Около 4000 души в България страдат от заболяването

Множествената склероза атакува всички органи

Спастичното състояние на мускулите е един от най-често срещаните симптоми на множествената склероза. То най-напред се отразява на способността на човек да се движи нормално, дори престава да ходи свободно.

Това е симптом, който като много други при това заболяване, се появява и изчезва от само себе си.Един от характерните за спастичното състояние на мускулите симптом е, че при ходене болният има затруднения при свиване на коленете, склонност да си влачи краката и да се препъва.

В по-леките случаи може да има само усещане за тежест, умора, мускулен спазъм и липса на равновесие при ходене, които при усилие значително нарастват.Болният започва да усеща промени в организма си.

ПЪРВА ПРОМЯНА: В ПОЗНАВАТЕЛНИТЕ СПОСОБНОСТИ

Макар и да се срещат рядко, познавателните способности най-често се изразяват в трудност при съсредоточаване и възприемане на нови знания. Дейностите, които изискват психично усилие като мислене, възприятие или бързина при изпълнение на определени задачи, могат да претърпят промени.

ВТОРА ПРОМЯНА: В ЕМОЦИОНАЛНОТО СЪСТОЯНИЕ

Емоционалните промени са разнообразни и произтичат от уврежданията в централната нервна система, от нетрудоспособността до обществената изолация.Уврежданията могат да засегнат някои зони, които регулират състоянието на духа и настроението.

Промените в настроението се характеризират с:

  • чувство за тъга;
  • липса на мотивация;
  • незаинтересованост;
  • изолираност;
  • несигурност;
  • агресия;
  • безпокойство с чувство на дисфория, което предполага поставяне на диагноза депресия.

ТРЕТА ПРОМЯНА: ЗАТРУДНЕНИЯ ПРИ УРИНИРАНЕТО

Демиелинизацията (нарушаване целостта на миелиновата обвивка) в централната нервна система може да доведе до различни проблеми с уринирането, които се проявяват в незадържане на урина (изпразване на пикочния мехур, непосредствено след като се появи необходимост от уриниране), изпускане (несъзнателно изпразване на пикочния мехур без предупреждение и без нужда от уриниране) или задържане на урина (трудност при уриниране или при пълно изпразване на пикочния мехур).

ЧЕТВЪРТА ПРОМЯНА: ВЪЗНИКВАТ ЧРЕВНИ ПРОБЛЕМИ

Много малко от хората с МС са напълно неспособни да контролират своите черва. И все пак може да се появи хроничен запек (трудност при отделяне на изпражненията) и по-рядко – незадържане на изпражненията (трудност при задържане на изпражненията).

ПЕТА ПРОМЯНА: ЗАТРУДНЕНИЯ В СЕКСУАЛНОТО ОБЩУВАНЕ

Основните сексуални симптоми при жената са липса на влагалищно овлажняване и загуба на чувствителността. Най-често срещаният проблем при мъжете е загубата на ерекция.

Болката, умората, депресията, ниското самочувствие и напрежението също могат да намалят сексуалното желание у болния от множествена склероза.

ШЕСТА ПРОМЯНА: ПРОМЕНЯ СЕ ТЕЛЕСНАТА ТЕМПЕРАТУРА

Повишаването на околната или на телесната температура пречи при провеждането на нервните импулси по демиелинизираните влакна.

“Фигурин

Затова често може да се наблюдава утежняване на симптомите при излагане на високи температури или при състояние на треска.

Понижаването на температурата води до засилване на спастичното състояние на мускулите.

СЕДМА ПРОМЯНА: ФИЗИЧЕСКИ УПРАЖНЕНИЯ, КОИТО ЗАТРУДНЯВАТ ДВИЖЕНИЯТА

Интензивните физически упражнения утежняват симптомите и причиняват силна и продължителна умора. Натоварването трябва да е умерено, за да се избягва умората. Макар и не толкова важни, тези ограничения променят хода на болестта.

Дайте мнение и Вие тук!

ОСМА ПРОМЯНА: ВЪЗНИКВА ПСИХОЛОГИЧЕН СТРЕС

Някои изследвания имат за цел да докажат съществуването на връзка между пристъпите и емоционалните фактори. Публикуваните резултати обаче са противоречиви. Очевидно този въпрос е спорен и трудно може да бъде конкретизиран.

ДЕВЕТА ПРОМЯНА: ВНЕЗАПНО НАСТЪПИЛИТЕ ИНФЕКЦИИ

Съществуват изследвания, при които е открита връзка между пристъпите на множествената склероза и инфекциите. Засега съществуването на такава връзка не се приема единодушно от всички изследователи, тъй като много от тях смятат, че инфекциите определят само временното утежняване на симптомите, предизвикани от покачването на телесната температура.

ЛЕЧЕНИЕТО

Болните от множествена склероза разполагат с два различни начина да се борят с болестта.

Симптомите на това заболяване са непредсказуеми – променят се заедно с усложняването на болестта, променят своята тежест и продължителност. Важно е отделните симптоми да се лекуват, в случай че се появят. Списъкът на възможните симптоми може да изглежда страшен, но при никого не се проявяват всички симптоми и много от тях могат да бъдат облекчени чрез лекарства, физиотерапия, съвети, подходящ режим на хранене или промени в начина на живот.

Вашият лекар ще ви помогне, за да откриете най-доброто лечение за вас.

АТАКА СРЕЩУ БОЛЕСТТА В НАЧАЛЕН СТАДИЙ – ПОСТИГАНЕ НА ДЪЛГОСРОЧНИ ДОБРИ РЕЗУЛТАТИ

Досега медицината не е открила лекарство за лечение на МС, но се знае, че симптомите се появяват вследствие на увреждане на нервните клетки. Те възникват под формата на плаки в ЦНС (ЯМР изображение на мозъка).

Чрез медицински проучвания са открити лекарствени средства, които могат да предпазят нервните клетки от увреждания, каквито са интерфероните, кополимерът и имуноглобулините.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

лечение на радикулит

Лечение на радикулит: Атакувайте го с народна медицина!

Ако не се лекува, той започва постепенно да изкривява гръбначния стълб

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *