Коя е правилната продължителност на прием на коластра?
за деца? А за възрастни? Предозиране с коластра.

Продължителност на прием на коластра. Ползи и странични ефекти. Мнения

Коя е правилната продължителност на прием на коластра? Странични ефекти, ползи, мнения. Коя е най-добрата коластра за деца? А за възрастни? Предозиране с коластра

Коластра е първата храна, която новороденото получава, преди да потече обичайната кърма. Това е изумителен коктейл от имунни и растежни компоненти, които съхраняват живота и правят младия организъм устойчив на външните въздействия. Тя подава антитела, есенциални мастни киселини, олигозахариди, цитокини, фосфолипиди.

коластра, прием и ползи
Коластра е универсалната първа суперхрана за всеки бозайник

За новородените коластра е храна, а за възрастните – средство за лечение и укрепване на имунната система.

Добра продължителност на прием на коластра

Коластра днес се предоставя на капсули като био добавка и се прилага като имуностимулатор. Стандартното съдържание на капсулата е от 300 мг. Терапията се осъществява чрез продължителен прием в следните срокове.

Таблица

ВЪЗРАСТИНТЕНЗИВНО ПРИЕМАНЕПОДДЪРЖАЩА ПРОГРАМА
1 – 7 години5 дни Х 600 мг30 дни Х 300 мг
7 – 18 години5 дни Х 900 мг30 дни Х 600 мг
Над 18 години5 дни Х 1500 мг30 дни Х 600 мг

Ползи от прием на коластра

Приемането на коластра осигурява правилен растеж на младия организъм, стабилност на костната система, баланс и устойчивост на имунитета, предпазва от инфекции, бързо заздравява рани, подобрява работоспособността и издръжливостта, бързо възстановява след тежки заболявания.

И още: оптимизира мускулния тонус, забавя процесите на стареене, подобрява състоянието на съединителните тъкани и кожата. Важна е за стабилността на нервната система, вдъхва положителен заряд на емоциите, подобрява цялостно функциите на вътрешните органи.

Научно доказано е, че с коластра от крава човешкият организъм може надеждно да се защити от множество вирусни заболявания и инфекции. Коластрата от крава съдържа 20 пъти повече имунни и антибактериални фактори от човешката коластра.

Предпазва от такива агресивни патогени като стафилококи, ешерихия коли, кандида; дава готови антитела срещу множество заболявания. Не без значение са растежните фактори, които насърчават оптималното развитие и регенерация на костна, мускулна и съединителна тъкан.

Освен готовите защитни компоненти споменатата коластра от крава дава на приемащия организъм и алгоритъм, по който сам да си изработва антитела срещу нови микробни инвазии. Освен това с прием на коластра тялото попълва дефицитите си от витамини, пробиотици, антиоксиданти.

Странични ефекти

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Коластра-продуктите нямат противопоказания. При подходящ режим могат да се приемат от малки деца, хора в напреднала възраст, с тежки хронични заболявания, от бременни и кърмачки.

Не са подходящи единствено за онези потребители, които имат непоносимост към мляко и млечни продукти.

Предозиране

Няма опасност от предозиране на коластра. Но внимание: приемът на по-високи дози не води до по-бързи или по-категорични положителни резултати.

Коя е най-добрата коластра за деца?

Най-добра за децата е коластрата на тяхната майка. Остра потребност от прием по подходящ начин на коластра има непосредствено след прекратеното кърмене, при прехода към детски заведения – ясли и детска градина, и в училищната възраст. Коластра може да се приема под формата на капсули, течност или прах.

коластра
Хранителните добавки с коластра се произвеждат от краве мляко

Но тук въпросът е кой е най-добрият препарат на основата на коластра. Масово се добива коластра от крава, като се сочи, че тя е отлична за всички бозайници. Но освен това има продукти от бивол и от коза, за които се твърди, че са по-добри. За жалост, няма обективни изследвания по този въпрос, които да цитираме.

Коластра за възрастни

Специалистите по природосъобразно хранене и медиците са наясно с това, че няма специална коластра за деца и такава за възрастни: различни могат да бъдат дозировката и формата на продукта. Има определени за всеки продукт дози за деца и възрастни.

Има избор между различни марки – Коластра Нау фудс, Коластра Аквасорс, Коластра Фемили, Коластра на Абофарма.

Мнения и ползи

Прилагането на продукти от типа на коластра, зелена енергия и пчелно млечице става все по-популярно. Силно заинтригувани от тях са младите майки. В техни форуми най-интензивно се обсъжда прилагането на продуктите с коластра за лечение и профилактично укрепване здравето на малки деца.

Оставете и вие мнения и прочетете какви отзиви са оставили хората ТУК в нашия форум или директно пишете коя коластра според вас е добра и коя не, като използвате формата ни за коментари по-долу!

Предлаганите на родния пазар продукти с коластра са от различни производители и с голям диапазон на цените. За жалост някои от добавките не са по джоба на всеки, който би желал да ги използва.

Колактив коластра

Класически и популярен по цял свят продукт коластра е този на Аквасорс – капсулите Колактив коластра. Той е произведен при специални технологични условия от коластрата на новозеландски крави. Произходът на суровината гарантира екологично чист продукт с отлично съдържание на всички здравословни фактори.

Хранителната добавка е безвредна; препоръчва се за профилактика, за активно спортуващи, при тежко болни във възстановителния период.

На Аквасорс

Зелена енергия и Коластра: съчетаването на два продукта от Аквасорс подобрява състоянието на имунната система и предпазва, особено когато става дума за деца, от вирусни инфекции и чести настинки. Зелена енергия е съчетание от три растителни компонента: кламатски микроводорасли, спирулина от Хавайските острови и органична люцерна.

Създателите на продукта препоръчват паралелен прием с коластра, за да се гарантира здрава имунна система и нормален растеж при добър енергиен баланс и балансирани емоции.

ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ, КОЛАСТРА И ЕМК – ОТЛИЧЕН ЩИТ ПРОТИВ ГРИПА И ВИРУСИТЕ

С пчелно млечице

Медекс Словения и Хепи Валей Нова Зеландия комбинират в добавките си коластра с пчелно млечице. Този екип съдейства на организма за по-голяма издръжливост, подобрено клетъчно хранене и забавяне процесите на стареене. Продуктът е добър за профилактични програми при високи натоварвания от физически и психически характер.

Коластра LR (ЛР)

Под названието Лайфтакт са предлага кравешка коластра на германския производител LR Health & beauty от Лайфтакт в две форми – течна и на капсули. Течната 125 мл е на цена от 88 лв. Добита е от европейско говедо, пречистена от казеин и не е пастьоризирана. Опаковка с 60 капсули се предлага на цена от 125 лв. Споменахме, че стандартната капсула коластра съдържа 300 мг, докато тук имаме 800 мг.

мнения, отзиви, коментари, форум
От крава

Суровината за повечето продукти с коластра е добита от крава. Счита се, че кравите са универсални донори на коластра – компонентите на техния продукт са съвместими с организмите на всички бозайници. Все пак е важно да се знае, че коластра за лечебни цели и профилактика не може да се вземе от всяко животно.

“Промишлените” млечни крави приемат антибиотици, стероиди, хормони на растежа и тяхната коластра не е чистият продукт, от който може да се произведе коластра панацея. Затова кравите за лечебния продукт коластра трябва да се отглеждат в екологично чисти райони със защитени пасища.

Производителите на хранителни добавки с коластра уверяват, че техните продукти са само и точно такива.

Имунокол перфект

Приемът на коластра за имунитет – имунокол перфект от Або фарма, стабилизира имунната защита срещу вируси, патогенни бактерии и гъбични инфекции. Освен това този продукт подобрява кондицията на костната и мускулната маса, подобрява тонуса и еластичността на кожата, повишава устойчивостта срещу депресии.

От този продукт възрастни трябва да вземат по две капсули дневно – сутрин, 20 минути преди хранене, с чаша вода. Деца над 7 години могат да приемат два пъти дневно по една капсула, разтворена в течност, 20 минути преди хранене. Деца от една до 7 години приемат 1-2 капсули на ден, разтворени в храна.

Биволска коластра

Добитата от биволи коластра е по-рядко срещана на пазара на биодобавките. Източникът винаги се изтъква в надписите на опаковката. Тези добавки са доста по-скъпи от „кравешките“. Например 120 г коластра от бивол на прах на Муракол Протект е на цена от 99 лв, а 360 г струва 295 лв.

Дайте мнение и Вие тук!

Нау Фудс произвежда комбинация от биволска коластра с билки за имунитета. 90 на брой 500-грамови капсули се продават срещу 65 лв.

Още в текста: Коластра при псориазис и невродермит. При Хашимото. При менопауза. Против вируси при рак. За деца и възрастни
Биозин

Биозин е продукт, който съдържа голямо количество коластра. Прави се за усилване на имунната система и заздравяване на организма.

Биозин и имунна система: вижте връзката!

Тук посочихме само някои продукти с коластра, но не бяхме изчерпателни. Този пазар е много наситен. Само в сайта на Фрамар са описани 60 такива артикула.

Какво лекуваме с коластра

Гастрит и язва

Част от оздравителните ефекти при прием на коластра се дължат на т.н. растежни фактори. Специални функции има епителният растежен фактор: известен е с мощното си съдействие в оздравителните процеси при възпаление на кожата и лигавиците.

Приемът на коластра ускорява и прави надеждно лечението на възпалителни процеси и рани в стомаха и дванадесетопръстника, в чревния тракт. Това е причината да се включва коластра при комплексното лечение на гастрит и язва, на ентерит и колит.

Действието на епителния растежен фактор е важно не само за оздравителните процеси при инфекции в храносмилателната система, но също така и в дихателната и отделителната.

Херпес

Хранителната добавка коластра дава възможност на организма да укрепне при антивирусното й и имуномодулиращо действие. Известно е, че освен с осемте растежни фактора тя зарежда приемащия организъм с 37 имунни фактора.

При такава характеристика не е трудно да се приеме, че с коластра ефективно можем да се предпазим от действието на упоритите херпес вируси. При повтарящи се херпеси и херпес зостер, както и при очевиден срив на имунната система, с коластра може да се постигне контрол върху болестните процеси и по-бърз оздравителен ефект.

Гъбички

Вече стана дума, че с коластра в организма постъпват готови антитела и се приема нещо като матрица за изграждане на собствени спрямо нов “агресор”. Тук става дума за приема на имуноглобулини – особени протеини, с чиято помощ се противодейства срещу гъбички и плесени.

Системният прием на коластра предпазва от такива зарази, а при вече придобита инфекция лечението е по-ефективно. С коластра се преодоляват и упорити инфекции от рода на тези от кандида албиканс.

Грип

Има няколко популярни продукта с коластра, чието действие е целево предназначено за защита от грип и настинки. Ефектът от приема им е устойчивост на лигавиците на носа и гърлото към вирусни атаки и зареждане с антитела срещу инвазия на патогенни микроорганизми (налични са например продукти на Аквасорс с антитела срещу 20 микробиални инфекции).

Терапиите с коластра подготвят организма да бъде устойчив срещу грипните вируси и възможни последващи бактериални инфекции и на практика това прави лечението с антибиотици излишно. При това – без да се рискува здравето от по-късни усложнения.

Диабет и подагра

Активните компоненти на коластрата балансират правилната обмяна на веществата. Те са в състояние да регулират стойностите на кръвната захар, холестерола и липидите, което прави добавките с коластра изключително стойностни при диабет и подагра.

За имунитет
коластра
Коластра се използва за имунопрофилактика и лечение на различни болести

Съставът на коластрата с наличието на важни растежни и имуномодулиращи фактори прави добавките, за които става дума, важни за изграждане и поддържане на стабилна имунна система.

Особена роля играят имуноглобулините – специфични антитела, които “охраняват” здравите клетки и тъкани от инвазията на патогенни микроорганизми – бактерии и вируси. Специфични антитела в коментираната коластра предпазват от инфекция деликатни тъкани, каквито са лигавиците, или ускоряват оздравителните процеси в тях, в кожата и други тъкани.

Описваните продукти подкрепят имунната система при терапии на възпалителни заболявания, възстановяване след травми и операции, при автоимунни заболявания и усложнения след вирусни инфекции. Вече е доста популярна практиката преди грипни епидемии да се правят профилактични курсове с коластра, за да се предотврати заразяването.

Екзема и акне

С коластра доказано може да се подобри общото състояние на съединителните тъкани, в частност на кожата. Растежните и имунните фактори в нея позволяват да се овладеят локални инфекции и разранявания вследствие на акне и екземи.

Приемът на коластра действа антибактериално и противовъзпалително, което стимулира организма да “включи” регенериращи процеси в пластовете епидермис. При наличието на подобни компоненти регенерацията на оздравяващата кожа протича по-бързо и пълноценно.

Псориазис и невродермит

Добавките с коластра дават възможност заболявания на кожата от типа на псориазис да се преодолеят чрез вътрешно пречистване на организма и подкрепа на имунната система. За проблем като псориазис особено важен е фактът, че терапията с коластра балансира както състоянието на кожата, така и това на нервната система и метаболизма.

Играят роля растежните фактори, които насърчават възстановяването на увредената кожа, преодоляването на възпалителните процеси.

При невродермит е характерно особено състояние не само на кожата, но на организма като цяло – болестни симптоми има в нервната система, храносмилането, дихателните органи. При кожата са налице обриви и зачервявания, които я правят да изглежда като покрита с песъчинки. Активните огнища от невродермит са зачервени и подути, често се разраняват.

Могат да бъдат засегнати всички зони на тялото, включително лицето. Лечението с локални средства за външно приложение може единствено да облекчи симптомите, но не и да неутрализира причините. Приемът на коластра възстановява вътрешни баланси, хармонизира ензими и имунни фактори, балансира клетъчното хранене. Възстановява се нормалното съотношение на кръвните компоненти – известно е, че по състав коластрата е по-близка до кръвта, отколкото до млякото.

Хашимото

Болестите на щитовидната жлеза са едно от “полетата” за приложение на терапия с коластра. По-специално при т.н. болест на Хашимото е налице понижена хормонална продукция, причинена от възпалителен процес в жлезата. Заболяването е автоимунно.

коластра
В бодибилдинга с коластра се правят мускули

Чрез прием на коластра може да се постигне ограничаване на възпалителния процес, укрепване на имунната система и съхраняване на жлезата чрез забавяне деструктивните процеси в нея.

При менопауза

Приемът на коластра при менопауза има изявен терапевтичен ефект: подобрява се костната плътност и се предотвратява развитието на остеопороза. Режим с коластра внася в тялото растежните фактори, които насърчават образуването на нови клетки в костната тъкан и избягване на синдрома леки кости.

Освен това профилактиката с коластра забавя клетъчното стареене, подобрява състоянието на кожата и съединителните тъкани – всичко комплексно се отразява върху подобрените възможности за движение без болка. Преодоляват се с по-голяма лекота състояния на потиснатост и депресия, или на раздразнителност.

Против вируси при рак

Имунните фактори и факторите на растежа позволяват приемът на коластра да съдейства при лечението на раково болни пациенти. Счита се, че чрез коластра може да се ограничи растежът на раковите клетки и тяхното разпространение в организма. Това е категорично важно особено при химиотерапия и лъчева терапия, защото с коластра организмът преодолява по-безболезнено мъчителните странични действия на медикаментите.

Видео: какво е коластрата.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Какви мнения съществуват за Аквасорс. Измама ли е?

Аквасорс, АФА водорасли и Зелена енергия. Мнения. За отслабване

Какви мнения съществуват за Аквасорс? Измама ли е? Мнения за Зелена енергия и АФА водорасли. …

6 Мнения

 1. Росица Христова

  моето семеиство приема коластра от немската фирма LR HEALTH @BEAUTY т е здраве и красота.Разбрах за продуктите на тази фирма от моя работодател /работя в немска фирма/има коластра в течно и капсулована.Много сме доволни.Здрави сме и сме успешни.Всички продукти на ЛР са от много висок клас и с голчмо качество и сертификати.Може да им се доверите.Които реши може да порьча на мен ,аз на шефа си и тои ми го изпраща .Аз сьм на 0899311135 Росица

 2. Коластрата е страхотен продукт, който е полезен както за бебета, така и за възрастни хора до дълбока старост. Наистина подкрепям твърденията в статията и смятам, че е много изчерпателна. Поздравления за положения труд!

 3. Жанета Трайкова

  Чувала съм, че не биволска коластра, не коластра от крава са толкова добри, колкото е от коза, но лифилизирана. На една позната значително й се оправи псориазиса, аз съм свидетел-

 4. Юли Карабойчева

  Имунокол перфект е 26 лева, доста под цени на Аквасорс. Искам да попитам за същото ли става на въпрос, има ли разлика в ефекта?

 5. Пихме КолАктив 3 и Коластра LR (ЛР) за тежък имунитет, Не са евтини тези неща, но са полезни. Който е на зор, си решава.

 6. Много съм доволна от зелена енергия и коластра на Аква сорс.Три години ползваме почти цялото семейство.Не оставам без тях.Не съм дистрибутор.Просто помагат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.