6izofreniq

Шизофрения – има ли лечение? Лекарства, билки симптоми

Признаци и симптоми на параноидна шизофрения и другите. Лечение с билки и лекарства. Ясните симптоми + чуване на гласове. Болест ли е? Лекува ли се?

Още в текста: Значение на думата. Агресия. Обичайното лечение с лекарства. Антидепресанти. Амфетамини.

Наследствена ли е? Причини. Шизофрения и анорексия. От наркотици (амфетамин) и алкохол. Подходящи билки. Маточина. Гении шизофреници. Халюцинации. Налудности. Психотерапия. Рисунки. Деца с шизофрения. Разлика с диагнозата циклофрения. Връзка с тайнствената щитовидна жлеза.

Болните от шизофрения често са отритнати от околните, тъй като битува схващането, че заболяването се проявява с изблици на агресия. Тази догма поставя шизофрениците в социална изолация и възпрепятства лечението им. Последиците от подобна ситуация понякога са фатални за болния.

Признаци и симптоми

Погрешно е схващането, че болните от шизофрения са умствено изостанали. Въпреки, че заболяването е свързано с някои психически отклонения, при прилагането на адекватно лечение болният може бързо да възстанови нормалния си ритъм на живот.

Признаци за започването на заболяването най-често са депресиите, загуба на интерес към събития, касаещи пряко живота на болния, апатия, нарушения в съня.

Обикновено всичко започва с депресията. След няколко седмици симптоматиката се обостря.

Симптоми, с които протича заболяването. Най-често те са поведенчески:

При някои пациенти заболяването протича без видими симптоми и може дълго време да остане незабелязано.
При други симптоматиката е силно изразена, заради неадекватни действия на индивида. Например, болен от шизофрения човек може да си сложи найлон на главата с мисълта, че така ще попречи на околните да четат мислите му.

Значение на думата

Думата шизофрения има гръцки произход и означава“разстройство на диафрагмата“.

Въпреки че заболяването не е свързано с диафрагмата, древните елини са считали, че човешката душа е затворени в диафрагмата. От дълбока древност хората с психични отклонения са били наричани шизофреници.

Чуване на гласове

шизофрения
Болните от шизофрения често чуват гласове
“Фигурин

Халюцинациите при болните от шизофрения най-често са звукови. Те често „долавят“ шумове, които не съществуват. Това ги обърква още повече и засилва чувството им за тревожност и нереалност.

Чуването на гласове е симптом на параноидна шизофрения. Тя е най-леката форма  на заболяването и обикновено при нея то протича без останалите симптоми.

При адекватно лечение болният може бързо да се върне към нормалното си ежедневие без да изпитва дискомфорт от болестта. Най-застрашени от тази форма на психическо разстройство са тийнейджърите и хората на възраст около 35 години.

Агресия

Твърдението, че болните от шизофрения са агресивни, е напълно погрешно. То е главната причина те да бъдат изолирани от околните.

Въпреки, че при някои пациенти заболяването е съпроводено от изблици на агресия, болните от шизофрения са предимно хората с кротък нрав, които обикновено са затворени в себе си.

Обичайното лечение с лекарства

шизофрения
Има лек за шизофрения

Състоянието на пациенти болни от шизофрения се подобрява след приема на антипсихотици. В последните десетилетия  на пазара излизат все по-ефективни медикаменти, при които нежеланите реакции са сведени до минимум.

Пациентите се повлияват добре не само в периоди на силен рецидив (изостряне на симптомите), но и в периоди на ремисия (затихване на симптомите).

Предпоставка за успешно лечение е не само редовният прием на лекарствата, но и създаването на спокойна атмосфера за болния. Много е важно пациентът да изгради доверителни отношения не само с лекуващия го лекар, но и със семейството си.

Няма универсален медикамент за лечение на шизофрения, който да е ефективен при всички пациенти. Подходът към всеки шизофреник е индивидуален. Най-често се предписват оланзапин, илоперидон, клозапин, кветиапин, халдол, флуфеназин и др.

Антидепресанти

Често специалистите препоръчват като допълващо лечение към антипсихотичната терапия и прием на антидепресанти.

Ефектът от тях не е мигновен. Необходимо е да се приемат поне две седмици, за да има осезаем ефект от приема им. Според специалистите, приемът им не води до пристрастяване.

Не е препоръчително преустановяването на техния прием по-рано от периода, за които е предписано лечението.

Амфетамини

Половината от пациентите, на които е поставена диагнозата шизофрения, употребяват амфетамини. Причината, поради която те посягат към тях, е именно психическото разстройство.

Наследствена ли е?

Въпреки, че няма данни, доказващи по безспорен начин причините за заболяване от шизофрения, за един от определящи фактори се счита наследствеността.

Важно е да отбележи, че шизофренията не се предава по наследство, предава вероятността децата тя да се развие и от децата.

Ако единият от родителите страда от шизофрения, рискът детето също да развие болестта в бъдеще, възлиза на 12%.

мнения, отзиви, коментари, форум

В случай, че двамата родители са шизофреници, вероятността и децата им да развият психическото заболяване, се удвоява и в този случай тя е над 25%.

Не е препоръчително на шизофрениците да се втълпява идеята, че не могат да имат поколение. Шизофренията не е пречка за родителството.

Препоръчително е да се осигурят достатъчно дълги периоди на ремисия чрез медикаментозно лечение на пациенти, на които им предстои да станат родители.

Дългите периоди на ремисия ще им осигурят увереността, която им липсва. Единствено по този начин те ще имат възможността да изпълнят пълноценно родителските си задължения.

Лекува ли се изобщо?

Шизофренията е лечима. Препоръчително е пациентът да не се изолира от околния свят. Много често заради негативното отношение на обществото, болните от тази болест правят всичко възможно да прикрият проблема си.

Това често води до влошаване на тяхното състояние поради отказа им да приемат, че се нуждаят от помощ.

Лечението обикновено продължава 1 година. Ако симптомите се появят повторно, вторият курс на медикаментозно лечение продължава 5 години. В случай, че след този период симптоматиката отново се появи, курсът на лечение продължава доживотно.

Причини

Въпреки, че липсват научно обосновани факти за точните причини, отключващи това психическо разстройство, според учените главният виновник за шизофрения е всекидневният стрес, на който сме подложени.

В рисковите групи попадат тийнейджърите и хората на възраст около 35 години. По-застрашени в случая са мъжете, отколкото представителките на нежния пол.

Въпреки, че причините за отключването на шизофрения все още са в процес на изясняване, през последните години се отбеляза значителен напредък при овладяване на симптомите на заболяването.

Шизофрения и анорексия

Установено е, че има връзка между двете заболявания – шизофрения и анорексия. И двете са причинени от психологически проблеми.

Темата за теглото е най-актуална при тийнейджърките. През пубертета при момичета, които имат ниска самооценка за себе си, се проявяват симптоми на шизофрения  наред с желанието да се затворят и да ограничат контактите си.

Симптомите, отключващи шизофренията, често имат отношение към анорексията. Тази комбинация от два вида психични заболявания – шизофрения и анорексия е изключително опасна.

Дори с навременна и адекватна професионална помощ успяват да се възстановяват напълно само 40% от пациентите, страдащи от двете заболявания.

При 25% от пациентите болестта става хронична, а за други  6% от тях краят е фатален. Те умират от глад или обикновено посягат на живота си.

От наркотици (амфетамин) и алкохол

Провеждат се поредица от изследвания, имащи за цел да определят връзката между употребата на алкохол и наркотици и причините за тежкото психическо заболяване шизофрения.

Дайте мнение и Вие тук!

Факт е, че между тях съществува връзка. Случаи на шизофрения се наблюдават при хора, употребяващи амфетамини и алкохол.

Тъй като при тях причините за заболяването са комплексни и заболелите са изложени и на силен стрес, не може да се установи категорично дали наркотичните вещества и алкохола са главната причина за отключване на заболяването.

Предполага се, че шансовете за заболяване от шизофрения са по-високи при лица, употребяващи амфетамини и алкохол.

Данните от изследванията доказват, че амфетамините могат да отключат заболяването при пациенти с наследствена обремененост.

Психическите проблеми подтикват хората с лабилна психика към алкохола и наркотиците. Амфетамините са предпоставка за развитието и на депресия.

Подходящи билки

Лековитите билки идват на помощ и при шизофрения. Липата безспорно е едно от препоръчваните природни средства при борба с шизофрения.

шизофрения
Психическото разстройство шизофрения често започва с депресия

Лечителят Петър Димков препоръчва освен консумацията на чай от цвят от липа, чудотворно лекарство, което се приготвя от липови клонки.

Използва се пепелта от 5-6 изгорели липови клонки. Към нея се прибавя 1 чаена лъжица чист пчелен мед. Приготвената кремообразна смес се приема 3 пъти дневно, час преди хранене.

Други подходящи билки са глог, върбинка, риган, дяволска уста, хмел, розмарин, пореч, пчелник, комунига, жълта иглика.

Маточина

Маточина е известна със своите успокояващи свойства. Билката намира приложение при лечение на шизофрения. Един от симптомите, с които протича заболяването, е нарушение на съня, което се изразява най-често в безсъние.

Чаша топъл чай от маточина, изпит вечер преди лягане, решава проблема с безсънието. Лечебният ефект на билката се засилва от комбинацията й с прясно мляко и мед.

При шизофрения се препоръчва приготвянето на отвара, за която се смесват по 100 гр от следните билки – босилек и страшниче.

Към тази смес се добавя и 50 гр маточина, глог, риган, липа, върбинка, дяволска уста и хмел. Билките се киснат цяла нощ в половин литър вряла вода, след което отварата се консумира всеки ден по 100 мл преди хранене.

Гении шизофреници

Факт е, че сред известните в цял свят гении има шизофреници. Това доказва твърдението, че когато се прилага адекватно лечение, заболяването не пречи на болния да живее пълноценно.

Въпреки, че шизофрения е психическо заболяване, тя по никакъв начин не засяга интелекта на болните от нея. Това доказват редица известни личности, които страдат от шизофрения. Сред тях са математикът Джон Форбс Наш, музикантите Питър Грийн, Джим Гордън, Брайън Уилс и Сид Барет.

Сред известните шизофреници е и Ван Гог.

Халюцинации

Един от симптомите, с който протича шизофрения са халюцинациите. Те са породени от неверни слухови, зрителни и тактилни възприятия.

Страдащите от заболяването приемат тези възприятия като реални и отказва да приемат, че те нямат общо с действителността.

Халюцинациите обикновено представляват лъжливо възприятие за звук, светлина или допир по кожата. Често болните от шизофрения чуват непознати гласове и виждат несъщестуващи предмети.

Не са рядкост случаите, в които пациентите имат вкусови и мирисни възприятия. Те обикновено усещат неприятен вкус и мирис.

Болните от шизофрения живеят с постоянното усещане, че някой ги преследва.

Налудности

Болните от шизофрения освен на халюцинации стават жертва и на налудности, които водят до раздвоение на личността. Характерно за това състояние е причуване на гласове, викове. Болният се чувства заплашен от човека, с когото „разговаря“.

Обикновено с тези симптоми протича параноидна шизофрения. Характерно за този вид заболяване признаци обикновено се проявяват след 20-тата годишна и при пациенти, които са на възраст около 35 години.

Психотерапия

Много от пациентите, страдащи от шизофрения срещат трудности при общуването, контактите, установяването на връзки и изпълнението на всекидневните си задължения.

Добър резултат в този случай дава индивидуалната психотерапия. Важна предпоставка за успеха на терапията е изграждането на поверителни отношения пациент-лекар.

По този начин пациентът се чувства спокоен и е готов да сподели всичко, което го измъчва и тревожи. Той започва да различава реалността от това, което е в неговия свят и придобива умения да решава сам ежедневните си проблеми.

Рисунки

рисунка
Тази рисунка е дело на шизофреник

Може би много от Вас се опитват да си представят какво се случва в съзнанието на един шизофреник. Какви са образите, които изплуват в съзнанието на един човек, болен от шизофрения? Той има усещането, че е преследван от враговете си.

Разгледайте рисунките, които са дело на шизофреници.  В тези творби те са пресъздали своите видения и всички онези образи, които тормозят съзнанието им.

Деца с шизофрения

Въпреки, че психическото разстройство шизофрения се среща предимно при възрастните, напълно възможно е то да се появи при деца.

Макар и в редки случаи, първите признаци на психическо разстройство, каквото е шизофренията, могат да се появят още на 13 годишна възраст.

Не липсват и случаи, когато първите признаци на заболяването се появяват на 10-годишна възраст. Има ли начин да предпазим децата си от това заболяване?

Това, което е необходимо да прави всеки родител е да следи всяко отклонение в поведението на детето си и да установи причините за него.

рисунка шизофрения
Рисунка дело на човек, който е болен от шизофрения

Факторите, които отключват заболяването, би следвало да бъдат сведени до минимум. Въпреки, че е невъзможно да повлияем върху наследствеността, можем да се опитаме да премахнем останалите рискови фактори, осигурявайки на детето си спокойна среда.

Първият фактор. предразполагащ към заболяването, е наследствеността. По-застрашени са деца, чиито родители са шизофреници.

Нервните шокове могат да  се окажат врата към психическите разстройства, сред които е и шизофрения.

Доказано е, че прекараната инфекция по време на вътреутробно развитие, както и гладуването на плода, засилват риска.

Разлика с диагнозата циклофрения

шизофреник
Ето какво се случва в главата на един шизофреник

Циклофрения е вид шизофрения, която протича с редуване на противоположни състояния. Болният от циклофрения сменя рязко настроението си.

Моментите на тъга и депресия са предшествани от бурна радост или обратно. При циклофренията за разлика от шизофренията, липсва симптома халюцинации.

И докато болните от шизофрения са затворени, свеждат социалните си контакти до минимум и халюцинират, то болните от циклофрения продължават да общуват с околните и разпознават много добре настроенията им.

Връзка с тайнствената щитовидна жлеза

Хипотезата, че шизофрения има общо със заболяванията на щитовидната жлеза, съществува отдавна. Факт е, че стресът влияе на щитовидната жлеза.Той е считан за виновник номер едно за шизофренията. Установено е, че шизофрениците се оплакват и от заболявания на щитовидната жлеза.

За Таня Стоянова

Прочети още

Видео интервю с психотерапевта Велизар Вангелов за характерните симптоми на депресия

Депресия. Сигурните симптоми и лечение | Велизар Вангелов, психотерапевт (видео интервю)

Видео интервю с психотерапевта Велизар Вангелов за характерните симптоми на депресия, начините за нейното лечение, …

7 Мнения

 1. interesni kartini, shizofreniata ima mnogo niva , edno ot tiah e da se svargesh sas svetlinata i chistata energia , drugo e da lekuvash ot rastoianie kato ispolzvash vatreshnata si energia za vraska sas zemnata i kosmicheska i gi nasochish sreshtu bolnia po telepatichen pat ili poznat ni kato molitva za bolnia . choveka e unikalen sas svrah sili za koito ne podozira . otvorenite centrove na shizofrenika go praviat unikalen toi vigda nevidimoto vigda badeshte nastoiashte i minalo no vmesto da razviva sposobnostite si toi e lekuvan koeto sashto e dobre zashtoto ne vsichki shizofrenici ili obiknovenni hora mogat vsichko tova. edin obiknoven chovek moge da risuva da i ne edin shizofrenik moge da risuva i da vigda kartini v saznanieto si da i ne . dato e plius neto e minus dvete rabotiat zaedno megdu tiah ima energia pred i zad tiah sashto i nakraia energiata e puls kam vsichko vidimo i ne vidimo . vidimoto i nevidimoto sa svarzani sas energiina granica , dobligavaiki se obiknovenniat chovek do granicata toi postepenno navliza v sveta na nevidimata energia ispada v ochaianie ot nepoznatoto sveta na shizofreniata kakto ia narichate toest sveta na svetlinata i mraka vidimo i nevidimo i oshte……………..

 2. da niakoi popadnali v tozi nevidim energien mrak shte vidiat tezi strashni kartini no nevidimata materia e krasiva tam ima givot zashtoto nie idvame ot tam i se vrashtame tam . kogato popadne chovek v ili megdu vidimata i nevidima materia i veche go narichat shizofrenik . toi e otblasnat ot vidimia sviat nali e napolovina v nevidimia . ne e priet i vav ne materialnia ima samo kontakti obshtuvane no bez tialoto samo s dushata si na energiino nivo , toi ostavia tialoto si na zemiata i patuva . vigda tova koeto uchenite tarsiat v dalbinite , vigda novi svetove , materialni i nematerialni . nematerialnite sa s finna energia prozrachni takiva sa i tezi koito giveiat tam no nie ne sme dostoini vse oshte za tiah nie ne sme naucheni da pazim tova koeto sa ni dali te ni pomagat dokato patuvame po zemniat si pat . naukata ne moge da proumee che mozaka na choveka e kopie na bezkrainata materia v umalen vid i shizofrenicite se gubiat v tazi materia lutaiki se da nameriat pat te vigdat tova koeto pisha az pisha tova koeto sashtestvuva . krasivoto e izgradeno ot mnogo energii , no v edin moment to stava obiistveno krasivo v istinskiat smisal to zapochva da rushi kato ubiva i sebesi . ako sa dargavi te pogubvat sveta . i tova se naricha veche otricatelna energia . v nachaloto e niamalo nishto , a nishtoto e energiini strukturi raboteshti vzaimno , svivaikise do tochka v beskrainostta tazi materia se nagnetiava i eksploadira ragda tova koeto vigdame i ne, tia e chuvstvitelna i reagira na vsichko i kam vsichko . a tia se e svila zashtoto e podtisnata ot vanshnite energii te do tolkova sa ia podtisnali che tia eksploadiraiki otkluchva energiinia razum i haos .

 3. nie tarsim lek lekar ili niakoi da ni pomogne moge. no kogato tarseshtiat chovek iska da otkrie kliuch kam shtasieto liubovta izcelenieto . eto kak postapva madreca, pokazva edno spokoino ezero na choveka i kazva eto go kliucha kam vsichko , choveka dalgo se vzira v ogledalnoto ezero i nishto ne namira , a obrashtaiki se vigda che madreca e izcheznal ostvaiki sam sas ezeroto chovekat razbira che kliuchat za vsichko e v nego samiat.

 4. lechenie ima ne edno az bih iskal horata da obarnat poveche vnimanie na prirodata kadeto vsiako cvete vsiaka trvichka e bilka. po trudno se razboliavash tam i po lesno ozdraviavash . prirodata ne te pliue kato minavash pokrai neia ne te gleda s prenebregenie ne se interesuva ot materialniteti cennosti priemate takav kakavto si otnema ot teb energiata koiato ti prechi izlishnata i te zaregda s chista energia vsichki bilki koito se vdishvat doprinasiat za psihicheska i fizicheska harmonia vrashtat se izgubenite himicheski stoinosti v organizma nezavisimo za kakvi problemi stava vapros ne sluchaino ima kliniki izgradeni sred prirodata za manastirite niama nugda da spomenavame . za glasa tonalnostta i vibraciite za samite dumi vibracia na prirodata za zvucite neiniat shum na klonki lista romoleneto na vodata neinite tonalnosti i vibracii na energiini niva kak vliaiat te na dushata i na tialoto kak uspokoiavat bolni i zdravi kak vliae poleta na peperudata neinite bagri kakvo stava v dushata na chovek dokosnal se do vsichko tova sazrial izgreva i zaleza i zabravil za vsichko . tova ne se kopuva to niama cena .

 5. choveka e mikrokosmos , toi vzaimodeistva s obkragavashtatago sreda , a tia e vazduh slance voda zemia i mnogo drugi. v nepodhodiashta sreda normalnoto funkcionirane se narushava . kakto za shizofreniata taka i za vsichki bolesti e nugno dvigenie . bolniat e v sastoianie na disbalans nishto poveche , zemiata kakto vodata darvetata bilkite i vsichko svarzano s prirodata ima energia. vsiako miasto v prirodata vliae po razlichen nachin, pod oreha vseki chovek shte zaspi i zdrav i s disbalans . kakto vsichko v prirodata izlachva mikroelementi kam kosmosa i obratno , taka i choveka . kogato tova vzaimodeistvie se narushi se poluchava disbalas energiinite patishta v choveka se narushavat. pada darvo ot buria i preprechva patia na vodata , nadolu po veche slaboto techenie prirodnata sreda se izmenia , tam kadeto e kipial givot veche e napolovina zamrial. vsiaka prolet varviah po edna pateka v gorata, no edna prolet otidoh po kasno i izvednag patekata pred men se izgubi , beshe obrasla s novi hrasti i bureni . dalgo se lutah tarsih pat opitvah ot drugi mesta i otnovo se vrashtah no nishto, togava se iadosah i propravih pat megdu burenite i ot drugata strana se otkri patekata taka prodalgih svoiat pat. taka che ako s malko dvigenie ili sila, ne stava s poveche stava i vremeto e ot znachenie.

 6. Мърморко

  Действително, шизофрениците не са луди, просто нормалната медицина не може да го обясни. Мнозина лекари занимаващи се със „заболяването“ знаят, че Шизофрениците са хора между два свята, тоест хора със свръх способности, на които тялото е тук, но духът чува, вижда и ходи и на други места.
  И понеже медицината не може да го обясни все още, чисто научно – нито като причини, нито като механизъм, казва Това е болест (луд). А това не е така. Параноидната шизофрения е по висша форма на преминаване (отделяне) на духа от тялото, при която човек „се загубва“ доста по- продължително време. Тоест, той е повече време в друг свят, а само малка част от съзнанието му и разбира се тялото остават видими за нас нормалните.

  Ако побутнеш един отнесен шизофреник, той почти автоматично ще ти отговори „дааа, кажиии“, но всъщност той е другаде.

  Аз смятам, че след много години (ако човечеството не се е избило:)), ще бъде обяснено и вече научно това състояние (не болест).

  Според мен, шизофрениците са свръх интелигенти индивиди, със способности несъответстващи на светът в който живеят. Затова бързо, още в детските години, Светът им се изчерпа, те знаят всичко (просто не го споделят „автокритика“ го наречи). На база на това, в последващите гофини това води до самозатваряне (от липсата на контакти и разбиране) и все повече преминавайки в „илюзорен за нас“, но реален за тях в духовен смисъл Свят.

  Така ние нормалните (понеже не виждаме като тях) мислиме, че те са луди и си измислят, но това не е така. Когато попиташ няколко шизофреника, те много свързано ти разказват и то с подробности, какво са видяли и с кого са се срещнали. Интересното обаче е друго! Когато ги накараш да повторят разказа си неколкократно, с измление разбираш, че те не се „объркват“ нито веднъж, защо? Нима помнят какво са ти разказали?! А на следващият ден, а на по-следващият? Как ако лъжат и си измислят видяното дори след дни го разказват по същият начин, абсолютно точно?

  Отговорът е непонятен за нормалният човек.
  Както някъде четох, шизофреникът е човек, който тялото и душата са на две различни места, тоест „грешно време на грешно място“.

  • Лекар.БГ

   Това съвпада с наблюденията на Рудолф Щайнер върху така наречената шизофрения и сигурно е вярно. Ние сме съгласни с вас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.