С диклофенак животът ви е в опасност!

Имате артрит и най-сетне сте открили вълшебното хапче, което ви спасява от болки? С диклофенак животът ви най-сетне става по-ведър, а движението е лесно като никога.

диклофенак

С диклофенак забравяте болката, но рискувате живота си

Но знаете ли, че всъщност животът ви е в опасност? Редовният прием на диклофенак, както и на още няколко нестероидни противовъзпалителни медикамента, води до поражения на сърдечно-съдовата система.

Милиони хора вземат диклофенак с убеждението, че вълшебното хапче подобрява качеството им на живот.

Но на практика с него се приближават до мига на преждевременната си смърт, твърдят експертите на medikforum.ru.

Наскоро учени от Центъра по медицина и стоматология в британската столица обявиха, че продължителният прием на диклофенак е буквално смъртоносен.

Те уверяват, че медикаментите от рода на диклофенак имат безопасни за човешкото здраве алтернативи, а “чудеса” от класата на диклофенак трябва да се забранят в цял свят. Диклофенак и ибупрофен често се изписват в постоперативния период като болкоуспокояващи. Счита се, че вариантът с диклофенак е по-ефективен.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Медикаментът диклофенак по принцип може да се купи в аптеките на 74 страни по света без рецепта, т.е. като продукт за… самолечение.

диклофенак алекс князев

Алекс Князев за диклофенак

Още преди три години обаче британски лекари алармираха, че продължителният прием на диклофенак увеличава риска от инсулт и инфаркт с 40 процента. Това заключение на практика потвърди наблюденията и съмненията на много лекари, че вариантът диклофенак не е безопасен за пациентите, твърди д-р Алекс Князев, специалист невролог.

През 2011 година дори е имало съобщение в медицински издания, че рискът от смърт от инфаркт и инсулт след прием на диклофенак може да нарасне до четири пъти!

Особено висок е рискът при лечение с диклофенак на хора с наднормено тегло, още повече ако са пушачи.

Научен екип от Оксфорд е публикувал в престижното списание Lancet статистически данни, подкрепящи тезата. За британските учени нещата са категорични, коментират от bbc.co.uk. Изследванията им са проследили 353 медицински истории в 639 отделни клинични изследвания, посветени на нестероидните противовъзпалителни средства и влиянието им върху общото здраве.

Специалистите наистина са категорични, че лечението с диклофенак може да бъде единствено краткосрочно и контролирано, за да не се стига до споменатите случаи на преждевременна смърт от инсулт или инфаркт. Британските експерти дори са призовали регулативните органи да забранят свободната продажба на диклофенак и този медикамент да бъде заличен от списъците на жизнено необходимите лекарства в цял свят.

В същото време медицината не може да се откаже от положителните му ефекти и чудото диклофенак трябва да си остане в лекарския арсенал. Но да бъде давано на пациентите само след точна и категорична преценка, че ползата от него превишава риска. И на всяка цена пациентът, който приема да бъде лекуван с диклофенак, да бъде информиран за възможните опасности от това.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *