еритемо ексудативен гастрит
еритемоексудативен гастрит и ерозивен и атрофичен

Еритемо-ексудативен гастрит. Ерозивен, атрофичен и др. Нервен стомах

Какво е еритемо ексудативен гастрит? Атрофичен, ерозивен и другите видове. Рецепти при нервен стомах

Още в текста: Гастрит – причини и симптоми. Видове гастрит – хроничен, остър, атрофичен, ерозивен, повърхностен, еритемо-ексудативен. Диета и лекарства

Гастрит е най-често срещаното заболяване на стомашно-чревния тракт; най-общо казано – това е възпаление на стомашната лигавица.

Мъчително и ако стане хронично – доста упорито страдание, което все пак подлежи на овладяване.

С диета, билки и/или подходящи медикаменти упоритият гастрит може да се овладее и излекува, без да премине в някаква по- сложна болестна форма.

Гастрит – причини и симптоми

Възпалението на стомашната лигавица, т.е. гастрит, може да бъде причинено от бактериална инфекция – много често това е инфекция с Helicobacter pylori.

Стомашната лигавица може да се раздразни също от някои пикантни храни, от консумация на прекалено гореща или студена храна, от навлизане в стомаха на жлъчни сокове, от алкохол, от продължителен прием на медикаменти.

Популярният израз “нервен стомах” има връзка с темата гастрит: силните психични напрежения, негативните емоции, стресът също могат да са причина за заболяване на стомашната лигавица и проява на гастрит (pharmacy-bg.com).

Кои са най-разпространените симптоми на гастрит? Накратко:

⊗ тъпа болка в стомаха, тежест в горната част на корема;
⊗ гадене, прилошаване;
⊗ виене на свят;
⊗ пресъхване на устата, понякога –прекалено обилно отделяне на слюнка;
⊗ езикът е обложен, белезникав.

Видове гастрит

Най-често видът гастрит се определя като остър или хроничен.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

При остър гастрит имаме внезапно настъпващ възпалителен процес, обикновено от бактериална инфекция или неподходяща храна, преяждане с пикантни и дразнещи храни в комбинация с алкохол.

Острото състояние, при подходящо лечение, може да бъде преходно и да не се повтори. То обаче е знак за уязвимостта на стомашната лигавица. След този знак всеки разумен човек би се замислил за начина си на хранене и живот.

Хроничният гастрит по правило е следващата стъпка в стомашното заболяване: раздразнената и възпалена стомашна лигавица се успокоява, но при наличието на “благоприятни” въздействия отново напомня за себе си. Най-често това става при сезонната смяна на храните, при нарушена диета или прием на дразнещи медикаменти.

Хроничен гастрит обаче може да бъде провокиран от автоимунни и наследствени фактори или от други заболявания – например диабет, тежки белодробни, сърдечно-съдови.

При хроничен гастрит се различават няколко разновидности:

атрофичен гастрит

гастрит
Мазните и пържени храни са забранени при гастрит

– с необратими изменения на лигавицата в резултат на прекараните възпалителни процеси; много често атрофичният гастрит е последица от инфекции с Helicobacter pillory;

повърхностен гастрит

– характеризира се с постоянни киселини и оригване, особено след прием на храна; почти постоянна е болката под лъжичката; на хората с тази форма на гастрит е присъщо сутрешно гадене; имат зверски апетит или мисълта за хранене ги отвращава и нерядко са потиснати от мисълта, че са болни от рак (в evropea.com);

Дайте мнение и Вие тук!

ерозивен гастрит

– при него е нарушена повърхностната цялост на лигавицата в стомаха; това е преход към язва и състоянието не бива да се подценява; към симптоматиката освен обичайните характерни болки и киселини може да се прибавят следи от кръв и кървене;

гигантски или хипертрофичен гастрит

– при него раздразнената стомашна лигавица набъбва, произвежда се много голямо количество стомашен сок, пациентът има постоянни киселини; получава болки в стомаха при хранене, а нощем болките се успокояват; тази форма на хроничен гастрит е често срещана при алкохолици и пушачи;

еритемоескудативен гастрит

– това се счита за най-леката форма на хроничен гастрит с възпалена стомашна лигавиця; на места при изследване по нея се забелязват фрагменти от слуз и налепи; приемът на определени храни предизвиква болка и спазми, нерядко – повръщане; при спазване на диета състоянието се овладява (рехабилитация.com).

Диета и лекарства при гастрит

В основата си повечето случаи на гастрит са провокирани от неправилно хранене – неподходящи храни, редуване на паузи без храна с преяждане и т.н. Диетата е едно от задължителните условия, когато пристъпваме към лечение на гастрит. Едно от важните условия е редовното хранене – без преяждане и без гладуване, и поемането на достатъчно течности, минерална вода.

Острите състояния изискват отвари от шипки, овесени ядки и/или ориз. Добрите храни са супи с картофи и моркови, несолена извара, твърдо сварени яйца, печени и варени нетлъсти меса и риба. Тлъстите меса, пикантни и солени храни трябва да се забравят. Пържени и мариновани храни, солени и кисели туршии, месни и рибни консерви за човека с гастрит не съществуват.

Същото се отнася за прясно изпечени тестени продукти, горещи или силно охладени напитки, газирано, силно подсладени храни, зеленчуци с много целулоза. Мазното, лютото и силно подсладеното са качествата на храните, които могат да отключат отново един победен гастрит.

Добре се отразяват на стомаха оризът и бананите, ябълки, лук и чесън, копър, джинджифил, мед, ленено семе и прясно мляко (zdranenspravochnik.com).

Медикаментите, които помагат при гастрит, могат да са например фамотидин, ранитидин, омепразол, нексиум, антиациди – алмагел, алмалокс; и още – домперидон, цизаприд. При бактериална зараза в лечението могат да се включат антибиотици. Самодейност тук е недопустима: какъв точно медикамент ще ви свърши работа, определя гастроентерологът.

Ефикасни хапчета за киселини в стомаха. Какво друго да пия?

Ето и няколко домашни рецепти при гастрит:

гастрит
Възможно ли е един гастрит да премине в язва?
  1. Смесва се супена лъжица от билката женско биле (на прах) с една супена лъжица мед и масло. Тази смес се гълта всяка сутрин на гладно.
  2. Изцедете един портокал и добавете няколко счукани семена кимион и малко сол. Напитката намалява киселинността.
  3. Вечер преди лягане изпивайте чаша прясно мляко, в което са добавени две супени лъжици прах от сушен живовляк.
гастрит
Острият гастрит често е провокиран от стрес или нередовно хранене

Ето и кои са полезните билки при гастрит: мента, сладник – сладък корен, пиренейски пореч (pharmacy-bg.com).

От наследството на Петър Дънов – лечение на гастрит в две стъпки:

1. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене се взема по една супена лъжица настойка от 500 г чист маслинен зехтин с по три супени лъжици цвят от жълт и червен кантарион. Настойката се приготвя на водна баня – вари се един час и като изстине се прецежда.

2. Двадесет минути след настойката се изпива  кафена чаша отвара от босилек (листа и цвят), бял равнец, жълт кантарион, живовляк широколистен (листа), мента пиперита, пипериче, полски хвощ и салвия – по 50 г от всяка. От сместа се вземат две пълни супени лъжици, заедно с една супена лъжица леко запечени семена от лен, една чаена лъжичка анасон – всичко това се залива с половин литър вряща вода и се вари на тих огън 10 минути. Прецежда се след пълно изстиване.

Домашни средства и билки срещу нервен стомах

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

диета и хранене при гастрит

Диета при гастрит: Подходящото лечебно хранене, правила, меню и рецепти

Най-важните препоръки за хранене при гастрит. Диета в зависимост от разновидностите на болестта. Забранени и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *