Какъв антибиотик се пие при ухапване от куче?
Възпаление, подутина и др. последици от ухапване от куче.

Компрес при ухапване от куче. Антибиотик, тетанус, последици

Какъв антибиотик се пие при ухапване от куче? Какъв компрес се прави? Възпаление, подутина и др. последици. Ваксина тетанус. Мехлем. Как се лекува рана от куче?

Кучетата не нападат без причина. Те атакуват, когато се нарушават личните им граници. Безпричинната агресия може да е провокирана от бяс.

Бяс не е единствената угроза, поради която ухапването от куче се счита за опасно за човека (дори раната да е повърхностна). В устата на животното има вредоносни бактерии, които инфектират. Кучешкото ухапване е травма за спешна намеса.

Хората имат склонност да омаловажават последствията. Има и друг рисков момент – недооценява се опасността като цяло. Мнозина не се пазят от малките породи, а те са по-склонни към агресия, отколкото големите кучета. В много случаи нападателите са дребни животни, които оставят големи последствия.

Първи действия след ухапване
Последствия от ухапванетоКакво да направим – поредност във времето
При недълбока рана без силен кръвоизливВеднага: Промиване на поразения участък под силна струя вода заедно с обикновен сапун в течение на 10-15 минути. Сапунът дезинфекцира и намалява риска от инфектиране
При дълбока и силно кървяща ранаНе веднага: поставяне на превръзка за спиране на кръвта. Ако кървенето е със средна обилност, може да се притисне прекъснатият съд. Кръвта се оставя малко да потече, за да отмие слюнката
Обработване на ранатаСлед промиването и спирането на кървенето се минава към обработване на кожата около раната и никога на самата рана. Прилагаме каквито имаме дезинфекциращи средства – спирт, йод, кислородна вода, ако не – водка. Обработват се само покрайнините, не се слага препарат вътре в откритата ранева повърхност
Преглеждане от специалист и ваксинацияДо 8 часа: Дори повърхностната рана да се види от специалист. Той ще постави ваксина срещу тетанус, вероятно и срещу бяс. Противобясната не е задължителна, ако виновникът е здраво домашно куче

Не пропускайте преглед и евентуално ваксиниране, ако:

  • Ако не знаете дали кучето е ваксинирано;
  • Ако ви е ухапало улично куче (важи и за диви животни);
  • Ако ви е ухапало болно куче;
  • Ако ухапването е дълбоко и е разкъсана значителна площ от кожата;
  • Ако в точката на ухапване се образува гной, раната се зачерви, подпухне или се наблюдава общо повишаване на телесната Т°С;
  • Ако имате алергия към животни или насекоми.

Как се лекува рана от ухапване

Подходът в лечението зависи от тежестта на травмата. Има два вида рани от ухапване – повърхностни и разкъсни.

  • При повърхностните рани зъбите на кучета са проникнали през кожата, но не са преминали към дълбоките слоеве.
  • При разкъсните рани са повредени подкожните мастни тъкани, мускули и сухожилия. Има масивен кръвоизлив, големи площи и тъкани в дълбочина са „намазани“ със слюнка.

Разкъсните рани се обработват хирургично, тоест се зашиват. Неголеми рани не се шият, за да се избегне загнояване, ако са инфектирани. При необходимост се назначават ваксинации и евентуално курс антибиотици.

 

kuche-04
Тези породи не са обичайните нападатели. По-често агресори са малките кучета

Допълнително се изписват обезболяващи и препарати за подобряване на имунитета. Последните се изписват само при специфични клинични случаи на пациенти с компрометиран имунитет.

Компрес при ухапване от куче

За обеззаразяване на недълбоки рани, получени при нападение на куче, се използват превръзки и компреси с разнообразни средства, каквито има във всеки дом. Домашните лекарства обеззаразяват повърхността, обезболяват и ускоряват заздравяването на тъканите. Дадените по-долу средства стават само за неголеми рани и драскотини. Ако раневата повърхност е обширна, върху нея се слагат само неща по препоръка на лекар.

  • Масло от орех – стимулира регенеративните процеси, премахва болката и дискомфорта. Ежедневно се приема по 1 ч.л. от маслото вътрешно, а също така с него се маже около раната до пълното й заздравяване;
  • Сок от алое или кашица от листата на растението – обеззаразява много добре раневата повърхност и ускорява заздравяването й. Нанася се до пълно оздравяване. Сокът се нанася върху лечебни превръзки и компреси;
  • Солен разтвор, приготвен от 1 ч.л. сол на 1 л кипната или филтрирана вода. Подпомага обеззарязаването около раната. Този компрес е подходящ най-вече непосредствено след получаване на травмата;
  • Лист от прясна коприва – дезинфекцира и стимулира регенерацията на кожното покритие. Листата се смилат на каша и се намазват върху марля. Периодично мястото се промива с отвара, сварена от прясна или сушена коприва;
  • Мед и куркума – съчетанието подпомага бързото затваряне на раната и предотвратява инфектиране. Сместа се намазва на марля и се фиксира с бинт. В първите няколко дни след травмата такъв компрес се прави през 3 – 5 часа;
  • Орехи и лук – заздравява неголеми рани и премахва неприятните усещания. За приготвянето ни трябват ядките от три ореха. Смиламе ги в кафемелачка и добавяме пюриран лук и няколко щипки сол. Лекарството се полага чрез компрес;
  • Чесън и лук – отлично дезинфекцират и заздравяват. За получаване на кашицата се смесват по 1 с.л. от смлените на много фина каша растения, а към сместа се добавя 1 ч.л. сол. Готовото средство се използва за основа за компреси.
Демир бозан за безсъние

Още домашни средства за заздравяване:

  • Отвара от карамфил – активира регенерацията, укрепва имунитета и обеззаразява. 10-15 пъпки се сваряват в 200 мл вода и отлежават няколко часа. След като напълно изстине, отварката се приема 3 – 4 Х 1 с.л.;
  • Отварка от жълт смил – 1 ч.л. суха билка се попарва с 200 мл вода и се оставя за 20-30 мин. Приема се 3 – 4 Х 1 с.л.

Докато се възстановяваме от ухапването, усилваме консумацията на чесън. Трябва да хапваме минимум 3 скилидки дневно. Освен това ни трябват повече носители на витамин С, например шипка, черна боровинка, цитруси. Правилното хранене подсилва имунитета и подобрява метаболизма, при което тъканите се регенерират по-бързо.

kuche-01

Какъв антибиотик се пие?

При ухапване в раната попада слюнка от устата на животното, а заедно с нея и патогенни микроорганизми. Заради тях раните зарастват бавно и често загнояват. Наред с първичната хирургична обработка на ухапаните пациенти се провежда общо лечение за борба с инфекциите.

Антибактериалната обработка се изпълнява с продължителност 5 – 7 дни. Антибиотикът се подбира според вида на животното, нанесло раната.

  • При ухапване от куче в раната попадат S. viridans, анаеробна флора, S. aureus, фузобактерии, P. Multocida и други. За тях се приемат Амоксиклав (което е амоксицилин, подсилен с антирезистентна съставка), Ципрофлоксацин, Линкомицин.
  • При нахапване от котка преобладават Staph. Aureus и Past. Multocida. По-подходящи са Амоксиклав и Цефуроксим. При нападане от плъх в раната присъстват S. Moniliformis, предпочита се Амоксиклав.

Раневата инфекция на ухапаното място съдържа доста микроби – стафило- и стрептококи, бактероиди, коринебактерии и др. Антибиотик от първи линия на избор винаги е Амоксиклав, но е възможно да се предпочете Клиндамицин или Ципрофлоксацин.

Освен антибактериална терапия, на пациентите се назначават антихистамини (Кларитин и др.), при специфични ситуации се добавят имуннокоректори (Полиоксидоний) и ускоряващи заздравяването лекарства (Актовегин, Солкосерил).

kuche-02
Какво да правим по стъпки: промиване със сапун, превързване и транспорт до лекар
Ваксина против тетанус

Тетатокс е ваксина, подсигуряваща защита срещу развиване на болестта тетанус. Имунитет се установява след втора доза, затова се подсилва с реимунизация. Освен за първична имунизация, еднократната ампула се прилага за екстрена профилактика при наранявания, включително при ухапване.

Течността в ампулата се хомогенизира чрез разклащане и се въвежда в мускула на ръката със суха игла. Пациентът се наблюдава 30 мин. след убождането

Тетратокс е съвместима с други ваксини, включително тази против бяс. Прилага се едновременно и с имуноглобулини, но на различно място от тялото.

При ухапване от куче на имунизирани против тетанус хора се инжектира Тетатокс в доза от 0.5 мл. За неимунизирани се поставят 0.5 мл, след което се завършва пълен курс реимунизации.

Още по темата ТУК: Тетанус до 72 часа. Къпане след ваксината. Какво не трябва да се яде след инжекцията? Къде се бие и колко време действа и важи?

Инжекции

По преценка на медика се добавя имуноглобулин за профилактика – противотетаничен имуноглобулин в к-во от 250 – 500 IU или противотетаничен серум в к-во от 1500 – 3000 IU според възрастта.

Инжектирането се изпълнява успоредно с хирургическото обработване на раната и приемането на антибиотици.

kuche-03
Какво да правим по стъпки: ваксина, преглед за кучето при ветеринар, подаване на заявление
Мехлем за ухапано от куче

Правилното действие след ухапване от куче е промиване на раната с кислородна вода или обилно количество вода, след което околното пространство би могло да се намаже с йод или с маз Йодасепт.

Йодасепт е локален антисептик с повидон – йод, който ликвидира голям брой микроорганизми. Йодът се отделя бавно, поради което мазта оказва продължително въздействие. При умерено дозиране подобрява локалното възстановяване и формирането на нови тъкани. За мазане с Йодасепт не е нужно да се знае вида на микроорганизмите в раната. Той действа срещу повечето от възможните „гости“.

След изчистване на раневата повърхност може да се използва мехлем на водоразтворима основа, например с хлорамфеникол или Вишнески маз за рани.

Дайте мнение и Вие тук!

Какви последици може да има

Основната опасност от кучешко ухапване е предаване на тетанус и бяс.

Опасност: Бяс!

Ухапването от неваксинирано куче или котка е крайно рисково. Проследете поведението на животното за признаци на бяс. При кучетата и котките инкубационният срок е доста кратък.

Най-често кучетата хапят по глезените, бедрата, ръцете, раменете и лицето. Опасни са ухапвания по глава, длани и слабини, където има много кръв. съдове и нервни окончания. Ако животното е бясно, заразата бързо попада в кръвния поток и се разнася из тялото.

Ваксинацията против бяс се извършва по схема. Правят се шест инжектирания в деня на инцидента и после след 3, 7 и 14 дни. Последните игли са на 30-я и на 90-я ден. Ако до 10 дни кучето не загине (тоест няма бяс), може да се прекрати ваксинацията, без да се извърши докрай. При непознато или болно куче курсът се провежда докрай.

Вижте и ТОВА:

Ваксина при опасност от бяс след ухапване от куче (Наръчник за големите градове)

Други
  1. По-вероятно усложнение е инфектиране на раната и развитие на локален гнойно-възпалителен процес. Това се случва в 15 – 20% от всички случаи на ухапвания.
  2. На второ място е възможно развитие на сепсис – това е общо инфектиране, след като микроорганизмът попадне в кръвния поток. Сепсис се развива рядко.

Най-често в инфектираните рани се откриват пастьорели (в 40-50% от раните), стрептококи (35 – 35%), стафилококи (30 – 40 %) и микроби, размножаващи се в безкислородна среда, Fusobacterium, Bacteriodes и др. (20 – 30%). В повечето случаи микробната флора в инфектираната рана е смесена.

Всички изброени бактерии се срещат в устната кухина на кучето и при ухапване попадат в тъканите на жертвата. Раневата инфекция се развива за 8 до 24 часа след съприкосновението.

Симптоми

Локални симптоми за развитие на инфекция в раната:

  • Признаци на възпаление – зачервяване, отичане, болка;
  • Подутина (оток), одраскване;
  • Отделяне на гной, понякога с неприятен мирис;
  • Увеличаване на обема на близките лимфни възли.

Общи симптоми:

  • Възпаление, температура: Повишаване на телесната Т°С;
  • Главоболие – не винаги;
  • Леко отпадане, слабост.
Ухапване на куче от кърлеж

Кърлежите са преносители на опасни за кучетата болести. Те пренасят лаймска болест, пироплазмоза, бартонелоза и др. Възможно е чрез кърлеж да се пренесат ку-треска, чума, листериоза, туралемия, бруцелоза и др. тежки заболявания.

Ако кучето бъде ухапано от заразен кърлеж, симптомите и последствията не се откриват веднага. Инкубационният период на пренасяните от кърлежи патологии е от 7 до 60 дни.

Опасно ли е ухапаното от кърлеж куче за човека? При такава ситуация човек може да се инфектира и развие енцефалит, борелиоза, лептоспероза.

Къде се подава жалба за ухапване от куче

Собственикът на кучето носи пълната отговорност, когато неговото животно ухапе човек. Той споделя отговорността с друг човек, ако кучето е било оставено под чужд надзор и собственикът лично не е можел да предотврати инцидента. Това се постановява в чл. 50 от Закона за задълженията и договорите.

За предявяването на иск за обезщетяване е нужно да са изпълнени няколко условия:

  • Първо, да има вреда от ухапването. Вредата е материална (лечение, лекарства) и нематериална (болка, стрес);
  • Второ, иск се предявява спрямо собственика или лицето, което е надзиравало кучето. Необходимо е да се докаже негово бездействие или неправомерно действие и да има връзка между тях и нанесената вреда.

При тези условия се отсъжда обезщетение. Това не става автоматично, а се води дело и се произнася съдебен състав.

При ухапване от бездомно куче искът се отправя към съответната община. Местната власт е отговорна за популацията от бездомни кучета и е длъжна да защити населението. При ухапване от безстопанствено куче искът се подава към общината, отново по член 50 от ЗЗД. Претенцията е, че общината не е наложила ефективен надзор над кучетата на нейна територия и е допуснала да има агресивни кучета по улиците, които нападат граждани и им нанасят вреди.

Иск при ухапване от куче се подава до 5 години от инцидента. Пострадалият попълва заявление пред районния съд по член 410 от ГПК и на тази база се образува частно гражданско дело.

Още информация и източници на английски: Компрес за намаляване на отока след ухапване от куче. * Първа помощ и лечение на ухапване от куче; * Как да разберем дали ухапването е сериозно?

Обезщетение при ухапване

Преглед на стари дела за ухапвания от кучета показват, че пострадалите от куче искат обезщетение от порядъка на 3 000 – 5 000 лв, като съдът постановява размер от около 1 000 – 3 000 лв.

Посочените суми не са статистически обосновани, а са по-скоро впечатление от разгледани дела в различни части на страната. Нерядко се случва дела да завършат без присъждане на обезщетение, когато искът е подаден към лице, което не е собственик на кучето-извършител.

Видео за лечението и първата помощ при ухапване от куче (на руски език):

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Vol2

Ето в кои случаи да се спасяваме с волтарен!

Топ 10 ползи от волтарен. Артрит. Болки в гърба. При болки в кръста. При дископатия. …

3 Мнения

  1. Цветана Златарева

    Трябва ли да се бие ваксина против тетанус, ако сме ваксинирани? А ваксината за бяс на човека ли се слага или на кучето?

  2. Каква е тази любов към бабини деветини!!! Какъв компрес при ухапване от куче, глупости! Слага се стерилна превръзка от самозалепващите. През тях раната диша и се оправя за дни, освен това поема гнойта.

  3. Иван Пенков

    На мен ми се случи преди 3 дни от един помияр. Не взех антибиотици и раната се поду. Да го почна ли със закъснение и ще има ли последици?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *