Мнения от читатели за зелен чай за отслабване.
Ок ли е да се взема зелен чай на таблетки?

Зелен чай за отслабване. Мнения. Билков чай Сание и др.

Мнения от читатели за зелен чай за отслабване. Какво мислят хората за билков чай Сание. Ок ли е да се взема зелен чай на таблетки? Китайски зелен чай на капсули. Вреден ли е? Цейлонски чай.

Постига ли се реално отслабване със зелен чай? Добър въпрос. Лесно е да се намери както потвърждение, така и отхвърляне на възможния положителен отговор. Има изследвания, според които от зелен чай не се отслабва – и други, които горещо го препоръчват тъкмо като добро средство за редукция на теглото.

Зеленият чай, оказва се, е втората по предпочитания и използване напитка след…водата! Това – в световен мащаб. Класическият зелен чай е продукт, приготвен от чаени листа, които не са ферментирали – от ферментиралите правим черен чай.

Няма две мнения по въпроса – полезен ли е като цялостно въздействие зеленият чай. Той съдържа антиоксиданти, полифеноли, витамини; има профилактична и терапевтична стойност при температурни състояния, главоболие, зъбобол, афти в устата, намалява риска от рак – особено рак на стомаха, изтощение, затлъстяване.

Прекрасният зелен чай тонизира, ускорява метаболизма, съдейства за по-бързо изхвърляне на токсини и шлаки, на излишните течности – в този смисъл наистина оказва отслабващо въздействие. За ползата от прием на зелен чай може всъщност да се говори безкрайно.

Добър ли е “Сание”. Мнения

Чаят “Сание” е комбинация от зелен чай, лотос, слез и кайсия. Приема се веднъж дневно – вечер, и има мек слабителен ефект. Полезният му ефект се дължи както на билковата комбинация, така и на носещия компонент от зелен чай със силно антиоксидантно действие.

Този зелен чай с билкови добавки съдейства за бързо освобождаване от токсини, шлаки и излишни течности; предпазва организма от въздействието на свободните радикали, оптимизира мастната обмяна и намалява стойностите на лошия холестерол. Мекото му действие не стресира сърдечно-съдовата система и стомашно-чревния тракт.

Напротив: оказва върху тях благоприятно, регулиращо въздействие и съдейства за балансираната им работа. Допринася за нормализиране на кръвното налягане.

Оставете мнение и вижте отзивите на другите ТУК! в нашия форум за зеления чай или директно превъртете надолу до формата за коментари!

А “Инхуа”?
зелен чай
Зелен чай – за отслабване и за лечение

Японският чай за отслабване “Инхуа” е едно от модерните обещания за лесно отслабване. Това е високотехнологична комбинация от зелен чай и екстракт от гинко билоба, която потиска апетита и ускорява метаболизма. Представянето на този продукт е интересно: уверяват ни, че най-доброто отслабване със зелен чай “Инхуа” е съчетаването му с балансирано хранене и добра физическа активност.

Същевременно се казва, че и без тези подробности само с едното пиене на японския зелен чай е възможно да стопим мазнини и да намалим килограмите. Последното има логика, тъй като чаят очевидно има способността да изчиства от стомашно-чревния тракт всичко, което е попаднало там. И това се случва, ако три пъти дневно, преди хранене, се изпива на гладно по една чаша от този зелен чай.

А “Акбар”?
“Демир

Цейлонски, от Шри Ланка, а може би от Китай – все едно, тази марка зелен чай също си има фенове, било то за варианта “зелен изумруд” или за обогатени с различни билкови добавки. Чаят е едролистен, обработен на пара и изсушен без агресивна намеса в структурните характеристики.

Има типичното въздействие на всеки зелен чай, като ускорява метаболизма, регулира холестерола и артериалното налягане. Мощен антиоксидант, който нормализира функциите на стомашно-чревния тракт и го предпазва от инфекции и възпалителни процеси. Не допуска трупането на килограми, а при съчетаване с подходяща диета и физическа активност допринася за отслабването.

Още в текста: Постига ли се реално отслабване със зелен чай? Добър ли е “Сание”. А “Инхуа”? А “Акбар”? Действие и свойства. Други ползи. Съдържа ли кофеин? Диета с този чай. Екстракт на таблетки. За простата. При високо кръвно. Може ли да бъде вреден? При бременност. При хемороиди. За щитовидна жлеза. При цистит.При подагра. Фолиева киселина в чая. При диабет. За черен дроб. За жлъчка. За детоксикация. При гъбички

Чай Фигурин

Фигурин не е точно зелен чай в традиционния смисъл на това понятие, но за отслабване действа безотказно. Той съчетава точно 28 билки за контрол на теглото, с помощта на които ще отслабнете в случай че имате нужда от сваляне на килата. Повече подробности, мнения и начин за поръчка можете да намерите ТУК!

Действие и свойства. Други ползи

Как точно действа избраният от нас зелен чай?

Отслабващият му ефект са дължи на способността да стимулира производството на норадреналин – хормон, който ускорява изгарянето на мазнините. Освен това активира чревната перисталтика, улеснява отделянето на токсини и шлаки; оптимизира метаболизма. Този комплекс от действия не е агресивен и не води до стрес за организма.

Редовният прием на зелен чай постепенно регулира и функциите на сърдечно-съдовата система, подобрява кръвообращението и нормализира артериалното налягане.

Качественият зелен чай е считан за напитка на дълголетниците заради доказания си антиоксидантен ефект. Благодарение на него се подобрява клетъчното хранене и се забавят процесите на стареене. Той тонизира физиката и мисленето, подобрява концентрацията, ободрява благодарение на кофеиновото си съдържание.

Известно е благотворното му въздействие върху отделителната система: има оздравително въздействие върху бъбреците и пикочния мехур.

Умереното му потребление по време на бременност попълва възможните дефицити на организма от цинк. Счита се още, че потиска растежа на ракови клетки и е добро средство за антиракова профилактика.

Съдържа ли кофеин?
зелен чай
За човека от Азия приготвянето на зелен чай е сложна церемония

Зеленият чай съдържа кофеин. Процентът зависи от марката и от начина на обработка – има безкофеинов зелен чай, който предварително е обработен с етил ацетат или с въглероден диоксид и вода – вторият е за предпочитане.

Това – за информация, ако трябва да ограничите кофеина, без да се отказвате от любимия зелен чай.

Кофеинът, който приемаме с чашата зелен чай, наистина е значително по-малко, отколкото в кафето: едно кафе ни натоварва средно със 100-150 мг кофеин, а един зелен чай – с около 25 мг.

Може да е и повече – колкото по-дълго запарваме дозата зелен чай, толкова по-голямо количество се извлича от него. Освен кофеин нашият зелен чай съдържа още теобромин и теофилин; като стимуланти те също дават отражение върху нервната и сърдечно-съдовата система.

Тези неща трябва да се знаят, когато избираме часа за прием на зелен чай: най-логично е той да се пие сутрин и в часовете до обяд, ако не искаме да си причиним безсънна нощ.

Диета с този чай

Популярният зелен чай е един от най-коментираните продукти за диети, целящи редукция на теглото. Ефектът отслабване се дължи, както вече знаем, на съдържащите се в чая антиоксиданти и катехин-полифеноли. Две-три чаши чай на ден гарантират неусетно изгаряне на допълнителни 80 калории.

При диети със зелен чай се разчита както на ускореното изгаряне на калории, така и на по-малък прием на храна поради възможността апетитът да е под контрол.

Ето един вариант на диета със зелен чай: за деня се приемат пет чаши неподсладен зелен чай и много вода, храната е една шепа сушени плодове – разпределени на малки порции. Тази диета се спазва само три дни, в рамките на които се стопяват три килограма. След 3-4 месеца може да се повтори.

За поддържане на килограмите е достатъчно един разтоварващ ден в седмицата, в който също се изпиват пет чаши зелен чай и се ядат умерени количества плодове, зеленчуци, варено яйце.

Друга диета обещава минус 10 кг за един месец. От нея трябва да се въздържат хора със заболявания на стомашно-чревния тракт. Тя изисква всеки ден да се изпива един литър запарка от зелен чай, а храненето да бъде ограничено до варено нетлъсто месо и риба, нискомаслени млечни продукти и изкиснато сирене, плодове и зеленчуци, твърдо сварени яйца.

Препоръчват се малки количества пълнозърнест хляб, овесени ядки. Чаят се пие половин час преди или след хранене, никога по време на хранене.

Дайте мнение и Вие тук!

Екстракт на таблетки

Екстрактът в зелен чай на таблетки действа по същия начин и има аналогичен ефект на запарките. Тук дори действието на нашия зелен чай като стимулатор на отслабването и антиоксидантен комплекс е доста по-изявено, защото компонентът се приема в концентриран вид.

За отслабване се препоръчва прием на 1-2 таблетки дневно, с много вода. Установено е още, че ако таблетката се глътне преди интензивно занимание със спорт, количеството на изгорените калории се увеличава с до 17%. Разбира се – таблетките зелен чай изключват удоволствието от пиенето на зелен чай!

За простата

Доказано е положителното въздействие на режим със зелен чай при сърдечно-съдови заболявания, рак и Алцхаймер. Вече е известно и това, че при рак на простатата приемът на високи дози зелен чай води до понижаване на туморните маркери.

На практика това означава, че се забавя развитието на тумора; освен това приемът на зелен чай е сочен като добра профилактика срещу риска от заболяване на простатата. Основна заслуга за това е съдържащият се в зеления чай полифенол Е.

При високо кръвно

Приемът на зелен чай потиска продукцията на бъбречния ензим ангиотензин, който е сред основните причини за високо артериално налягане. Т.е. терапевтична програма със зелен чай е в състояние да регулира въпросната продукция, за да се нормализира кръвното налягане.

Като цяло чаят въздейства благотворно върху функционирането на сърдечно-съдовата система, понижавайки стойностите на лошия холестерол. Това намалява риска от втвърдяване на артериите и образуването на мастни плаки; по-малка е и опасността от образуването на тромби.

Ако един потребител е на медикаментозна терапия заради високо кръвно налягане, той не бива да комбинира хапчетата със зелен чай – зеленият чай намалява ефекта от тях.

Може ли да бъде вреден?

зелен чай
Каква е разликата между черен и зелен чай?

Може – ако страдате от безсъние, тахикардия и имате повишена възбудимост на нервната система. Зеленият чай е с много ползи, но в някои случаи приемът му трябва да се ограничи или изобщо да не го търсим.

Не е добър вариант за хора с трайно ниско кръвно налягане, но и в случаите на резки промени с хипертонични пикове. На гладно – повишава киселинността на стомашния сок, дразни стомашната лигавица, следователно не е за потребители с язва и гастрит.

Не се препоръчва прием на зелен чай по време на бременност и кърмене, непосредствено преди раждане, в дните на месечния цикъл.

Не бива да се пият едновременно или непосредствено едно след друго алкохол и зелен чай, защото това натоварва опасно бъбреците.

При бременност

Зелен чай по време на бременност – може, но без да се прекалява. Той е полезен с въвеждането на богат набор от антиоксиданти в майчиния организъм, но в същото време има страничен ефект с особено значение. Работата е там, че зеленият чай съдържа активната съставка епигалокатехин галат.

Тази именно съставка потиска усвояването на фолиевата киселина – а тя е изключително важна за правилното формиране и развитие на плода. Тъкмо по тази причина се препоръчва бременните да не пият повече от една-две чаши зелен чай.

При хемороиди

Диета със зелен чай е благоприятен вариант срещу хемороиди, защото предотвратява запек и позволява проблемните места да се успокоят.

За щитовидна жлеза

зелен чай
Лечение със зелен чай: ползата е доказана

Приемът на зелен чай е част от доброто хранене при проблеми с щитовидната жлеза. Препоръката е той да се пие без подслаждане.

Чаша зелен чай сутрин има значение за тонуса на щитовидната жлеза с внасянето на набор от антиоксиданти, полифеноли и микроелементи. С помощта на зелен чай може да се постигне редукция на теглото, увеличено вследствие на нарушени функции на щитовидната жлеза.

При цистит

Зеленият чай е част от лечебното хранене при цистит. Важно е да се знае при такъв здравословен проблем кои храни са добри и кои не бива да се консумират; едно от правилата е черният чай да се замени със зелен. Както вече знаем – това е възможност да се укрепи имунната система и да се блокират възможните възпалителни процеси в организма.

При подагра

Специалистите еднозначно предупреждават, че хората с подагра не бива да пият черен чай заради високото му съдържание на пурини. За коментирания зелен чай мненията са различни: има привърженици на хубавия зелен чай, които смятат, че умереното му потребление при хора с подагра не бива да се ограничава, стига да не е по време на криза.

За други обаче подобно отклонение означава – макар и в по-слаба степен – стимулиране на онези процеси, които карат ставите да скърцат и да се появят ужасните болки на подаграта.

Фолиева киселина в чая

Един от компонентите на чудесния зелен чай – епигалокатехин галат, се намесва негативно при усвояването на фолииевата киселина. В резултат на сложни трансформации той затруднява това усвояване – нещо особено важно например за една бременна жена.

Както е известно, фолиевата киселина е един от гарантите за здрава бременност и правилно развитие на плода. Следователно любителките на хубавия зелен чай ще трябва да ограничат приема му, докато чакат своето бебе. От друга страна пък същият зелен чай действа добре и неутрализира токсикозите на ранната бременност и спасява от сутрешно гадене!

При диабет

Зелен чай се препоръчва при потребители с диабет заради способността на продукта да балансира кръвната захар. Освен това чрез зелен чай може да се подобри инсулиновата чувствителност при хора с диабет от втори тип.

За черен дроб

Пиенето на зелен чай съдейства за изхвърлянето на токсините от тялото, следователно той е в състояние да пречисти и облекчи функциите на черния дроб. Известно е например, че зелен чай се препоръчва на заклетите любители на спирта. Доказано чрез зелен чай се намалява рискът от хепатит и от растеж на туморни клетки в черния дроб.

За жлъчка

Категорично полезен за функционирането на жлъчката; чрез витаминния си комплекс и богатото съдържание на антиоксиданти предпазва жлъчката от възпаление. Твърди се, че в страните, където пиенето на зелен чай е като пиене на вода – болест като камъни в жлъчката е нечувана.

За детоксикация

Благодарение на съдържанието си от флавоноиди и епигалокатехин галат, коментираният зелен чай може успешно да освобождава организма от токсини от различен характер и да гарантира прочистване на организма.

При гъбички

Зелен чай се препоръчва като всекидневна “точка” в менюто при кандидози. Мярката е за укрепване на имунната система –ключова роля играе витамин С, който е едно от богатствата на нашия зелен чай.

Зелен чай: Ползи и вреди. Как и кога се пие. За отслабване

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Мнения за Вигантол. По колко капки за възрастни? Как се приема Витамин Д, преди или след хранене? Ойлесен по-добър ли е?

Вигантол (Витамин Д). По колко капки за възрастни се вземат?

Мнения за Вигантол. По колко капки за възрастни? Как се приема Витамин Д, преди или …

4 Мнения

  1. Оля Кочарова

    Това значи ли, че за да отслабнем, е по-добре да спрем да пием зелен чай? Специално за китайския чай за отслабване Сание съм имала подозрения още от едно време, когато видях, че не ми помага, въпреки че го пих може би половин година. Само качвах и качвах.

  2. Може да се храниш както обикновено, докато пиеш Сание, но трябва последното ядене да ти бъде най-късно 4 часа преди заспиването, иначе нищо не правиш. Затова ти се струва, че чаят не е подействал. Между другото пробвай с Инхуа, също е китайски или японски, но е много по-добър.

  3. Гергана Т.

    Просто обичам зелен чай. За мен това е много вкусна напитка, освен това се счита и за здравословна. Купувам различни сортове този чай: и с жасмин, и с маточина. Но има и класически опции. Понякога си уреждам дни на гладно за такава напитка. На сутринта ям обожаваната си овесена каша, а след това, така да се каже, „разтоварвам“. Приблизително на всеки три часа пия прясно сварен зелен чай, разбира се без захар. Може да е с резен лимон. Общо взето бива, но трябва и да се гладува.

  4. Димитър

    Започнах преди няколко години да спазвам нисковъглехидратна диета. Първите няколко месеца свали 30 килограма. След това започнах да тренирам. От януари тази години проста спрях да свалям и нищо не помагаше. През март прочетох за зеления чай в тази стати: https://dietyc.com/zelen-chai-pri-dieta-za-otslabvane/ . Започнах всеки ден да пия по един чай. Застоя ми свърши от март досега свълих още 8 килогрлама. Общо съм с 50 кг.по-лек сега тежа 80 и се чувствам в перфактна форма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *