лечение и симптоми на заболяването анорексия.
Има ли лечение на анорексия и кои са нейните симптоми?

Кога и защо боледуваме от анорексия

Симптоми и снимки на болни от анорексия. Обичайното лечение. Истории. Анорексия и щитовидна жлеза. Има ли общо заболяването шизофрения. Депресия е една от причините.

Още в текста: Анорексия и целулит. И булимия. И аменорея. И невроза. Хомеопатия. Лечение с цинк. С ципралекс. Захранване. Коя клиника в България препоръчват.

За анорексия се говори много и сме склонни да си мислим, че знаем за какво става дума. Това е, когато един човек – най-често млад и най-често момиче, жена, отказва да се храни, след което НЕ МОЖЕ на се храни. Постепенно се превръща в жив скелет и ако не се вземат някакви мерки, прогнозата е много лоша.

Научи ли се медицината защо се случва това? А как да се справи? Може ли да се разпознае анорексия – това хранително и нервно разстройство – в начална фаза?

Това е трудно най-вече поради факта, че човекът с анорексия или не смята поведението си за проблемно, или се стреми да скрие това от семейството и приятелите си (pharmacy-bg.com). Търсенето на специализирана помощ започва едва когато се прояви здравословно усложнение.

Или промените във физиката станат очевидни. Хората с анорексия дори в този момент са склонни да спестят част от истината пред потърсените за помощ специалисти. Практиката е изясняването на общата картина да стане с помощта на близките.

В началната си фаза проблемът анорексия започва да се проявява чрез прекомерен интерес към диети и истории на хора, които са успели да отслабнат и са стопили много килограми. Такава информация в мрежите се намира в изобилие; освен това медийно се налага представата за добра визия чрез силуети на модели и звезди на екрана, които са с – да го наречем така – ефирно телосложение.

Изключително слабите знаменитости чрез вида си играят съществена роля за формиране на убеждението, че за да успееш и да си добре приет, трябва да изглеждаш така.

Ето и кои са симптомите за анорексия според определението на Американската психиатрична асоциация:

  • Отказ от хранене, чрез което се постигат нормални за възрастта и ръста параметри на теглото;
  • Страх от наддаване на тегло и образуване на мастни депа – при положение, че липсват каквито и да било причини за подобни опасения;
  • Прекомерен интерес към реалното тегло и тотално “забравяне” на предишните килограми;
  • Аменорея – липса на три последователни цикъла; цикълът се възстановява само с помощта на хормонални препарати.

Хората с анорексия влошават резултатите от работата си и в училище, или са крайни перфекционисти. Емоционално нестабилни, понякога раздразнителни, с влошени отношения в семейството.

Обичайното лечение

Анорексия не е обикновено хранително разстройство; боледува психиката, затова лечението е сложно, продължително и изисква комплексно въздействие.

Проблемът е, че най-често заболяването се установява по стопените килограми, а всъщност стремежът да се спазват диети е предхождан от дисонанси в психиката. За лечението са необходими психолог, диетолог и интернист; нерядко се налага и хоспитализация.

Лечението включва програма за възстановяване на нормално хранене – това е бавен процес, който трябва да отчете, че е възможно в някои вътрешни органи да са настъпили промени (pharmacy-bg.com).

В изпълнението на един хранителен план трябва да се включи семейството на анорексика; необходим е контрол, защото той едва ли ще иска доброволно да спазва препоръките за хранене. Паралелно с това се акцентира върху насърчаване на социалната активност.

Започва и прилагане на психотерапии, които могат да са индивидуални или групови, семейни. Усвояват се поведенчески модели. Идеята на всички тези занимания е да се насърчи самоусещането за личностни качества, ценност, стойностно присъствие; въпросът е да се постигне контрол и самовъзприемане.

В някои случаи се налага да бъдат прилагани и медикаменти – оланзапин, рисперидон, кветиапин, с цел да се стабилизира настроението и да се неутрализират състояния на тревожност и депресия.

Истории за анорексията

анорексия
Близначките Кембъл, болни от анорексия

Здравната статистика сочи, че в България има между 150 000 и 200 000 души, болни от анорексия. Преобладаващата част от тях са млади жени и момичета.

Много често причината да развият анорексия момичета в тийнейджърска възраст е неприемането от страна на съученици и криво разбраното правило, че ако си слаб – ще бъдеш щастлив и успешен.

Страшното е, че всеки пети от хората с анорексия бива застигнат от преждевременна смърт (blitz.bg). По правило така се случва, когато проблемът е грижливо укриван от самия човек дълго време и са настъпили необратими поражения в организма.

Преди месеци нашумя историята на млада жена от Айтос, която по настояване на майка си започнала да следва програма за лечебно гладуване. Самата майка също следвала диетата и подложила на нея и 10-годишния си син.

Младата жена – жертва на анорексия, буквално се стопила в следването на майчините разпореждания; напуснала работа, изолирала се, не след дълго изпаднала в безпомощно състояние и се наложило да постъпи в болницата в Бургас.

Според медийна информация при постъпването си там тя тежала само 18 килограма и била в истинския смисъл на думата кожа и кости. След смъртта на анорексичката от Айтос в болницата бил приет и малкият й брат, който също имал здравословни проблеми.

Известни са безброй истории за анорексици от света на моделите, които в името на “образа от подиума” постигат чрез глад и лишения желаната фигура. И на родния подиум се случват подобни неща – спомнете си проблемите на сладкия Илиян Никълъс.

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Любопитна и предизвикваща съчувствие е и историята на сестрите Кембъл. Близначките Кейти и Мария са лекарки над 30-те, но това не им пречи да се държат като неразумни тийнейджърки и да поддържат неестествено тегло от порядъка на 30-32 килограма (sportuvai.bg).

Започнали опасното си състезание – кой ще отслабне повече, когато били 11-годишни. Но сега разумът им повелява да се върнат към нормалния живот и според информацията това и се стремят да направят.

И драмата на още две сестри анорексички – Елиана и Луисел Рамос, модели от Уругвай, починали в рамките на 6 месеца от здравословни отклонения в резултат на анорексия. Такава е съдбата и на бразилския топ модел Ана Каролина Рестън.

Тя умира през 2006 година от бъбречна недостатъчност – последица от напреднала фаза на анорексия (sportuvai.bg).

мнения, отзиви, коментари, форум

Анорексия и щитовидна жлеза

Загубата на тегло при анорексия не е просто механична промяна – такъв тип отслабване променя статуса и функциите на вътрешните органи. Доказано – функциите на щитовидната жлеза отслабват, отслабва имунната защита, нарушава се терморегулацията на тялото (medicine.bg).

Гладуването, загубата на тегло при анорексия – това е вид стрес за щитовидната жлеза (znam.bg). Анорексия е едно от заболяванията, които упражняват такова въздействие върху щитовидната жлеза и могат трайно да потиснат функциите й.

Дайте мнение и Вие тук!

Причинява се дефицит на специфичните хормони на жлезата Т3 и Т4; хипофункцията причинява още забавяне на мисловните процеси, апатия и равнодушие. Ако е налице успешна терапия от анорексия, функциите на щитовидната жлеза могат да се нормализират.

Има ли общо заболяването с шизофрения

И анорексия, и шизофрения са следствие на психологически особености на личността (psyportal.net). И в двата случая има значение генетичната предразположеност, както и въздействието на външни фактори.

Когато е налице анорексия като невротични реакции – при тийнейджърите, където темата за наднормените килограми е особено болезнена – въздействието може да бъде по-ефективно в кратък срок. Но при някои психози – депресия, шизофрения – също може да се прояви отвращение към храната и храненето и да се развие анорексия.

Тогава нещата са по-усложнени. Трябва да е ясно, че подобно “съвместяване” има логика и симптоматиката се проявява паралелно при взаимни влияния (forum.all.bg).

Депресия е една от причините

Депресивните състояния могат да провокират появата на анорексия, но и обратното е вярно; понякога е трудно да се определи кое е първото болестно състояние. Факт – развиват се заедно. Защото депресираният губи интерес и желание за много неща, включително храненето и любими по-рано храни.

Както и анорексикът изпада във все по-дълбока депресия, след като е ограничил социалните си контакти до нула, а образът му в огледалото е все така въображаемо с наднормени килограми (howtoeat.info).

Анорексия и целулит

Погрешно се смята, че целулит имат само пълните момичета и жени с наднормени килограми. Ако целта на една диета и гладуване, гравитиращо към анорексични състояния, е да се стопят килограмите и да се ликвидира целулитът, това просто няма как да се случи (e-vestnik.bg, коментар на професор д-р Иван Топузов). Целулит имат и слабите жени, дори активно спортуващите.

И булимия

анорексия
Бразилският топмодел Ана Каролина Рестън малко преди да почине от бъбречна недостатъчност

Булимия (буквално – волски глад), е състояние на неконтролирано натъпкване с храна, следвано от прием на слабителни или предизвикано повръщане. Принудителното гладуване в ранни фази на анорексия подготвя подобни епизоди на неистов глад, след които човек се чувства виновен и се самонаказва отново с диета и глад.

Булимията, както и описаната анорексия, обикновено засяга момичета и млади жени (zdravnitza.com). Последиците от подобни хранителни отклонения засягат храносмилателния тракт, черния дроб, бъбреците.

И аменорея

Аменорея е състоянието, при което женският организъм е в хормонален дисбаланс и липсва месечен цикъл. Анорексия е една от причините за подобно състояние; липсата на редовен цикъл в продължение на три месеца по правило се счита за доказан признак на анорексия.

В основа на хормоналното разстройство освен психогенни фактори роля играят хранителните дефицити – ето защо лечението започва с установяване характера на храненето и възможните дефицити на хранителни компоненти (framar.bg).

Подходящият режим на хранене и психотерапия могат да въздействат при анорексия и съответно да създадат условия за нормализиране на хормоналния баланс. Любопитно е например това, че при аменорея трябва да се избягват някои храни като захар, бял ориз, консерви, колбаси, газирани напитки, сладкиши и маргарин.

И невроза

Има ли опасност да се разболеете от анорексия?

Анорексия невроза: самото название подсказва връзката на описваната анорексия с неврозите. Невротичните прояви са правило при анорексични казуси; хората с анорексия могат да са раздразнителни, подозрителни и избухливи.

Освен на психическото състояние – епизодите на анорексия се отразяват на здравето на сърдечно-съдовата система, ендокринната, имат проблеми със зачеването, чувстват се замаяни, отчитат хипотонични състояния и отпадналост (vegabg.com).

Хомеопатия

Прилагането на хомеопатични средства е един от вариантите за лечение на анорексия. Това обаче трябва да се направи от достатъчно опитен лекар, който да подбере подходящите за конкретен пациент продукти и да ги съчетае с паралелна психотерапия. За лечение на анорексия могат да се прилагат някои от следните медикаменти: Hydrastis canadensis, Lycopodium clavatum, Conium maculatum, Manganum metallicum (homeopathytoday.eu).

Лечение с цинк

Включването на цинк в медикаментозната терапия при анорексия цели общо укрепване на организма и плавно увеличаване на теглото (framar.bg). Освен това общо въздействие цинкът стимулира отделни зонови подобрения, като например възстановяването на кожата, косата и ноктите. Като участник в комплексната терапия цинкът съдейства за неутрализиране на тревожността и депресията.

Доказано е укрепващото му въздействие върху костите и стимулиране на хормоновата продукция – важно при проявите на аменорея. Като естествен продукт цинкът в здравословна доза реализира ползите си без странични ефекти.

С ципралекс

анорексия
Сестрите Рамос също са жертва на анорексия

Ципралекс е антидепресант, при чийто прием се повишават серотониновите нива в главния мозък. Лечението с този медикамент се назначава от лекар като част от терапия при различен тип психични разстройства. Включва се при необходимост и в лечението на анорексия заедно с други средства.

Трябва да се прилага много внимателно, тъй като не е добър вариант при проблеми с черния дроб и бъбреците. При развита анорексия въпросните органи могат да бележат отклонения във функциите си, така че е въпрос на индивидуална преценка прилагането на ципралекс при анорексия и тревожност (framar.bg).

Захранване

анорексия
Прекомерният интерес към диети и гладуване преминава в анорексия: как се случва това?!

В много случаи при анорексия се налага хоспитализация, където захранването започва по венозен път или чрез тръби; стриктно се следи какъв е калорийният прием (gotvach.bg).

В храненето на човек, решил да преодолее проблема анорексия, възстановяването на нормалното става стъпка по стъпка. Важно е какви групи хранителни компоненти трябва да са приоритетни в това възстановяващо хранене.

На първо място са протеините, които участват в изграждането на мускулите – храните са яйца, леко пилешко месо, соеви продукти. Следват храните с омега-3 мастни киселини, мазните риби: те укрепват имунната система и препятстват обратното развитие на заболяването. Да не забравяме и киселото мляко; то подпомага възстановяването на чревната микрофлора и нормализира функциите на стомашно-чревния тракт.

Коя клиника в България препоръчват

Бегла справка показва Центъра за диагностика и лечение на хранителни разстройства “Василия” в болница “Токуда” (tokudabolnica.bg).

https://www.lekar.bg/2014/10/02/%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B8%D1%8F-2/

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Мнения за Клонарекс и Ривотрил, противопоказания

Клонарекс или Ривотрил? Мнения, спиране и употреба

Как действа клоназепам / клонарекс. Главното в неговата листовка. Мнения, коментари и отзиви на хората. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!
АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!