подуто коляно
Може да си окажете първа помощ при подуто коляно, използвайки лед.

Преумората води до подуто коляно

Aко имате подуто коляно, консултирайте се с травмотолог и си дайте почивка

Подуто коляно може да се появи заради периодичен оток, причинен от преумора. Специалистите го охарактеризират с набирането на повишено количество ставна течност в ставната кухина. Проблемът може да бъде съпътстван и от други допълнителни усложнения, които ще са от значение за консултацията при травматолог. Следете дали отокът на коляното не е съпроводен с други признаци като болка, зачервяване и температура.

Следващата стъпка са изследванията, които да установят точната контузия. Ще трябва да се подложите на рентген, скенер и магнитен резонанс. Кръвна картина и ревматологични проби също са сред опциите. Крайният резултат ще даде яснота какво лечение ви предстои и към кого ще трябва да се обърнете – ортопед, ревматолог, инфекционист…

подуто коляно
Може да си окажете първа помощ при подуто коляно, използвайки лед.

В много от случаите преумората е основния фактор за подуто коляно и в такива ситуации на помощ ще ви дойде ортопедът. При добро развитие на нещата ще се разминете само с противовъзпалителни и хрущялоподдържащи медикаменти, както и с физиотерапия. Съществува опасност обаче травмата да е по-сериозна и тогава може да се наложи артроскопска или друга оперативна интервенция.

Дайте мнение и Вие тук!

Може да си окажете първа помощ при подуто коляно, използвайки лед. Той ще намали възпалението, но не го използвайте за повече от 20 минути, тъй като рискувате да си увредите нервите и кожата. Парната баня и масажът също са препоръчителни средства срещу възпалението.

За Антон Василев

Прочети още

болка в крака

Запушен кръвоносен съд на крака. Без лечение тромб може да ви убие!

Какво е запушен кръвоносен съд на крака (тромб)? Запушване на вени – симптоми и лечение. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *