мидокалм
Дискова херния, радикулит, лумбаго - причините да търсим мидокалм са много

Мидокалм 150, Мовалис или Диклоневровит? Предназначения, мнения

Първа помощ при болки в кръста. Действие на мидокалм с милгама. С диклак. С диклофенак. С ибупрофен. С лидокаин. С мовалис. С алкохол. При дискова херния. При шум в ушите. При остеохондроза. При невралгия. При радикулит. При артрит. При болна простата

Мидокалм трябва да е първото нещо, за което да си помислите при болки в кръста. Немалко специалисти намират този продукт за чудесно средство за първа помощ (мнение на доцент д-р Величка Мълчанова от Александровската болница – в novinar.bg).

Болките в кръста са кошмар за 80% от човечеството. Боли от лумбаго, дискова херния, ишиас, радикулит. Каквато и да е точната диагноза – болката винаги е част от симптоматиката.

Мидокалм въздейства върху засегнатите нерви по цялата им дължина; облекчава мускулните спазми и постига обезболяване, без то да е придружено с изпадане в сънливост. В този смисъл медикаментът е подходящ като средство за първа помощ при болки в кръста.

Мидокалм или Диклоневровит?

Често пъти лекарите препоръчват Мидокалм 150 заедно с Диклоневровит. Двете могат да се допълват добре, а не да си пречат или конкурират. Повече подробности можете да намерите в статията ни за Диклоневровита.

Диклоневровит: лекарството и как да го използваме

Действие на мидокалм с милгама

По същество мидокалм е лекарствен продукт, въздействащ върху централната нервна система – това позволява да бъде неутрализирана болката (framar.bg). В практиката често се комбинира с милгама – лекарствен продукт, повлияващ неврити, невропатии, лицеви парези, херпес зостер, мускулни болки, ревматични проблеми. Милгама въздейства с активните си съставки – витамините В1 и В12.

Комбинирането на мидокалм и милгама оказва бърз обезболяващ ефект благодарение на мидокалм, и терапевтичен при въздействието на активния компонент от милгама. Нерядко болестните проблеми са резултат от възпалителни процеси в условия на витаминен дефицит.

С диклак

Комбинирането на мидокалм с диклак може да помогне при описаната група проблеми с болки, като паралелно с това се постига и противовъзпалителен ефект (framar.bg). При по-слаби, но трайни болки може да се комбинира вътрешен прием на мидокалм с диклак за локална външна употреба, мехлем.

Въпреки добрия ефект, който се постига много бързо, потребителят не бива да забравя, че пероралните форми диклак не бива да се приемат продължително време заради ефектите им върху стомашно-чревния тракт и сърдечно-съдовата система.

С диклофенак

Комбинацията мидокалм+диклофенак често е препоръчвана при дискова херния, болки в рамото и т.н. тенис лакът. Мидокалм успокоява мускулните спазми, които могат да са компенсаторен резултат от опити за преодоляване на болката при движения; диклофенак е нестероидното противовъзпалително средство с аналгезиращо действие.

“Фигурин

Сполучливо е прилагането на двата медикамента в инжекционна форма (otvet.mail.ru).

С ибупрофен

мидокалм
Мидокалм спасява от болката и напрежението на мускулите

Това също е вариант на терапия – добър например при болки от остеохондроза. Важно е все пак да се знае, че мидокалм по принцип трябва да се приема по лекарска препоръка и не е необходимо всеки път при болки от споменатия вид традиционните нестероидни противовъзпалителни да бъдат подкрепяни от мидокалм.

Коментираното лекарство наистина е необходимо при установени мускулни спазми. Твърди се, че преди повече от две години от Европейската агенция по лекарствата е препоръчано ограничено приложение на мидокалм – да се използва например в случаи като възстановяване след инсулт (bb-team.org).

С лидокаин

Комбинацията от мидокалм и лидокаин (толперизон и лидокаин) е популярна от продукт на унгарския производител “Гедеон Рихтер” – виж practica.ru. Прилага се в инжекционна форма мускулно при неврологични заболявания и проблеми с периферното кръвообращение, при мускулен хипертонус, множествена склероза, при нарушения на венозното кръвообращение и др.

С мовалис

мидокалм
Дискова херния, радикулит, лумбаго – причините да търсим мидокалм са много

Мовалис е още едно нестероидно противовъзпалително, което се прилага при болки в ставите и мускулите – подходящо е за дългосрочна терапия на ревматоиден артрит, анкилозиращ спондилит или болест на Бехтерев и други болкови проблеми.

Мовалис въздейства върху възпалителния процес и потиска болката; комбинирането с мидокалм дава възможност по-бързо и успешно да се овладее болковият синдром, да се подобри възможното влошено кръвообращение и да се постигне успокояващ ефект върху болезнено съкратена и свръхнапрегната мускулатура (framar.bg).

С алкохол

Мидокалм и алкохол? Първата реакция при произнасянето на словосъчетание – медикамент плюс алкохол, винаги е “несъвместими”. В този случай може да се каже, че лекарството не променя, не усилва собственото въздействие на алкохола върху централната нервна система (doctoronline.bg).

При дискова херния

мидокалм
При дискова херния мидокалм се комбинира с нестероидни противовъзпалителни

Консервативното лечение на дискова херния е с нестероидни противовъзпалителни или кортикостероиди. Задачата на тези медикаменти е да овладеят болката и възпалението.

Комбинирането на такива средства с мидокалм е оправдано в случаите, когато е налице свръхнапрежение на мускулите на гърба – компенсаторно състояние на организма, който по този начин се стреми да избегне болката.

В такъв случай мидокалм действа отпускащо; подобрява кръвообращението и същевременно неутрализира сигналите за болка по трасетата на централната нервна система (blitz.bg).

При шум в ушите

Шум в ушите е една от възможните последици при дискова херния на шийни прешлени. Едва ли може да се даде стандартна препоръка за успешна терапия, но парлелното прилагане на нестероидни противовъзпалителни и мидокалм може да се окаже ефикасно лечение (rozali.com).

Според някои специалисти в такива случаи е уместно да се изработи лечебна програма и план за укрепване на здравето, в частност имунната система и мускулатурата. Помагат акупунктура, масажи, физиотерапия.

При остеохондроза

Пристъпите на остеохондроза обикновено атакуват след физическо натоварване. Остеохондроза – това е дегенеративно заболяване на ставните хрущяли; при обостряне е най-добре да се предприеме след лекарска консултация терапия в три стъпки.

Дайте мнение и Вие тук!

Първо – в продължение на поне три дни се приема нестероидно противовъзпалително от рода на диклак или ибупрофен.

Второ – приемат се витамини, комплекс с активно присъствие на витамини от В-групата; поне седмица, до 10 дни.

Трето – правят се серия инжекции мидокалм, обикновено пет. Мидокалм се включва в терапията заради необходимост от успокояване на мускулатурата и комплексно въздействие върху нервите (irecommend.ru).

При невралгия

Невралгиите са болестни състояния на периферните нерви. Основен симптом е силната болка; често тя е и единствен, липсват трайни парези. Прилагането на мидокалм въздейства върху нервните окончания и засегнатия нерв по дължина, като същевременно има условия за отпускане на съкратени и свръхнапрегнати мускули – това усилва болката.

Подобряването на периферното кръвообращение под действието на мидокалм допълнително облекчава и неутрализира болковия синдром (evropea.com).

При радикулит

При радикулит са възпалени коренчетата на периферните нерви, изходящи от гръбначния стълб (pramed.bg). Причина за това може да е простуда, увреждане на гръбначния стълб, дискова херния.

Радикулитът е здравен проблем, характерен с мъчителна болка. Прилагането на мидокалм, най-често в инжекционна форма, неутрализира болковия синдром. За да се реши трайно проблемът, е необходимо да се установи точната причина за атаката от радикулит. Нестероидните противовъзпалителни са задължителна част от консервативната терапия.

При артрит

мидокалм
Физическите натоварвания са част от терапията, в която участва мидокалм

Артритът, ревматоидният артрит изисква комплексна терапия – чрез нея се въздейства върху ставните болки и болките от съпътстващи мускулни спазми.

Мидокалм е добър вариант за въздействие при болезнени мускулни спазми и свръхнапрегнатост на мускулите. Такива състояния са резултат от усилията на организма да реализира функциите на опорно-двигателния апарат в условията на силни ставни болки (framar.bg).

При болна простата

Възможна е терапия с мускулни релаксанти – в частност мидокалм, при възпаление на простатата, т.е. простатит (prostatit-pro.ru). В такива случаи мидокалм въздейства върху локалната мускулатура, която е пренапрегната и болезнена поради възпалителния процес.

Мидокалм трябва да се коментира като надеждна част от комплексна терапия – фактор, отговорен за отпускане и успокояване на мускулатурата и намаляване на болката.

Алергия към мидокалм

Мидокалм по принцип се понася добре и сравнително рядко дава реакции на свръхчувствителност. Възможно е да има умерени алергични реакции към активния компонент толперизон хидрохлорид или към друга съставка на медикамента (puls.bg).

Ако реакцията не е твърде сериозна, може да се направи опит за терапия с по-ниски дози, в немалко случаи това решава проблема.

Все пак са наблюдавани и типични алергични реакции със сърбеж, зачервяване на кожата и обриви, както и затруднено дишане, сърцебиене, шок в единични случаи.

Странични ефекти и противопоказания

Алергичните реакции са само част от възможните странични ефекти при лечение с мидокалм. Има също информация за стомашни неразположения, влошено храносмилане, коремни болки, диария, сухота в устата.

Други ефекти са свързани с усещания за умора, главоболие, влошено качество на съня, мускулни болки и мускулна слабост. При някои пациенти се получават отклонения в кръвното налягане (понижаване) и сърдечната дейност, променят се важни кръвни показатели, потребители се оплакват от болки в гърдите, влошено зрение, световъртеж и епилептични припадъци, тремор, депресия и/или раздразнителност.

Ако подобни симптоми се усилват след прилагане на медикамента, без отлагане се прави консултация с лекар или медикаментът се спира до получаване на лекарско мнение (puls.bg).

Лекарството е противопоказано при алергии, както и при мускулното заболяване миастения, миастения гравис. Не се прилага по време на кърмене. Не е желателна употребата от бременни, особено през първия триместър на бременността. По преценка на лекар е допустимо прилагане на медикамента по време на бременност, но в най-ниската ефективна доза и за кратко.

Заместител

Сходно действие на мидокалм имат релаксантите баклофен и тизанидин.

Баклофен по условие е медикамент за терапия след инсулти, при церебрална парализа, менингит, при заболявания на моторните неврони, при тумори на гръбначния мозък (framar.bg).

Тизанидин според потребители е по-силно действащ мускулен релаксант, чието действие обаче не е много продължително и е възможно привикване с прилаганата терапевтична доза (framar.bg). Медикаментът е директно ориентиран към пациенти с множествена склероза или заболявания и травми на гръбначния мозък.

Други начини за лечение на болки в кръста

Освен с различни медикаменти от болки в кръста можем да се лекуваме чрез физиотерапия – интерферентен ток, вакуумен масаж; помага мануалната терапия, акупунктурата. Върши работа балнеолечението. В крайна сметка – понякога единствено спасение се оказва операцията. Терапията винаги се избира, след като се постави точна диагноза: нещо много важно.

В очакване на точната диагноза обаче човек търси начин да се спаси от мъчителните болки и обездвижването. Повярвайте – един напълно безопасен и достъпен начин за спасяване от мъките е канап за болки в кръста (вижте ТУК)!

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Витамин Б Комплекс с магнезий, странични ефекти.

За какво се пие витамин В комплекс?

Мнения: Точно за какво се пие витамин В комплекс? Странични ефекти. С добавка магнезий за …

3 Мнения

  1. Ваня Димитрова

    Здравейте! Ще започна с това, че от мин.година започна да ми прескача месечния цикъл. А вече от 8 мес. съм в менопауза. В края на мин. година ми се подуха два пръста на дясната ръка и се сковаха. Лежах в ревматология, в продължение на 4 месеца ми бяха направени няколко десетки изследвания. Накрая заключиха, че нямам ревматоиден артрит, но какво имам, не стана ясно. След още няколко месеца ми се поду и друг пръст сега на лявата ръка. Пак правих изследвания- пак същите резултати. Сега от месец вече ме болят много стави- лакти, тазобедрени стави, раменните стави и пръстите също. Те продължават да са подути и сковани. А диагноза нямам. Дайте ми съвет! Вече свикнах да правя всичко с други пръсти, които по не ме болят, но всички други стави….ужас. Трудно ставам, трудно ходя и е много мъчително. Моля Ви, посъветвайте ме какво да правя!

  2. Вероятно се касае за нарушен обмен на веществата,което води до завишение на ПН – подагра. Това се случва и при някои лекарства за сърдечни заболявания.При вторият случай е достатъчно да споделите с кардиолог този проблем и да попитате има ли някое от назначените ви медикаменти влияние за увеличаване на ПН.При първият за съжаление ще трябва от ново да Ви се правят изследвания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *