диета при хипертония
Ябълката е класика и за диета при хипертония

Леки закуски за диета при хипертония

Чувството на глад обикновено ни принуждава да похапваме набързо храни, които лесно се набавят и с които са отрупани рафтовете в магазина, автомати и улични павилиончета. Редовно се тъпчем с мазни и сладки закуски, а стресът и това меню ни докарват хипертония и диабет. Каква диета при хипертония да спазваме, когато болестите на века станат и наши?

диета при хипертония
Авокадо – добър вариант ли е за диета при хипертония?

Експерти предлагат топ-6 на лесните закуски, които можем да си приготвим сами и да похапнем вкъщи или в офиса. Важното е за една диета при хипертония в тези закуски да има растителни продукти с достатъчно фибри, солта да е в минимално количество и да не са мазни. Тези закуски за диета при хипертония не само регулират кръвното налягане, уверяват от medikforum.ru. Те лесно постигат и редукция на теглото – заедно с факта, че сме хванали юздите на холестерола и кръвната захар, това условие допълнително подобрява ефекта от нашата диета при хипертония.

Ето и въпросните 6 варианта на леки закуски: те ще ни помогнат да спазим още едно условие за диета при хипертония: в рамките на деня да се храним 5-6 пъти с малки порции, да не се претоварваме. Вариант №1: ябълка и обезмаслено мляко. Почти всеки плод става за тази комбинация. Млякото или плочка изкиснато бяло сирене зареждат с достатъчно енергия и добавят фибри, без да ни товарят с калории – един средно голям плод плюс чаша мляко са не повече от 200 калории. Вариант №2: авокадо с извара. И при тази комбинация растителната храна е съчетана с млечен продукт, който ни насища задълго заради протеините. Разрязваме авокадото наполовина, изваждаме костилката и слагаме в ямките на двете половинки по една чаена лъжичка безсолна извара. Това също са 200 калории.

диета при хипертония
Ябълката е класика и за диета при хипертония

Когато трябва да се спазва диета при хипертония, месото в големи количества, особено мазното, е забранено! Така че възможният вариант №3 е с варено пилешко месо, за предпочитане от гръдната част. Можем да си направим нещо като здравословен дюнер – в гръцка питка (има ги в гондолите за замразени продукти) слагаме 100 грама месо, добавяме зеленчуци, сурови или задушени на пара. Вместо играта с питката можем да изберем филийка пълнозърнест хляб. Не бива да добавяме мазнини, майонези, сметана и пр. Българската кухня цени лещата, но само като продукт за супа или яхния. От това вариво става отлична салата – но хипертониците не бива да прекаляват по принцип с бобовите храни! Все пак е изкусително да си направиш малка порция салата от варена леща! Това е вариант №4: към лещата добавяма нарязан на ситно домат и пера от зелен лук.

Дайте мнение и Вие тук!

Ако обичате аспержи, следващият вариант №5 е ваш: няколко стръка аспержи се варят или обжарват на скара и се комбинират с едно твърдо сварено яйце. Под 130 калории! И финалът на нашата диета при хипертония е вариант №6 – студен зелен чай с мента. Приготвяме цяла кана слаб зелен чай с добавена шепа ароматна билка и в рамките на деня пием – утолява жаждата, ободрява, без да ни товари с допълнителни калории.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Ориз за отслабване

Отслабване с ориз

Реабилитация: и белият е полезен!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *