Bery

Годжи бери за отслабване. Диета, мнения. С накисване и на чай

Годжи бери за отслабване: кога резултатът е сигурен. Как да приемаме годжи бери за отслабване – рецепти с точни указания за приготвяне: накисване и чай. Диети с годжи бери. С кои продукти се комбинира най-добре.

Съдържание:

Още в текста: В кухнята с годжи бери: топли ястия, салати, директна консумация. При кои заболявания върши работа. Можем ли да си отгледаме годжи бери в двора. Какво мислят потребители и лекари за отслабване с годжи бери

Годжи бери за отслабване – може ли да се разчита на нещо подобно?

Познавачите уверяват, че малките червени плодчета могат да се хапват ей така, без допълнителна обработка. На вкус – за онези, които не са опитвали! – напомнят стафиди, а чаят от годжи бери е нещо средно между шипков и боровинков. Как обаче да вземаме годжи бери за отслабване и какви ползи за здравето има от преоткритите семпли плодчета, ще видим сега.

Защо и как се взема годжи бери при отслабване?

Наднормените килограми понякога са следствие на живота в стрес и нездравословното хранене, друг път – на нарушен метаболизъм. За да се стопят нежеланите килограми безброй жени и мъже гладуват, спазват всякакви диети и нерядко допълнително увреждат здравето си. И то – без желания резултат. А битката с килограмите може да е много по-лесна и успешна, ако се заложи на годжи бери.

Какъв е ефектът? Годжи бери, лиций или лициум ускорява метаболизма пет пъти, насърчава изгарянето на мазнините в черния дроб и забавя стареенето на клетките (framar.bg). Можем например да започнем с най-лесния прием на годжи бери за отслабване: като изяждаме два пъти дневно по 20 грама натурални сушени плодчета. Дори и без промяна на хранителните навици след 2-3 седмици резултатът ще е осезаем. За да е той по-категоричен и траен обаче, все пак трябва да се внимава с менюто! Не се лишавайте от любимите храни до болка, но чувствително намалете висококалоричните. Избягвайте сладкото, мазното, пърженото. Забравете тортички и пасти, наблегнете на плодове и зеленчуци. Ще кажете – това всеки го знае, така е лесно! Вярно: а с годжи бери е още по-лесно!

Отслабване с чай и напитки от годжи бери

Някои от рецептите препоръчват да се приготвят различни напитки само от годжи бери, а при други препоръката е годжи бери да се добавя към традиционни рецепти. Разнообразието е голямо и всеки може да подбере онези рецепти, които са най-лесни за него и от които усеща положителната промяна.

Рецепта за чай от годжи бери, как се прави
годжи бери
Чаят от годжи бери е с доказана полза

Класическият чай с годжи бери е всъщност всеки чай, към който прибавяме по 5-6 сушени плодчета. Приготвяме чаша от любимия, например зелен, и след като се запари добавяме за 4-5 минути дозата годжи бери. След като изпием чая, плодовете можем да хапнем.

  • Можем да си направим и витаминозна “бомба” от една супена лъжица годжи бери и две чаши вряла вода. Заливаме и оставяме да се запари за десетина минути. Половината изпиваме сутринта преди закуска, другата част – в края на деня, преди вечеря. Това всъщност е препоръчваният и най- популярен чай за отслабване с годжи бери.

Още по-сериозно стоят нещата с друг вариант на чая за отслабване; за чаша от него ни трябват 20 г плод, което е половината от максималната дневна доза. Плодът се залива с чаша вряла вода и след 10 минути се прецежда. Може да се добави и резенче лимон. От този силен чай е достатъчно да се пие само една чаша дневно. Прецедените омекнали плодове могат да се хапнат “натюр” или да се добавят в свежа салата.

Как се пие? Разлика между чай и отвара

Преди да започнете програма за редукция на теглото, в която се включва годжи бери, посъветвайте се с диетолог кой е най-добрият вариант за вас – според общото здравословно състояние и според килограмите, от които искате да се освободите. Практиката сочи, че добър резултат има винаги, както е при всяка диета, когато ден след ден се следва определена програма – т.е. и за отслабване с годжи бери ще ви трябва търпение и постоянство. Най-често чайовете и отварите от годжи бери се приемат преди хранене, но това не е задължително. При по-наситени напитки приемът е еднократен или на малки дози в рамките на деня, а чайовете с добавени няколко плодчета могат да се пият по-често.

Основната разлика между чай и отвара е в продължителността на термичната обработка. При чайовете плодът се залива с вряла вода и се изчакват няколко минути. При отварата заливаме със студена вода и течността се загрява и кипва/ври известно време заедно с плодовете. Тук ще споделим една примерна рецепта за отвара с годжи бери:

  • Супена лъжица сухи плодове годжи бери заливаме с чаша студена вода; слагаме на огъня да заври и след 2-3 минути отдръпваме. Оставяме да поизстине и прецеждаме. Приемаме отварата 3-4 пъти дневно по четвърт чаша.
Настойка и протеинов коктейл
“Фигурин

Лесна настойка с годжи бери приготвяме така:

  • Супена лъжица плодчета сипваме в термос, заливаме с чаша вряла вода и затваряме. Оставяме да престои два часа, прецеждаме. От тази настойка се пие по половин чаша след хранене.

Най-често с годжи бери се приготвят питателни коктейли, например този:

  • Трябват ни две ябълки, един банан, половин чаша кисело мляко, три чаени лъжички мед, ¾ чаши лед, 30 плодчета годжи бери. Заливаме плодчетата с вода и ги поставяме за 35 секунди в микровълнова фурна. Сетне изливаме водата, а размекнатите плодчета, заедно с изчистените и нарязани ябълки и банан, както и с останалите съставки, разбиваме с блендер. Към продуктите за тази основна рецепта могат да се добавят 2-3 лъжици суроватъчен протеин на прах, което зарежда с енергия и е подходящо средство при диета с годжи бери и физически натоварвания.
Накисване
годжи бери
От биосока годжи бери се приема само по 25 мл дневно

Освен приготвени по посочените начини, плодчетата могат да се размекнат чрез накисване, но това не е задължително – те са меки и могат да се консумират директно. Все пак ако решите да накисвате – това се прави с хладка вода за десетина минути.

Резултати при отслабване

Би било заблуда да очакваме скоростно отслабване само благодарение приема на годжи бери под различна форма. Точно затова отслабващите са съветвани да се консултират с диетолог и да си направят общ профилактичен преглед, преди да преминат към редукция на килограмите.

Годжи бери е един от елементите в работещата програма за отслабване, която трябва да включва балансирано хранене и подходяща физическа активност. Формулата на успеха е проста: нищо прекалено! Счита се, че при отслабване работещата доза годжи бери за един ден е 30 до 50 грама, консумирани под различна форма. При стритно спазване на плана за редукция може да стопите за месец и 5-10 кг, но специалистите не биха ви посъветвали да го направите. Изберете плавното намаляване на теглото, при което не излагате организма на излишен стрес и в крайна сметка постигате желания силует без неистови лишения. Два или дори три месеца са оптималният срок, който ще ви позволи да направите това.

Успоредно с намаляването на килограмите с помощта на годжи бери, отслабващите по този начин ще имат допълнителни ползи. Балансират се стойностите на лошия холестерол и кръвната захар и се нормализира артериалното налягане. Стените на кръвоносните съдове укрепват и възвръщат загубената си еластичност. Антиоксидантната защита се подобрява, имунната система укрепва. Организмът активно се прочиства от токсини и шлаки. Подобрява се кондицията на чревния тракт, оптимизира се храносмилането, метаболитните процеси насочват приетите хранителни вещества към трансформиране в енергия, а не в мастни натрупвания. Намалява рискът от ракови заболявания и страдания на бъбреците, жлъчката и черния дроб.

Диета и прием

Ако решим да заложим на годжи бери за отслабване, храненето ще включва все пак и други продукти. Само че диетата си е диета: вълшебните плодчета няма да са ви от полза, ако си похапвате баница, пица, хамбургери и прочие “заоблящи” храни. Наистина ще трябва да смените режима, а годжи бери ще ви помогне за това.

Как се приема по време на диета

Дневната доза годжи бери трябва да се включи в схемата на диетата, която сте си избрали. Тя може да има различни варианти, но при участието на годжи бери е необходимо да се спазва следната схема:

  • Изпивайте най-малко два литра вода дневно;
  • Изключете напълно сладкишите и храните от типа фаст фууд;
  • Яжте натурални продукти и се старайте поне 30% от общия обем на храната да са зеленчуците.
Дневна доза и прием ден по ден

Счита се, че е нормално всеки ден да се приемат по 30 до 50 г плодове от годжи бери, а при отслабване дозата може да се увеличи до 60 г дневно на няколко приема. Вижте как примерно  изглежда храненето в един от дните на диетата; схемата може да се разнообразява ден след ден, но да следва общите правила.;

  • Закуска – неголяма порция овесена каша + 20 г плодчета годжи бери, натурални или накиснати.
  • Обяд – варено пилешко филе, зеленчукова салата без дресинг, поръсена с 20 г  сухи плодчета;
  • Следобедна закуска – шепичка сушени плодове – други, или ядки;
  • Вечеря – варена или печена риба + 20 г годжи бери.

След всяко основно хранене може да се пие по чаша зелен чай, по желание с добавени 5-6 плодчета годжи бери;

Между храненията се пие само вода.

Как се консумира ягода годжи, дозировка, цени

Отслабването с годжи бери означава избраната диета да се спазва поне един месец. При спазване на правилата и прием на 20 до 50 г плодчета всеки ден, теглото може да се намали с пет килограма.  Най-често хората, които спазват диетата, се опитват да я спазват два месеца – така е разумно. Постепенното намаляване на теглото е гарантирано при изпълнение на споменатите преди малко условия. По този начин може да се намалят килограмите с десетина.

Приносът на годжи бери в случая се изразява в поддържането на усещане за ситост и по-лесен контрол върху апетита. Освен това няма опасност от прояви на хранителни дефицити, тъй като чрез компонентите си годжи бери балансира съдържанието в организма на витамини, минерали, 21 микроелемента и 19 аминокиселини.

Цените на този популярен в последните години продукт варират в доста широки граници. Важен е произходът, качеството на самите плодове, марката на доставчика, по цени на едро ли се пазарува и пр. Опаковките от 100 г обикновено струват около 4.50 лв. опаковка от 200 г – категория “био”, върви по 13 – 14 лв. Прясно годжи бери в месеците на плододаване може да се купи онлайн за 10 лв/200 г. Продуктът се отглежда и в България. Килограм сух плод от Китай при промоция може да се намери за 25 лв.

Свежо
годжи бери
Годжи бери се комбинира с различни плодове и ядки

Счита се, че пресният плод годжи бери е най-полезен и най-пълноценно участва в програми за отслабване. Набавянето му е възможно, тъй като се отглежда и в България. Консумира се директно или като съставка в смути, коктейли и салати. В това състояние норма от 30-40 грама дневно е оптимална. Така плодовете запазват напълно полезните си съставки, освен това не са обработени с консерванти – без което не може, ако се доставят отдалеч (vetrogon.bg).

В прясно състояние плодовете запазват качествата си в хладилник от 5 до 7 дни след набирането. Може да се замразява и да се съхранява във фризер, след което да се използва като добавка в десерти и напитки. В тази форма има трайност една година.

Сушено

Сушените плодове все пак са възможност трайно да се набавя и използва годжи бери. Нормата е 10 до 30 грама дневно. Съхраняват се на сухо и хладно, не непременно в хладилник. Подходящите опаковки са хартиен плик или буркан с капачка.

Сок от годжи бери

Сок от годжи бери за бърза консумация може да се приготви в домашни условия, като се изстиска по традиционен начин неголямо количество пресен плод. Може да се направи и продукт от типа нектар, чрез фино смилане на целите плодове.

По-сигурно е все пак набавянето на готов сок – предлага се в аптеки и магазини за здравословни храни. Цената на сока зависи от марката на производителя, но средно се движи около 15-18 лв за бутилчица от 330 мл. Сокът е препоръчван като средство с обичайните за годжи бери въздействия, обобщени като здравословни и забавящи стареенето (framar.bg). Приема се веднъж на ден по 25 мл.

Корени, листа

От кората на корените и от листата на годжи бери китайските целители приготвят лечебен чай, с чиято помощ се лекуват гъбични инфекции, нормализират се стойностите на високото кръвно налягане, балансират се холестеролът и кръвната захар. Отварата от тези части на растението подпомага зарастването на рани и има антибактериално и противовирусно действие.

Други

Годжи бери е един от плодовете, сочени като средство за активиране на мъжкото либидо. Той е полезен за функциите на щитовидната жлеза заради високото си съдържание на витамин В1.

Още ползи от годжи бери са укрепването на сърдечно-съдовата система, поддържане на хормоналния баланс, бързо възстановяване на мускулната тъкан след натоварвания.

Рецепти с годжи бери

Плодчетата годжи бери според познавачите са вкусни и без каквито и да било добавки и комбинации, но ефектът от приема им несъмнено е по-категоричен, ако ги съберем с други полезни храни. Как точно се прави това и кои са най-добрите съчетания, ще видим сега.

Диетични каши

Кашите са обичаен елемент в диетичното хранене. При тях се използват зърна – цели, натрошени или смлени, сварени с вода или прясно мляко. Годжи бери може да се съчетава на практика с всички видове каши, като обогатява състава им с вече изброените компоненти.

В комбинация с ленено семе

Срещу 9-10 лв можем да се снабдим онлайн с продукт, съдържащ студено смляно ленено семе+годжи бери. Той може директно да се добавя към варена зърнена каша или кисело мляко. Така се съчетава ползата от двете суперхрани: от лененото семе – фибри и незаменимите ненаситени мастни киселини, от годжи бери – коментирания витаминен комплекс, микроелементи и минерали. Достатъчно е да се вземат 1-2 лъжици от сместа, да се смесят с кашата и да се изчака добавката да се навлажни и набъбне. Освен несъмнената полза е и блюдо с приятен вкус.

Заедно с чиа (чия)

Комбинацията от годжи бери и чиа е успешно средство за отслабване. Достатъчно е да се приемат сутрин 50 плодчета годжи бери и една супена лъжица чиа, предварително накисната в студена вода. Тези два компонента са приятна добавка към чаша мляко или каша – грис, мляко с ориз, овесена. Това е и цялата дневна доза, която е достатъчна за подпомагане на диетата за отслабване.

Комплект от двата продукта – по 500 г, може да се набави онлайн като промопакет за 16 лв.

Оризова млечна каша с годжи бери

Сварете оризова каша (сутляш) и към края на варенето прибавете сухи плодове годжи бери, по 20-30 г за порция. При готовност отдръпнете съда от огъня и го увийте с хавлиена кърпа. Консумирайте студена.

Овесена каша с годжи бери

Вкусът на плодчетата годжи бери чудесно и хармонично се комбинира с овесената каша. Тази храна е редовна в диетите за отслабване, тъй като задълго поддържа усещането за ситост, като същевременно внася в организма маса полезни вещества и фибри. Приготвянето й е много лесно. За кашата са необходими следните компоненти:

  • 20 г годжи бери, три супени лъжици овесени ядки, чаена лъжичка захар, супена лъжица смлени или счукани орехи, по половин чаша прясно мляко и вода, 10 г стафиди, щипка сол. Всички продукти се смесват в тенджерка и се варят 5 минути.

Неголяма купичка от тази каша може да се използва като сутрешна или следобедна закуска.

Годжи бери и кисело мляко

Дневната доза от годжи бери (грамажът е в зависимост от това дали плодовете са пресни или сушени) се прибавя към 200-250 г йогурт. Оставя се да престои десетина минути и се консумира като здравословна закуска.

Тази базова рецепта може да се обогатява и с добавки като чиа, мед, какао, овесени ядки, кокосови стърготини.

С джинджифил

Комбинацията с джинджифил е по-скоро подходяща за напитка, с чиято помощ се стимулира имунната система при простуда. Същата напитка може да се използва вместо тоник при диетата за отслабване с годжи бери. От плодчетата е достатъчна една чаена лъжица; още – една супена лъжица настърган корен джинджифил, супена лъжица мед и половин лимон. Продуктите са за доза, приготвена с 300 мл вода. Плодовете годжи бери и настърганият джинджифил се заливат с гореща, но не вряла вода и се оставят да се запарят за 3-4 минути. Добавяме сока от лимон и меда и разбъркваме.

Супи с лиций

Топлите блюда и по-специално супите с годжи бери или лиций, са друг вариант за прием на полезните плодчета. Технологията на приготвяне следва обичайните рецепти, а годжи бери е добавян в подходящо време здравословен компонент. Следващите рецепти са проверени и с доказани качества: вкусни и трайно поддържащи усещането за насищане.

Пилешка супа

Казаното току що с пълна сила се отнася до пилешката супа. Всеки си има любима рецепта за това вълшебно блюдо: следвайте я, като приготвите около 100 г плодчета годжи бери за литър и половина бульон. Освен пилешкото месо, с или без дробчета и воденички, естествено в супата се слагат лук и зеленчуци. Правилото е годжи бери да се слага заедно с картофите и да се вари, докато самите те са готови.

Супа с черен дроб и годжи бери

За тази супа е необходимо неголямо количество свински черен дроб, около 200 г. Парчето дроб се кипва отделно, след което се нарязва на малки кубчета и се вари в литър и половина вода заедно с около 100 г плодчета годжи бери до пълна готовност. Супата се овкусява с нарязан пресен домат, зелен лук и магданоз. Могат да се добавят и други подправки на вкус.

Овнешка супа с ягоди годжи

За нея ще ни трябва килограм овнешко от ребрената част, 50 г годжи бери, пресен джинджифил 10-15 г, половин праз, половин чаша червено вино, сол на вкус.

Месото се почиства и измива; залива се със студена вода и се слага да заври заедно с праза и джинджифила, нарязани на едри парчета. Обира се внимателно пяната, за да имаме бистър бульон; добавят се останалите съставки, включително солта, и съдът се оставя на тих огън до готовност на месото. В края на варенето се опитва и ако е необходимо се добавя още сол. След това месото се изважда, обезкостява и нарязва на малки парчета. Бульонът се прецежда. Сервира се порция месо с добавен бистър бульон, като се гарнира с десетина плодчета годжи бери – тези плодове трябва да са накиснати предварително. За добър вид може да се поръси със ситно нарязани зелени подправки.

Дайте мнение и Вие тук!
Телешка супа

Това блюдо е много полезно за хора с отслабен имунитет, преуморени или в напреднала възраст. Помага при простуда и понижен хемоглобин.

За приготвянето на телешка супа с годжи бери първо трябва да се снари бульон от половин килограм нетлъсто телешко месо и два литра вода. Когато е готово, се изважда, а бульонът се прецежда и отново се поставя на огъня. В него се добавят нарязани картофи, задушени на тиган моркови, две супени лъжици изчистен и настърган джинджифилов корен, 100 г плод годжи бери и ситно нарязана чушка. Супата се вари до омекването на картофите; сервира се със зелени подправки и сметана.

Салати

Може би това е най-простият начин за включване на годжи бери в същинското хранене, особено при спазването на диета за отслабване. Най-често изпълняваната рецепта изглежда приблизително така:

  • Приготвяме си две ябълки, три супени лъжици годжи бери – накиснати в хладка вода, две супени лъжици счукани орехови ядки, една супена лъжица слънчогледово семе – белено, една чаена лъжичка кедрови ядки. Ябълките се нарязват на малки кубчета, добавят се останалите ингредиенти и всичко хубаво се разбърква. Може да се овкуси с лимонов сок и няколко капки студено пресован зехтин.
  • Ето и една по-богата салата от kulinar.bg: за нея си приготвяме супена лъжица краве масло, шепа бадеми, 450 г спанак, чаена чаша сушен плод годжи бери, супена лъжица маково семе, половин чаена чаша захар, една глава лук, щипка червен пипер, по четвърт чаша ябълков оцет, зехтин и ябълков сайдер, две супени лъжици сусамово семе. Маслото се загрява на средно висока температура и в него се обръщат бадемите за 2-3 минути. В купа за салата смесваме всички течни съставки за дресинга, добавяме нарязания на ситно стар лук и останалите продукти – без спанака и плодовете годжи бери. Разбъркваме хубаво, за да може дресингът да се хомогенизира. Прибавяме спанака и отново разбъркваме. Посипваме с бадемите и плодовете годжи бери.

Основни ястия

Добавянето на годжи бери в традиционни ястия стимулира вкусовите възприятия; плодовете съдействат за храносмилането при по-тежки блюда и не без значение – придават неочаквана нотка във визията на познати храни. Едва ли има меню, което не би приело с охота добавката от годжи бери. Въпросът е по-скоро в начина, по който се прави това добавяне. Дали плодчетата да се обработват термично по-дълго време, дали да се добавят десетина минути преди финала на манджата или чак когато отдръпнем съда от огъня? Има какво да се учи, особено ако държим да имаме максимална полза от годжи бери и това да е един от помощниците ни при отслабването. Ето как може да се готви с годжи бери:

  • Задушено пилешко филе. Една “пеперуда” – двойно филе от пиле, се нарязва на филийки и се запечатва на горещ тиган. Късчетата се нареждат в йенска тенджера или глинен съд с капак; добавят се нарязан на филийки лук, моркови, супена лъжица ябълков оцет и чаша вода. Пече се 40 минути в умерена фурна. По средата на времето се добавят 50-70 г плодове годжи бери. Ястието се гарнира с варен бял ориз.
  • Пилешки рулца с кашкавал, гъби и годжи бери. Филетата се начукват внимателно и се изтъняват, овкусяват се със сол и чер пипер. Върху всяко се поставя по чаена лъжичка годжи бери, супена лъжица задушени или изпържени гъби и настърган кашкавал. Филето се навива на стегнато рулце и се фиксира с клечки за зъби. Овалва се първо в царевично брашно, сетне в разбито яйце и накрая в смес от сусам и галета. Запържва се от всички страни, след което всички рулца се подреждат в огнеупорен съд и се довършват в умерена фурна за 15 минути.

Десерти

Плодовете годжи бери си остават като че ли най-адекватни и на място в рецептите за десерти. Вече посочихме варианти за каши с плодчетата, като те могат да се третират и като десертни блюда. Има обаче и други начини да приключим сладко един приятен обяд или вечеря. Например така:

  • Половин килограм сушени сливи без костилки се измиват и смилат с машинка за месо. Добавят се 100 г плодчета годжи бери и супена лъжица картофено нишесте. Съставките се смесват много добре, след което полученото тесто се разстила върху хартия за печене на пласт от половин до един см. Може да се оформят и неголеми топчета. Сушим във фурна за един час на 100 градуса. След като поизстине се реже на блокчета. Освен като десерт, такова блокче може да ви бъде диетична закуска през деня. Тази основна рецепта може да се обогати, като добавим в тестото счукани орехови ядки.
  • Торта шарлотка с ябълки и годжи бери. Четири белтъка се разбиват с чаша захар на твърд сняг. В друг съд разбиваме на пяна жълтъците, към тях добавяме половината белтък и чаша брашно – при постоянно бъркане. Послед добавяме и втората част от белтъка. Във форма за кекс, намазана с олио, покриваме дъното с изчистени и нарязани на филийки ябълки. Посипваме ги с две супени лъжици годжи бери и разпределяме отгоре цялото приготвено тесто. Вкарваме формата във фурна, затоплена до 180 градуса, и печем половин час.
Кисел с годжи и ленено семе

Супена лъжица натрошено ленено семе и същото количество сух плод годжи бери се заливат с чаша вряла вода. След 40 минути се добавят лимонов сок и подсладител.

Желе от ягоди годжи

Сто грама годжи бери, 450 мл чай от каркаде – прясно запарен, 50 мл лимонов сок, 10 г желатин и подсладител. С тези продукти се приготвя желето по стандартната технология за желиране, като плодчетата годжи бери се накисват предварително. При разтварянето на желатина чрез затопляне внимавайте водата да не кипне. Готовото блюдо трябва да престои в хладилника, за да стегне.

Шейк

Рецептите за шейкове с годжи бери включват различни плодове, авокадо, спанак, ядково мляко – от кашу, бадеми, изборът е според вкуса. Вижте примерни рецепти от kukuriak.com:

  • Смесват се в блендер равни части боровинки, годжи бери, ябълки, череши или вишни – плодове спред сезона, плюс една част годжи бери и чаша портокалов сок. Шейкът може да се обогати с какао или ядки.
  • Смесваме 150 мл сок от моркови, един банан, един портокал,  половин лайм, супена лъжица годжи бери, щипка лют червен пипер, подсладител – по желание. Всички компоненти се разбиват в блендер; плодчетата годжи бери е добре да се накиснат.
Други десерти

Какви други приятни неща можем да си приготвим за десерт с годжи бери? Ето две идеи:

  • Плодови бонбони – за тях са необходими по 100 г годжи бери, бадеми и слънчоглед, и по 200 – фурми, сушени вишни или боровинки и сушени кайсии. Сушените плодове се накисват до омекване, след което заедно с годжи бери и ядките се смилат в блендер. От получената маса се оформят топчета – бонбони, които овалваме в какао или кокосови стърготини.
  • Сладки банички с годжи бери – правят се с плодова плънка, за която са ни необходими по 100 грама от 4-5 вида сушени плодове. Става със сини сливи, боровинки, кайсии, стафиди. Плодовете се смесват и заливат с вряла вода за пет минути, след което се измиват и подсушават. Смилат се в мелничка за месо и се добавят една настъргана ябълка, три супени лъжици мед, една шепа измити плодчета годжи бери. За сгъстяване добавяме и една лъжица нишесте – прах. С тази плънка могат да се приготвят банички от типа на щрудел, или тестени закуски с мая.

Други форми и продукти с годжи бери на пазара

Полезните съставки на плодовете годжи бери могат да се набавят при необходимост и ударно – като се приемат екстракти от плодовете под различна форма. Екстракти от годжи бери участват и в комбинирани хранителни добавки, препоръчвани при отслабване и за възстановяване след тежко боледуване. Приемат се и профилактично, а могат да са част от подкрепящата терапия при лечение на онкологични заболявания.

Годжи бери на таблетки, екстракт

Като част от програми за отслабване, профилактични програми срещу рецидиви на възпалителни заболявания, като адаптоген или в антистресови програми, таблетките и капсулите с екстракт от годжи бери са търсен и достъпен продукт. Обикновено потребителите се насочват към хапчетата от 1000 милиграма, които са с удължено освобождаване; една таблетка дневно осигурява подкрепа в споменатите посоки.  Такива таблетки от Natural струват около 27 лв за опаковка от 30 таблетки, достатъчни за един месец. Под формата на капсули от “Рамкофарм” струва 17 лв за 90 бройки – също количество за месец, като приемът е 3х1 капсула дневно. 60 капсули по 500 мг от Nature`s Way са за 29 лв – количество за 20 дни по формулата 3х1 дневно.

Богатият пазар на добавки дава немалко възможности; добре е да изберете добър продукт на прилична цена с помощта на специалист.

Цени на едро на плод годжи

Средната цена на едро на сушен плод годжи бери е около 25 лв. На дребно насипно е около 30 лв за килограм, а за по-малки количества пакетиран продукт цените варират в замисимост от произхода и качеството (вижте по-горе в текста).

Тинктура лиций (годжи бери) на ампули

Тинктура лиций – марка “Билкова аптека”, струва 7 лв за шишенце от 50 мл. От тинктурата се приемат по 30-40 капки в 100 мл вода, до три пъти дневно (framar.bg).

Течен екстракт от годжи, комбиниран с мед, може да се набави под формата на 10 флакона от 10 мл за 5-6 лв. Пият се по 1-2 флакона дневно, преди хранене. При тази форма водещото представяне на продукта е като адаптоген.

Капсули лиций “Адаптоген”

Оригинални капсули от Китай “Лициум” – 90 броя за 10 лв: това е един от вариантите за прием на годжи бери като подкрепа за преодоляване на стресови епизоди от различно естество. Този продукт е с препоръчителна дневна доза от 2х2 капсули дневно. Приемат се с топла вода след хранене.

60 капсули със същото предназначение и състав от Swanson Vitamins се вземат два-три пъти дневно х2, с вода. Важно: таблетките и капсулите годжи бери не се препоръчват при бременност и кърмене.

Други продукти

Освен натурален плод, сок, таблетки и капсули, годжи бери може да се купи в готови продукти за здравословно хранене и като съставка от програми за отслабване. Ето няколко примера:

  • Флейкс  “Здравословна чаша с годжи бери” и инулин – 1.39 лв за единична доза от 50 г;
  • Десертно блокче с годжи бери Roo`Bar – 1.89 лв за 30 г;
  • Като съставка в козметични продукти – кремове, лосиони и тоник с антиейдж ефект.

Съдържание на годжи бери

Интересът към годжи бери, в частност – към темата годжи бери за отслабване, не е търговски трик или мода, случаен избор. Плодчетата с невзрачен вид неслучайно  се използват като лечебен ингредиент в азиатската медицина. Заради доказани от науката полезни ефекти в Китай например растението е печеливш агровариант и годишно там се произвеждат 95 000 тона годишно. Този продукт пътува по цял свят, включително и към България. Хубавото е, че родната природа е благосклонна към растението и у нас годжи бери също може да се отглежда върху мащабни площи.

Кое в съдържанието на годжи бери все пак прави културата така интересна и желана – за бизнес и за прием? Годжи бери е уникално съчетание от съставки: в червените плодчета са събрани витамини – от група В, токоферол, аскорбинова и никотинова киселина, бетаин; микроелементи – калий, калций, желязо, мед, цинк, фосфор, германий,  селен. На германия се приписва и антираковия ефект на годжи бери. И още: аминокиселини, композиция от ненаситените омега 3, 6 и 9; антиоксиданти и полизахариди.

Калории

100 г плодове годжи бери съдържат 360 Kcal. Тази енергийна стойност е съчетана с  68% въглехидрати, 12% растителни белтъчини,  по 10% мазнини и фибри 10%. Баланс от природата!

Таблица за хранителен състав

Богатият състав на полезни компоненти в годжи бери включва 18 аминокиселини, 22 минерала, 6 основни витамина, 11 основни елемента, 6 монозахарида и 8 полизахарида, 5 ненаситени мастни киселини, 5 каротеноида, антиоксиданти (bb-team.org). Ето как изглежда съставът на плодовете, “организиран” в примерна таблица:

Състав в 100 г годжи бери

  • Мазнини                   5.7 г   
  • Ненаситени мазнини           1.1 г   
  • Протеини                  10.6 г 
  • Въглехидрати            21 г    
  • Захар              17.3 г 
  • Натрий                      24 мг  
  • Калций                     112.5 мг         
  • Желязо                      8.42 мг           
  • Фибри                       7.78 г 
  • Витамин С     306 мг
  • Каротин                     7.28 мг           
  • Аминокиселини       8.48 мг           
  • Витамин В1   0.15 мг           
  • Полизахариди           46.5 мг

Други ползи и свойства, свързани с отслабването

Включването на годжи бери в редовното хранене помага и в други посоки, свързани с програмите за редукция на теглото. Когато вземате годжи бери за отслабване, вие не просто топите мазнините; оздравяващите ефекти са несравнимо повече! Да изброим някои от тях: нормализира се артериалното налягане и се балансират стойностите на холестерина и кръвната захар; подобрява се еластичността на кръвоносните съдове; укрепва имунната система; настъпва цялостно пречистване на организма; оптимизира се разграждането и усвояването на хранителните компоненти; намалява опасността от злокачествени трансформации на клетките и ракови заболявания; в по-слаба степен рискуваме здравето на бъбреците и черния дроб, на жлъчката и стомаха.

Годжи бери. Ползи и вреди, как се консумира прясно. Прием на сушен плод, цена

Годжи бери против целулит

Доказано е, че годжи бери има положителен ефект върху функционирането на клетките на съединителната тъкан. Подобрява се кондицията на клетъчните мембрани, ускоряват се метаболитните процеси и се оптимизира клетъчното хранене с уклон към забавяне процесите на стареене. Тези промени противодействат на застойните процеси, задържането на течности и проникването на мастни компоненти в клетките на подкожните тъкани. Самите епителни клетки също се повлияват положително при добра антиоксидантна защита и нормализирани обменни процеси. Годжи бери може да се приеме за продукт, който върши добра профилактика и е редуциран рискът от поява на целулитни образувания. При вече развит целулит може да се въздейства върху оздравителни процеси, които подсилват съединителната тъкан, ускоряват движението на телесни течности и задържат стареенето на кожата и съединителните връзки в тялото.

Като антиоксидант

Каротеноиди и зеаксантин: тези антиоксиданти в състава на плодовете годжи бери са факторът, определящ положителния ефект за организма в неутрализирането на свободните радикали. Високото съдържание на антиоксиданти подобрява защитата на организма, прави го по-устойчив на оксидативен стрес. Особено важна е ролята му за съхраняване на зрителния апарат в добра кондиция и с напредването на възрастта. По-изразен е антиейдж-ефектът на плодовете при съчетаване със здравословно хранене и подходяща двигателна активност (bilki.pharmacy-bg.com).

За бъбреци

Като цяло редовният прием на годжи бери под различна форма се отразява благотворно на отделителната система, в частност на бъбреците. Доказано годжи бери пречиства организма, ускорява редовното изхвърляне на шлаки и токсини и това спасява бъбреците от периодично претоварване. Както знаем, отделителната система е сред най-често атакуваните от различни патогени; годжи бери успешно се вписва в комплексните терапии с противовирусно или антибактериално действие. Спасява и от цистит, който много често се хронифицира и по принцип е заплаха за отслабване устойчивостта и на бъбреците. Добрата антиоксидантна защита – благодарение на годжи бери/лиций, има съществено изражение в стабилно функциниране и добра адаптивност към стресови за функциите на бъбреците ситуации.

Екстракти от годжи бери участват в хранителни добавки, които се препоръчват при лечението на бъбречни заболявания, например пиелонефрит.

За метаболизъм

Правилно съчетан с безопасна диета и физическа активност, компонентът годжи бери има доказан отслабващ ефект на базата на ускорения метаболизъм. Някои източници сочат, че това ускорение може да достигне до пет пъти – т.е. пет пъти по-бързо протичат процесите на разграждане и усвояване на хранителните компоненти в организма (framar.bg). При такова ускоряване мазнините изгарят и организмът е предпазен от образуването на мастни депа. Споменатата висока скорост се дължи на наличието на специфични полизахариди, на линолова киселина.

Други ползи

За годжи бери не случайно се говори като за суперплод: приемът му предпазва черния дроб от т.н. омазняване, което може да се окаже пагубна тенденция с лош финал. Укрепва имунната система; действа балансиращо на нервната система и психиката. Като адаптоген плодът дава възможност по-лесно да се понасят натоварвания и промени от външен и вътрешен тип. Повишава се издръжливостта при физически и психически натоварвания, същевременно се ускоряват възстановителните процеси при тежко боледуване. Годжи бери най-сетне предпазва стомашно-чревния тракт от застойни и възпалителни състояния.

Противопоказания и странични ефекти

Когато една храна, продукт, плод стане популярна с етикета “супер” и се говори и пише много за полезните й ефекти, немалко хора решават бързо – и интензивно! – да се възползват от качествата й. Годжи бери има същата съдба: плодовете са силно популярни, но дали консумацията им е единствено и само полезна? Практиката сочи, че в някои случаи могат да се проявят някои странични ефекти от приема на годжи бери за отслабване. Такива са:

  • Реакции на свръхчувствителност, алергия;
  • Болки в корема, колики;
  • Влошено качество на съня – при усилена консумация вечер.

Възможно е също консумацията да провокира объркване, замъгляване на зрението, пресъхване на устата, гадене и повръщане. Такива странични ефекти обикновено се проявяват при консумацията на голямо количество от плода. Възможно е също реакциите да са причинени не от самия плод, а от консервантите, с които е обработен. По тази причина е важно продуктът да се набавя от надежден доставчик. Купуването на насипно годжи бери в най-голяма степен носи подобни рискове, макар като цена да е най-изгодно.

Важно е все пак да се помни, че годжи бери не е панацея; не гарантира нито безсмъртие, нито подмладяване, нито 250 и повече години живот – това е една от рекламните приказки за силата на годжи бери. Трябва да сме критични към историята на онзи китаец, който  живял два века и половина, защото се хранел с годжи бери. Плодът освен това не се препоръчва на някои категории потребители по медицински показатели и те трябва да са наясно с ограниченията. Консултацията със специалист преди прием на годжи бери е задължителна и за най-здравите, а плодовете не бива да се консумират:

При поленови алергии и алергии към растения от семейство Картофови;

  • От бременни и кърмачки;
  • При заболявания на стомашно-чревния тракт;
  • От деца под тригодишна възраст;
  • Рискови групи пациенти, които биха могли да приемат определени количества при спазване на режим, са диабетиците; необходим е лекарски контрол, ако пациентът приема същевременно противодиабетни лекарства или диуретици, слабителни, лекарства за контрол на кръвното налягане и пр.

Отзиви и мнения от лекари и потребители

Както е при всяка актуална и нашумяла тема, годжи бери за отслабване се радва на адмирации, но и критиките не са малко. Негативните мнения във форумите визират липсата на очаквания резултат в топенето на килограми, но също и съмнения в така хвалените качества на продукта и подозрения за рекламни трикове.

Специалистите все пак признават ползата от годжи бери заради доброто съдържание на витамини и аминокиселини, които забавят стареенето, подобряват и ускоряват метаболизма и способстват за отслабване. Същевременно са налице предупреждения, че заради високото съдържание на калций има риск – при податливост на организма – от съучастие при образуването на остеофити, шипове. Съветът на специалистите по хранене е да се купуват пакетирани плодове, тъй като при насипните не може да се проследи точно произход, обработки и срок на годност.

Вижте няколко примера за звученето на гласовете – фенове и отрицатели, за екзотичните плодчета:

  • Зизу от bg-mamma.com :” Според мен ако човек не си промени хранителния режим, а само добави 50гр. плодчета няма да има кой знае какъв успех. А и 10кг. за месец може да свали човек с прекалено много в излишък, според мен (да не говорим, колко е вредно да се свалят по толкова на месец).
    И все пак не случайно спадат към “суперхраните” Във всеки случай дори да не подейства вълшебно, то със сигурност няма да навредят, дори напротив Изключително полезни са “.
  • ZLA от bg-mamma.com: “Много интересно и извън всякаква логика, всички отслабващи, започват с идеята да ДОБАВЯТ нещо, към явно доста голямото си меню. Та чудно по какви пътища неведоми, очакват да си намалят обема с добавяне. Кога ще се замислите, че трябва да МАХАТЕ, ЗАМЕСТВАТЕ храни, а също и калории – т.е. вместо да дъвчеш по цял ден годжита берита, да вземеш малко да потичаш, поклякаш, това, онова … от пет сандвича за закуска, да минеш на един …”
  • Мима от bgbilka.com: “Употребявам годжи-бери повече от месец , като в същото време пия чай от джинджифил, минала съм на салатена диета и овесени ядки и никакъв ефект. Аз ли бъркам някъде или всичко е реклама?”
  • Еми от bgbilka.com:” това годжи бери си расте и у нас като жив плет и не знам как може някой да даде толкова пари за нещо,което ако се засади отърваване от него няма”
  • Антония Генова от bgbilka.com: “Да това е вярно аз си го бера сама.”

Отглеждане на годжи бери

Годжи бери е плододайно растение, познато отдавна у нас под името мерджан/лиций. Родственик е на картофа и домата; има уникална композиция от хранителни компоненти, което го прави добра добавка в здравословното и лечебното хранене. Приемът му трябва да се обсъди със специалист, особено ако става дума за системна консумация на по-големи от обичайните количества 20-30 г дневно.

Климатичните условия в България дават възможност за отглеждане на храстовидните растения на големи площи. Така потребителят има достъп и до пресен плод, който обаче е с малка трайност. Любопитна подробност е, че многогодишното растение може да се отгледа и оформи като дърво в двора на къщата или вилата, и дори да се отгледа до плододаване в саксия на балкона. Има специални условия за отглеждането на разсад от семе, за засаждане на разсад и фиданка: кога се прави, какви почви и климатични дадености предпочита и пр. Мнението на специалистите е, че на практика всеки може да си отгледа полезното растение.

Семена

Семената могат да се извадят от добре узрели пресни плодове, като се внимава при изсушаването им – на сянка върху марля. Има мнения, че растението покълма и от сушено плодче, но само при условие, че сушенето му не е било при температура над 50 градуса. Практиката сочи по-ниска кълняемост в такива случаи. За ограничени насаждения могат да се купят и готови семена, като цената за двеста броя е около 10 лева. По-често производителите и доставчиците предлагат годжи бери като посадъчен материал – стръкче или фиданка, чиято цена варира от два до 10 лв в зависимост от качеството, възрастта и размера.

Фиданки

Най-търсени за засаждане са фиданките на 2-3 години. Не са претенциозни към почвите, но не обичат прекалено влажните и задържащи вода. Развиват се добре и при голяма надморска височина, от порядъка на 1000-1200 м. Издържат на студ и суша; естествено – при неблагоприятни условия реколтата им е по-слаба.

Най-добре е фиданките да се засаждат през пролетта. Плододават на втората година от засаждането, в четвъртата-петата достигат капацитета си. Цъфтежът е през юли-август. Оптималното засаждане при ръчна обработка е 500 фиданки на декар, а при промишлени масиви с машинна обработка – приблизително два пъти по-малко.

Отглеждане в България, особености, бизнес

Екзотичното растение годжи бери си има български “братовчед”: растението, познато като мерджан, вирее на различни места в диво състояние. Непретенциозно и устойчиво е, но от него не могат да се очакват желаните количества плод. Отглеждането  като агрокултура е сравнително нова тенденция, но вече се практикува и на различни места в страната има такива “ягодови” градини. Тъй като плодът е търсен и се пласира добре, бизнесът може да бъде успешен при умно планиране и правилни грижи за насажденията.

Отглеждането на големи площи предполага машинна обработка и са необходими първоначални капиталовложения, но възвращаемостта е сравнително бърза. Отглеждането на годжи бери като бизнес е сравнимо с отглеждането на етерично-маслените култури. Има конюнктурни зависимости на пазара, където стоката годжи бери трябва да се бори с вноса от Азия, най-вече Китай. Предимството в случая е, че българското годжи бери може да се пласира и в прясно състояние като храна, а също и като суровина във фармацевтиката и козметичните производства.

За допълнителна информация: На английски: goji berry. На латински: Lycium barbarum. На немски: Gemeiner Bocksdorn. На гръцки: Γκότζι. На турски: Kurt üzümü. На руски: Годжи ягоды.

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

годжи бери

Отглеждане на годжи бери в България. Как се приема и защо?

Прием на годжи бери и рецепти с него за отслабване. Разсад и отглеждане на годжи …

Едно мнение

  1. Таня Делб

    Годжи бери го рекламирате като панацея за всичко. Но от него така и не итскабнах.,макар,че изядох цял килограм и половина.А други резултати не усетих да имам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *