висока продължителна температура при малко дете
Продължителната висока температура при малки деца може да се тълкува грешно от родителите

Високата температура е опасна за децата!

Как да действаме при продължителна висока температура при малко дете и кои са митовете в тази област, на които са ни учили.

Нормална телесна температура – коя е?

За нормална се смята телесната температура до 37 градуса по Целзий (puls,bg). Тя не е “закована” точно; стойностите й варират под въздействието на различни фактори. Отразяват се движението, емоциите, храненето, има значение дали един човек е в помещение или навън, на открито; температурата се влияе и от редуването на сън и бодърстване. Най-висока е телесната температура на здрав човек в следобедните часове, а най-ниска – сутрин преди разсъмване.

37 градуса всъщност е т.н. сърцевинна или вътрешна температура на тялото (framar.bg). Най-точен метод за нейното измерване е ректалният.
Свикнали сме да говорим за висока температура, щом термометърът покаже 37. На практика правилно е температурата да се счита за леко повишена, ако премине 37.2 грдуса, т.е. от 37.3 до 38.3. Повишена е от 38.4 до 39.7, а висока – над 39.8. Горна граница на високата температура е 41 градуса. При спортисти обаче са измервани и 42.

При колко градуса трябва да се притесняваме?

Всяко повишение на температурата, особено при деца, е знак за някакво заболяване и едно от първите неща, които правим, е да смъкнем високата температура. Всъщност това е грешка, ако температурата е до 38 градуса, а в някои случаи и малко над тази граница (24chasa.bg – мнение на д-р Венцислав Везенков, педиатър и хомеопат). Такава температура не бива да се смъква с медикамент, защото това е реакция на организма – той се опитва да се справи с инфекцията; интересното е, че при такива повишени стойности на температурата много от вирусите загиват. Смъкването на температурата най-добре става с охлаждащи компреси или обтриване на тялото с мокра кърпа. Водата не трябва да е студена, а леко топла, близка до телесната температура. Дават се и много течности, чай от липа и малини. При симптоми на настинка или грип, съпътстващи високата температура, може да се започне първоначално лечение с Шуслерова сол №3 и инфлуцид.

температура
От коя температура да се тревожим?

Понякога родители на малки деца се притесняват, че високата температура ще причини гърч. В медицината е известно, че гърчовете се случват до 5-годишна възраст. Сериозно е положението, ако температурата е около 40 градуса и над тях.

Какво се прави при температура 37 градуса? Субфебрилна температура

температура
Телесната температура не е постоянна величина

Температури от 37 до 37.5 изискват на първо място наблюдение. Възможно е да става дума за случаен епизод, особено ако състоянието не се повтаря и няма други болестни симптоми. Такива състояния се определят като субфебрилни. Ако те се повтарят в три последователни дни без друга симптоматика, все пак е добре да се консултираме с лекар.

При наличие на още знаци, че се разболяваме – хрема, кашлица, отпадналост, няма нужда да чакаме втори и трети ден; консултираме се с лекар и започваме адекватно лечение (d-rmario.com).
Все пак температурите до 37.5 градуса търпят облекчение чрез компреси с вода и оцет – в равни части, или при разтриване с такъв разтвор.

Висока температура при деца

При температура над 37.5 на дете трябва да се дават някои от препоръчваните от педиатри температуропонижаващи продукти – панадол, ибупрофен, хексалгин, като се спазват препоръчаните дозировки (puls.bg). Дозите и продължителността на приема не бива да се превишават! Паралелно с лекарствата трябва да продължи приемът на повече течности, компресите и разтривките, които облекчават.
Ако едно дете вдигне температура над 39.8, то се нуждае спешно от лекарска намеса.

Температура при бебе

Което е приемливо като температурна стойност при по-големичко дете, при бебе може да е силно тревожен симптом. По принцип температурните състояния при бебета следва да се обсъждат с педиатър в първите 24 часа, да не се изчаква 2-3 дни, както е възможно за по-големи деца.
Като спешни се определят състоянията, при които бебе на възраст под 6 седмици вдига температура около 38.4 градуса и малко над нея. Без да се дава температуропонижаващо лекарство бебето трябва да се откара в спешен кабинет. Ако същата температура прави бебе на възраст 7 седмици – 3 месеца, първо се свържете с педиатъра си и следвайте инструкциите му (biberon.bg).

Какво означава, когато температурата е ниска

Нормалната телесна температура на възрастен е 35-37 градуса; стойностите под 35 се считат за ниски (хипотермия). Хипотермията може да е резултат от преохлаждане под външни въздействия – или поради някои заболявания. Като лека се определя хипотермията при 35-32 градуса, умерена при 32-28, тежка при 28-20 и дълбока – под 20 (framar.bg).

Дайте мнение и Вие тук!

Хипотермията по болестни причини може да бъде резултат от хипогликемия, заболяване на щитовидната жлеза, травми, консумация на големи количества алкохол, прием на наркотици, токсикози, инсулт, множествена склероза. Продължителните състояния на ипотермия създават условия за увреждания и нарушаване на нормалните жизнени функции.

Значения на температурата при бременност

температура
Мъниците лесно вдигат температура
“Фигурин

Повишената базална температура след овулация има значение при опитите за забременяване: установяването на повишена температура ориентира за дните, подходящи за зачеване (zachatie.com). Температура малко над 37 градуса, поддържана и след деня, в който трябва да започне поредното кървене от месечния цикъл, е един от знаците за ранна бременност (medical.bg).

висока продължителна температура при малко дете
Продължителната висока температура при малки деца може да се тълкува грешно от родителите

Високите температури по време на бременност обаче са показател за заболяване, а с това трябва много да се внимава, ясно защо.

Втрисане без температура

Втрисането е състояние, при което тялото неконтролирано трепери и се усеща студ. Състоянието може да е придружено с повишена или понижена температура. Опасно е и изисква лекарска помощ (framar.bg).
Втрисането може да е причинено от тежка настинка или вирусна инфекция, но може да е признак на тежко заболяване като бъбречна инфекция, чернодробен абсцес, ухапване от змия или паяк, състояние след трансфузия, злокачествено заболяване. Ако се повтаря, на всяка цена трябва да се иде на лекар
Липсата на температура не е успокояващо: тя само подсказва, че вероятно проблемът не е грип или настинка.

За Лекар.БГ

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Компрес с извара? За гърло и на гърдите

Как се прави компрес с извара? За гърло и на гърдите

Точно как се прави компрес с извара? Изварен компрес за гърло при ангина. При пнемвмония. …

7 Мнения

 1. Севрюков

  Заради такива статий, трябва в затвора да ви вкарват поне 5 години, боклуци с болен мозък, дано Господ ви даде правилното наказание !!

  • Лекар.БГ

   Какво в статията за висока температура при деца не ви допада, че кълнете така, г-н Севрюков?

 2. Кой е автор на тази статия? С какво образование е и какъв опит в медицината има?

  • Лекар.БГ

   Здравейте, Пенчо! Авторът на първата половина от статията за особеностите на високата температура при деца е д-р Робърт Менделсон. Пуснали сме линк към нейния руски превод от английски, който сме ползвали. Останалите източници на информация също са споменати вътре в текста. Защо питате? Какво точно в този материал не ви харесва?

  • добър ден Пено. Как бих могъл да проверя за правописни грешки?
   „ПЕНЧО“- “ ПЪНЧО“ и ако съм се окаже, съм прав в предположенията си , искам да знам претенцията ви за Пънчо от дива горска местност или Култивирана селска Джанка е. Не е ясно! И накрая… определението ПЪНЧО не е ли вярно да се ползва за малки такива, а не както тук за Едър Кух Пън ?

 3. бай хой от сусурлево

  Цитат: „Така че не може да се каже, че температурата е полезна.“ – за коя температура не става ясно – 25 C, 35 C, 100 C все е температура.
  по надолу обаче четем: „Такава температура /38 C/ не бива да се смъква с медикамент, защото това е реакция на организма – той се опитва да се справи с инфекцията; интересното е, че при такива повишени стойности на температурата много от вирусите загиват.“
  Цитат: „Не трябва да давате на децата повече от два пъти таблетки за понижаване на температурата.“ – при децата обикновено не се дават таблетки, а сиропи, но явно на преводача му е все тая.
  Цитат: „Тя /температурата/ може да нанесе вреда на детето, особено ако то е малко.“ – колко малко 1 метър, 10 килограма, 2 години ???
  Изобщо като скалъпявате някаква статия с преписване оттук-оттам е добре да мине и през някаква редакция от човек, който поне малко чува петела.

  • ХуИ МоИ, и аз го чувам още, но свикнах вче и сега вече опитвам и да го слушам. ТИ ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.