Стеснение на каротидни и вертебрални артерии (артерия каротис)

Атеросклероза, анатомия и проблеми на т.нар. вертебрални и каротидни артерии или артерия каротис – в един изчерпателен материал на Лекар.БГ.

Главният мозък и всички анатомични части на човешкия организъм разположени в черепната кухина и извън нея на територията на главата, се захранват с оксидираната в белите дробове кръв чрез двете (лява и дясна) каротидни и вертебрални артерии.

При повечето от хората и от двата пола тези артериални кръвоносни съдове функционират пълноценно при условията на застаряване и навлизане в по-напреднала възраст, над 80-85 години. Най-честите смущения, които засягат каротидните артерии, са атеросклеротичните промени, които могат да се развият още през условно приетата средна възраст – в рамките на 50-65 години.

В отделни хора процесите на формиране и образуване на атеросклеротични уплътнения и плаки в артериите водят неизбежно до стеснение на техния вътрешен диаметър. То може да бъде значително и да достигне до 50% и повече, както е при не малка част от достигналите 80-годишна възраст.

При това повечето от засегнатите от този процес нямат никакви оплаквания.

Тези случаи се регистрират като безсимптомна стеноза на артерия каротис.

Стеснението на каротидните артерии е съществен рисков фактор за развитието на мозъчно-съдови заболявания и усложнения (исхемичният мозъчен удар), наред с високото кръвно налягане, тютюнопушенето, хроничният алкохолизъм, заболявания на коронарните артериални съдове, диабетът и не на последно място напредващата възраст. От изброените рискови фактори водещи са хипертонията и пушенето.

Тъкмо те са най-достъпни за овладяване, чрез което може да се постигне до 50% намаляване на заболеваемостта и смъртността. Такава тенденция се отчита в САЩ след 1972 г.

Диагностиката на каротидната артериална стеноза се извършва от лекари – съдови хирурзи и невролози, чрез клиничен преглед и апаратни неинвазивни методи – доплерово ултразвуково изследване, ядрено-магнитен резонанс и др.

В сравнение с клиничното изследване апаратната неинвазивна диагностика показва значително по-висока точност и надеждност, поради което се прилага като метод в почти всички страни.

Дайте мнение и Вие тук!

По правило изследванията се извършват при амбулаторни условия.

При високи стойности на артериалните стеснения се обсъжда провеждането на хирургично лечение, т.нар. ендартеректомия. Диагностичното установяване на безсимптомна стеноза на каротидните артерии е сериозен повод да се отстранят всички други рискови фактори, които допринасят за развитието на това страдание и са същевременно предпоставка за появата на мозъчно-съдови усложнения.

Това включва лечение на високото кръвно налягане, прекъсване на тютюнопушенето, преодоляване на физическата неактивност, провеждане на подходяща диета и евентуално използване на медикаменти и хранителни добавки за лечение на хиперхолестеринемия.

“Фигурин

Стеснение на лумена на артерия каротис (най-често едностранно) може да възникне във връзка с развитието на възпалителни огнища, туморни образувания, лимфаденити, травматични кръвоизливи и други процеси в съседните на артерията меки тъкани, които да упражнят върху нея нарастващ натиск.

При посочените обстоятелства са на лице остро нарастващи рискове за тежки смущения в кръвоснабдяването на главния мозък и най-често се налага спешна хирургическа интервенция.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

лечение на радикулит

Лечение на радикулит: Атакувайте го с народна медицина!

Ако не се лекува, той започва постепенно да изкривява гръбначния стълб

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *