Енкопрезата се лекува, макар и много трудно

Неволевото изпускане по голяма нужда, както през нощта, така и през деня, се нарича енкопреза.

Тази невроза е по-тежка и по-неприятна от напикаването. Наблюдава се предимно у деца със запек, които не са научени на редовно сядане на гърнето още от ранна възраст, но и у възрастни, най-вече на неврогенна основа.

Лечението на енкопрезата е по-трудно, отколкото на напикаването. Необходимо е човек да свикне да се изхожда по график два пъти на ден (сутрин и вечер). Разнообразявайте храната с плодове и зеленчуци, така че да не се получава запек.

Можете да обучите болния да тренира свиване и отпускане мускулите на ануса.

Ако лекарят открие рагада (цепване) на кожицата на ануса, която прави изхождането много болезнено, тя трябва да се лекува. Все пак бъдете уверени, че макар и трудно, и тази невроза се лекува.

Излекуването е въпрос на правилна оценка на причините, довели до страданието, давността и мотивацията на болния.

Дайте мнение и Вие тук!

Изпускане по голяма нужда се наблюдава и при напредналите фази на деменция. Тук е малко неуместно да се спори дали това се получава неволно или нарочно, защото при такова състояние на мозъка и нервите нарочното може да се тълкува като неволно и обратното.

Там лечението е доста по-трудно, макар че дори при деменция може да се вземат мерки за ограничаване на явлението и слагане на нещата под относителен контрол.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Едно мнение

  1. Радослав

    Здравейте баща ми е на 70г.и неволно де изпуска фе кално. Към какъв специалист трябва да се обърнем. БЛАГОДАРЯ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *