зелен чай
За човека от Азия приготвянето на зелен чай е сложна церемония

Зелен чай: Отслабване и всички други ползи от него

Постига ли се реално отслабване със зелен чай? Добър ли е „Сание“. А „Инхуа“? А „Акбар“? Действие и свойства. Други ползи. Съдържа ли кофеин? Диета с този чай. Екстракт на таблетки. За простата.

Още в текста: При високо кръвно. Може ли да бъде вреден? При бременност. При хемороиди. За щитовидна жлеза. При цистит.При подагра. Фолиева киселина в чая. При диабет. За черен дроб. За жлъчка. За детоксикация. При гъбички

Постига ли се реално отслабване със зелен чай? Добър въпрос. Лесно е да се намери както потвърждение, така и отхвърляне на възможния положителен отговор. Има изследвания, според които от зелен чай не се отслабва – и други, които горещо го препоръчват тъкмо като добро средство за редукция на теглото (zajenata.bg, gotvach.bg, ezine.bg).

Зеленият чай, оказва се, е втората по предпочитания и използване напитка след…водата! Това – в световен мащаб. Класическият зелен чай е продукт, приготвен от чаени листа, които не са ферментирали – от ферментиралите правим черен чай.

Няма две мнения по въпроса – полезен ли е като цялостно въздействие зеленият чай. Той съдържа антиоксиданти, полифеноли, витамини; има профилактична и терапевтична стойност при температурни състояния, главоболие, зъбобол, афти в устата, намалява риска от рак – особено рак на стомаха, изтощение, затлъстяване.

Прекрасният зелен чай тонизира, ускорява метаболизма, съдейства за по-бързо изхвърляне на токсини и шлаки, на излишните течности – в този смисъл наистина оказва отслабващо въздействие. За ползата от прием на зелен чай може всъщност да се говори безкрайно (gotvch.bg).

Добър ли е „Сание“

Чаят “Сание” е комбинация от зелен чай, лотос, слез и кайсия. Приема се веднъж дневно – вечер, и има мек слабителен ефект. Полезният му ефект се дължи както на билковата комбинация, така и на носещия компонент от зелен чай със силно антиоксидантно действие.

Този зелен чай с билкови добавки съдейства за бързо освобождаване от токсини, шлаки и излишни течности; предпазва организма от въздействието на свободните радикали, оптимизира мастната обмяна и намалява стойностите на лошия холестерол. Мекото му действие не стресира сърдечно-съдовата система и стомашно-чревния тракт.

Напротив: оказва върху тях благоприятно, регулиращо въздействие и съдейства за балансираната им работа. Допринася за нормализиране на кръвното налягане (marvi.bg).

А „Инхуа“?

зелен чай
Зелен чай – за отслабване и за лечение

Японският чай за отслабване “Инхуа” е едно от модерните обещания за лесно отслабване. Това е високотехнологична комбинация от зелен чай и екстракт от гинко билоба, която потиска апетита и ускорява метаболизма. Представянето на този продукт е интересно: уверяват ни, че най-доброто отслабване със зелен чай “Инхуа” е съчетаването му с балансирано хранене и добра физическа активност.

Същевременно се казва, че и без тези подробности само с едното пиене на японския зелен чай е възможно да стопим мазнини и да намалим килограмите. Последното има логика, тъй като чаят очевидно има способността да изчиства от стомашно-чревния тракт всичко, което е попаднало там. И това се случва, ако три пъти дневно, преди хранене, се изпива на гладно по една чаша от този зелен чай (gotvach.bg).

А „Акбар“?

“Фигурин

Цейлонски, от Шри Ланка, а може би от Китай – все едно, тази марка зелен чай също си има фенове, било то за варианта “зелен изумруд” или за обогатени с различни билкови добавки. Чаят е едролистен, обработен на пара и изсушен без агресивна намеса в структурните характеристики (framar.bg).

Има типичното въздействие на всеки зелен чай, като ускорява метаболизма, регулира холестерола и артериалното налягане. Мощен антиоксидант, който нормализира функциите на стомашно-чревния тракт и го предпазва от инфекции и възпалителни процеси. Не допуска трупането на килограми, а при съчетаване с подходяща диета и физическа активност допринася за отслабването.

Действие и свойства. Други ползи

Как точно действа избраният от нас зелен чай?

Отслабващият му ефект са дължи на способността да стимулира производството на норадреналин – хормон, който ускорява изгарянето на мазнините. Освен това активира чревната перисталтика, улеснява отделянето на токсини и шлаки; оптимизира метаболизма. Този комплекс от действия не е агресивен и не води до стрес за организма.

Редовният прием на зелен чай постепенно регулира и функциите на сърдечно-съдовата система, подобрява кръвообращението и нормализира артериалното налягане (zdrave.rozali.com).

Качественият зелен чай е считан за напитка на дълголетниците заради доказания си антиоксидантен ефект. Благодарение на него се подобрява клетъчното хранене и се забавят процесите на стареене. Той тонизира физиката и мисленето, подобрява концентрацията, ободрява благодарение на кофеиновото си съдържание.

Известно е благотворното му въздействие върху отделителната система: има оздравително въздействие върху бъбреците и пикочния мехур.

Умереното му потребление по време на бременност попълва възможните дефицити на организма от цинк. Счита се още, че потиска растежа на ракови клетки и е добро средство за антиракова профилактика.

Съдържа ли кофеин?

зелен чай
За човека от Азия приготвянето на зелен чай е сложна церемония

Зеленият чай съдържа кофеин. Процентът зависи от марката и от начина на обработка – има безкофеинов зелен чай, който предварително е обработен с етил ацетат или с въглероден диоксид и вода – вторият е за предпочитане (zdrave.bg).

Това – за информация, ако трябва да ограничите кофеина, без да се отказвате от любимия зелен чай.

Кофеинът, който приемаме с чашата зелен чай, наистина е значително по-малко, отколкото в кафето: едно кафе ни натоварва средно със 100-150 мг кофеин, а един зелен чай – с около 25 мг.

Може да е и повече – колкото по-дълго запарваме дозата зелен чай, толкова по-голямо количество се извлича от него. Освен кофеин нашият зелен чай съдържа още теобромин и теофилин; като стимуланти те също дават отражение върху нервната и сърдечно-съдовата система.

Тези неща трябва да се знаят, когато избираме часа за прием на зелен чай: най-логично е той да се пие сутрин и в часовете до обяд, ако не искаме да си причиним безсънна нощ.

Диета с този чай

Популярният зелен чай е един от най-коментираните продукти за диети, целящи редукция на теглото. Ефектът отслабване се дължи, както вече знаем, на съдържащите се в чая антиоксиданти и катехин-полифеноли. Две-три чаши чай на ден гарантират неусетно изгаряне на допълнителни 80 калории.

При диети със зелен чай се разчита както на ускореното изгаряне на калории, така и на по-малък прием на храна поради възможността апетитът да е под контрол.

мнения, отзиви, коментари, форум

Ето един вариант на диета със зелен чай: за деня се приемат пет чаши неподсладен зелен чай и много вода, храната е една шепа сушени плодове – разпределени на малки порции. Тази диета се спазва само три дни, в рамките на които се стопяват три килограма. След 3-4 месеца може да се повтори (otslabvane-dieti.net).

За поддържане на килограмите е достатъчно един разтоварващ ден в седмицата, в който също се изпиват пет чаши зелен чай и се ядат умерени количества плодове, зеленчуци, варено яйце.

Друга диета обещава минус 10 кг за един месец (dieti.rozali.com). От нея трябва да се въздържат хора със заболявания на стомашно-чревния тракт. Тя изисква всеки ден да се изпива един литър запарка от зелен чай, а храненето да бъде ограничено до варено нетлъсто месо и риба, нискомаслени млечни продукти и изкиснато сирене, плодове и зеленчуци, твърдо сварени яйца.

Препоръчват се малки количества пълнозърнест хляб, овесени ядки. Чаят се пие половин час преди или след хранене, никога по време на хранене.

Дайте мнение и Вие тук!

Екстракт на таблетки

Екстрактът в зелен чай на таблетки действа по същия начин и има аналогичен ефект на запарките (naturalnidobavki.com). Тук дори действието на нашия зелен чай като стимулатор на отслабването и антиоксидантен комплекс е доста по-изявено, защото компонентът се приема в концентриран вид.

За отслабване се препоръчва прием на 1-2 таблетки дневно, с много вода. Установено е още, че ако таблетката се глътне преди интензивно занимание със спорт, количеството на изгорените калории се увеличава с до 17%. Разбира се – таблетките зелен чай изключват удоволствието от пиенето на зелен чай!

За простата

Доказано е положителното въздействие на режим със зелен чай при сърдечно-съдови заболявания, рак и Алцхаймер. Вече е известно и това, че при рак на простатата приемът на високи дози зелен чай води до понижаване на туморните маркери (puls.bg).

На практика това означава, че се забавя развитието на тумора; освен това приемът на зелен чай е сочен като добра профилактика срещу риска от заболяване на простатата. Основна заслуга за това е съдържащият се в зеления чай полифенол Е.

При високо кръвно

Приемът на зелен чай потиска продукцията на бъбречния ензим ангиотензин, който е сред основните причини за високо артериално налягане. Т.е. терапевтична програма със зелен чай е в състояние да регулира въпросната продукция, за да се нормализира кръвното налягане.

Като цяло чаят въздейства благотворно върху функционирането на сърдечно-съдовата система, понижавайки стойностите на лошия холестерол. Това намалява риска от втвърдяване на артериите и образуването на мастни плаки; по-малка е и опасността от образуването на тромби (zdravosloven.com).

Ако един потребител е на медикаментозна терапия заради високо кръвно налягане, той не бива да комбинира хапчетата със зелен чай – зеленият чай намалява ефекта от тях.

Може ли да бъде вреден?

зелен чай
Каква е разликата между черен и зелен чай?

Може – ако страдате от безсъние, тахикардия и имате повишена възбудимост на нервната система (blitz.bg). Зеленият чай е с много ползи, но в някои случаи приемът му трябва да се ограничи или изобщо да не го търсим.

Не е добър вариант за хора с трайно ниско кръвно налягане, но и в случаите на резки промени с хипертонични пикове. На гладно – повишава киселинността на стомашния сок, дразни стомашната лигавица, следователно не е за потребители с язва и гастрит.

Не се препоръчва прием на зелен чай по време на бременност и кърмене, непосредствено преди раждане, в дните на месечния цикъл.

Не бива да се пият едновременно или непосредствено едно след друго алкохол и зелен чай, защото това натоварва опасно бъбреците.

При бременност

Зелен чай по време на бременност – може, но без да се прекалява. Той е полезен с въвеждането на богат набор от антиоксиданти в майчиния организъм, но в същото време има страничен ефект с особено значение. Работата е там, че зеленият чай съдържа активната съставка епигалокатехин галат.

Тази именно съставка потиска усвояването на фолиевата киселина – а тя е изключително важна за правилното формиране и развитие на плода (gotvach.bg). Тъкмо по тази причина се препоръчва бременните да не пият повече от една-две чаши зелен чай.

При хемороиди

Диета със зелен чай е благоприятен вариант срещу хемороиди, защото предотвратява запек и позволява проблемните места да се успокоят (tv7.bg).

За щитовидна жлеза

зелен чай
Лечение със зелен чай: ползата е доказана

Приемът на зелен чай е част от доброто хранене при проблеми с щитовидната жлеза. Препоръката е той да се пие без подслаждане (blitz.bg).

Чаша зелен чай сутрин има значение за тонуса на щитовидната жлеза с внасянето на набор от антиоксиданти, полифеноли и микроелементи. С помощта на зелен чай може да се постигне редукция на теглото, увеличено вследствие на нарушени функции на щитовидната жлеза.

При цистит

Зеленият чай е част от лечебното хранене при цистит. Важно е да се знае при такъв здравословен проблем кои храни са добри и кои не бива да се консумират; едно от правилата е черният чай да се замени със зелен (blitz.bg). Както вече знаем – това е възможност да се укрепи имунната система и да се блокират възможните възпалителни процеси в организма.

При подагра

Специалистите еднозначно предупреждават, че хората с подагра не бива да пият черен чай заради високото му съдържание на пурини. За коментирания зелен чай мненията са различни: има привърженици на хубавия зелен чай, които смятат, че умереното му потребление при хора с подагра не бива да се ограничава, стига да не е по време на криза.

За други обаче подобно отклонение означава – макар и в по-слаба степен – стимулиране на онези процеси, които карат ставите да скърцат и да се появят ужасните болки на подаграта (sibir.bg).

Фолиева киселина в чая

Един от компонентите на чудесния зелен чай – епигалокатехин галат, се намесва негативно при усвояването на фолииевата киселина. В резултат на сложни трансформации той затруднява това усвояване – нещо особено важно например за една бременна жена.

Както е известно, фолиевата киселина е един от гарантите за здрава бременност и правилно развитие на плода. Следователно любителките на хубавия зелен чай ще трябва да ограничат приема му, докато чакат своето бебе (gotvach.bg). От друга страна пък същият зелен чай действа добре и неутрализира токсикозите на ранната бременност и спасява от сутрешно гадене!

При диабет

Зелен чай се препоръчва при потребители с диабет заради способността на продукта да балансира кръвната захар. Освен това чрез зелен чай може да се подобри инсулиновата чувствителност при хора с диабет от втори тип (pharmacy-bg.com).

За черен дроб

Пиенето на зелен чай съдейства за изхвърлянето на токсините от тялото, следователно той е в състояние да пречисти и облекчи функциите на черния дроб. Известно е например, че зелен чай се препоръчва на заклетите любители на спирта (pharmacy-bg.com). Доказано чрез зелен чай се намалява рискът от хепатит и от растеж на туморни клетки в черния дроб.

За жлъчка

Категорично полезен за функционирането на жлъчката; чрез витаминния си комплекс и богатото съдържание на антиоксиданти предпазва жлъчката от възпаление. Твърди се, че в страните, където пиенето на зелен чай е като пиене на вода – болест като камъни в жлъчката е нечувана (revita.bg).

За детоксикация

Благодарение на съдържанието си от флавоноиди и епигалокатехин галат, коментираният зелен чай може успешно да освобождава организма от токсини от различен характер и да гарантира очистване на организма (iwot.net).

При гъбички

Зелен чай се препоръчва като всекидневна “точка” в менюто при кандидози. Мярката е за укрепване на имунната система –ключова роля играе витамин С, който е едно от богатствата на нашия зелен чай (puls.bg).

https://www.lekar.bg/2019/03/25/green-tea/

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Билки против високо кръвно visoko-kravno-01

Натурални методи за контрол на хипертонията – кои билки помагат?

Според статистика, споделена от СЗО (Световната здравна организация) хипертонията е сред най-разпространените заболявания в световен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *