Ухапване от оса (ужилване)
Материал №5 (2000-2500+ думи): Ухапване от оса (ужилване). Първа помощ, лекарства и билки

Ухапване от оса (ужилване). Първа помощ, лекарства и билки

Ухапване от оса: защо това е опасно. Как да действаме – първа мярка и последващо лечение. Медикаменти при ужилване от оса; народна медицина

Ухапване от оса или ужилване: случва се при разходки из природата, в парка, на двора, понякога дори и вкъщи. Неприятно е, когато пътищата на жилещото насекомо и човека се пресекат. На дали е само болезнено и неприятно?

Всъщност дребното насекомо може с ужилването си да причини тежки поражения на здравето – да провокира анафилактичен шок или дори да причини смърт! Вярно, сега не е сезонът – но лошо ли е да понаучим някои правила, които след няколко месеца могат да се окажат спасителни за нас или за наш близък.

Какво се прави при ухапване от оса?

При ухапване от оса или пчела изпитваме болка, но по-сериозната последица е алергичната реакция. Много хора изпадат в паника при ухапване от оса и не знаят как да реагират на неприятната случка.

Важно: при ухапване от оса не бива да размахваме ръце и да се опитваме да убием насекомото; резките движения ще провокират агресивен пристъп, при това навярно не само от една оса. Не е изключено да се появи цял рояк и така да нарани нещастния човек, че да го докара до летален изход. Правилното поведение е след подобен инцидент максимално бързо и без паника да се махнем от местопроизшествието.

Ако видим оса, която пълзи по дрехата ни, по предмет или тъкан в съседство – да я отмахнем внимателно с пръчица, линийка, клонче.

Ухапване от оса (ужилване)
Как да действаме при ухапване от оса?

Осите обичат сладкото; ако варите конфитюр, може да ви дойдат неканени гости! Покрийте съда с плодовата смес и с кърпа махайте във въздуха, докато прогоните нашественика през прозореца.

За много хора изпълнението на тези правила е непостижимо, но именно по този начин могат да се предпазят от неприятните последствия от ужилване от оса.

Първа помощ

Грамотното поведение намалява риска от анафилактични реакции след ухапване от оса. За разлика от пчелното ухапване – осата не оставя жилото си в нападнатата тъкан. Жилото е тънко и гладко и насекомото го измъква в повечето случаи. Това “оръжие” може да остане в човешката плът единствено ако пострадалият смачка насекомото върху тялото си.

Първото, което трябва да се направи при подобен инцидент, е да се отведе ужиленият на сянка и да се сложи в легнало положение. Трябва да се внимава главата да не е извърната настрани или назад. При затруднено дишане и прилошаване има риск от асфиксия. Мястото на ухапването трябва да се промие със студена вода, с лимон, да се постави студен компрес за избягване на отока.

Ухапване от оса. Първа помощ, лекарства и билки
Студеният компрес помага срещу оток и болка
Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Ако подобна неприятност се случи далеч от дома, трябва да се намери лист от живовляк или глухарче; листът се измива и се полага върху ухапаното място. Следващата стъпка е мястото да се намаже с фенистил гел или друг противоалергичен крем, маз. Добре е да се вземе и таблетка алергозан, Урбазон или друго противоалергично средство. Антихистаминовите средства при подобна заплаха винаги трябва да са под ръка. Ако сме отговорни за дете, в мобилната аптечка трябва да имаме на всяка цена подходящ медикамент.

Следващата стъпка е да се потърси медицинска помощ, ако е необходимо – по спешност при симптоми на алергична реакция.

Изваждане на жилото

Споменахме, че след ужилване осата изтегля гладкото си, тънко жило и може да го използва на място още до пет пъти. В редки случаи то остава у ужиления, ако той е причинил смъртта на агресивното насекомо на местопрестъплението. Ако имаме такъв случай и жилото все пак продължава да инжектира отровен секрет, час по-скоро трябва да се погрижим за отстраняването му. Ето как:

Необходима ни е дезинфекцирана пинсета. Хващаме внимателно и здраво жилото и започваме полека да го изтегляме – внимаваме да го извадим цяло. Следва дезинфекция – със спирт, йод, кислородна вода. След това поставяме студен компрес. При усложнения спешно търсим лекар.

Опасности. Ужилване по лицето

След ухапване от оса трябва да внимаваме за необичайни симптоми, които могат да се развият по-късно. Реакцията на организма към отровата на осата е индивидуална и протича по различен начин. Ето кога трябва на всяка цена на потърсим медицинска помощ:

  • Ако състоянието на ухапания рязко се влоши;
  • Ако отокът не спада въпреки адекватните мерки и дори се увеличава;
  • Ако температурата на тялото започне да се повишава;
  • При ухапване от няколко оси;
  • При ужилване по лицето – засегнати са меки тъкани, език, вътрешността на устната кухина;
  • Ако осата е ужилила окото;
  • При симптоми на анафилактична реакция
Може ли да е полезно?

Известно е, че ухапванията от пчели имат приложение в медицината при някои заболявания. С ухапванията от оси работата е по-сложна. Всъщност липсват данни за широко приложение на отровата от оси в медицината – просто е твърде сложно такъв продукт да се добива. Но експерименти се правят и дори има теория, че тази отрова убива раковите клетки. В Испания например на основата на споменатия продукт се опитват да създадат лекарство против ракови клетки и резултатите са обнадеждаващи. За жалост медикаментът все още не е патентован.

В споменатото изследване е използвана отрова от бразилска оса – Polybia paulista, и резултатите са обещаващи. Отровата е въздействала деструктивно върху раковите клетки, без да засегне здравите.

Много хора все пак считат, че ползата от отровата на осата е спорна, докато вредата е категорично доказана.

Разлика между пчела и оса

Осата и пчелата си приличат донякъде по външен вид, макар че принадлежат към различни подгрупи в света на насекомите. И двете летят, и двете жилят, и двете имат жълто-черно оцветяване. Само че телцето на пчелата е мъхнато, а на осата – гладко. Различно е устроено и жилото на всяко насекомо: при осата е тънко и гладко, при пчелата – с фин, невидим релеф, който прави измъкването му невъзможно. Ако жилещата пчела направи усилие да го измъкне от ухапаната плът, то се откъсва от тялото й заедно с част от задната половина на тялото и – пулсирайки – продължава да впръсква в тъканта пчелна отрова. Естествено, пчелата загива.

Всеки знае, че пчелата е труженик и произвежда мед, докато осата не дава подобна продукция. Пчелата не напада, ако не се почувства застрашена – докато осата е агресивна по природа. Двата вида насекоми са различни и в храненето си: осата яде всичко, пчелата е “вегетарианка”. Пчелите се грижат за пчелата-майка, осата-майка се грижи сама за себе си.

Симптоми

След ухапване от оса на поразения участък се наблюдава локална реакця под формата на оток. По-сериозен и опасен е отокът по лицето. Трябва да помним, че по-уязвими при подобни инциденти са малките деца, хората в напреднала възраст хората с алергии и отслабена имунна система.

Освен отока могат да се проявят още симптоми:

  • Болезнено усеща в зоната на ужилването;
  • Отичане на цял крайник, на цялото лице или на по-обширна зона;
  • Зачервяване на пострадалия участък от кожата;
  • Повишаване на температурата, треска;
  • Втрисане периодично;
  • Обрив.

При нормално протичане на реакцията от страна на организма всички тези симптоми изчезват в рамките на няколко дни, докато при хората с алергии последиците могат да са седмици наред. Освен стандартните симптоми при тази категория могат да се наблюдават и по-сериозни симптоми като тахикардия, силен задух, дори загуба на съзнание за кратко. Това състояние е опасно за живота и изисква незабавна медицинска намеса.

Последващо лечение

След като ужиленият получи първа помощ, трябва да има и последващо лечение. Вкараната от насекомото отрова съдържа хистамин и други компоненти, които комплексно предизвикват алергична реакция с различна степен на тежест.

Дайте мнение и Вие тук!
  • Лека степен: зачервяване и оток в ужиленото място – нормална реакция на организма;
  • Средна степен: освен горните симптоми – затруднено дишане, спазми в корема, диария и повръщане;
  • Тежка степен: развива се анафилактичен шок, по на-бързия начин се търси медицинска помощ. От такава реакция силно са застрашени хората с астма и сърдечни заболявания.

При проявена алергична реакция за тях се прави следното:

  • Колкото може по-скоро им се дава антихистаминов препарат;
  • Слага се студен компрес или лед върху ужиленото;
  • Ако осата е ужилила човека в пръста, трябва да се вземат обезболяващи – парацетамол, ибупрофен;
  • При тежка алергична реакция се инжектира адреналин.

Лекарства при ухапване от насекоми

Изборът на едно или друго лекарство при здрави хора често е въпрос на ситуация: вземаш първото, което имаш. При хората с алергии, които смятат да пребивават в места с потенциален риск, мерките трябва да се вземат предварително. Това значи да носят със себе си медикамента, който им е препоръчан от лекар като най-подходящ за самите тях.

Урбазон при ужилване

Урбазон е метилпреднизолонов препарат с противоалергично и противовъзпалително действие. Инжектира се при шокови състояния, включително анафилактичен шок. Въвеждането на разтвора става бавно; за възрастни от 250 до 1000 мг  веднъж или няколко пъти дневно. При деца се изчислява индивидуална доза от 4 до 20 мг на килограм телесно тегло. Интервалът между инжекциите може да е от половин час до едно денонощие.

За поставянето на подобна инжекция е необходима медицинска компетентност. Специалистите препоръчват след всяко ужилване от оса, пчела или стършел да се направи медицинска консултация, дори симптоматиката да не изглежда тревожна. Обичайната практика в такива случаи е да се направи поне една инжекция урбазон.

Алергозан да се взима ли?

Не вземайте алергозан при ухапване от насекомо! Такъв съвет дават медиците, които коментират първите мерки за пострадалите. Алергозанът смъква кръвното, а това може да е опасно за немалко хора в подобна ситуация.

Дипрогента

Дипрогента е медикамент за локално външно приложение – крем или маз; активните му компоненти са бетаметазон и гентамицин. Съставките съчетават действието на кортикостероид и антибиотик; облекчават раздразнението и предпазват от усложнения, свързани с наличието на патогенни микроорганизми.  Мазилото е подходящо за последващо лечение, когато е необходимо да се постигне облекчение на раздразнения участък от кожата. Цената на тубичка от 15 г е около 5 лв. Произведено в Белгия.

Бетадерм

Аналог на горния продукт – още едно съчетание от бетаметазон и гентамицин. Има го във варианти крем и унгвент. Тубичка от 15 г може да се купи за три лева. Произведено в Полша.

Бетазон

Кортикостероиден продукт за локално външно приложение; има за активна съставка бетаметазонов валерат – кортикостероид с доказан противоалергичен и противовъзпалителен ефект. Полага се 2-3 пъти дневно; използва се минималното ефективно количество. Не бива да се използва бри бебета под една година, при възрастни – около устните и очите, в интимната зона, при наранена кожа. Терапията трябва да е препоръчана от лекар. Цената на продукта е 4 лв за тубичка от 15 г.

Начини за спадане на оток от ужилване

За спадането на отока се прилагат вътрешни и външни средства: антихистаминови таблетки, изплакване със студена вода и студен компрес, прилагане на лед върху ухапаното, натриване със сокове от билки. Помага и натриването с тампонче, потопено в спирт.

Народна медицина

Ако ужилването не е причинило тежка алергична реакция, т.е. не се налага спешна медицинска помощ, народната медицина може да помогне за намаляване на симптоми като болка, сърбеж, зачервяване, подуване.

Компреси

Компресите трябва да са със студена вода, както и със замразен продукт от фризера. Леденият компрес се държи на мястото десетина минути.

Ухапване от оса, лекарства и билки
Лимоновият сок облекчава ужиленото

Може да се направи и билков компрес с листа от лековито растение, например глухарче, невен или живовлек. След като сме измили и подсушили ухапаното, полагаме леко размачкания лист върху него. Този “зелен” компрес трябва да се подменя на всеки 3-4 часа.

Други домашни средства

Друго отлично средство, ако ви ухапе оса, е сокът от лук. Луковицата се разрязва наполовина и мястото на среза се полага върху ухапаното.

  • Целебен ефект имат също обикновеният магданоз и алоето. Растението се измива и смачква на кашица; полага се върху ужиленото и се превързва с бинт или кърпа. Компресът се сменя на всеки 1-2 часа до изчезването на болката.

Ако ви ужили оса – използвайте компреси с отвара от вратига. Приготвя се отвара от билката: две супени лъжици суха билка се заливат с чаша вода и се варят кротко 20 минути; оставяме да изстине. Потапяме марля, изцеждаме и полагаме върху ухапаното.

  • Ето още домашни средства за облекчаване на ужиленото: компрес от суров картоф; промивки със смес от целина сок и ябълков оцет; лимонов сок; смачкан банан.

Важно! След ухапване от оса пострадалият трябва да пие много течности – вода или подсладен чай.

Да обобщим:

Кръвосмучещите насекоми като комарите пробиват кожата и причиняват ранички. Пчели, оси и стършели вкарват в раната и отровно жило.

Хората реагират по различен начин, като в повечето случаи симптомите отшумяват след ден-два.Алергичната реакция към слюнката или отровата на насекомото води до болка или сърбежи, зачервяване и подуване. Никои хора реагират твърде остро със спазъм на дихателните пътища и шок, като може да се стигне и до смърт. Кърлежите причиняват инфекция (лаймска болеет), а комарите в някои части на света разпространяват малария.

ПРОФИЛАКТИКА.

Кожата трябва да е покрита – носете дълги панталони и дрехи с дълъг ръкав. Поставете предпазни мрежи на прозорците и вратите. За да отблъсквате насекомите, прибавете в чаша вода 5 капки масло от цитронела и намажете откритите части на тялото. Яжте чесън и вземайте като добавка дневна доза витамин В (тиамин) и цинк.

ЛЕЧЕНИЕ

Общи мерки: Дестилат от хамамелис и ментов лосион са ефективни средства за облекчаване на болка и сърбеж, причинени от ухапвания или ужилвания. Кубче лед, гел от алое вера или сок от кромид също помагат.

  • Ужилване от пчела: Извадете жилото на пчелата, като го натиснете отстрани с нокътя на палеца. След това изстискайте отровата.
  • Ужилване от оса: Намажете мястото с лимонов сок, оцет или чай от канела възможно най-бързо след ужилването.
  • Ухапване от кърлеж: Ако кърлежът се е впил в кожата, го намажете с олио или вазелин и го отстранете с помощта на пинцети, като го завъртите леко.
  • Хомеопатия: Нанесете крем «Нурегсаl» и вземете Apis (при подуване и зачервяване) или Саantharis (ако преобладава парещата болка).
  • Ароматерапия: При ужилване капвайте върху мястото на всеки час по 1 капка масло от лавандула и чаено дърво.
КОГА ДА ПОТЪРСИТЕ МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ
  • При съмнение за ухапване от кърлеж, ако сте забелязали кръгло червено петно или обрив, при грипоподобни симптоми или болки в ставите.
Незабавно потърсете лекар, ако:
  • Ухапаното или ужиленото място се намира върху лицето, в устата или гърлото
  • Имате обрив, задух, гадене или повръщане.

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

За какво се използва Урбазон инжекция (ампули 40 мг) и

Урбазон: Ампули или таблетки? Странични ефекти, цена

За какво се използва Урбазон инжекция (ампули 40 мг) и Урбазон таблетки? Странични ефекти, цена, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *