анорексия захранване

Захранване при анорексия и хранителен режим. Как се прави?

Учени настояват да се смени алгоритъмът на лечение при болни с анорексия. Действащият модел се използва от времето на Втората световна война и не се радва на много успехи.

Много от лекарите са убедени, че при лечението на анорексия особено важно е да се осигури постепенно, бавно захранване и връщане към стандартен режим на хранителен прием. Насищането на организма с вещества, от които е бил лишаван дълго време, трябва да стане постепенно, отбелязват от medikforum.ru.

На страдащите от анорексия се дават малки порции, чийто обем постепенно, търпеливо се увеличава.

Списание Journal of Adolescent Health публикува наскоро няколко статии, в които учени предлагат този алгоритъм да бъде сменен. Възстановяването на нормалното хранене е сложен процес и актуалната теза е, че прекалено много калории биха причинили на изтощения организъм метаболитен дисбаланс.

Стандартът на тази терапия е разработен след Втората световна война на база на наблюденията върху лечението на японски военопленници. Установено било, че принципът “колкото по-бавно, толкова по-добре” работи успешно.

Сега доста учени намират това правило за съмнително, защото в общи линии при анорексията не дава очакваните резултати. Предлага се калорийният прием да бъде по-чувствителен, например 1800 калории срещу досегашните 1100.

Това е своеобразна атака, както смятат привържениците на промяната. В Калифорнийския университет вече е проведен опит с две групи бивши анорексици, които били подложени на двата типа захранване. Групата с увеличен калориен прием логично отчела по-бързо връщане към нормалното хранене.

Дайте мнение и Вие тук!

Никой от тази група не “преял” до смърт и не получил метаболитен дисбаланс.Друг експеримент в Канада отчел успешно лечение на тийнейджъри с анорексия, които били хранени със сонда при увеличен калориен прием.

Вижте и ТОВА:

Хранителни разстройства

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Хранителни разстройства - 01

Хранителни разстройства

Анорексия нервоза, булимия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *