Ползи от динята, любопитни факти. А има ли вреди? Сок от диня.
Усещате ли как започва сезонът на дините? Вярно – пазарът все още предлага “пришълци” от южните ни съседки, но всеки момент и родните ще ни затрупат. Знаем ли всичко за тях и за ползата от динята?
Всеки знае, че динята е незаменима лятна храна, но каква точно е ползата от динята описват от medikforum.ru. Ето ви поне пет причини, поради които дините трябва да бъдат на трапезата ви всеки ден.
1. Те съдържат повече ликопен от доматите. Тук ползата от динята е огромна: един резен диня дава на тялото ни 1.5 пъти повече ликопен, отколкото се съдържа в един голям пресен домат. В количествено изражение имаме 6 мг срещу 4 мг. Ликопенът е мощен антиоксидант, който не позволява на свободните радикали да съсипват клетките ни и да вредят на имунната система. Някои изследователи акцентуват върху ползата от динята за сърдечно-съдовите заболявания и някои видове злокачествени заболявания.
2. Сокът от диня неутрализира мускулната умора. Испански учени говорят за ползата от динята в различен аспект: сокът й е отлично средство за въстновяване след интензивни тренировки. Добро решение за предотвратяване на мускулна умора е този сок да се изпие преди физическите натоварвания, които ни предстоят.друга е зеленчук, защото принадлежи към семейството на тиквите, а те без съмнение не са от фруктовата група.
3. Куриоз: динята е и плод, и зеленчук! Има спорове дали динята е това или онова, но тези спорове на практика са излишни: тя е и едното, и другото. Ползата от динята е двупосочна. От една страна тя е плод, защото израства от семена и има характерен сладък вкус. От друга е зеленчук – принадлежи към зеленчуковото семейство на тиквените растения.
4. Динята съдържа чиста вода. Ползата от динята е и в това, че се състои 91.5% от чиста вода. Обезводняването е бич за здравето, а лятното меню с много дини спасява от обезводняване със сигурност.
5. Не пренебрегвайте дините с жълто “месо”! Това не са мутанти, а просто различен сорт – Yellow Crimson. Вкусът им се отличава с характерна медена нотка. Ползата от динята с жълт цвят не е изследвана специално, но няма основание да си мислим, че похапването й ще ни навреди с нещо.