Язва или гастрит? Сбогом на цигарите и млякото!

Подробна статия за лечение на гастрит и язва. Лекуване отчасти е възможно и с диета, в която предпочитате „леки и лепкави“ храни.

Което важи за гастрита, важи двойно повече за язвата. Така че всичко по темата „гастрит“ се отнася и до язвената болест:

СПРЕТЕ ЦИГАРИТЕ ПРИ ГАСТРИТ!

Паренето в стомаха говори за възпаление на неговата лигавица, известно като гастрит. То се причинява от смущения в отделянето на стомашни сокове, което обикновено е съчетано с бавно храносмилане и склонност към оригване.

Неприятното усещане се проявява най-често след хранене или след пиене на алкохол или на нещо сладко и газирано.

Може да възникне и на гладно. Съпровождащ признак е връщането на кисел вкус към хранопровода и понякога до задната част на устата.

Гастритът е често срещано явление, но това не означава, че трябва да го пренебрегваме. Обикновено при кризи се препоръчват таблетки, които имат филмиращ ефект, т.е. изпълняват ролята на нещо като превръзка на лигавицата.

Много е важно обаче, за да си помогнем, да спазваме препоръките за здравословно хранене:

Вижте още ценни материали по темата за язва и гастрит:

 1. Гастрит и язва на стомаха мъчат половината от българите
 2. Как се образува язвата
 3. Помага ли ракията (водката) при язва
 • Да ядем в определени часове 4 пъти дневно;
 • Да се храним бавно и да дъвчем хубаво;
 • Да избягваме ястията със сосове и да ограничим до минимум колбасите, пържените картофи, суровите зеленчуци и плодове, ядките, тлъстините, както и горчицата, лютото, оцета и другите пикантни подправки. Що се отнася до напитките, трябва да спрем бялото вино, аперитивите, плодовия сок, както содата и всичко газирано.

Затова пък е желателно да дадем предимство на картофите, спагетите, ориза, препечения хляб, месото, рибата, варените яйца, зехтина, меда, билковите подправки, киселото мляко и минералната вода.

Ако е възможно, се препоръчва да се спрат цигарите, особено на гладно.

Ето и някои практични съвети при гастрит и язва:

 1. Ходете редовно на стоматологични прегледи. Всяко огнище на инфекция в устата е благоприятна среда за появата на гастрит.
 2. Избягвайте успокояващите прахове на базата на бикарбонат – те предизвикват киселини.
 3. Ако имате парене, вместо аспирин вземайте парацетамол. Избягвайте и хаповете против ревматични болки. Ако са ви предписани от лекар, пийте ги след ядене.
 4. Добре е да знаете, че стомашните оплаквания, които се появяват през нощта, често предизвикват язва. Във всички случаи е задължително да се консултирате с личния си лекар – когато гастритът стане хроничен, той е съпътстван със силни болки.
 5. Специализираният преглед ще покаже и дали вече нямате язва.

За лечение на язви се споменава в І век след Христа, когато Аврелиус Целзус предупреждава:

„Ако стомахът е покрит с язви, трябва да използвате лека и лепкава храна. Всичко, което е парливо и кисело, трябва да се избягва.”

В VІІ век д-р Мадхавкар в Западен Бенгал заклеймява пържената и гореща храна, алкохола и дразнещите и кисели храни при болни от пептична язва. През нашия век, в продължение на 70 години (от 1911 до 1980 г), доминираща за лечението на язва е била млечната диета „Сипи”, наречена на своя откривател американец лекар Бертрам Уелтън Сипи (1860 – 1924 г).

Според нея пациентите са пили сметана и прясно мляко на равни интервали през деня за 6 седмици. Съвременната наука обаче обърна това схващане с главата надолу.

Непосредствената причина за пептичната язва е твърде проста.

Стомахът секретира по-разяждащи киселини и храносмилателни ензими, отколкото лигавицата на стомаха и дуоденума могат да понесат. В резултат на това буквално тъканта се смила, разяжда – предизвиква се възпаление, язви, мънички дупки, понякога кървене и често силна, мъчителна и изгаряща коремна болка.

“Фигурин

Факторите, които водят до това състояние все още са предмет на спорове.

Освен психостресовете, водещи до гастрални функционални смущения в началото, се споменава тъканната индивидуална неустойчивост на стомаха и дуоденума, преминават през неправилния начин на хранене (не добре сдъвкана храна и др.)

Засягат се и въпросите за локална инфекция от бактерия Хеликобактер пилори.

А това е основен довод повечето лекари да използват антибиотици, за да предодвратят повторната поява на язвите.

Психолозите считат че при стомашната язва, вместо външни въздействия, се смила собствената стомашна стена – човек се самосмила. Стомашноболният трябва да се научи да осъзнава своите чувства, съзнателно да обработва конфликтите и съзнателно да смила впечатленията си.

Освен това пациентът с язва трябва да осъзнае и да си признае своите желания за инфантилна зависимост, майчинска защитеност и копнежа да бъде обичан и обсипван с грижи, тъкмо когато тези негови желания са добре прикрити зад фасада от привидна независимост, честолюбие и способност да се налага.

В посока към храненето съвременните изследвания доказват много грешки от терапията на миналото.

Най-напред млечният мит бе разбит окончателно. „Неутрализиращото” действие на млякото трае едва 20 минути. След това нивата на стомашната киселина стават дори по-високи, защото млякото си отмъщава, като насърчава секрецията на хормона гастрин, който предизвиква освобождаването на още повече киселина.

Днес учените проумяват, че съществува способност на млякото да успокоява болката, но всъщност то влияе разрушително и така грешно дълго е било смятано за лекарство при язва. Днес можем и да кажем сбогом и на благите диети. Схващанията по този въпрос също коренно се промениха.

Те горещо препоръчват високовлакнести влакна, въпреки че по-рано се смяташе , че те „дразнят” и пречат за заздравяването на язвите. Но питите доказват друго – влакната действат като буфер – намаляват концентрацията на стомашна киселина и могат да раздвижват стомашната лигавица и да я заздравяват.

Нисковлакнестите диети обаче са опасни, според диетолозите. За да защитите стомаха си срещу киселини и язви, яжте банани! Те действат по забележителен начин, твърди д-р Ралф Бест от Университета Астои в Бирмингам, стимулират пролиферацията (възстановяването) на клетки и слуз, които изграждат една по-здрава бариера между стомашната лигавици и разяждащата киселина.

В зелето има естествени антиязвени вещества.

За това ни доказват опитите за 50 години на д-р Гарнет Кини, професор в Медицинското училище към Университета на Станфорд. С 2 съставки на зелето клетките на лигавицата на стомаха и дуоденума се подтикват да създават тънка бариера от слуз като щит срещу атаките на киселините.

Дайте мнение и Вие тук!

Същото доказва и Г.Б. Сингх от Централния институт по изследване на лекарствата в Лъкнау, Индия като е документирал, че зелевият сок създава слизеста активност, която подмладява клетките, засегнати от язвата, като по този начин ги лекува. Друга възможност е че зелето е антибиотик.

То може да убива различни бактерии в епруветка, може би и бактерията на Хеликобактер пилори, който се смята, че причинява язва. Впечатляваща е простата антизвена рецепта на д-р Кини – изпивате по 1 л дневно от прясно изцедено сурово зеле. Подобрението настъпва след 2-3 дни, а добри резултати ще забележите след 3 седмици.

През пролетта и лятото лечебното действие на зелето при язва е превъзходно.

Колкото е по-прясно, толкова е по-добре. Колкото по-кратък е пътят от градината до стомаха, толкова действието му е по-резултатно. Дългото съхраняване отнема ефикасността му, а топлинната преработка разрушава активните антиязвени съставки в него. За сладкия корен също има добри думи.

Скандинавските учени са открили, че съставките му намаляват киселинността, стимулират отделянето на слуз и помагат на клетките на стомашната лигавица да се възстановят. Фармацевтичните компании дори са разработили лекарство от него – „Кавед S ”, в който са отстранили най-обезпокояващия компонент глицеризина.

При един британски пит със 100 пациенти, използвали лекарството сладък корен, което се дъфче, било установено, че то е също толкова ефикасно, колкото и широко употребявания препарат „Тагамет”.

Внимавайте, обаче да не ядете твърде много сладък корен, особено ако имате високо кръвно налягане или сте бременна.

Потенциалните странични действия са задържане на течности и изчерпване на калия, което води до повишаване на кръвното налягане. Скандинавците са открили и че бобовите храни поглъщат по-голяма част от киселините. Добри качества показали също царевицата и неполираният ориз. Изследователите настояват пациентите да ядат повече фасул, особено червен фасул, който показва най-голяма антиацидна активност.

мнения, отзиви, коментари, форум

Зеленият чай, твърди д-р Юхихоко Хара, изследовател в областта на храненето в Япония, е също ефикасен в това направление, защото е богат на антибактериални, антиоксидантни полифеноли, наречени катехини. В чая има и известно количество кофеин, което би могло да стимулира секрецията на киселина, казва д-р Хара и заключава, че е по-добре да се пие чай без кофеин. Черният чай е по-популярен, но е с по-малко катехин от азиатския.

Експериментите сочат и храните и напитките, които предизвикват най-много киселини в стомаха.

Учените стигнали до заключението, че „всяка от напитките е потенциален стимулатор за секрецията на стомашна киселина. Но, с най-активно действие са: млякото, бирата, севън-ап, кафе без кофеин, кафе с кофеин, кока-кола. Лютите чушки и чесънът могат обаче да бъдат добро лекрство за язвите в противовес на общоприетото мнение.

Съществува дори и лечебна рецепта на д-р Уейл – чай от люти чушки против язва: четвърт чаена лъжичка лютив червен пипер, накиснат в чаша гореща вода. Чушките действат със своето биоактивно вещество капсаицин, което стимулира нервите на стомашната стена, разширява кръвоносните съдове и подобрява кръвни поток.

В чесъна пък действат диалил дисулфид и алицин, които с умереното си дразнене, предизвикано от производството на хормоноподобни вещства (простагландини), които повишават устойчивостта на стомашната лигавица. Чаша кафе или вино не дразнят много лигавицата на стомаха, но не я и лекуват.

По-големи количества са решително увреждащи.

Бирата особено води до прекалено количество киселини и не се препоръчва. Отвратително е действието на горещите напитки и храни. Те са толкова увреждащи, че понякога дори водят до рак на хранопровода. Яденето често и малко, вместо 3 пъти дневно не помага за излекуване на язвите; според диетичните препоръки на клиниката на Майо.

Всъщност честото ядене може да бъде вредно, заради увеличаването на киселинната секреция, казват специалистите на клиниката. От друга страна, не е препоръчително да се ядат големи количества храна, която да разширява стомаха. Две ваши шепи храна за всяко ядене са достатъчни

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

червено варено цвекло, салата с моркови

Червено цвекло: 20+ ползи. Салата от варено цвекло и моркови, сок

Как се приготвя варено цвекло? Салата от цвекло и моркови. Ползи и вреди. Колко време …

2 коментара

 1. Много вярна статия!!

 2. Nerazbiram koe mliako vredno.priasnoto,zashtoto 4etox 4e kiseloto e zaduljitelno.molia nikoi da raziasni tova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *