Тези храни и хранителни компоненти могат да бъдат включени в различни полуфабрикати и след консумацията им да ни причинят алергична реакция.
Специалисти по хранене и общопрактикуващи лекари съветват да четем внимателно етикетите, за да знаем точното съдържание на нашето меню. Така ще си спестим не само моментната алергична реакция от храна, но и по-сериозни здравословни проблеми в бъдеще.
Всяка страна изработва предупредителни списъци на възможните алергени в храните; естествено – тези списъци до голяма степен имат универсален характер, коментират от www.kp.ru. Добре е да се запознаем с тези списъци и да сме наясно в кои случаи е по-голяма вероятността да си причиним алергична реакция: дали от простичкия салам тип “кучешка радост”, или от луксозното пушено филе? Изненада! Простият салам е по-безопасен, защото е варен!
Алергична реакция от храна се получава като реакция на имунната система към чужд протеин. При контакт с алергена организмът изработва антитела за неговото унищожение. Освен това се изработва и хистамин.
При нормални условия хистаминът се намира в организма в неактивно състояние, в свързана форма. Той обаче веднага се освобождава, ако се появи дразнител-алерген или се получи увреждане на тъкан. Тогава е налице алергична реакция.
Любопитното е, че хистамин може да има и в храните – риба тон, сьомга, скумрия. Продуктите, които са претърпели термична обработка, имат тази съставка в значително по-малка доза, т.е. вероятността да провокират алергична реакция е по-малка.
Правилото – да четем опаковките на храните, за да си спестим някоя алергична реакция, все пак не може да ни бъде стопроцентова защита. За някои потенциални алергени, с които имунната ни система ще се сблъска, ние понякога дори не сме подозирали.
Да не говорим за това, че производителите шмекеруват и не винаги изписват истинския състав на продуктите си. Все пак: колкото повече информация имаме, толкова по-защитени би следвало да се чувстваме.
Ето един възможен списък от 15 групи храни и производните им, които по принцип могат да причинят алергична реакция.
Четете този списък и отмятайте, за да си спестите ВАШАТА алергична реакция:
- Фъстъци и продукти от тях;
- Аспартам;
- Горчица;
- Серен диоксид в качеството му на консервант;
- Зърнени храни с глутен;
- Сусам и сусамови продукти;
- Лупина – декоративен вид, заместител на кафето;
- Миди и стриди;
- Раци и ракообразни;
- Мляко и млечни продукти;
- Орехи и продукти с орехови добавки;
- Риба и рибни продукти с изключение на рибния желатин;
- Целина;
- Соя и соеви продукти;
- Яйца и яйчени продукти.
Дълъг списък! Не се плашете: не е задължително протеините от всички тези храни да са ваши врагове и да ви причинят алергична реакция. Обикновено научаваме от какво да се пазим на принципа “проба-грешка”. Важното е да не повтаряме грешките – все пак, става дума за здравето, а защо не и за живота ни?!