диня, калории, рецепти, диета
Отслабване с диня, маджун, диета

Диня: ползи и диета. Отслабване, калории, рецепти

Диня – ползата й за здрави и за болни. Как се използва за отслабване; прословутата 7-дневна диета с диня. Проверени хранителни режими с диня. Може ли да навреди? Диня в кулинарията: прясна и преработена. Разкрасяване с диня. Как да си я отгледаме

Диня – това е познатият на всички ни летен плод, една от най-добрите храни за жарки дни. Всъщност говорим за едногодишно растение от вида Citrullus, семейство Тиквови – Cucurbitaceae. Некултивираният плод тежи не повече от 250 г; прилича на малка топка и изобщо не прилича на онези великолепни създания, които ни възхищават по пазарите или в магазина. Масата на “опитомената” диня може да достигне до 16 кг, а казват, че дори и повече.

Как изглежда динята, зависи от сорта и начина на отглеждане. Може да е кръгла, може да е продълговата; може даже да бъде отгледана във формата на куб. кората й класически е на светло- и тъмнозелени ивици; може обаче да е почти бяла или почти черна. Плодната маса е червена, розова, понякога оранжева, жълта или почти бяла. Семената са плоски, с яйцевидна форма; при правилно изсушаване запазват кълняемостта си осем години.

 • Любопитно: за родина на динята се счита Южна Африка. И сега в някои райони там се среща растението колоцинат, прабабата на динята – съвременните бушмени използват плодовете като източник на питейна вода. Култивираната диня е позната като храна още в Древен Египет.
диня, калории, семки, маджун
Добре гледаната „опитомена“ диня може наистина да порасне много

Състав на динята, витамини и калории

Още в самото начало трябва да изясним какви витамини съдържа динята. Хранителната й ценност е само 25 ккал на 100 г – точно по тази причина е желан участник в диетите за отслабване. Освен това съдържа до 95% вода, изключително ценно за баланса на течности в организма в горещо и сухо време.

Плодната маса съдържа витамин А, витамините от група В, освен това С и Е, както и минералите калий, натрий, калций, магнезий и фосфор. Много полезни компоненти съдържат и семената. Специфичен компонент е холекалциферолът – витамин D, който участва в укрепването на зъбите и костите. И тук се намират представители на В-витамините, каротиноиди, цинк, селен и полиненаситени мастни киселини.

Ползи от яденето на диня

На тази тема може да се говори много – но ето само основните причини да хапваме редовно диня през лятото:

Добра е за профилактика срещу бъбречни заболявания. благодарение на високото си водно съдържание динята е диуретик; усиленото отделяне на урина е профилактика срещу нефрит и бъбречнокаменна болест. Освен това съдържанието на калий гарантира намаляване на болките при бъбречни камъни, както и условие за раздробяването и изхвърлянето им по естествен път.

И още: динята нормализира артериалното налягане; поддържа водния баланс на организма в горещите месеци; действа профилактично срещу очни болести; намалява риска от ракови заболявания.

За отслабване

Динята е предпочитана в диетите за редукция на килограмите – ето защо:

 • Можеш да ядеш без ограничения – насища и в същото време не претоварва храносмилателната система;
 • Има висока ефективност като компонент от диети;
 • Освен че топи килограми, нормализира метаболизма, извежда токсините и ненужните течности от организма.

Определено динените диети топят килограми; при правилно изпълнение за седмица могжем да се разделим с 3-5 килограма. Ако сме разумни и след това не се нахвърлим на бонбоните и тестеното, отслабването ще продължи и за половин до един месец може да олекнем общо със 7-8 килограма. Резултатът е видим, важното е след това да продължим да се храним разумно.

Диня и хемороиди

Плодовете и зеленчуците са източник на фибри, но също и на много витамини, микроелементи и биологично активни вещества – всичко това изключително важно за организма. При хемороиди запекът е редовен, но нежелан спътник на заболяването и в този смисъл присъствието на плодове в менюто е абсолютно необходимо. Не всеки плод е подходящ за човека с хемороиди, например презрелите или недоузрелите  могат да причинят диария, а това би провокирало възпаление и нови болезнени състояния.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

За щастие динята е сред най-подходящите при хемороиди храни, тъй като има меко слабително действие и без усилия оптимизира ритъма на стомашно-чревния тракт.

За бъбреци

Едва ли може да се измисли по-подходящ от динята плод за очистване на организма, за оптимизиране функциите на бъбреците и черния дроб. Популярно е т.н. динено гладуване, при което се яде само диня и черен хляб. С такова хранене в рамките на пет дни тялото се освобождава от всякакви шлаки и солеви натрупвания в организма. Похапването на диня в големи количества промива пикочните пътища и бъбреците; този интензивен процес буквално изнася песъчинки и фрагменти от бъбречни камъни. Лекарите препоръчват диня на хората, които са склонни към образуване на камъни в бъбреците, към чернодробни заболявания, подагра и анемия.

диня, ползи, отслабване, запек
Порция диня зарежда тялото с безброй полезни компоненти

За разлика от други плодове – динята на практика не съдържа природни киселини и соли, но пък има алкални компоненти и всичко това я прави изключително полезна за отделителната система.

При подагра

Подаграта изисква строга диета, например ограничена консумация на месо. Ако не можете да устоите на някоя хубава пържола – хапнете сдържано, но задължително продължете след това с диня. Вълшебният плод ще изхвърли от тялото ви всички пурини, с които сте се заредили. Не пренебрегвайте качествата на динята да бъде чудесно средство за профилактика и за контрол върху стойностите на пикочната киселина в кръвта ви.

При повръщане и гадене

При гадене и повръщане консумацията на плодове не е добра идея, независимо че организмът изпитва остра нужда да си набави изхвърлените витамини и микроелементи. Проблемът е в това, че плодовете съдържат много фибри и това би причинило нов кръг от неприятни епизоди за болния човек.

За сметка на това динята се оказва подходящо средство за възстановяване на водно-солевия баланс: не само защото е богата на важни компоненти, но и защото процентно съдържанието на фибри в плодната маса е удивително ниско. Съчетайте това с високото водно съдържание, както и в способността на динения сок скоростно да извежда шлаки и токсини от тялото, и ще получите най-подходящото диетично средство за възстановяване при гадене и повръщане, нарушен воден баланс и витаминен дефицит. Динята ще съдейства за бързото възстановяване на нормалния метаболизъм при условие, че не претоварваме стомаха и бъбреците, т.е. консумираме плода в разумни дози, не повече от килограм – килограм и половина за денонощие.

Диета с диня за отслабване

Лятната диета с диня е чудесен вариант за отслабване. За разлика от немалко други програми за редукция на теглото – тази не е мъчително, определено. Освен това редовното ядене на диня зарежда организма с антиоксиданти, а това бързо се отразява на косата, кожата и ноктите. Забавя се стареенето на клетките, а казват, че е и добра антиракова профилактика.

 • Вече коментирахме това, че динята е с пикочогонен ефект, а съдържащите се в плодната маса фибри прекрасно неутрализират високия холестерин и извеждат излишните соли и захари от тялото. Оптимизират се функциите на отделителната и храносмилателната система.

Желязото, което динята съдържа, предпазва от анемия. Динята зарежда още и с фосфор, калий и калций.

 • От диетите с диня винаги има полза, но трябва да се избере адекватен на здравния статус вариант. И непременно – консултация с личния лекар преди старта!
Диета с диня и сирене

Комбинацията от диня и бяло саламурено сирене е класическа за всеки българин. Има различни варианти за приложението й, включително няколко дни само на тази комбинация. Правилото при динените диети е следното: само на диня може да се кара не повече от пет дни. При по-дълги диети се включват и други продукти и нискомасленото и обезсолено сирене е един от предпочитаните. За 2-3 дни на диня и сирене могат да се смъкнат до 3-4 кг. Количеството дневна консумация от плода се изчислява по правилото килограм диня на 15 кг от собственото тегло. Яде се 5-6 пъти дневно, като комбинация със сирене се прави на две от храненията. Ако човекът на диета се чувства много гладен, може да хапне малко черен хляб.

диня, идеална за отслабване, но не прекалявайте!
Диня на корем с 50 г сирене: яжте това всеки обяд в продължение на пет дни

Диня + сирене за поддържане на теглото може често да е редовната вечеря и извън диетите.

7-дневна диета с диня

7-дневната диета с диня изключва млечните продукти (edna.bg). пленират се пет хранения дневно; две от тях са закуски само с диня и са разположени между основните хранения – една в първата и една във втората половина на деня. Ето и  менюто по дни:

 1. (първи ден): закуска – варено яйце и парче диня; обяд – пилешка пържола от филе, гарнитура малко ориз или картофи; вечеря – задушени зеленчуци (припомняме двете междинни закуски само с диня);
 1. Закуска – плодова салата, един от продуктите задължително е диня; обяд – печена риба, нетлъста, с картофи; вечеря – печена риба и зеленчуци;
 1. Закуска – два белтъка от варено яйце и диня; обяд – пилешка пържола без гарнитура; вечеря – две краставици с малко сол;
 1. Закуска – варено яйце и диня; обяд – малка порция пиле с ориз и зеленчуци; вечеря – задушени зеленчуци;
 1. Закуска – плодова салата с включена диня; обяд – пилешка пържола с малко картофи; вечеря – един голям домат с малко сол;
 1. Закуска – варено яйце, филийка черен хляб, диня; обяд – печена риба с ориз; вечеря – печена риба със зеленчуци;
 1. Закуска – варено яйце, две филии черен хляб, диня; обяд – пилешка пържола с картофи; вечеря – печени картофи.
Диета с диня и кисело мляко

Тридневна диета с диня може да ви стопи два килограма без особени усилия, ако заложите на динята и киселото мляко. Програмата предвижда през първия ден да изкарате само на една трикилограмова диня и две кофички кисело мляко. Продуктите се разпределят за три хранения, като се препоръчва да не се консумира едновременно диня с кисело мляко.

През втория ден се започва с 300 г диня на закуска; за обяд се изяждат една препечена филийка с 50 г нискомаслено сирене или извара; за вечеря – зеленчукова супа, и 300 г диня един час след вечерята.

Трети ден: 300 г диня с лъжичка мед на закуска; обяд – зеленчуци на пара; на вечеря – кофичка кисело мляко, и 300 г диня час след това (beu.bg).

Диня за закуска и за вечеря

Отслабването с диня е доказано ефективно, но при неумело провеждане може да бъде опасно. Има дори мнения за това, че диня не трябва да се хапва на закуска заради мощния натиск върху отделителната система. Разумни дози от порядъка на 50 до 100 г все пак са допустими като част от закуската и от вечерята. Препоръката обаче е динята да не се консумира едновременно с други храни; резенчето диня да се хапва отделно от всичко друго.

мнения, отзиви, коментари, форум

Този тип хранене също не бива да се поддържа постоянно. Диня на закуска например е допустима не по-често от 2-3 пъти седмично; на вечеря може редовно.

Вреди за здравето и противопоказания

Динята няма да навреди на никого, ако няма някаква индивидуална непоносимост. Разбира се – стига да я хапва разумно. Все пак има рискови групи, при които такава консумация може да е със сериозни последици. Затова трябва да я избягват хората с нарушени бъбречни функции, при нарушено отделяне на урина, при бъбречни камъни с размер над 4 мм, при диария и колики.

Дайте мнение и Вие тук!
диня, опасности за здравето
Преди да заложим на динята, трябва да се убедим, че това няма да ни навреди

Бременните жени – особено в последните месеци – също трябва да внимават с динята. Проблемът е, че динята стимулира интензивно отделяне на урина, а при напреднала бременност подобна особеност се превръща в неконтролирано изпускане и общ дискомфорт.

При диабет?

Динята е забранен сладък плод за хората с диабет 1 или инсулиново зависим тип захарна болест. За болни от диабет 2 се допуска консумация на малки количества

При гастрит?

Може ли да се яде диня при гастрит, когато киселинността на стомашния сок е извън нормата – повишена или понижена? Киселинността на стомаха преди хранене е 1.5 до 3 единици; това позволява да се обеззаразяват и разтварят всякакви попадащи в храносмилателната система продукти. Ако по някаква причина тази система се разстрои и киселинните показатели се активират или падат, настъпват различни храносмилателни смущения.  Киселинността в стомаха може да влоши преработката на храните или да се превърне в заплаха за собствените тъкани.

Динята не е фактор, който би променил киселинните показатели, но може да въздейства на стомаха чисто механично. Прием на плодна маса в голямо количество е вид заплаха, тъй като обемът предизвиква натиск върху стомашните стени, дискомфорт и болка. При по-тежки случаи може да се стигне до гадене и повръщане. За да не се стига до такива неприятни епизоди, болните от гастрит трябва при консумация на диня да спазват следните правила: да не се хапват повече от 1-2 парчета диня; да се яде само пресен, а не престоял плод; ако динята е съхранявана в хладилник, да престои малко – да не се консумира студена.

При разстройство (диария)

Динята е плод с доказани качества за очистване на организма. Тя изхвърля от тялото шлаки и токсини, освобождава от излишни течности, възстановява водно-солевия баланс и нормалните функции на стомашно-чревния тракт. При разстройство обаче тези положителни качества не вършат никаква работа и динята се избягва. Проблемът е, че в стомаха плодната маса се свързва с други храни и предизвиква ферментация. Следва подуване, газове, спазми и болезнени усещания. Вместо да помогне – динята може да усложни проблема.

При панкреатит

При остри състояния на гастрит и панкреатит динята, както и другите плодове, са изключени от храненето. Панкреатитът в слаба форма или в стадий на стабилна ремисия допуска умерена консумация на диня; количеството може да е от 150 г до 1.5 кг дневно – според състоянието на пациента. Правилото е да не се прекалява с количеството за едно хранене; да се консумира директно, само диня или в състава на плодови салати, като сок. В някои национални кухни динята се яде също маринована и на туршия – такива варианти при гастрит и панкреатит се изключват.

Области на приложение

Основното приложение на динята е в кулинарията; плодът се яде натурално или се смесва с други плодове в салати; включват го в смути, изцеждат зрялата диня за сок. Използва се и за разкрасяване.

В кулинарията

Когато сезонът на пресните дини отмине, човек може да се поглези със сладости, приготвени с цел съхранение на вкусния плод през студените месеци. Популярни са сладка и конфитюри, понякога смесени и с други плодове. В някои национални кухни се консервират в подсладена форма дори динените кори.

Сладко от диня

За ползата от динята се знае много, но малцина са наясно, че от нея може да се свари сладко. Обикновеното сладко се прави от здрава диня, изчистена и нарязана на неголеми парчета. Насипва се със захар в съотношение 1:1 и се оставя да престои 2-3 часа, докато се отдели сок. Вари се на тих огън около час, като се прибавя и супена лъжица пресен лимонов сок. Това сладко трябва да се съхранява само в хладилник и има трайност не повече от три месеца.

диня, сладко, вкусно
Сладко от диня – кой е опитвал?!

Опитните кулинари споделят и рецепти за сладко, в което динята се комбинира с лимон, портокал или ябълки.

Маджун от диня (мед, петмез)

Маджун или мед от диня може да се свари само от хубаво узрели екземпляри. За една доза са необходими пет броя, по-едри и здрави. След измиване се срязват на две и с лъжица се изгребва цялата плодна маса. Претрива се през гевгир, за да се изчистят семките и по-грубите фибри. Прецежда се през марля и се слага да ври на тих огън. При завирането се оставя няколко минути да се пени и пяната се обира. Снема се от огъня, отново се прецежда и пак се слага да ври бавно. Обикновено този процес продължава около 4 часа, докато съдържанието на съда се редуцира; трябва да се бърка през десетина минути, за да не загори. Готовият продукт е кафеникав и с гъста, жилава консистенция.

Ракия от диня

Рецепта от lamqta.com:

Необходими са 20 кг дини; измитите екземпляри се режат, плодната маса се почиства от семките и се размачква. Междувременно в 30 л гореща вода се сипват 5 кг захар и едно кубче мая за хляб. Сиропът се вари 15-20 минути и се смъкна от огъня. След изстиване се налива в голям пластмасов бидон, където е динената каша. Разбърква се и се оставя за три седмици; при протичане на ферментацията е необходимо да се разбърква всеки ден. Следва двойна дестилация; полученият продукт е около 6-7 литра.

В козметологията

Ценен, но малко популярен продукт е маслото от динени семки. То има овлажняваж и омекчаващ ефект за кожата на лицето – подфодящо е както за суха, така и за мазна кожа. Може да се прилага директно; подхранва и неутрализира зачервяване и лющене.

Същото масло е силен антиоксидант и има подмладяващо действие; редовното му приложение забавя стареенето на кожата, като я предпазва от действието на свободните радикали и подобрява състоянието на клетъчните мембрани.

Маслото от динени семки може да се използва и като базово – то е добър “носител” за по-тежки масла, които се използват в масажни композиции. Влага се в сапуни и шампоани, където реализира в пълнота очистващото си и антиоксидантно действие.

Добра работа върши и плодната маса на динята: прясно изцеден динен сок може да се използва за бърза очистваща маска. Нанася се с навлажнен в сока тампон и след изсъхване се измива първо с топла, а сетне и със студена вода. От това кожата става свежа и чиста.

Добър резултат дава и паралелното приложение: похапваме диня и си правим динена маска; няма по-добър вариант за хидратиране на кожата, за подобряване на клетъчното хранене и видим анти-ейдж ефект.

Домашни маски за лице с различни съставки стават по-богати и ефективни, ако им се добави сок от диня. Такава маска може да нормализира омазняването, да овлажни, да помогне за лечението на акне.

Диня в менюто е и възможно решение при косопад, при суха и изтощена коса. Консумацията на дини оптимизира метаболизма, а това се отразява на състоянието на косата. За подхранващи маски за коса един от верните избори е коментираното масло от динени семки.

Особености при отглеждане на диня

За успешното отглеждане на дини е необходимо да се познава агротехниката на културата, както и да се избира точният сорт. В зависимост от начина на отглеждане – на открито или в оранжерия, се подбират правилата на отглеждане. Има обаче и постоянни изисквания, които трябва да се спазват при всички случаи.

Динята е топлолюбива култура. За нормалното й развитие е необходима температура над 20 градуса. В противен случай растежът на зелената маса ще се забави чувствително; много от цветовете няма да развият завръз и реколтата ще е слаба. Затова за отглеждането на дини се избират открити, слънчеви места без сянка.

Растението предпочита леки, песъчливи почви, но се чувства добре и на чернозем. Тежките глинести почви не са подходящи; при добре избран терен рядко се налагат поливки.

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Праскови по време на бременност и пъпеш за нервите

Каква полза за организма може да се извлече от пресните плодове и зеленчуци

Едно мнение

 1. Светлан Христов

  Добра статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.