билки за разсдтройство
Рецептите с билки за разстройство са проверени от поколенията

Рецепти с билки за разстройство

Лятото често ни изненадва с неприятно стомашно неразположение, следствие от вирусна инфекция или опасна храна.

Нормално е в домашната аптечка да имаме медикамент, с чиято помощ ситуацията се овладява. Не по-малко надеждни са и добрите стари билки за разстройство!

Рецептите с билки за разстройство са проверявани поколения наред, припомнят от grineskul.ucoz.ru. Някои от тези билки за разстройство са по-подходящи за лечение на деца, ефектът на други е важен за възрастните. Разумно е да изберем онези рецепти с билки за разстройство, които предполагат лесно набавяне на суровина, бързо приготвяне и неотложен ефект. Ето някои от тях:

Сред най-ефикасните билки за разстройство при малки деца са сухите плодове от глог. 5 грама сух плод се пускат в чаша вряща вода и се варят 10 минути. След това съдът се оставя встрани от огъня за половин час. Прецежда се и ако е необходимо се добавя преварена вода, за да се получи обем от 200 мл. От глоговата отвара на мъника с болен корем се дава по една супена лъжица три пъти на ден.

Настойките с лековити плодове и билки за разстройство също работят успешно за оздравяването на измъчван от болестните симптоми организъм. Опитайте рецепта с черни боровинки, която се изпълнява така: 4 чаени лъжички сух плод се заливат с чаша хладка преварена вода и се оставят да киснат 8 часа. Тази настойка се изпива на малки глътки в рамките на един ден.

Друга настойка – с пелин: достатъчна е една чаена лъжичка суха маса от горчивата билка. Залива се с чаша вряща вода, кисне половин час и се прецежда. От горчивата настойка се взема три пъти дневно по една супена лъжица половин час преди хранене. Тази настойка е само за възрастни, при това – за краткотрайна употреба. Продължителният прием на лековитата течност може да има токсичен ефект.

билки за разстройство
Рецептите с билки за разстройство са проверени от поколенията

Оказва се, че като билки за разстройство могат да действат и фрагменти от ореховата черупка – обикновено изхвърляме вътрешния “скелет” на ядката. Ако счукаме на ситно една супена лъжица от тези ненужни преградки и ги залеем с една чаша водка или ракия, след седмица ще имаме отличен цяр. Съдът със спиртната настойка трябва да се държи 7 дни на тъмно, след което внимателно да се прецеди.

Дайте мнение и Вие тук!

При необходимост се вземат по 5-6 капки от ореховата настойка, три пъти дневно. Ако ефектът от този лек се почувства, дозата се намалява веднага или се спира. Настойката може да се съхранява продължително в хладилник, в добре затворен тъмен стъклен съд. От практиката е известно, че ефектът се усеща бързо. Не се препоръчва предозиране, тъй като то може да причини запек.

Три рецепти за лечение на разстройство

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Къде има билкова аптека в София

Къде има билкова аптека в София, Пловдив, Варна, Бургас и др.? Класация

Добавете и вие близката до вас билкова аптека в нашия справочник-класация, за да съберем всичко …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.