Кориандър - семена, ползи, рецепти
Така изглежда билката и подправката кориандър.

Кориандър. 20+ ползи и рецепти. Семена, цена и отглеждане

Кориандър: растението в медицината. Как се приготвят целебни продукти и приложение (проверени рецепти). Може ли да навреди? Ето как да си отгледаме кориандър!

Ароматният кориандър е популярна подправка, използвана широко в кулинарията. Но малцина знаят, че освен заради чудесния аромат това растение трябва да се уважава и заради множеството си лечебни въздействия. Семето от кориандър е признат “доктор” както в народната, така и в официалната медицина. Какво да лекуваме с кориандър и как да си обясним целебните му свойства?

Какво е кориандър и как да го познаем

Той е едногодишно тревисто растение, което външно донякъде прилича на магданоз – поне по листната си маса; ароматът му обаче е различен. Подземната му част е тънък вретеновиден корен, а надземната се развива до височина от 70 см. Стеблото е право и устойчиво; върхът се разклонява и носи дребни цветчета с бял или розов цвят, събрани в “чадърчета”. Цъфтежът е от юни до юли. След прецъфтяването съцветията оформят ароматни семена, събрани в малки топчета. Именно те са интересни за медицината.

Родина на кориандъра е Средиземноморието, но растението е познато и култивирано в продължение на хилядолетия в част от Европа и Азия. Основни производители на суровината за подправка и леарствени цели са средноазиатските страни, Иран, Турция и др.

Лечебни свойства и приложение в народната медицина

Семената от кориандър са богати на етерични масла с високо съдържание на линалол, гераниол, борнеол, терпинолен, феландрен, капринов алдехид и капринова киселина. Напълно зрелите семена съдържат по-малки количества етерични масла, но са богати на мастните киселини олеинова, изоолеинова, ленолева, палмитинова, стеаринова. Има също неголеми количества алкалоиди, витамините А и С.

кориандър билка ползи
Родина на ароматния и лековит кориандър е Средиземноморието
  • Популярен продукт е кориандровото масло, в което активна съставка е линалолът. Препоръчва се за нормализация на храносмилателните процеси, снимаване стойностите на кръвната захар, нормализация на отделянето на инсулин. Същият продукт насърчава продукцията на естрогени.

Маслото действа обезболяващо, противовъзпалително, антисептично и като диуретик. При настинки се препоръчва като средство за втечняване на гъсти секрети в дихателните органи. Настойка от кориандровите семена помага при чернодробни и жлъчни патологии, при глисти, повишено газообразуване, за лечение на бронхити и др.

  • В народната медицина от поколения кориандърът се използва като средство за лечение на различни заболявания. Ако обаче някой реши да се възползва от такъв цяр, на всяка цена трябва да се консултира с лекар фитотерапевт. Само така ще може да се почувства наистина целебната сила на растението и ще има полза и оздравяване – а не вреда и непредвидими усложнения.
За жени

Аналгетичните и успокояващи свойства на плодовете от кориандър помагат да се неутрализират неприятните усещания, свързани с предменструалното напрежение; вършат работа и като обезболяващо през първите дни на цикъла. Аналогично обезболяващото и отпускащо действие на тези плодчета е желано и в периода на менопауза.

  • Немалко жени често се оплакват от цистит – а възпаленият пикочен мехур се лекува със същите семена. Растението е чудесно средство за очистване на пикочните пътища и бъбреците, за овладяване на инфекции в тези зони – така се премахват болките при уриниране или затрудненията при този акт.

Стимулиращото действие на кориандъра върху функциите на храносмилателния тракт прави растението добро помощно средство при програмите за редукция на теглото. При това – без строги диети и съсипващи тренировки. Кориандърът ускорява обменните процеси в организма, насърчава изхвърлянето на излишни течности и подпомага изгарянето на мазнини.

  • Семената са чудесни и в домашната козметология. Вклюват ги в състава на маски за коса, като домашен пилинг и грижи за кожата. Редовното изплакване на лицето с отвара от кориандрови семена избелва петна и лунички по лицето.

Същевременно са познати множество съвети за въздържане от употребата на такива средства по време на бременност. Всъщност страничните ефекти от рода на сгъстяване на кръвта и образуване на тромби се наблюдават само при употребата на високи дози от продукта. Има и специалисти, които намират растението за полезно при бременност в умерени дози. Това е защото кориандърът премахва неприятни усещания като киселини и гадене; подобрява чревната моторика и предпазва от констипация; успокоява и не допуска отоци.

Колкото до кърмещите мами – свободно консумирайте зеления кориандър; и листата, а и семената стимулират лактацията.

За деца

Полезните свойства на кориандъра могат да се използват и при лечението на бебета и деца. Така например те успокояват коремните колики. Освен това семената от кориандър и по-точно съдържащото се в тях етерично масло могат да облекчат симптомите при кашлица. Достатъчно е да се добавят няколко капки в гореща вода и да се направят обикновени инхалации.

Кориандър. Семена
Семената от кориандър са ценени и от народната, и от официалната медицина
Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Колкото до вътрешен прием на запарки и отвари при лечението на простуди – детето трябва да е най-малко на две години. по принцип това е границата, под която не се използват муколитични продукти заради някои опасни странични ефекти. И тук е в сила правилото – без значение каква е възрастта на детето, ако искаме да добавим към терапията му продукти от кориандър – задължително да се посъветваме с лекуващия.

Кориандърът често се прилага, заедно с редица билки, за намаляване стойностите на билирубин в кръвта, за нормализация цвета на кожата и склерите при жълтеница. Този тип приложение обаче не е подходящо за лечението на жълтеницата при новородени.

Същевременно на по-големи деца може да се дава кориандрова отвара за жабурене и гаргара при стоматит, фарингит и други сходни заболявания на устната кухина и гърлото.

За мъже

Представителите на силния пол познават коментирания кориандър като надеждно средство за усилване на потентността. Това качество растението дължи на един свой компонент – андростерон. Този хормон е главен продукт на тестостероновия метаболизъм и директно стимулира мъжките полови функции. Той съдейства и за по-ярка проява на вторичните полови белези.

  • Благодарение на въпросното вещество се подобрява качеството на спермата; нараства подвижността на сперматозоидите. Неслучайно на мъжете в двойки, които имат репродуктивни проблеми, се препоръчва редовен прием на отвари и настойки от семена на кориандър.
  • Освен за потентността, кориандърът помага и при две типично мъжки заболявания – простатит и хемороиди.

Приготвяне на отвара

Най-широко приложение при лечението на различни заболявания с кориандър имат семената на растението. Сред целебните продукти водещо място имат отварите. Важно е не само как да си приготвим кориандрова отвара – но и как да я използваме в зависимост от нашия здравословен проблем. Следващите рецепти и съвети със сигурност ще бъдат полезни за много хора.

  • За приготвянето на класическа отвара от семена на кориандър е необходимо на първо място да се снабдим с качествени и здрави семена. Една супена лъжица от тях стриваме в хаванче и сипваме в съд с току що кипнала вода – количеството е една чаша. Сместа се оставя да къкри на слаб огън десетина минути. Снемаме от огъня и оставяме да изстине напълно под капак. Прецеждаме. Готовата отвара се използва в рамките на деня; на следващия ден приготвяме нова прясна порция.

Домашно лечение на зачервено око. Компрес за възпалено око

Отварата може да се прилага чиста или смесена с други билки; най-често помага в следните случаи и при описания режим:

  • При запек: вътрешен прием, три пъти дневно по 50 мл;
  • При конюнктивит: промивки на болното око/очи, до пет пъти дневно;
  • При хемороиди: вътрешен прием – 10 мл вечер, преди сън, в комбинация с бял равнец, листа от касия, кора от зърнастец, корен от женско биле;
  • При възпаление на жлъчката и жълтеница: по 100 мл три пъти дневно, 20 минути преди хранене; кориандърът може да се комбинира с цвят от безсмъртник и листа от горчивче;
  • При менопауза: 30-дневен прием с прекъсване за по една седмица – пие се три пъти дневно по 100 мл;
  • При цистит: 7-дневен курс, всеки ден се изпива на глътки по един литър отвара – количеството се получава в посочената пропорция, на всяка лъжица семена по чаша вода;
  • При главоболие: инхалации с кориандрови семена в гореща вода;
  • При простуда: 3-4 пъти дневно по 125 мл отвара; може да се добавя по малко настърган корен от джинджифил.

Приготвяне на настойка

За настойката са ни необходими стрити семена и водка – на супена лъжица семе по 100 г спирт. Смесваме в стъклена бутилка, затваряме с капак и оставяме на тъмно за две седмици. Всеки ден разклащаме енергично съда, накрая прецеждаме и съхраняваме получения спиртен извлек в чист стъклен съд.

  • Алтернативен вариант е настойката с червено вино, но в този случай пропорциите са други: на литър вино слагаме 100 г семена. Тази настойка става за една седмица. Както и в първия случай, можем да я използваме при простуда или при безсъние. Настойката с водка се пие вечер преди сън – не повече от 30 мл, а винената – два пъти дневно по 125 мл.
  • Освен със спирт настойка може да се приготви и с вода. В този случай една супена лъжица семена се заливат с чаша вряла вода и сместа се оставя да изстине напълно под капак. Лечебната доза за ден е 250 мл; изпива се на части след храненията. Може да се приготви количество за 2-3 дни и да се съхранява в хладилник.

Водната настойка помага при главоболие, стомашни  и менструални болки; при диария и метеоризъм, при оклонения в стойностите на кръвната захар. Става също за жабурене – срещу пародонтит и стоматит. Препоръчвана е при отоци и за подобряване на апетита. В последния случай се приема преди хранене, във всички останали – след това.

Плодовете на кориандъра са нещо повече от подправка. При грамотно използване те могат да помогнат срещу редица неприятни състояния, като при това са не по-малко ефективни от познатите билки. И все пак да не забравяме, че почти винаги подобни церове са само добро допълнение към терапията с лекарства, назначена от лекар – а не нейна алтернатива.

кориандър спиртен извлек ползи
Спиртните или водни настойки са лек за множество болежки

Чай за хемороиди

За приготвянето на този чай се вземат равни части семена от кориандър, бял равнец, листа от касия, кора от зърнастец, корен от женско биле. Всички съставки се наситняват и смесват много добре; една супена лъжица от сместа се залива с 200 мл вряла вода. Оставяме запарката да изстине и я прецеждаме. Пие се по 10 мл вечер, преди сън.

Дайте мнение и Вие тук!

За жълтеница

При жълтеница и възпаление на жлъчния мехур смесваме един грам семе от кориандър, 4 г цветове от безсмъртниче и 3 г листа от горчивче. Всички съставки се смесват и  счукват; две супени лъжици от сместа се сипват съд с вряща вода – 400 мл. Съдът се държи десет минути на тих огън, след което сместа трябва да изстине и да се прецеди. Пие се два-три пъти дневно по 100 мл, 20 минути преди хранене.

За нерви

Една супена лъжица смлени семена от кориандър се залива с половин чаша водка в бутилна от тъмно стъкло; затваряме бутилката на тъмно за 14 дни. След това прецеждаме и съхраняваме в хладилник. Приема се на капки, по 40-50 на ден, на няколко дози с вода. Това е един ефективен антидепресант; действа успокояващо, предпазва от конвулсии.

При атония на червата

Лек за този проблем приготвяме от чаена лъжичка счукани семена и чаша вряла вода. След заливане съдът се слага на водна баня и се вари кротко 15 минути. Сетне се смъква от огъня и се оставя да престои 40 минути.

Настойката се прецежда и се долива с преварена вода, докато течността достигне първоначалния си обем. Вземат се 3-4 пъти дневно по две супени лъжици.

При гастрит и язва

За приготвянето на следващия цяр отмерваме по 20 семенца на всеки 30 г захар. Сместа се смила в кафемелачка до получаването на хомогенна пудра и се прибира в стъклен съд. Два пъти дневно се прави напитка от 200 мл топла вода и две чаени лъжички кориандрова захар.

Тази сладка напитка е полезна също за успокояване на болки, за подобряване на апетита, при метеоризъм и за оптимизиране на самочувствието.

Вреди и противопоказания

Откажете се от кориандъра, ако имате индивидуална непоносимост към растението – приемът може да провокира алергични реакции.

Директните противопоказания в този случай не са много, но прилагането винаги трябва да е разумно и с преценка за възможен риск. Особено ако пациентът е с някакви хронични заболявания; консултацията с лекар е задължителна, ако например става дума за холецистит, исхемична болест на сърцето, наскоро преживян инфаркт, хипертония, язва, гастрит или панкреатит при повишена киселинност на стомашния сок; тромбофлебит или висока съсирваемост на кръвта; захарен диабет; бъбречни заболявания в тежка форма или с неясна етиология.

билка кориандър ползи, рецепти
По време на цъфтеж младите стебла загрубяват и не стават за ядене

Негативен ефект може да има и в случаите, когато указанията за прилагане на лечебни продукти с кориандър се нарушават; затова спазването на дозировките е задължително.

Отглеждане на кориандър

Кориандърът е светлолюбиво растение, затова се сее в откритите части на градината, където има много въздух. Сянката забавя развитието на кориандъра и го прави слаб. Засяването става в късна пролет – от края на април до началото на май. Студовете са неблагоприятни за него, зле понася и горещините.

Посев

За отглеждането на кориандър е добра плодородната и рохкава почва. Качествата й могат да се оптимизират още с добавяне на пясък и дървесна пепел.

След като изберем за тази култура най-откритото място в градината, можем да приготвим плитки редове – дължината не бива да е повече от 2 см. Семенцата се пускат в тях на разстояние 10-15 см едно от друго; за междуредията е най-добро отстояние от 25-30 см. Преди пускането на семената почвата трябва да се навлажни. Възможно е малки участъци да се затревят с кориандър чрез свободно хвърляне на семената във ветрило.

Грижи

Реколтата от кориандър зависи от качеството на семената и кълняемостта им, както и от поддържането на посева. Трябва да се полагат грижи за влажност и подхранване на почвата с калиеви и фосфорни добавки; необходимо е плевене и разрохкване. Прави се и прореждане, като се премахват по-слаби растения. Кориандърът развива хубава розетка и ако растенията са прекалено нагъсто, ще си пречат.

отглеждане на кориандър, семена
Кориандърът обича светли терени с умерена влага

Зелен кориандър се консумира, когато стеблото се е развило на височина до 15 см; младите стебла са ароматни и вкусни, по-старите и втвърдени нагарчат. Ако искаме постоянно да имаме на масата свежа подправка, трябва да сеем малки участъци на всеки 2-3 седмици.

Събиране

Ако отрежем две трети от стеблото на кориандъра, то няма да се развие повече. Затова на зелено се берат само листата от горната част, като се оставят по-ниските израстъци да се развият допълнително.

По време на цъфтежа растението спира да развива израстъци, годни за ядене. Семената зреят в края на август и началото на септември, това е и времето да се съберат за лечебни и кулинарни цели. Добре узрели и здрави семена се отделят за засяване през следващата година.

Ако искаме да си отгледаме кориандър и за семе, и за консумация на зелено, трябва да си направим две лехи Отглеждането им е едно и също, но прибирането на реколтата става по различно време.

Градинарите пък знаят, че ако добре узряло семе от кориандър се посее само край корена на умиращото растение, напролет ще поникне напълно самодейно и при добри природни условия ще се развие и без специални грижи.

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

витамин С за коса кожа бременни марсианци 01

Витамин С: За коса, при бременни и още 25+ приложения

♠ Роля на Vitamin C ♠ Разлика между витамин С и аскорбинова к-на ♠ За контрол …

3 Мнения

  1. Златина Калинова

    Очевидно тази подправка се развива добре в наши климатични условия, не ми е ясно само защо няма същата популярност като другите зелении – магданоз, копър, джоджен? Май е по-лесно да си купиш семе от кориандър, отколкото връзка зелен?!

  2. Панчо Петков

    Кориандърът се споменава като подправка за колбаси. Спомням си някакъв вид шпеков салам с чер пипер и кориандър: доста се дразнех, докато изчовъркам тези неприятни зрънца!

  3. Васко Марков

    Струва ми се рисковано лечението със семена от кориандър или с кориандрово масло. Можем ли да сме сигурни, че стандартната доза за една отвара или настойка “пасва” на всеки организъм?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *