Как да се справим с неприятното подуване на глезените?

Неприятното подуване на глезените се получава в резултат на натрупване на течности в тъканите

Сред възможните причини за това състояние са високите температури през по-топлите месеци, пътуването със самолет, продължителното стоене или ходене, бъбречните инфекции, предменструалният синдром, сърдечната недостатъчност, хипертонията, разширените вени, тромбозата, бременността и оралните противозачатъчни средства, хормоналните колебания, прекомерната употреба на сол, обездвижването и редица други.

Нужно е да се проведе консултация със специалист, тъй като дискомфортното подуване на глезените много често е признак на някакво по-сериозно вътрешно заболяване, което трябва да бъде установено и лекувано своевременно.

Мерките, които човек може да предприеме в случай на подуване на глезените, включват: достатъчен прием на течности (възрастен човек се нуждае от около 2 л течност всеки ден, тъй като в противен случай в тялото му започва да се натрупва течност в тъканите).

Нужна е периодична почивка на ходилата (краката се вдигат на около 15 см над нивото на сърцето, позволявайки по този начин на кръвта да циркулира много по-добре и премахвайки вече натрупалата се течност в тъканите).

Трябва контрол на приеманите медикаменти (някои лекарства, като диуретиците например, могат да предизвикат подуване на глезените).

Освен това е необходимо и пиене на билки (коприва, хвощ и пащърнак намаляват подуването и спират натрупването на допълнителна течност в тъканите), а също и носене на компресни чорапи (намаляващи подуването и предотвратяващи натрупването на течност в тъканите).

Важно е и редуцирането на телесното тегло (излишните килограми могат да доведат до отслабване на вените и кръвообращението в тялото, предизвиквайки по този начин подуване на краката и глезените)

подуване на глезените

Неприятното подуване на глезените се получава в резултат на натрупване на течности в тъканите

Не забравяйте физическите упражнения (всички упражнения действат укрепващо на сърцето и подобряват кръвообращението, а това свежда до минимум вероятността от подуване на глезените и краката), масаж (той може да намали самото подуване, подобрявайки кръвообращението).

Добра идея е да се направи и температурна терапия (прилага се чрез последователни 30-секундни накисвания в съдове с топла и студена вода, които също значително намаляват подуването и подобряват циркулацията на кръвта в организма.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:
Как да се справим с неприятното подуване на глезените?
4.4 (88%) 5 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Как да се справим с неприятното подуване на глезените?

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *