност заболявания на кожата от типа на псориазис да се преодолеят чрез вътрешно пречистване на организма и подкрепа на имунната система. За проблем като псориазис особено важен е фактът, че терапията с коластра балансира както състоянието на кожата, така и това на нервната система и метаболизма (anhira.com).

Играят роля растежните фактори, които насърчават възстановяването на увредената кожа, преодоляването на възпалителните процеси.

При невродермит е характерно особено състояние не само на кожата, но на организма като цяло – болестни симптоми има в нервната система, храносмилането, дихателните органи. При кожата са налице обриви и зачервявания, които я правят да изглежда като покрита с песъчинки. Активните огнища от невродермит са зачервени и подути, често се разраняват.

Могат да бъдат засегнати всички зони на тялото, включително лицето. Лечението с локални средства за външно приложение може единствено да облекчи симптомите, но не и да неутрализира причините. Приемът на коластра възстановява вътрешни баланси, хармонизира ензими и имунни фактори, балансира клетъчното хранене. Възстановява се нормалното съотношение на кръвните компоненти – известно е, че по състав коластрата е по-близка до кръвта, отколкото до млякото (dar-center.com).

Дайте мнение и Вие тук!

При Хашимото

коластра
В бодибилдинга с коластра се правят мускули

Болестите на щитовидната жлеза са едно от “полетата” за приложение на терапия с коластра. По-специално при т.н. болест на Хашимото е налице понижена хормонална продукция, причинена от възпалителен процес в жлезата. Заболяването е автоимунно.

Чрез прием на коластра може да се постигне ограничаване на възпалителния процес, укрепване на имунната система и съхраняване на жлезата чрез забавяне деструктивните процеси в нея (apollon.blog.bg).

При менопауза

Приемът на коластра при менопауза има изявен терапевтичен ефект: подобрява се костната плътност и се предотвратява развитието на остеопороза. Режим с коластра внася в тялото растежните фактори, които насърчават образуването на нови клетки в костната тъкан и избягване на синдрома леки кости (vodoraslibg.com).

Освен това профилактиката с коластра забавя клетъчното стареене, подобрява състоянието на кожата и съединителните тъкани – всичко комплексно се отразява върху подобрените възможности за движение без болка. Преодоляват се с по-голяма лекота състояния на потиснатост и депресия, или на раздразнителност.

Против вируси при рак

Имунните фактори и факторите на растежа позволяват приемът на коластра да съдейства при лечението на раково болни пациенти. Счита се, че чрез коластра може да се ограничи растежът на раковите клетки и тяхното разпространение в организма. Това е категорично важно особено при химиотерапия и лъчева терапия, защото с коластра организмът преодолява по-безболезнено мъчителните странични действия на медикаментите (zdrave123.com).

За деца и възрастни

Специалистите по природосъобразно хранене и медиците са наясно с това, че няма специална коластра за деца и такава за възрастни: различни могат да бъдат дозировката и формата на продукта (kolastra-colostrum.blogspot.com).

При децата най-остра потребност от прием по подходящ начин на коластра има непосредствено след прекратеното кърмене, при прехода към детски заведения – ясли и детска градина, и в училищната възраст. Коластра може да се приема под формата на капсули, течност или прах.

Има избор между различни марки – коластра нау фудс, коластра аквасорс, коластра фемили, коластра на абофарма. Има определени за всеки продукт дози за деца и възрастни; няма опасно предозиране – но приемът на по-високи дози не води до по-бързи или по-категорични положителни резултати.

Имунокол перфект

Приемът на коластра за имунитет – имунокол перфект от Або фарма, стабилизира имунната защита срещу вируси, патогенни бактерии и гъбични инфекции. Освен това този продукт подобрява кондицията на костната и мускулната маса, подобрява тонуса и еластичността на кожата, повишава устойчивостта срещу депресии.

От този продукт възрастни трябва да вземат по две капсули дневно – сутрин, 20 минути преди хранене, с чаша вода. Деца над 7 години могат да приемат два пъти дневно по една капсула, разтворена в течност, 20 минути преди хранене. Деца от една до 7 години приемат 1-2 капсули на ден, разтворени в храна (afya-pharmacy.bg).

Имуностимулиращи лекарства за възрастни. Български имуностимулатори за деца. Имуномикс и др.

Биозин

Биозин е продукт, който съдържа голямо количество коластра. Прави се за усилване на имунната система и заздравяване на организма.

Биозин и имунна система: вижте връзката!

На Аквасорс

Класически и популярен по цял свят продукт коластра е този на Аквасорс – капсулите колактив коластра (framar.bg). Той е произведен при специални технологични условия от коластрата на новозеландски крави. Произходът на суровината гарантира екологично чист продукт с отлично съдържание на всички здравословни фактори.

Хранителната добавка е безвредна; препоръчва се за профилактика, за активно спортуващи, при тежко болни във възстановителния период.

Зелена енергия и коластра

Съчетаването на два продукта от Аквасорс – коластра и зелена енергия, подобрява състоянието на имунната система и предпазва, особено когато става дума за деца, от вирусни инфекции и чести настинки. Зелена енергия е съчетание от три растителни компонента: кламатски микроводорасли, спирулина от Хавайските острови и органична люцерна.

Създателите на продукта препоръчват паралелен прием с коластра, за да се гарантира здрава имунна система и нормален растеж при добър енергиен баланс и балансирани емоции (estestveni.com).

С пчелно млечице

Комбинацията на коластра с пчелно млечице съдейства на организма за по-голяма издръжливост, подобрено клетъчно хранене и забавяне процесите на стареене. Продуктът е добър за профилактични програми при високи натоварвания от физически и психически характер (bilki.bg).

Странични ефекти и противопоказания

коластра
Коластра е универсалната първа суперхрана за всеки бозайник

Коластра-продуктите нямат противопоказания. При подходящ режим могат да се приемат от малки деца, хора в напреднала възраст с тежки хронични заболявания, от бременни и кърмачки.

25+ сигурни признаци за бременност: техники на разпознаването + Симптоми

Не са подходящи единствено за онези потребители, които имат непоносимост към мляко и млечни продукти (zdravebg.info).

Прилагането на продукти от типа на коластра, зелена енергия и пчелно млечице става все по-популярно.

Любопитен е фактът, че силно заинтригувани от тях са множество млади майки: именно в техни форуми най-интензивно се обсъжда прилагането на продуктите с коластра за лечение и профилактично укрепване здравето на малки деца.

Предлаганите продукти на родния пазар са от различни производители и понякога е трудно да се ориентираш кое е най-доброто, най-гарантирано откъм реални качества за здравето. Не са и без значение цените – за жалост не по джоба на всеки, който би желал да ги използва.

ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ, КОЛАСТРА И ЕМК – ОТЛИЧЕН ЩИТ ПРОТИВ ГРИПА И ВИРУСИТЕ

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

туберкулоза

Туберкулоза: най-важното за болестта

Туберкулоза – симптоми. Необходими изследвания. Има ли лечение и какво? Заразна ли е? Тест. Ваксина. …

2 коментара

  1. Росица Христова

    моето семеиство приема коластра от немската фирма LR HEALTH @BEAUTY т е здраве и красота.Разбрах за продуктите на тази фирма от моя работодател /работя в немска фирма/има коластра в течно и капсулована.Много сме доволни.Здрави сме и сме успешни.Всички продукти на ЛР са от много висок клас и с голчмо качество и сертификати.Може да им се доверите.Които реши може да порьча на мен ,аз на шефа си и тои ми го изпраща .Аз сьм на 0899311135 Росица

  2. Коластрата е страхотен продукт, който е полезен както за бебета, така и за възрастни хора до дълбока старост. Наистина подкрепям твърденията в статията и смятам, че е много изчерпателна. Поздравления за положения труд!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *