Начини за трайно лечение на нисък хемоглобин.
За колко време се вдига нисък хемоглобин,

Нисък хемоглобин. Лечение и бързо вдигане. За колко време се вдига с лекарства?

Начини за трайно лечение на нисък хемоглобин. Бързо вдигане с лекарства и билки. За колко време се вдига? Какво се пие и яде за бързо повишаване?

Какво е нисък хемоглобин? Опасно ли е? Можем ли да го нормализираме, без да гълтаме хапчета?

Това са важни въпроси, които много хора си задават и в момента. За нисък хемоглобин се говори, ако стойностите му са под 130 г/л за мъжете и 120 г/л – за жените. Нормалните параметри за двата пола са съответно 130-160 г/л и 120-140 г/л. Ако е налице състояние с нисък хемоглобин, говорим за анемия (24chasa.bg). Лечението на анемия се избира в зависимост от нейните характеристики. Възможно е медикаментозно лечение, преливане на кръв и кръвни продукти, фитотерапия, лечебно хранене.

Стандартен подход е спазването на хранителен режим, осигуряващ прием на достатъчно желязо. С най-високо желязно съдържание са храни от рода на дроб, език, бъбреци, но не всеки е склонен да ги консумира. По богатство следват фасул, риба, гъби, черни боровинки, телешко и заешко месо, яйца, ябълки и круши, орехи, спанак. По-бедни, но също така полезни са прасковите, пилешкото месо, тиквата и медът.

Лечение с храни и рецепти

Ако ви установят нисък хемоглобин – променете храненето си, защото дефицитът на желязо, който обикновено е в основата на това състояние, подлежи на корекция чрез лечебна диета .
Като протеин с жизнено важно значение хемоглобинът трябва да е в определени стойности, за да изпълнява успешно функцията си, а именно насищането на организма с кислород.

“Усилващата” хемоглобина диета трябва да включва храни и блюда с точно определено съдържание (gotvach.bg). Класика е например телешката пържола със салата от суров млад спанак, овкусена с лимон, зехтин и счукани орехови ядки.

Храненето за висок хемоглобин ще ви накара да бръкнете по-дълбоко в джоба си: за вас са полезни риба тон, сьомга, яйчен жълтък, аспержи, качествен пълнозърнест хляб. Това може да се компенсира със също така полезните варива – боб, леща и грах, със зеле, кайсии, прибавете също броколи.

Ето и една рецепта за бързо вдигане на нисък хемоглобин с пресни сокове: направете си коктейл от един нар и три моркова. Полученото количество разделете за три приема в рамките на деня; пийте го преди хранене. След всяка доза се хапват по два ореха (ladyzone.bg).

Чай от праскови
нисък хемоглобин
Чай от праскови за нисък хемоглобин

Лечебният чай от пресни праскови е полезен не само при нисък хемоглобин, но също за укрепване на имунната система и баланс във функционирането на сърдечно-съдовата система и храносмилателния тракт (framar.bg).
Ето как да си го направим:

Вземат се половин килограм добре узрели праскови, почистват се от костилките и се нарязват в емайлирана тенджера. Посипват се с кафява захар и се заливат с един литър минерална вода. Сваряват се на тих огън за 15-20 минути. След като сместа изстине, плодовете могат да се извадят или да се пасират в сока. Добавят се соковете на един лимон и един портокал и се настъргва кората на един лимон. Цялото количество, охладено и подправено с листенца мента, се изпива по малко в рамките на деня.

Още в текста: Как да повишим нисък хемоглобин без лекарства. Лечение с храни и рецепти. Чай от праскови. Коприва. Цвекло. Алое вера. Мед. Черен дроб. Нар. Фолиева киселина. Нисък хемоглобин при забременяване и бременност. Причини. При деца и бебе. Лекарства. Тотема. Аквасорс. Хематокрит. Левкоцити и еритроцити. При гастрит. При миома. При хемороиди. При таласемия. При употреба на алкохол и цироза. Добавки. При щитовидна жлеза.

Коприва
Демир бозан за безсъние

Копривата е лековито растение с високо съдържание на желязо в лесно усвоима форма. Това е причината чай и отвара от коприва да се препоръчва в хранителния режим при анемия. Прави се лесно – препълнена чаена лъжичка сухи листа се запарват за десетина минути с чаша вряла вода. Прецеждаме и пием. Копривената отвара или запарка може неподсладена да се пие и вместо вода.

За набавянето на необходимото желязо помага и пролетното меню със супи и каши от коприва или в съчетание с други зелени листни зеленчуци – лапад, киселец, също и спанак.

Добре действа при анемия прясно изцеден сок от свежа коприва със сок от моркови и червено цвекло (apteka-optima.com).

Ето и едно жестоко видео по темата:

Цвекло

Червеното цвекло е едно от средствата за корекция на нисък хемоглобин без лекарствени препарати. Обикновено се използва сок от червено цвекло, макар че то е полезно под всякаква форма – сурово, печено, варено, в супи или на салата.

Фактът, че е с отлични качества на антиоксидант и високото съдържание на желязо прави цвеклото подходящо за лечебно хранене при анемия. Лесното усвояване на желязо се обяснява с факта, че става дума за растителни компоненти, а също и че желязото е в комплекс от няколко полезни съставки – калий, калций, хлор, сяра, мед, силиций. Тези компоненти в комплекс насърчават производството на червени кръвни телца и това подобрява стойностите на хемоглобина (the-vegan.org).

Има впрочем някои особености при лечението със сок от червено цвекло, който е полезен за дълъг списък от заболявания. Не бива да се започва с големи количества чист сок; най-добре е да е смесен например със сок от моркови или от зелена ябълка, като преобладават морковите. Не се пие току що приготвен сок – той трябва да престои 1-2 часа в хладилник, за да се освободи от някои съставки с негативно за здравето въздействие.

Алое вера
нисък хемоглобин
Храните с желязо спасяват от нисък хемоглобин

Включването на алое и продукти с алое в храненето при нисък хемоглобин успешно съдейства за преодоляването на проблема (ladyzone.bg). Това уникално растение съдържа комплекс от изключително важни витамини и минерали, които насърчават продукцията на червени кръвни телца (ladyzone.bg). Може да се пие от предлаганите на лекарствения пазар течни добавки – стабилизиран сок или гел от алое.

Може да си приготвим в домашни условия една много полезна при нисък хемоглобин рецепта:
150 г настъргани листа от алое вера се заливат с 350 г домашно червено вино, добавят се и 250 г чист пчелен мед. Сместа трябва да престои в стъклен буркан 12 дни – на тъмно и хладно, но не в хладилник. Сокът се прецежда и се налива в тъмни бирени бутилки; този път се оставя на съхранение в хладилник. Пие се по една супена лъжица преди хранене – три пъти дневно.

Мед

Чистият пчелен мед е още един важен фактор, въздействащ върху стойностите на хемоглобина. При нисък хемоглобин може да се увеличи консумацията му самостоятелно или да се ползва като съставка в различни лечебни храни. Много добър вариант е сместа от елда, орехи и мед. Килограм зърна от елда и ядките от един кг орехи се смилат в блендер и се объркват със 700 г мед. Сместа се държи в хладилник и от нея се взема по една супена лъжица три пъти дневно преди хранене. Важна подробност – елдата, популярна още като гречка, сама по себе си също е полезна при нисък хемоглобин и е с високо съдържание на желязо (ladyzone.bg).

Черен дроб

Черният дроб е една от храните, които са добри за профилактика срещу анемия и помагат за лечението при нисък хемоглобин (ladyzone.bg). Задушен, печен, пържен – формата на приготвяне се избира в зависимост от вкусовите предпочитания и здравословното състояние. Специалистите все пак предупреждават да не се прекалява с твърде честа консумация на субпродукти (полезни са също сърце, бъбреци и език) поради някои специфични съставки на тези храни. Добре е те да се консумират с повече зеленчуци, за да се балансират храносмилателните процеси.

Нар
нисък хемоглобин
И сок от нар срещу анемия

Нарът е един от особено полезните плодове в храненето на хората с анемия. Сок от един нар и три моркова зарежда чудесно за цял ден (framar.bg). Диетите с продукти с повишено съдържание на желязо имат една специфика: млечните продукти трябва да се консумират отделно от тях. Причината – калцият в млечните продукти забавя и потиска усвояването на желязо. В същото време зелените салати с лимон, чушка и лук съдействат за пълноценно усвояване на желязото и преодоляване на ниския хемоглобин.

Фолиева киселина

Дефицитът на фолиева киселина, както и принципно на витамини от В-групата, води до недостиг на хемоглобин. фолиевата киселина, известна също като витамин В9, има отговорни функции при вътреутробното развитие на човешкия ембрион. Наличието й в достатъчно количество намалява риска от аномалии в развитието на бебето. Освен това стабилизира кръвните показатели и предпазва от проява на нисък хемоглобин.

Съдържа се в храни като зелените зеленчуци, пълнозърнестия хляб, черния дроб, но в решаващи моменти е необходим допълнителен прием под формата на добавки (zdraviste.com).

Нисък хемоглобин при забременяване и бременност. Причини

Нисък хемоглобин по време на бременност – това се случва доста често. Причината е в това, че развиващият се нов организъм има нарастващи потребности от желязо, следователно майчиният организъм се оказва отговорен за осигуряването на все по-големи количества от този компонент. Увеличава се обемът на циркулиращата в двете тела кръв, с две думи – реална е потребността от прием на по-голямо количество желязосъдържащи храни и добавки. Ако тази потребност не се задоволи навреме, показателите на хемоглобина спадат.

Всъщност през втората половина на бременността потребностите от всекидневно постъпление на желязо – 30 мг на ден – са толкова значителни, че не могат да се осигуряват единствено чрез храната. Тогава се налага прием на добавки с желязо. В над 90% от случаите на нисък хемоглобин по време на бременност причините са именно в дефицита на желязо.

Възможно е обаче недостиг на хемоглобин да има поради кръвоизливи, бъбречни заболявания, дефицит на фолиева киселина или на витамин В12.

Дайте мнение и Вие тук!
При деца и бебе

Стойностите на хемоглобина при бебета и малки деца не съвпадат с тези на възрастните и това е повод за не една родителска тревога. Добре е да се знае, че при малките деца нисък хемоглобин се проявява доста често няколко месеца след раждането. Причината е, че в тези 4-5 месеца се изчерпват железните запаси, осигурени от майчиния организъм, а постъплението на нови още не е започнало заради еднообразното – млечно – хранене. Предимно млечната храна не е в състояние да осигури необходимите железни постъпления, затова младите майки са насърчавани да въвеждат в детското меню сокове и пюрета от пресни плодове и зеленчуци, както и на месо в подходящ момент (kenguru.bg).

Лекарства

Приемът на лекарствени продукти с желязо е само един от начините за медикаментозно въздействие при нисък хемоглобин. Той върши работа тогава, когато нисък хемоглобин е налице именно поради железен дефицит (pharmacy-bg.com).

В някои случаи с анемия е необходим друг тип лечение и прием на други медикаменти. Така например могат да бъдат препоръчани антибиотици, хормони и хормонални продукти, стимулиращи продукти за производство на повече червени кръвни телца.

Тотема

Тотема е глюконатна композиция – железен, манганов и меден глюконат. Препоръчва се при желязодефицитна анемия. Може да се използва както за лечение на дефицитни състояния при нисък хемоглобин, така и за профилактика на желязодефицитна анемия при бременни, кърмачета, близнаци в първите месеци след раждането (framar.bg).

Аквасорс

Аквасорс-продуктите се оказват отличен източник на компоненти, които неутрализират състоянията с нисък хемоглобин (vodorasli.com). Така например кламатските водорасли – АФА, съдържат повече лесноусвоимо желязо от месото. Освен това са богати на витамин В12, който е изключително важен за кръвотворенето, стойностите на хемоглобина и успешното насищане на организма с кислород чрез доброто кръвообращение.

Хематокрит

Хематокритът е кръвна характеристика: стойностите му показват какъв обем от кръвта са червените кръвни клетки (aidsinfonet.org). Нисък хемоглобин и нисък хематокрит означава анемия: клетките изпитват кислороден глад, усещането на умора е постоянно. Още за хематокрита ТУК!

Левкоцити и еритроцити

Стойностите на кръвните показатели се коментират комплексно; те са показателни за различни болестни отклонения. Еритроцитите или червените кръвни телца всъщност са носители на хемоглобина. Отклоненията в стойностите им обикновено насочват към белодробни или сърдечни заболявания, за загуба на много течности (trud.bg). Левкоцитите – белите кръвни телца, са показател за наличие или отсъствие на инфекция, възпалителен процес в организма. Стойностите на левкоцитите най-сериозно занимават хирурзите, тъй като могат да насочват към остри състояния от апендикс, перитонит, жлъчна криза или гинекологичен проблем.

При гастрит

При гастрит, особено ерозивен – състоянията с нисък хемоглобин имат своето обяснение. Всяко заболяване на стомашно-чревния тракт, което е свързано с постоянни – макар и малки – кръвозагуби, се отразява върху стойностите на хемоглобина. Неслучайно в медицинската практика се говори, че ако един мъж губи всеки ден по три капки кръв, той непременно развива анемия (24chasa.bg).

При миома

До нисък хемоглобин може да се достигне поради гинекологичен проблем, какъвто е миомата. Този тип образувания по стените на матката обикновено причинява обилно кървене по време на цикъл, кръвоизливи извън календара и трудно възстановяване при значителни кръвозагуби. Загубата на големи количества кръв, които организмът не е в състояние да възстанови по естествен път, е обяснението за нисък хемоглобин в такива случаи.

При хемороиди

Кървящите хемороиди имат същото негативно въздействие върху общото здраве. От кървящи хемороиди хемоглобинът може да падне под 100; един човек с такъв проблем може да получи характерното за състоянието виене на свят, загуба на координация. Кървенето при хемороиди не бива да се пренебрегва не само заради хемоглобинния срив. Всъщност кървенето може да е сигнал за онкологично заболяване, а изчакването нещата да преминат сами – може да се окаже фатално (credoweb.bg).

При таласемия

Таласемия е вродена анемия, дължаща се на невъзможността на костния мозък да произвежда достатъчно червени кръвни телца. Една от характеристиките на заболяването е нисък хемоглобин.
Болестта таласемия може да се прояви в няколко форми, най-тежката от които е таласемия майор; при нея човекът с такава диагноза се нуждае от редовно кръвопреливане.

По-широко разпространена в България, предимно в района на Черноморието, е по-леката таласемия минор. Носителите на таласемия-ген, който се предава по наследство, могат и да не подозират за това, ако не се наложи някакво специално изследване или здравето им се влоши по друга причина. Има успешни терапии, при които въпросният нисък хемоглобин може да се коригира. Предлагат се и препарати, които подпомагат свързването на желязото и усвояването му, като се избягва опасността от натрупване и увреждане на вътрешни органи (blitz.bg, мнение на д-р Димитър Стоянов, хематолог).

При употреба на алкохол и цироза

По условие връзката алкохол-цироза е ясна, ако имаме предвид продължителен прием на големи количества. Ниският хемоглобин е една от характеристиките при черен дроб с цироза – логично, след като не е в състояние да изпълнява пълноценно функциите си. При заболявания на този важен орган негативен ефект оказва и пушенето.

Всеобщо е мнението, че алкохолът в умерено количество е полезен, особено червеното вино. Популярен е дори изразът “червено вино за кръв”. Както в много други случаи, при връзката хемоглобин-алкохол става въпрос както за избор на точния алкохол, така и за дозата. Потребителската надежда е, че умерената консумация няма да причини цироза, нито ще въздейства негативно на хемоглобина.

Добавки

Препоръчват се хранителни добавки с желязо и витамини от В-групата; приемът е по лекарска препоръка. Най-често споменавани желязосъдържащи продукти са малтофер, малтофер фол, феро-фолгама, тотема. Приемът им има някои особености – например необходимо е буферно време от 3-4 часа, преди да се приемат храни с калций – калцият пречи на пълноценното усвояване на желязото.

При щитовидна жлеза

Ниският хемоглобин, заедно с още някои симптоми, може да е сигнал за хипотиреоидизъм, т.е. намалена функция на щитовидната жлеза. Ако нисък хемоглобин се констатира при постоянно усещане за умора, раздразнителност, безпричинно трупане на килограми, депресивни състояния – посещението при ендокринолог е повече от необходимо (health.bg).

Как се изследва хемоглобин? Вижте ТУК:

СУЕ – цялата истина за това кръвно изследване

Вижте и ТОВА:

Кои са най-честите причини за висок хемоглобин?

И още един интересен материал в тази връзка:

С какво се лекува висок хемоглобин? Причини и как да го свалим?

Първоначално публикувано на:27.05.2015 @ 15:15

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Витамин Б Комплекс с магнезий, странични ефекти.

За какво се пие витамин В комплекс?

Мнения: Точно за какво се пие витамин В комплекс? Странични ефекти. С добавка магнезий за …

2 Мнения

  1. Хемоглобинът ми е 117.О два дни имам парене при уриниране. Незнам какво да правя.Тъй като паднах и си пукнах глезена ,пазя стаята и не мога да отида на лекар

    • Лекар.БГ

      Можете да извикате Бърза помощ. Наличието на нисък хемоглобин не е шега.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *