Изопринозин на сироп или таблетки. Схема. Има ли вреда?
Приемът на изопринозин мобилизира имунната система срещу вируситепаз

Изопринозин на сироп или таблетки. Схема. Има ли вреда?

По каква схема се дава Изопринозин сироп? Прием за деца. Дозировка на таблетки. Каква вреда може да има от него? Мнения

Още в текста: Цена и заместители. Авирон Кидс. Саше (прахчета). Изорекс. При папилома вирус и за щитовидна жлеза. За херпес, варицела, брадавици и кондиломи.

Вирусните заболявания са обичайни и очаквани през студените и дъждовни месеци, макар че и лятото прекалено усилен климатик или много сладолед могат да отслабят организма и да го отворят към болестни причинители. При този тип патологии се предпочитат лекарства, които едновременно са активни спрямо вирусите и стимулират имунната система на болния, за да се справи бързо с инфекцията.

Изопринозин се позиционира като имуностимулиращ и противовирусен препарат с широко действие.

За какво се използва Изопринозин и как?

Лекарството се изписва за лечение на вирусни инфекции при пациенти с отслабена и нормална имунна система.

Изопринозин на сироп или таблетки. Схема. Има ли вреда?
Вирусните инфектирания са първо показание за този медикамент

Според производителя, то е най-активно срещу следните:

  • Грип и други ОРВИ;
  • Рубеола;
  • Херпесни инфекции, причинени от вирусите Herpes simplex от типовете 1-4 (херпес на устните и в половата зона, херпесен кератит);
  • Афтозен стоматит;
  • Херпесни инфекции, причинени от вируса Varicella zoster – варицела и херпес зостер;
  • Морбили;
  • Цитомегаловирусна инфекция;
  • Заушка;
  • Инфекции от Епщайн – Бар (инфекциозна мононуклеоза);
  • Хепатит;
  • Папиломавирусна инфекция с различни проявления, генитални брадавици и всякаква друга локализация;
  • Контагиозен молускус.

Терапевтично действие

Изопринозин оказва два водещи терапевт. ефекта – стимулиращ именитета и ликвидиращ вирусите.

  • Противовирусното действие се осъществява чрез непосредствено потискане на размножението на вирусите и чрез активиране на имунната с-ма, която самостоятелно премахва вирусните частици и поразените от тях клетки.
  • Стимулиращото действие се осъществява чрез изработването на интерлевкини 1, 2 и гама- интерферон с противовъзпалителна активност. Освен това намалява изработването на интерлевкини 4 и 10, които работят обратно – поддържат и усилват възпалението в органите и тъканите.

В резултат интензивността на възпалителния процес във всяка тъкан и орган се намалява, огнището на поражение се смалява и клетките възстановяват нормалната си структура.

Задействането се осъществява чрез кръвния поток, който протича през поразените тъкани, и чрез местния имунитет – чрез реакции в самите тъкани и лигавици.

Местният имунитет унищожава вирусите и поразените клетки постоянно, без да чака масирана акция чрез кръвообращението. Той не позволява на патогените бързо да поразят голям участък от тъканите или органа.

“Демир

Под действието на Изопринозин се активизира местният имунитет. Той потиска патогените, блокира размножаването им.

Схема за прием – общи принципи

Изопринозин се приема вътрешно – изпива се. Таблетките се преглъщат цели. Не се дъвчат, смучат или стриват, а само се придружават с около 100 мл вода.

Как се определя дозата

Схемата на прием и дозата Изопринозин не зависи от вида вирусно заболяване. Всички вируси се лекуват с еднакви дози – пие се еднакво при грип и при хепатит например.

Различието е в продължителността на терапията – тя се определя конкретно според диагнозата.

Дозата Изопринозин не зависи и от възрастта на пациента. Тя се определя на килограм тегло и е еднаква и за деца, и за възрастни – 50 мг/ кг. При възрастните е възможно повишаване на дозата до 100 мг/ кг, по преценка на лекаря.

Изчислено според теглото се получават различни дози за денонощие.

Пример

Пациент 50 кг ще пие 2500 мг Изопринозин

50 кг  Х 50 мг = 2500 мг

2 500 мг съответства на

5 таблетки, които са по 500 мг;

2.5 сашета, които са по 1000 мг;

50 мл от сиропа, който е по 50 мг/ 1 мл.

Така получаваме дозата Изопринозин, която е допустима за приемане в рамките на 24 ч. Тази доза я делим на 3 или на 4 приема и получаваме схемата.

По нашия пример по-горе пациентът от 50 кг ще приема

3 Х 2 таблетки,

3 Х 1 саше

или 3 Х 17 мл от сиропа.

Получава се малко повече от 50 мг/ кг, но да не забравяме, че при възрастните дозата допустимо варира до 100 мг/ кг. За възрастни пациенти може да не пресмятаме с пълна точност. Ориентировъчно за нормално тегло от 60 – 80 кг се дават 6 – 8 таблетки или 3Х2, 4Х2.

Изопринозин на сироп или таблетки. Схема. Има ли вреда?
Трите форми на Изопринозин

Опростено се пресмята и така: 1 таблетка на 10 кг от телесното тегло. Например дете с тегло 20 кг ще получи 2 таблетки за денонощието. При децата обаче е за предпочитане да вземат сироп – по-лесен за изпиване и по-лесен за разчитане на малки количества.

Схема при тежко протичане

При тежко течение на болестта и забележете – над 12 г., пациентите се лекуват с максимално допустимата доза от 100 мг/ кг.

Нашият пациент от гореописания пример ще приема 3 Х 2 таблетки при нормално протичане на инфекцията и 3 Х 3 при тежко течение.

Схема при деца

Дозата за деца не надвишава 50 мг/кг, независимо от тежестта на заболяването.

Пример за дете с тегло 20 кг

20 кг  Х 50 мг = 1000 мг

1 000 мг съответства на

2 таблетки, които са по 500 мг;

1 саше от 1000 мг;

20 мл от сиропа.

Схема за пациенти над 65 г.

Най-възрастните хора приемат Изопринозин в обичайна доза, изчислена според теглото им. Не е необходимо да се редуцира дозата. Продължителността на терапията също зависи само от вида вирус, както обикновено, а не от възрастта на пациента.

Форми на Изопринозин

(приложение, цена)

У нас се продават три форми на Изопринозин, производство на Ewopharma Словакия.

Изопринозин на таблетки

Таблетките имат 500 мг инозин или 10 базови дози. Продават се в кутии по 50 бр.

Дайте мнение и Вие тук!

Обикновено се предписват по 3 г/ ден или 3 Х 2 бр. Максимумът е 4 г или 8 таблетки.

Цената е 35 лв за 50 бр.

Изопринозин на саше

Изопринозин се произвежда и на прах. Той се разводнява – става разтвор за незабавно изпиване. Лекарството е опаковано в сашета – еднократни дози, които се отварят индивидуално, разреждат се и се изпиват веднага. Разтворът не се съхранява.

Тази течна форма е удобна и финансово изгодна за възрастни, вместо сиропа. Цената е 38 лв за 24 сашета.

Указанията за дозиране са същите, както и при другите форми – 3 до 4 г на ден.

Изопринозин на сироп

Базовата доза от 50 мг Изопринозин се съдържа в 1 мл от сиропа. Това позволява лесно изчисляване на общото количество за денонощието. Пациентът трябва да приема по 1 мл от сиропа за всеки свой килограм. Например ако пациентът тежи 30 кг, той трябва да приеме за 24 ч. 30 мл сироп. Делим на 3-кратен прием и се получава 3 Х 10 мл.

Сиропът се продава в тъмни шишенца с вместимост 150 мл. Цената му е 28 лв.

Каква форма да предпочетем?

Сиропът е удобен за деца. По много причини, но главно заради дозирането. То е удобно до 50 кг. Схемата на листовката също е разчетена максимум до това тегло. Над 50 кг е разумно пациентите да пият таблетки или сашета.

Изопринозин на сироп или таблетки. Схема. Има ли вреда?
Някои читатели споделят, че пият изопринозин по три хапчета на прием, заради предстоящи изпити. Но в това, разбира се, има сериозен риск!

От гледна точка на цената лечението със сироп е оправдано при ниско тегло. Сиропът струва 28 лв и дава 150 базови дози, докато една кутия таблетки е 35 лв и дава 500 базови дози.

Ако пациент с тегло над 50 кг предпочита течна форма на лекарството, може да избере саше. Прахообразната форма е съвсем малко по-скъпа от таблетките. Една кутия с 24 сашета струва 38 лв и дава 480 базови дози.

Изопринозин за деца

Педиатрите предписват този медикамент от 1-годишна възраст. Производителят е приложил в листовката за сиропа това възрастово ограничение и схема за употреба от минимално 10 кг тел. тегло.

Според някои ревюта на лекарството минимумът е 3 г и 15 кг, като водещи са килограмите. Общите противопоказания са валидни и относно децата: хиперчувствителност, нам се припомнят и специфични за деца противопоказания: Нарушена работа на бъбреците, изявена аритмия, бъбречно-каменна болест и подагра.

Приложение на Изопринозин

Приложението на Изопринозин при различните вирусни заболявания варира само в своята продължителност. Дозата е еднаква, пресметната спрямо теглото (както обяснихме по-горе).

  • За остри вирусни инфекции, грип, инфекциозна мононуклеоза  – 5 – 14 дни. Лечението продължава до пълно заличаване на симптомите + 2 допълнителни дни без симптоми. При остатъчни явления или при тежко протичане курсът може да се увеличи и над 14 дни – по решение на лекаря и под негов контрол;
  • При Хашимото и др. автоимунни заболявания – мнозина ползват имуностимулатори, за да засилят защитните си сили при автоимунни болести. Такива обаче не са включени сред показанията за използване на Изопринозин. Имунолозите са категорични, че директните имуностимулатори не се прилагат при автоимунни процеси, защото могат да дадат нов тласък на развитие и да ги задълбочат;
  • При човешки папилома вирус (ЧПВ, HPV), кондиломи, папиломи от всички видове и с всякаква локализация – 14 до 28 дни. При папиломи е достатъчно да се приема Изопринозин, а при кондиломи се съчетава с премахване на образуванията. За папиломи – само 1 курс, за кондиломи – 3 курса през интервал от 1 месец (за постигане на устойчива ремисия и профилактика на повторна поява.

Папилома вирус: Симптоми и лечение. Как да действаме?

  • Хронични обострящи се херпеси, херпес зостер, цитомегаловирус –  5 до 10 дни, на курсове с пауза от 8 дни между тях. За постигане на устойчива ремисия е необходимо да се направят минимум 4-5 кратки курса по 5 – 10 дни. След завършване на кратките курсове е потребно 30-дневно поддържащо лечение, през което Изопринозин се приема по 1-2 бр. веднъж на 24 ч. Схемата се изпълнява до пълно изчезване на симптомите на обостряне.
  • Против брадавици, кокоши трън, херпес (на устата, симплекс, генитален) – 5 до 10 дни или до пълно изличаване на симптомите. При тежко протичане се удължава до 15 дни. В периодите на ремисия при херпесите се препоръчва по 1 таблетка еднократно за 30 дни, за постигане на устойчива ремисия.

  • При херпангина (херпесна ангина, тонзилит) – засягане на сливиците, при което са показани три курса с Изопринозин, всеки от по 5 – 10 дни, до изчезване на симптомите. ТУК: Допълнително за заболяването и др. лекарства за сливици;
  • При варицела, рубеола, морбили – инфекциозни състояния, при които избива характерен обрив. Изопринозин се включва в противовирусната терапия с цел редукция на симптоматиката и подкрепа на имунитета. Схема на прилагане – 4 до 14 дни до пълно премахване на симптоматиката;
  • При стоматит, афти – язвичките по устната лигавица се откриват при много заболявания като елемент от общата патология – при имунен дефицит, при вирусни и инфекциозни зарази, от микрофлората. Те са прояви на хроничен рецидивиращ афтозен стоматит и др. Изопринозин се прилага на курсове;
  • При паротит (заушка) – курсово приложение по 5 – 14 дни при вируса на паротита, вкл. при болни с имунодефицитни състояния;
  • При дисплазия на маточната шийка, свързана с папилома вируса Изопр. се приема в схема 3 Х 2 бр. в течение на 10 дни. След последваща пауза от 10 – 14 дни се изпълнява втори курс от терапията;
  • Против коронавирус – протичането е сходно с инфекциите, предизвиквани от вируса на грипа. Отсъства внезапно начало с бърз подем на температурата и втрисане. Изразени катарални явления, лимфаденопатия, конюнктивит. Изопринозин намалява изразеността и скъсява излекуването от заболяването. Схемата на приложение е идентична с тази при риновирусите и грипа.

Схема според изразеност на симптомите

  • При симптоматични заболявания – приема се 1 месец с прекъсване от 2 месеца;
  • При умерено изразени патологии – приема се 2 месеца с прекъсване от 1 месец;
  • При тежки симптоми – приема се 3 месеца с прекъсване от 1 месец.

Провеждат се нужният брой курсове, като състоянието на пациента се контролира през цялата продължителност на терапията.

  • При подостър склерозиращ панцефалит – 100 мг/кг Изопринозин, макс. 4 г/24 ч. в случай на продължително приложение;
  • При папилома-вирусна инфекция – 3 г, разпределени на 3 пъти – 3 Х 2 табл.

Изопринозин при операции

Препаратът се използва като допълнение при провеждането на локални (местни) терапии и при провеждане на оперативно лечение. В тези два случая курсът се определя така:

  • Пациенти с нисък риск приемат Изопринозин в продължение на 2 – 4 седм. После до края на втория месец се преви прекъсване, през което се достига максимално ниво на ликвидиране на вируса;
  • Пациенти с висок риск приемат Изопринозин последователно 1 – 2 седмици в месеца, като общо терапевтичната продължителност е 3 месеца, при 5 дни седмично.

Има ли вреда от Изопринозин?

Изопринозин на сироп или таблетки. Схема. Има ли вреда?
Отзив на наш читател в коментарите за изопринозин. Стойко се оплаква, че кашлицата му не е преминала. За да коментирате и вие, кликнете върху горното изображение!

Изопринозин съдържа компонент, който се среща в човешките клетки, но въпреки това причинява повишаване на концентрацията на пикочна киселина в тялото. Реален става рискът от пристъпи на подагра.

Препаратът не се използва при някои заболявания и състояния, типичните сред които са камъни в бъбреците, подагра, аритмия, хронична бъбр. недостатъчност.

Изопринозин не е за мъници под 1 г. с тегло под 15 кг, като теглото е водещият параметър, при бременност и лактация.

Странични ефекти, опасности

Изопринозин може да провокира появата на следните неприятни симптоми:

  • Храносмилателни – гадене, болезненост в зоната на стомаха, диария или запек, повръщане;
  • Черен дроб и жлъчка – повишена активност на АСАТ/АЛАТ и на алкалната фосфатаза в кръвта, повишаване на концентрацията на пикочна киселина в кръвта;
  • Кожа и меки тъкани – обриви и сърбежи;
  • Нервна система – главоболие, световъртеж, слабост, сънливост, безсъние;
  • Бъбреци – обилно уриниране (полиурия);
  • Опорно-двигателна система – болезнени стави, обостряне на подагра.

Точни аналози на Изопринозин

Аналози на Изопринозин са други препарати със същото активно вещество – инозин. У нас това са лекарствени наименования като

Изоприн и Изорекс

Те се предлагат в подобни форми – на саше (прах за разтвор), сироп и таблетки. Единият е на български, а другият – на италиански производител.

Дозирането е същото като при Изопринозин. Единствената разлика е, че има сашета по 500 мг. Като цени всички препарати са в един ценови клас с малки вариации.

Лекарства – заместители

Заместители на Изопринозин са всички лекарства, които имат друго активно в-во, но оказват същото или сходно терапевтично действие. Тук търсим оказването едновременно на противовирусно и имуностимулиращо действие. Но това е рядкост. Обикновено лекарствата са „специализирани“ в едното или в другото направление.

В този смисъл Изопринозин има много заместители, но поотделно – или като имуностимулатори, или като противовирусни средства. Търсейки заместител, лекарят ще избере една от двете функции, която е по-важна за лечението на пациента.

Заместители – имуностимулатори

  • Авирон Кидс – хомеопатичен продукт, базиран на екстракт от спирулина. Изопринозин или Авирон кидс? Въпросът е несъстоятелен. Двете лекарства имат ограничена допирна точка само в лечението на грип и ОРВИ. Авирон е изцяло разработен за най-малките пациенти;
  • Респивакс – има различна сфера на действие от Изопринозин. Той подкрепя естествената защитна способност на организма спрямо бактериални причинители, докато Изопринозин е „специалист“ по вирусите. Респивакс е ориентиран към дихателните инфекции;

Респивакс за имунитета. Мнения, имуностимулатори-заместители

  • Биозин – той съчетава сферите на действие на Изопринозин и на Респивакс, оказвайки едновременно противобактериална и противовирусна активност. Произвежда се в разнообразни форми, вкл. разработени за бебета и за майки. ТУК: Състав и схеми на прилагане на Биозин;
  • Инфлуцид – допирната му точка с Изопринозин е само в сферата на простудите и респираторните инфектирания. При това Инфлуцид е хомеопатично средство. ТУК: Конкретни показания и схема за прилагане на Инфлуцид;
  • Есберитокс – още един представител на растителните стимулатори на имунитета. Използва ред природни съставки със силно действие като ехинацеята. Специално работи за дихателния тракт;
  • Умкалор – той също има ограничена допирна точка с Изопринозин. Може да подкрепи имунитета при чести кашлици и податливост на простуди. ТУК са дадени конкретните показания и схеми за терапия с Умкалор;
  • Бронхо – Ваксом – по-различен участник в групата на естествените имуностимулатори. Ползва бактериални частици, които подтикват защитната с-ма да реагира и да създава антитела.

Заместители – противовирусни

  • Тамифлу – противовирусно лекарство срещу грип. Сравняване на Тамифлу и Изопринозин по 23 показателя заключава, че Тамифлу е по-ефективния препарат, с по-изразен терапевтичен ефект, какъвто Изопринозин не може да постигне дори в големи дози. Скоростта на терапия също е в полза на Тамифлу. Но това лекарство е ограничен заместител на Изопринозин – само по отношение на грипа;
  • Ремантадин – много ярка противовирусна активност, но само по отношение на част от грипните вируси (тези от тип А);
  • Суметролим – погрешно се смята за заместител. Той е антибактериален, а не антивирусен препарат. ТУК са дадени конкретното действие на лекарството и схемите на лечение с него;
  • Ацикловир и др. лекарства със същата съставка като Зовиракс, Ацик – максимално се доближава до Изопринозин, т.к. е за вирусни инфектирания при слаба защитна система. Подчертано действие спрямо херпесните вируси. Заради това са разработени форми за очи и крем за местно обработване.

Ацикловир и Изопринозин, сигурното средство срещу вируси, херпес и херпес зостер

  • Валтрекс – още един препарат, специализиран спрямо херпесните вируси. Добър е и спрямо цитомегаловирусите. Активната съставка е валацикловир;
  • Епивир, Ламивудин – тези препарати са заместители на Изопринозин само по отношение на хепатита от тип В;
  • Реленца дискхалер – специфичен препарат само срещу грип и респираторни инфектирания. Той е във форма за инхалационно приложение.

Заместители – билки

Множество растения имат изразена противовирусна активност и със столетия са ползвани за лечение на вирусни заболявания.

  • Мащерка – билка с доказани защитни функции. Противовирусното действие се осъществява от съставката карвакрол;
  • Салвия – ароматно растение за терапия на инфекциозни заблолявания. Противовирусното качество идва от съединението сафеницинолид, намиращо се в листата на билката;
  • Босилек – ароматна трева, която прекрасно се бори с вирусите. Закрепва имунитета;
  • Копър – също противодейства на вирусите, укрепва имунната защита и намалява възпаленията;
  • Чесън – известно силно противовирусно растение, ефективно спрямо множество причинители. Активно и ефективно противодейства на грипа, вирусната пневмония и риновирусите;
  • Мента – оказва спазмолитично и силно противовирусно действие. Добавя се в чай и лекарства за комплексно естествено лечение на вирусни инфекции;
  • Розмарин – познат повече в кулинарията, но съдържа определен вид киселина, унищожаваща вирусите на херпеса, на грипа, хепатита и дори помага при ЧПВ;
  • Ехинацея – една от най-популярните билки със силно имунно действие. С много широк спектър на действие, включващ всички вирусни инфекции.

При билките ситуацията е подобна на тази, което описахме при лекарствата – едни са силни като имуностимулатори, други – като противовирусни средства. Едни работят срещу грипните вируси, други – срещу херпесните и т.н.

Разликата е, че лекарствата не могат да се съчетават, докато билките – да! И то безвредно. Създават се билкови сборове, с което се усилва действието и се разширява мащаба му. Пример затова е чаят Фигурин.

Как действат билките Фигурин

Сборът от билки Фигурин е създаден за отслабване, но има в пъти повече и по-широки лечебни качества. Причината е в самите билки – те винаги имат поне 10 насоки за въздействие, а комбинирани стават полифункционални.

Фигурин съдържа билки с подчертани противовирусни и имунозащитни свойства. Това го прави ефективен в тази посока, въпреки че е създаден за друго.

Чаят е комбинация от 28 растения и е създаден по указания на Лидия Ковачева. Той е подходящ като допълнение и за засилване и ускоряване на лечението. Помага при всякакви вирусни зарази и конкретно при:

  • ЧПВ (човешки папилома вирус), против папиломи – използва се за външна обработка на образуванието. Мястото се обработва с концентрирана отварка от билките, два или три пъти на 24 ч.;
  • Вътрешно за кокоши трън – почиства тялото, изхвърля шлаките и подкрепя имунната с-ма, така че да премахва по-ефикасно вирусите;
  • При други видове брадавици – те също са с вирусен причинител и билковото лечение има място. Лечебните растения оказват противовирусно действие и повишават собствените сили на тялото. В резултат местната терапия протича по-бързо и ефикасно;
  • При Хашимото – при това автоимунно страдание се засяга щитовидната жлеза. Имунната с-ма атакува не вирусите, а собствените си клетки. Билковата комбинация подпомага работата срещу необезпокояваните вируси и заедно с това подкрепя болния в борбата му с излишното тегло. При Хашимото пациентите имат сериозни проблеми с теглото, което допълнително започва да им вреди;
  • При други проблеми с щитовидната жлеза – много от билките във Фигурин са естествени хормонални регулатори. Помагат при срив на системата в резултат на заболявания. Хмел, риган, мента и др. от състава на чая са прекрасно помощно средство в лечението на ред заболявания, отразяващи се върху хормоналния фон.
Мнения и форма за поръчка можете да видите ТУК.

Мнение на специалистите за Изопринозин като средство при хронични вирусни инфектирания – във видео формат:

Вижте допълнителни подробности в нашите източници (на английски): Сигурен ли е Изопринозин? Как помага? Схема и дозировка.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Man

Манитол за пиене и др.: всички приложения на универсалния диуретик

Кога и как се взема манитол – диагнози и прием. Форми, специфика, кое за какво …

47 Мнения

  1. Efikasno,no mnogo silno. Az sum 48 kg pri 3 tabbletki x 1 mi se vieshe svqt postoianno i imah strashno glavobolie..

    • Лекар.БГ

      Скъпа Morgana, действително изопринозин е доста силно лекарство и с него много трябва да се внимава. Определено не е за всеки и не във всяко състояние. Ще се радваме много, ако и други читатели споделят с нас как им действа.

      • а подходящ ли е за бременни

      • Днес е втория ден от както пия лекарството по схема 3х2 , но се появи силно главоболие и леко виене на свят.

        • В началото го пиех 3х1 една седмица, а сега 2х1 и ми се вие свят от време на време. Даже почнах да си въобразявам че нещо друго ми има и се стресирах, пък то явно било от хапчето. Само да се позакрепя и веднага го спирам. Ако някой даде заместител ще съм му благодарен.

  2. Имах силно главоболие, температура 39,4 , болки в гърлото. От 3 дни пия изопринозин,както ми е изпиъл лекуващия лекар 3по 2,в комплект с други лекарства.Главоболието спря, температурата е под 37 , но защо кашлицата се увеличи ?

    • Лекар.БГ

      Здравейте, Стойко! Дописахме материала за действието на изопринозин в часта му с мненията и отзивите на читатели за него. Истината е, че кашлицата ви може да се дължи на почти всичко. Възможно е също така лекарят да е “познал” за диагнозата на температурата и главоболието, но за кашлицата да се е объркал, тъй като тя е един невероятно много разпространен симптом и причините за кашлицата често са непредсказуеми и объркващи. Съветваме ви да се обадите отново на лекаря си. Не е задължително проблемът да е в изопринозина, а просто диагнозата ви да не е правилно поставена. И не забравяйте пак да ни пишете и да споделите с читателите какво е продължението на историята. Ще го чакаме с нетърпение!

  3. Вдигна ме на крак след 40 градуса температура от някакъв много силен грип ли е какво е…Пих по 3 таблетки на прием, тъй като на другия ден имах изпити и подобрението дойде много бързо.

    • Лекар.БГ

      Благодарим ви, Крис, за този отзив! Той е много ценен за всички, които се интересуват от действието на изопринозин. Дописахме текста с него, но предупреждаваме, че три таблетки на прием е доста много и поглъщайки ги, се излагате на риск. Не сме сигурни, че взимането на едни изпити си заслужава да си увредите здравето по какъвто и да било начин! Но щом ви се е разминало веднъж, най-добре спрете до тук. Поздравления за взетите изпити, ако сте ги взели!

      • Изопринозинът ми помогна почти магически. Имах страшно силни болки в гърлото, висока t и всички симптоми на грип. Дежурният лекар от спешното ми предписа изопринозинът и само след няколко часа болките в гърлото преминаха. След 1 ден се почувствах излекувана.

  4. Здравейте. Аз съм доволна от този препарат. Имам две деца момиче 6 и момче на 2 и половина. Миналата зима давах по схема и на двамата с почивка изопринизин. Разминахме се само с две боледувания за цялата зима. Въпроса ми в момента е дали би имал ефект срещу ентеровируси ,които са тръгнали сериозно в момента. Дъщеря ми е с висока температура и коремни болки, а като знам че вървят едно след друго съм притеснена. Има ли ефект срещу ентеровируси, за да го давам като лечение?

    • Лекар.БГ

      Здравейте, Елена! Определено изопринозин има действие против ентеровирусите, но е добре да ви го предпише лекар. Не експериментирайте сама! Възможно е в конкретния ви случай да има нужда и от още нещо. За да сте спокойна, преди да използвате изопринозина, звъннете на някой лекар. Нашият отговор е да, но не без консултация със специалист!

  5. Благодаря , консултирах се с нашия лекар също: ).

  6. Здравейте, гинеколог ми изписа изопрензин за 6 месечен прием заради проблем, изискващ силна имунна зашита от организма, междувременно претърпях орална операция на киста на челюстта и забелязах, че много бързо се възстанових. Междувременно не съм боледувала.Взимам по 2 таблетки 3 пъти на ден по 12 дни в месеца.Обаче се случи така че вторият месец пропуснах приема. Въпросът ми е това разваля ли цялата схема на действие на препарата и още нещо. Преди годинаимаха съмнения за хашимото, леки отклонения в хормоните на жлезата. Оказва ли влияние изопрензоин на автоимунното заболяване каквото е Хашимото?

  7. Miglena Yankova

    Isoprinosine mi go preporuchà edna zhena kojato sreshnah v aptekata.Imah genitalen herpes i mi bjaha naznachili vaksini.Provedoh lechenie s vaksinite po shema njakolko godini,no efect koi znaj kakuv njamashe.I taka zapochnah s Isoprinosine veche dosta godini po polzvam redovno- po 1,2 puti v godinata i rezultata e che recidivite na herpesa rjazko namaljaha a veche ot okolo 2 godini izcheznaha.Mnogo,mnogo sum dovolna ot tova lekarstvo i go preporuchvam na vseki kojto ima po-slaba imunnà sistema i trudno se spravja s virusni infekcii.

    • Здравейте,
      Може ли да ми кажете каква е схемата за прием на Изопринозин отностно лечение на генерален херпес? 55кг съм. Препоръчаха ми Изопринозин за настинка, но от половин година имам ежемесечен проблем с генетален херпис! Много се надявам да се преборя с него с помощта на този медикамент! Благодаря!

  8. Виолета Нашева

    Константин Димитров лечителят излекува майка ми от рак на белия дроб, посредством алтернативни методи. Затова ви оставям неговите координати в случай че някой има нужда от помощ. До колкото разбрах обаче, той май не иска да се занимава повече. Но все пак:
    0876569751 това е телефона му.

  9. Здравейте,

    От вчера имам хрема и се опитах да спра инфекцията още в самото начало. Започнах Изопринозин 3×2.Вече втори ден го приемам и съм по- добре, но сутринта се събудих с подути клепачи и устни. Няма друга причина за това, но видях че в листовката пише, че това е един от възможните странични ефекти. Дано да съм ви била от полза.

  10. Здравейте! Каква е поддържащата доза за дете на почти 4г. и 16кг? Прави чести рецидиви на горни дихателни пътища. Личния лекар изписа 9мл. веднъж седмично, но аз искам да направя “разбивка” и да го давам всеки ден, понеже виждам по-явен резултат. И ми се струва, че дозата не е коректна. Колко време може да продължи курсът?

  11. Казаха ми, че хора използват лекарството профилактично, като дават половин таблетка всеки ден на деца на 4+ години – докато децата са здрави, за да не се разболяват. Как ви се струва това?

    • Лекар.БГ

      На нас ни се струва прекалено. Не само изопринозин, а никакви лекарства не бива да се дават, особено когато няма нужда от тях. Детските болести са нещо деликатно и съдбовно и не трябва да се опитваме излишно да ги направляваме. Изопринозин се дава само ако личният ви лекар препоръча и то ако сте сигурни, че не може да се мине без него!

  12. Благодаря за отговора. Споделям напълно вашето мнение.

  13. Може ли да се приема когато човек е с лупус

  14. Може ли да се пие : Изопринозин, ако е диагностициран вече херпес зостер?

  15. Имам вирусен конюктивит, може ли да приемам 3 х 1 т. изопринозин?

  16. dadoh na sina mi za po-silen imunitet i vdigna 40 gradysa 2 dni sled 1 hap4e pove4e ne takiva hap4eta

  17. Страдам от афтозен стоматит колко време мога да го пия

  18. Надежда

    И аз се интересувам от афтозният стоматит, защото имам същият проблем

  19. Здравейте!Много се надявам на отговор от вас.Аз съм на 40г,но тежа 48кг.Личния лекар ми каза да приемам 3 пъти по 2т,но според нормалната дозировка би трябвало да пия макс.5 х дневно.Оплакванията ми са от силно възпалено гърло в момента.Изопринозин подходящ ли е за хора с периодични аритмии и ускорен пулс,също така с периодични дихателни проблеми?Много моля за съвет…

  20. Здравейте .Искам да ви попитам дали Изопринозин сироп може да се даде на дете на годинка и 3 месеца и ако да каква е дозировката. Сега Голямото ми детенце е хванало ужасния вирус H3N2 и вдига температура 39.4 . Искам да предпазя малката като и дам от Изопринозина. Каката го пие 2*5 мл. Ще съм ви лагодарна , ако получа бърз отговор

  21. Пия изопринозин от два дни, но на втория ден виче съм със силно главоболие и световъртеж. Иначи ми свали температура. Моля , препоръчайте ми друг имуностимулатор без тези ефекти.

  22. Севдалина

    Здравейте и аз пия Изопринозин в комбинация с Резистафорте и се чувствам по добре но ми се появи влажна кашлица дали се чистя от лекарството или пак ми се обажда хроничния бронхит? Но с Изопринозин свалих температурата и се махнаха досадните болки в гърлото,доволна съм от този имуностимулатор.

  23. Здравейте!
    От няколко дни съм с хрема, главоболие, упорита суха кашлица.
    Имам чувството, че и гърлото, и белите ми дробове се “раздраха” от кашлицата. Приемам азитрокс 500 мг по една таблетка дневно, АЦЦ 600 мг по едно саше дневно, за главоболието – парацетамол, беналгин, упсарин, като ги редувам.
    Кашлицата беше намаляла и отхрачването започна да става по-лесно, но внезапно нещата се “върнаха” и отново съм с мъчителна кашлица.
    Тук прочетох за изопринозин. Мога ли да го приемам паралелно с антибиотика?
    Аз съм с ОББ, на 62 г.

    • Даниела Калайкова

      Защо не опитате с биорезонанс и билки? Аз имам само положителен опит. По-възрастна съм от Вас, но се избавих от доста болести.

  24. Тошка Янкова

    Здравейте синът ми е на 8г. и е 30кг. Изопринозин 500мл.таблетка по колко мога да му давам?

  25. Юлия Сиракова

    Довам всяка година на сина ми с надежда да не се разболява или да пресече вече започнатата настинка, Но НИКОГА не се получи очаквания ефект.

  26. От дълго време пия медрол за РАртрит от 1мес.съм на1таб.профилактично но от 1год.започна ежемесечно да се явява херпес семплекс тип2 изледванията ми показаха слаба имун.система виросуложката ми препоръча ацикловир +изопринозин 2т.по3пъти за20дни.моля за коментари по моя проблем и дали не е много дълъг периода от 20дни прием това е за месец после другия пак така?

  27. Анелия Куляшка

    Предписан, като имуностимулатор на детето ми от лекуващия лекар и получи алергична реакция изразена в обрив . И то само от 2 приема на лекарството , сироп пиеше .

  28. Хадзапи

    Не правете грешки – изопринозин НЕ е имуностимулатор, той Е ИМУНОМОДУЛАТОР.
    Но… може ли да се взима при Хашимото, няколко вече запитвания има за това, но няма отговор, или нарочно се подминава?
    И аз да питам – може ли при Хашимото да се взима или не, защото ми се е “събудил” отново хроничният Епщайн-Бар?

    • Здравейте не виждам отговор на зададения въпрос а мен също много ме интересува за хашимотото

  29. Здравейте! Пила съм изопринозин по препоръка на личния ми лекар срещу Херпес Симплекс преди година-две. За известно време имаше ефект, но напоследък зачестиха проявите на херпеса – почти постоянно. Опитах да го пия в по-малки дози – 3 х 1, тъй като имам проблем със стомаха – рефлукс, но пак изпитвам болки в областта на стомаха. Страх ме е да направя един курс – 3х2 в продължение на 8 дни, както съм чела, че е необходимо за Херпес Симплекс. Какво бихте ме посъветвали? Ще съм благодарна на всеки, който може да ми помогне в борбата с херпеса!

  30. Милион пъти предпочитам билки и хомеопатични лекарства пред всякакви химии, колкото и да са добри и прекрасни, не ми ги хвалете. От тази специално ме заболяха всички стави и мускули, влачих се с дни като разбита!

  31. Божо Томов

    Инозин пранобекс бил забранен в САЩ и някои др., вярно ли е? Ако да – защо – не лекува или е вреден?

  32. Yana Herbert

    През месец ми избива херпес, заздравее и пак се появява. Изписаха ми Изопринозин и бързо започнах да се оправям. Инфекциите се разредиха и мястото по-бързо зараства. За съжаление за кратко, защото получих зверски запек – по 5-6 дни нищо. Много неприятна работа, трябваше да се откажа от това лекарство.

  33. Еми Николова

    Аз съм доволна от Изопринозин. Излекувах бързо цитамегало-вирус, нямах никакви реакции и неразположения, за няколко дни и 40-50 лева се приключи. Но винаги бих предпочела билкови лекарства, ако има алтернатива. Просто не съм знаела.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *