скарлатина, лечение
Скарлатина!

Опасната скарлатина: как да я разпознаем?

Симптоми на скарлатина. Снимки. Лечение. Помага ли аугментин? Как действа клацид? А оспамокс? Върши ли работа тантум верде? Хомеопатия. Имунитет. При бременност. Заразяване. Инкубационен период. Хранене и диета. Изследване. Профилактика. Усложнения. Ревматизъм. Гломерулонефрит. Разлика с рубеола? А с гнойна ангина?

Скарлатина – това е един от вечните родителски кошмари. Инфекциозно заболяване, характерно с висока температура и специфичен кожен обрив, като едновременно с това се развива и гнойна ангина. Причинителят на болестта е хемолитичен стрептокок. Съвременната медицина разполага с немалко средства за лечение на скарлатина, но заради възможните усложнения заболяването се квалифицира като едно от сериозните във възрастовата група 1-9 години (puls.bg).

Снимки. Лечение

Лечението на скарлатина включва антибиотици. Задължително е болният, обикновено дете, да остане вкъщи на постелен режим и да получава много течности. Поради болките в гърлото и обрива в устната кухина апетитът намалява, но е добре да се захранва със супи и каши, които по-лесно ще се преглъщат. Протеините рязко се намаляват, за да се избегне възможна алергична реакция.

Кои симптоми могат да ни насочат към тревожния факт, че болестта скарлатина е влязла в дома ни?

  1. поява на характерен ситен обрив, който при натиск избледнява; специфично е разположението на обрива – по вътрешната страна на ръцете и краката, в гънки, но не и по носа и около устата; наличие на обрив в устната кухина, т.н малинов език;
  2. проява на гнойна ангина с оток на лимфни възли;
  3. висока температура.

Особеност на инфекциозния причинител е отделянето на специфични токсини; именно за по-бързото им изхвърляне от организма са необходими течностите, както и за преодоляване по-лесно на температурните състояния.

Помага ли аугментин?

Стандартното лечение на скарлатина е с антибиотици от пеницилиновата група; аугментин е един от тях. Това е композиция от две лекарствени съставки: амоксициклин и клавуланова киселина. Естествено, приемът трябва да бъде назначен от лекар – той определя дозата и продължителността. Диагнозата – скарлатина, е коректно да се потвърди и чрез микробиологично изследване. Терапевтичният курс е 10 дни, комбинирано с витамини и противоалергичен продукт от типа на фенистил (pramed.bg).

Независимо от успешната терапия е валидно предупреждението, което елиминира приложението на аугментин при алергия към пеницилинови продукти.

Вижте и подробния материал за приложението на това лекарство (достъпно написано): Аугментин при инфекции – какво лекува?

Непременно вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2019/02/19/%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B8/

Как действа клацид?

Клацид е антибиотик от групата на макролидите; обикновено се изписва при свръхчувствителност към пеницилиновата група – това е алтернативен вариант. Лечението на доказана скарлатина с антибиотик е задължително (puls.bg).

А оспамокс?

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Оспамокс е аминопеницилинов продукт с широк спектър на действие. Ефикасен е при стрептококови инфекции (framar.bg). Това го прави подходящ при лечението на скарлатина – болестта скарлатина често се повтаря с малък интервал и е практика прилаганите антибиотици да се сменят.

Върши ли работа тантум верде?

Таблетките за смучене тантум верде помагат при скарлатина, но не лекуват самата скарлатина и не бива да се коментират като алтернатива на антибиотиците! Използването им има смисъл при скарлатина заради ефекта върху възпаленото гърло: смученето на тези таблетки действа болкоуспокояващо и неутрализира възпалението (tantum-verde.com). Облекчението се дължи на лечебни въздействия от активното вещество – бензидаминов хидрохлорид. Този компонент прониква директно в засегнатите тъкани в гърлото, натрупва се и овладява мъчителната симптоматика. Тантум верде е добър компонент в комплексната терапия на скарлатина.

Хомеопатия и скарлатина

скарлатина снимки лечениеМлади родители – критици на лечението с антибиотици, живо дискутират из форумите възможността скарлатината да се лекува с хомеопатични продукти. Идеята е хомеопатията да подкрепи имунната система в усилията й да се справи самостоятелно със стрептококовата инфекция. Същевременно доста лекари с положително отношение към хомеопатията признават, че по-надеждният вариант все пак са антибиотиците – заради реалния риск от усложнения. Лечението с хомеопатични средства изисква постоянна връзка със специалист по хомеопатия, както и контролни изследвания през кратки периоди от време – за да се прецени дали стрептококовата инфекция не е засегнала някой от вътрешните органи, например бъбреците.

Вариантът с антибиотици се счита за стандартен и се практикува по споменатите и още други причини в името на по-голямата сигурност (homeohelp.eu).

Имунитет

Скарлатината много често се коментира като един от видовете шарки, но заболяването всъщност е доста различно. Прилича си с шарките по обривите, но специалистите винаги подчертават, че шарките са вирусни заболявания, а скарлатината – бактериално (segabg.com). Преболедуването от скарлатина не изгражда траен имунитет, затова болестта често се повтаря. Един човек може да е носител на стрептококи, без да развие болестта.

Скарлатина при бременност

Опасна ли е заразата от скарлатина при бременност? По принцип всяко заболяване носи по-голям риск, ако става дума за бъдеща майка. Счита се, че плацентата предпазва плода от стрептококовата инфекция, няма риск за бебето и че заболяването от скарлатина може безопасно за бременността да се лекува с пеницилинови продукти (kenguru.bg). По принцип риск съществува при вирусните инфекции – рубеола, варицела, морбили, заушка, които могат да причинят спонтанен аборт или увреждане на плода (ginea.bg).

Дайте мнение и Вие тук!

Заразяване

Заразяването със скарлатина става по класически, въздушно-капков път (puls.bg). Заразеният със стрептококи киха или кашля и патогенните микроорганизми попадат в организма-приемник. Най-често бум на скарлатина и заразяване по този начин става в детските градини и училищата с по-малки деца, които прекарват много време заедно в затворени помещения. Едно дете може да се зарази и чрез пипане на предмети, върху чиято повърхност има бактерии, ако не си мие редовно ръцете. Заразата може да се предаде и от здрав носител.

Инкубационен период

Това е времето, през което болестта вече работи в организма, но още не се е проявила. Инкубационният период за скарлатина е от няколко часа до 12 дни (puls.bg).

Хранене и диета

скарлатина снимки
Скарлатина!

Разбираемо е, че при скарлатина болното дете няма апетит. Трябва обаче да му се дават много течности и през първата седмица от боледуването да се храни предимно с млечни храни и зеленчуци (blitz.bg): кисело мляко, безсолна извара, изкиснато сирене, лимон, киви и боровинки. След като болките в гърлото намалеят и температурата спадне, да се гризкат ябълки и сухари – такава храна по-бързо изчиства налепа от сливиците и болките при преглъщане отминават. Мазната храна, пържено, чипс, ядки и сладкищи са забранени. Много добре действа шипковата отвара и чай от шипки и боровинки. Препоръчват се супи и каши.

Изследване

При типично протичаща скарлатина опитният лекар бързо разпознава симптомите и назначава адекватното лечение. Има обаче и случаи с атипично развитие на заболяването – без обрив, или основното инфекциозно огнище не е в устната кухина, а около рана по тялото (pramed.bg). За да се определи точната диагноза в такъв случай се назначават кръвни изследвания и анализ на гърлен секрет. Второто доказва скарлатина при откриването на споменаваните хемолитични стрептококи.

Профилактика

Болестта скарлатина не изгражда траен имунитет, затова е важно закаляването и укрепването на имунната система. Важно е също спазването на добра лична хигиена. За ограничаване на заразата в детските заведения се въвежда карантинен режим с ограничаване на потенциално опасните контакти. По възможност и вкъщи се създават условия за изолация на дете, заразено със скарлатина, ако в семейството има и други деца.

Усложнения

Коварството на стрептококите – причинителите на болестта скарлатина, е в това, че още по време на острия болестен период могат да атакуват скрито други органи – докато вниманието е насочено към възпаленото гърло и температурата.
Усложненията при скарлатина се квалифицират като ранни и късни:

  1. Към ранните спадат абсцесите и гнойните възпаления, например на средното ухо, синузит, менингит. Токсините, отделяни от стрептококите, могат да засегнат функциите на бъбреците или сърцето – това обикновено се случва през втората седмица от боледуването, когато детето започва да се оплаква от болки в гърдите и задух. Подобно състояние не е безобидно и изисква лекарска намеса и наблюдение, то може да се овладее и да се преодолее. Още един тип усложнения засягат кръвоносните съдове, които могат да се възпалят и да последват вътрешни кръвоизливи, включително опасните мозъчни.
  2. Късни усложнения от скарлатина са алергиите – ако не е провеждано правилно лечение се проявяват автоимунни реакции. По-голяма е вероятността от развитие на ревматични симптоми около две седмици след заболяването. Инфекцията може да засегне ставите, които стават болезнени и се подуват, но за това има лечение. По-сложно е, ако освен ставите е засегнато и сърцето, сърдечните клапи, които започват да се удебеляват и не са в състояние да функционират нормално (миокардит). Лечението в подобни случаи е оперативно (puls.bg).
    Друго късно усложнение е гломерулонефритът – инфекциозно заболяване, ограничаващо основните функции на бъбреците. В някои случаи инфекцията засяга мозъка: две-три седмици след оздравяването детето може да започне да извършва неконтролирани движения. Това е т.н. хорея на Сиденхам, при която пораженията могат да останат за цял живот.

Ревматизъм

Острият ставен ревматизъм е една от опасностите, свързани с боледуването от скарлатина. Може да се прояви като автоимунна реакция около три седмици след началото на скарлатината. Лечението на скарлатина с антибиотици има точно тази задача – да предотврати подобни усложнения. При ставен ревматизъм след скарлатина страдат големите стави, които са отекли и болезнени, затруднени са движенията, има температурни състояния. В някои случаи може да се прояви и артрит на малките стави (framar.bg). Децата, болни от скарлатина, трябва да са под медицински контрол около 6 седмици, за да се разпознаят и лекуват навреме възможни усложнения, свързани със сърцето, бъбреците и ставите.

Гломерулонефрит

Това е постстрептококова инфекция, засягаща т.н. гломерули: това са фини каналчета в тъканта на бъбреците, с чиято помощ се отделят токсините и се съхраняват полезните компоненти в течностите, преминаващи през бъбреците. Гломерулонефритът е сериозна опасност за здравето и дори за живота: ако това вторично болестно състояние след скарлатина не бъде овладяно навреме, то може да стане хронично и с времето да причини бъбречна недостатъчност (puls.bg). По принцип острият гломерулонефрит успешно се лекува с диуретици и антибиотици; ограничават се течности и сол.

Разлика с рубеола?

Основната разлика между скарлатина и рубеола е в причинителя: рубеолата е вирусно заболяване, докато скарлатината има бактериален причинител. Разпознаването на двете заболявания понякога е затруднено, тъй като типичният симптом – обривите, се проявява по сходен, макар и не идентичен начин (pramed.bg). Допълнително трябва да се отбележи, че скарлатината “прави” по-високи температури; зачервено гърло и увеличени лимфни възли са налице и при рубеолата, но при скарлатина става дума за типична гнойна ангина с налепи, точковиден обрив по мекото небце и малиновочервен език

мнения, отзиви, коментари, форум

А с гнойна ангина?

Гнойната ангина е един от вариантите на инфекциозно заболяване, причинено от хемолитични стептококи. Описани са доста случаи, при които малко дете кара скарлатина, а заразената с негови стрептококи майка развива гнойна ангина (puls.bg).

Основна разлика между двете заболявания е липсата на обрив при гнойната ангина. В същото време не бива да забравяме, че е възможно и атипично протичане на скарлатина без обрив. Да си припомним и това, че класическата картина на гнойна ангина е един от етапите в преболедуването от скарлатина!

Вижте подробна разработка върху гнойната ангина в тази наша задължителна статия: Гнойна ангина – лекува ли се без антибиотик?

И още нещо интересно за лечението на скарлатина със Зинат:

https://www.lekar.bg/2015/02/13/%D0%B7%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82/

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

fiz

Как да си направим физиологичен разтвор. Какво лекува натриев хлорид?

Съвети как да си направим домашен физиологичен разтвор. Точно какво лекува натриев хлорид (готварска сол)? …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.