Котешки нокът. Ползи, цена, рецепти
Знаете ли добри рецепти с котешки нокът? За какво ползвате кората и екстракта? Дайте ценното си мнение в нашия форум и вие ТУК!

Котешки нокът. Топ ползи и рецепти. Като билка, на таблетки и капки. Цена

Какви болести лекува билката котешки нокът. Рецепти; продукти с котешки нокът от аптеката. Може ли да навреди; противопоказания и странични ефекти

Котешки нокът – билката, е полезно растение, великолепен стимулатор на имунната система. Множество изследвания вече са доказали, че освен с този ефект то е забележително със способността си да овладява възпалителни процеси и да помага при химиотерапия. Родината на т.н. котешки нокът или ункария са тропическите гори на Амазонка, както и други сходни райони в Централна и Южна Америка.

Какво представлява билката котешки нокът?

Тя е дървовидна лиана от семейство Rubiaceae. Лианите могат да пораснат на дължина до 50 метра, а дебелината им достига до 15-20 см диаметър. Растението е жизнено в продължение на 25-30 години.

Ункарията е била позната още на древните инки; коренните народи на Южна Америка лекували с котешки нокът вирусни инфекции, рани, възпаление, рак и най-вече я имали като безпогрешно средство за укрепване на имунитета. Названието “котешки нокът” иде от “мустачките” – израстъци, с които лианите се закрепват за близки дървета и които с времето се втвърдяват като шипове.

Видове

Котешкият нокът – ункария, е познат и изследван в три разновидности, както следва:

  • Uncaria guianensis – разпространена в Гвиана;
  • Uncaria rhynchophylla – позната в Югоизточна Азия и често използвана в традиционната китайска медицина;
  • Uncaria tomentosa – характерна за Централна и Южна Америка; най-разпространена сред видовете и най-често влагана в различни хранителни добавки.
билката котешки нокът
Лековитата ункария е тропическа лиана, която може да достигне дължина до 30 м

Ареалите на разпространение определят някои особености в състава на лековитото растение. Преобладаването на един или друг тип алкалоиди в характеристиката на ункарията прави продуктите с тяхно участие полезни или за нервната система и мозъка – или за имунната система. Ето защо е важно когато избираме такава добавка, да се консултираме с лекар или фармацевт и да вземем подходящия за проблема ни продукт.

История и откриване на ункарията

Котешкият нокът се използва най-дълго в народната медицина на перуанските народи. В днешно време Перу си остава най-крупният доставчик на продукти с този компонент. В древността от ункарията приготвяли лекарства против астма, възпаление на пикочните пътища, артрит, ревматизъм, болки в костите. Използвали котешки нокът за очистване на бъбреците, при трудно заздравяващи рани, при възпаления, стомашна язва и рак.

  • Счита се, че във високи дози ункарията действала и като противозачатъчно. Последното действие предполага жестока процедура! Д-р Фернандо Кабизес – специалист по перуански билки, твърди, че за целта трябва да се варят много дълго 5-6 кг корени от растението. От получената отвара се пие по една чашка на ден по време на месечния цикъл – в три последователни месеца. Това гарантирало безплодие за следващите 3-4 години.

Светът открива котешкия нокът през 70-те години на миналия век. Това става, след като австрийският изследовател Клаус Кеплингер попада на уникалното растение при жреци-лечители в перуанските тропически гори. Кеплингер побързал да патентова лековитите вещества, които се получават от вълшебните лиани.

От 90-те години на миналия век котешки нокът се използва като общоукрепващо средство при лечението на рак и СПИН, както и на други заболявания, свързвани с проблеми на имунитета.
Днес котешки нокът като билкова добавка се използва по цял свят. Чудовищното търсене на такива продукти буквално застрашава естествените находища на ункария, затова в Перу има режим на събирането й и ваденето на корени е забранено.

ползи и рецепти с котешки нокът, цена
Котешки нокът – заради специфичните “шипове”, с които ункарията се захваща за най-близкото дърво
  • Обикновено като лечебна суровина се използва кората на ункарията, която се изрязва на височина не по-малко от метър над земята. Благодарение на такава практика растението не загива и след няколко години отново може да се бели.
  • Съвременните приложения на котешки нокът са свързани с лечението на имунни разстройства, гастрит, рак, артрит, ревматизъм, невралгии, хронични възпаления от различен тип, вирусни заболявания – включително херпес зостер.

Състав и действие

Лековитата ункария съдържа три основни групи химични съединения: алкалоиди, терпеноиди и флавоноиди.

Първата група компоненти са проучени най-добре: именно алкалоидите определят имуностимулиращото и противораково действие на растението. Някои терпеноиди имат противовъзпалително и противовирусно действие.

“Демир

Флавоноидите, които принципно се анализират като антиоксиданти, и растителните стеарини също подкрепят противовъзпалителния ефект на коментирания котешки нокът.

Ето как могат да се представят лековитите вещества  в котешкия нокът заедно с въздействието им върху човешкия организъм:

СъставкаВъздействие
МитрафилинАлкалоид, съдържащ се обикновено в старите листа. Има противораково действие, унищожава саркомните клетки и има лечебно действие при рак на млечната жлеза.
РинхофилинАлкалоид, съдържащ се в кората на ункарията. Помага при спазми, схващания и хипертония.
ИзоптероподинАлкалоид в листата; има антимикробно действие срещу грамположителни бактерии.
Ункарини(Uncarine C, D и E) – семейство алкалоиди от листната маса. Противораков компонент, унищожават злокачествените клетки при левкемия.
ХирсутинАлкалоид, образуван в тъканите на младите листа. Има антихипертензивно действие; отпуска кръвоносните съдове  и понижава кръвното налягане.
Ункаринова киселинаТритерпен, извличан от кората; ефективен против туберкулозните патогени.
Хиновинова киселинаТритерпеново съединение, извлечено от кората, което снижава честотата на сърдечните съкращения.
Хининова киселинаАнтиоксидант; подкрепя възстановяването на ДНК, има нервнопротекторно действие върху главния мозък.
ПротоантоцианидиниФлавоноиди, съдържащи се в цялото растение; антиоксиданти с противовъзпалително и противотуморно действие.
Хининова киселина –допълнение
Съдейства за нормализация на обмяната; регулира стойностите на кръвната захар.
ИзоринхофилинУсилва защитните функции на организма, предотвратява образуването на тромби.
  • Кората на растението съдържа урсолова киселина, олеанолова, бета-ситостерол, стигмастерол, кампестерол; палмитолеинова и цис-вакценова киселина в маслото от семена на ункария.

Ползи и рецепти. За какво помага?

Активните компоненти на котешкия нокът стимулират защитните функции на организма и му помагат бързо да се справи с инфекциозните заболявания. има научни доказателства за това; правени са експерименти, чиито резултати отчитат увеличаване на левкоцитите – т.е. подобрено съпротивление спрямо инфекции.

В науката е прието твърдението, че стимулирането на имунитета може да се обясни именно чрез противовъзпалителното действие на ункарията.

За деца, за имунната система

Някои източници препоръчват профилактика срещу простудни и вирусни заболявания с капсули ункария. Доза от 334 мг – равна на една капсула, може да се дава на деца от 5 до 12 години. Основното действие на продукта, което се очаква, е укрепването на имунната система. Аналогичен подход има и при децата над 12 години; заедно с възрастните те могат да вземат 2-3 капсули дневно, според лекарска препоръка.

  • Алкалоидите в ункарията, за които вече споменахме, увеличават продукцията на левкоцити и активността им – именно в това се крие възможността за стабилизиране на имунната система. Белите кръвни телца са основен компонент на имунната система.
  • Колкото повече са белите кръвни клетки, толкова по-бързо ще протече оздравителният процес в организма на даден пациент. Или няма да се стигне до инфекция, ако имунната система е предварително подготвена с помощта и на този продукт. Възпалението по същество е основна проява на повечето заболявания; именно способността да го блокира е най-древното “умение” на котешкия нокът.
При артрит

Котешкият нокът съдържа алкалоиди, полезни при ревматоиден артрит. Предполага се, че може да бъде полезен при автоимунните заболявания от рода на ревматоиден артрит и лупус.

Алкалоидните съединения в ункарията подобряват антиоксидантната защита на организма; като ефективен фактор с противовъзпалително действие те определят котешкия нокът като ефективен модулатор на артритите.

Кора от котешки нокът
Кората от котешки нокът е основна суровина за хранителните добавки

Известно е например, че сред типичните симптоми на тази група заболявания са болката, отокът и сковаността, повишаването на локалната температура. Приемът на ункария под формата на чай или капсули облекчава тези симптоми на база противовъзпалителното действие на растението.

В аптеките могат да се намерят мазила с котешки нокът, но можем да си приготвим и домашен мехлем – добър е за всякакви болежки на кости и стави.

  • Мехлем: Супена лъжица прах от кора на ункария се вари в 150 мл вода 15 минути; оставя се да изстине. Добавя се една супена лъжица зехтин или пчелен восък и отново се оставя да заври; къкри до получаване на хомогенна смес, сетне се оставя да изстине и се прибира в хладилника в чисто бурканче. Мажат се проблемните стави по два пъти на ден (framar.bg).
При гастрит

Екстрактите от котешки нокът, най-вече от Uncaria tomentosa, са отлично натурално средство за лечение на различни заболявания на стомашно-чревния тракт: на първо място гастрит, но също колити, дивертикули, хемороиди, азва на стомаха и дванадесетопръстника. Практиката на немалко гастроентеролози доказва, че  контролираният прием на билката под формата на капсули или чай действа дори и при по-сложни патологии, каквато е болестта на Крон!

При миома

Приемът на продукти с компоненти от котешки нокът предпазва от развитие на хиперпластични процеси, каквито се наблюдават при патологии като мастопатия и ендометриоза. Лечебното растение е ефективно по отношение на доброкачествени тумори – фиброма, миоми на матката, яйчникови кисти, аденом на простатата.

При миома, както и при други от посочените патологии, приемът на капсули ункария задържа растежа на туморните образувания и предотвратява свързаните с тях усложнения.

При Хашимото

Автоимунното заболяване на щитовидната жлеза, известно също като болест на Хашимото, по данни от медицински изследвания и практики се повлиява благоприятно от билковия чай “Саменто” – т.е. чай ункария. Припомняме, че растението е мощен антиоксидант, нещо важно за здравето на жлезата при атака от свободни радикали и стрес. Освен това билката действа противовъзпалително, а тиреоидитите предполагат възпалителни процеси в щитовидната жлеза. Единственото условие в този случай е котешкият нокът да се одобри като лечебно средство от ендокринолог и да е включено в комплексна терапия с подходящи медикаменти и диета.

При лупус

Възможността за прилагане на саменто при лупус е спорна; по-скоро е препоръчително да се търсят други терапевтични средства заради автоимунната природа на заболяването и оскъдните сведения за положителни ефекти от прилагане на котешки нокът при лечението му.

Против паразити

Едно от приложенията на билката котешки нокът е при дизентерия и чревни паразити. Необходима е консултация с фитотерапевт, за да се избере правилната форма и доза от продукта. Възможно е да се използва билков чай или капки от спиртен извлек – тинктура.

Как се приготвят в домашни условия тези продукти?

  • Отвара: 10 г наситнена суха кора от ункария се варят в 200 – 250 мл вода за 10-15 минути. Прецежда се след изстиване; пие се до три пъти дневно по една чаша, според указанията на специалист.
  • Тинктура: 200 г наситнена суха кора от лианата се заливат с пет чаши ракия и се оставят в затворена бутилка на топло за 2-3 седмици. На всеки 7 дни бутилката се разклаща енергично. Накрая течността се прецежда; приемат се три пъти дневно по 10 капки в продължение на две седмици. След 7 дни курсът може да се повтори (framar.bg).
При херпес

Котешкият нокът е ефективен против и при вирусни инфекции, включително херпесни. На база укрепването на имунната защита помага за преодоляване на хронични състояния с вирусен причинител; действа успешно и при кандидози.

Дайте мнение и Вие тук!
Екстракт от котешки нокът, цена
Екстракти от котешки нокът се влагат в огромен брой лечебни продукти

Котешки нокът на пазара. Марки, описание, цена

Базовият билков продукт котешки нокът може да бъде намерен без особени затруднения у нас; някои продукти – в аптечната мрежа, други онлайн. Ако имате желание да си приготвяте отвара, тинктура или мехлем вкъщи – вземете си ункария/саменто на прах от сертифициран доставчик; струва 9-10 лв за 100 г, количество, с което можете да експериментирате като начало. Разбира се, предварителната консултация с лекар е задължителна!

По-сигурно изглежда вариантът с купуване на готов продукт, който е препоръчителен за вашия здравословен проблем.

Саменто

Саменто е названието на лековитото растение на един от коренните езици в родината на котешкия нокът. Обикновено се свързва с варианта чай, но под това име може да се намери информация също за капсули, солуцио, капки. Всички продукти са без тетрациклични оксиндол-алкалоиди, което е характерно за варианта Uncaria tomentosa.

Продуктите тип “саменто” съдържат пентациклични оксиндол-алкалоиди от кората на лианите. Въздействието им е ориентирано строго към укрепване на имунната система, за подобряване на антиоксидантната защита. Проявяват се като отличен адаптоген. Неслучайно всяко ревю за подобен продукт отбелязва отсъствието на тетрациклични оксиндол-алкалоиди, които обезсилват въздействието на пентацикличните оксиндол-алкалоиди.

На таблетки

Таблетки на базата на котешки нокът – Uncaria tomentosa, могат да се приемат при отслабена имунна система, хронични възпаления, при изтощение и отпадналост, в комплексна терапия на злокачествени заболявания и при антиракова профилактика; за симптоматично лечение на артрити и ревматизъм, при някои кожни заболявания и язва на стомаха/дванадесетопръстника.

Препоръчва се прием на 2 до 4 таблетки дневно, 30 минути след хранене. Продължителност на приема за траен ефект, около 3-4 месеца. Продуктът не се препоръчва при бременност и кърмене, противопоказан е при множествена склероза, туберкулоза, при пациенти с трансплантиран орган. Цената на опаковка от 100 таблетки на “Херба медика” е около 16 лв.

На капсули, 600 мг

Капсулите са тип продукт с най-широко предлагане; познати са варианти на различни производители и с различен грамаж. Особен интерес представлява продуктът на USA Laboratories, който комбинира в една капсула 500 мг екстракт от кора на котешки нокът и 100 мг хрущял от акула. Освен като средство за укрепване на имунната система, за устойчивост на лигавиците в дихателната и храносмилателната система и за оптимизиране на антиоксидантната защита, се назначава и като допълващ продукт в програми за укрепване на костната система и ставите.

Имуностимулиращи лекарства за възрастни. Български имуностимулатори за деца. Имуномикс и др.

Приема се в дневни дози от една до три капсули, по лекарска препоръка; по медицинско назначение може да се дава на бременни, кърмачки и деца под контрол. Цената за опаковка от 100 капсули е към 30 лв.

На капки

Популярен продукт в тази форма са капките “Гато 600” на Doleran pharma. Течността съдържа чист екстракт от лековитото растение в комбинация с хидрокси бета глюкан. Препоръчва се като имуномодулатор; действа противовъзпалително, подобрява антиоксидантната защита и подпомага контрола върху кръвното налягане. С помощта на капките се оптимизира и контролът върху стойностите на холестерола в кръвта – това предпазва от негативите на склеротичните промени в кръвоносните съдове.

Може да се дава на деца, включително на възраст 1-6 години: за тази възрастова група дневният прием е до 15 капки. за по-големите, 6-12-годишни, дневният прием е 30 капки; над 12 години и възрастни могат да приемат по 15 капки на ден. Приемът е с малко течност, най-добре вода.

Цената на флакон от 50 мл на Doleran pharma е 26 лв.

Гел за мазане

Популярен продукт от този вид е гелът на “Кревил”; в състава му са включени екстракт от котешки нокът и камфор. Препоръчван е при ставни болки, възпаления на кожата, кожни раздразнения. Прилага се два-три пъти дневно: малка доза от гела се полага върху проблемното място и се втрива с леки масажни движения до пълно абсорбиране. Цената за бурканче от 250 мл е 7.00 лв.

Препоръчвана дозировка

Препоръките за прием на продукти с котешки нокът са стандартните; естествено, всеки пациент трябва да се консултира за конкрeтната дневна доза и продължителност на приема в зависимост от проблема, който има да решава.

  • Чай саменто се приготвя обикновено в пропорция грам сушена кора, смляна на прах, на една чаша вода. Запарваме 15 минути; може да се пие до три пъти дневно по една чаша.
  • Сух екстракт в капсули: при остеоартроза – 100 мг дневно; за подсилване на имунната система – 200 до 350 мг дневно.
  • Настойка: четвърт до половин чаена лъжичка, 2-3 пъти на ден.

Хранителните добавки с котешки нокът могат да се приемат под формата на течни екстракти, чай и капсули. Вече споменахме, че най-търсената форма са капсулите. Всъщност изборът трябва да е свързан не толкова с личните предпочитания, а с целта на приложение. Ако например имате артрит, капсулите наистина са най-добрият избор. В същото време една чашка чай е достатъчно ефективно средство, което спасява от временни болки в тялото.

Странични ефекти

Типичен страничен ефект при много хора, прилагащи котешки нокът, е главоболието. Обикновено то е предхождано от безпокойство и може да продължи различно; понякога е причинено от рязкото смъкване на кръвното налягане.

Главоболието от котешки нокът обикновено “върви” заедно със стягане на мускулатурата по шията, раменете и главата. В този случай се препоръчва временно прекратяване на приема и нов опит. Ако и този път се проявят същите странични ефекти, очевидно билката не е за вас.

Друг негативен ефект е замайването. Пациенти са споделяли, че приемът на таблетки и капсули им причинява световъртеж и дори припадъци, непреодолима слабост. Тук вече не става дума само за дискомфорт, а и за достатъчно опасни симптоми. Проявата им е знак, че продуктът не е подходящ за този пациент.

В някои случаи добавките с котешки нокът причиняват раздразнение в храносмилателния тракт; съобщавано е за случаи с повръщане. Гадене и повръщане впрочем може да има и ако се превиши препоръчаната дневна доза.

Както е с признаци от рода на гадене и повръщане, диарията също показва как организмът се опитва да се освободи от добавката с котешки нокът. Обикновено диарията е в лека форма и се проявява само в началния етап от терапията с ункария. Ако обаче състоянието е продължително и интензивно, има риск от обезводняване – това е причина подобна симптоматика да е под контрол или да се прекрати приемът.

Противопоказания

Въпреки несъмнените си ползи, котешкият нокът не може да се прилага по всякакъв повод и при всяка пациентска група. Така например общото мнение го изключва от лечението на бременни жени, тъй като има риск от негативно въздействие върху плода.

  • Ункария/саменто не бива да се взема едновременно с медикаменти за разреждане на кръвта, или ако потребителят има проблеми със съсирването.
  • Котешкият нокът определено понижава артериалното налягане – затова не бива да се приема от хипотоници.
  • Някои източници предупреждават, че ункарията може да е опасна при стомашна язва. Добавките с котешки нокът съдържат много дъбилни вещества, които понякога  във високи дози причиняват проблеми с храносмилателния тракт.
  • Котешкият нокът подкрепя имунната система – не може да се взема едновременно с имунодепресанти.

Билката не трябва да се приема две-три седмици преди хирургична интервенция и толкова след операцията; това е особено важно за пациентите, които имат проблеми със съсирването на кръвта.

Внимание: не е доказана безопасността на ункарията при автоимунни заболявания от рода на лупус, множествена склероза, както и при болест на Крон и диабет 1.

  • Котешкият нокът е противопоказан при пациенти с трансплантирани органи.
  • Не се препоръчва при заболявания на бъбреците и черния дроб, при туберкулоза, при левкемия.

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

кучешка тения ехинококоза симптоми лечение котешка свинска - 01

Кучешка тения и др.: Съвременно лечение и симптоми. Лекарства или операция?

Съвременните начини за лечение на кучешка тения. Симптоми на ехинококоза. Черен дроб и пораженията върху …

4 Мнения

  1. Боряна Ангелова

    Българите сме готови да повярваме на всяка реклама, която ни представя поредната панацея. Може би е време и добавките да се продават само с рецепта: защото ако един малко познат растителен продукт се прилага самодейно, определено има риск.

  2. Моника Романова

    Може би котешкият нокът е лечебно растение и всички оздравителни ефекти, за които пишете, са реални. И все пак не би следвало да го представяме едва ли не като панацея. Доколкото разбирам, има немалко неизследвани ефекти от въздействието на такива хранителни добавки. А и в текста се казва, че някои специалисти го препоръчват за определени болести, други са скептични за ефекта му.

  3. Поля Енчева

    Някой от читателите ползвал ли е продукти с котешки нокът? Ако “да” – за какъв проблем и какъв беше ефектът? Интересува ме противораковото му действие.

  4. Стоянка Груйчева

    Поздравления!!!Много изчерпателната информация !!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *