възпалена киста на гърдата
възпалена киста на гърдата, възпаление, зачервяване.

Възпалена киста на гърдата може да се избегне с подходящи грижи

Възпаление на гърдата (киста, мастит, мастопатия, фиброаденом) е само един от проблемите, които може да се появят при дамите.

Освен възпаление на гърдата или още мастит, мастопатия, фиброаденом на гърдите, фиброзно-кистозната мастопатия (болест на Реклю), болка в млечни жлези (масталгия), чувствителност при докосване (мастодония).

Появата на масталгия и мастодония се характеризира с най-честа поява в периода преди месечния цикъл. Около ¼ от жените изпитват това усещане постоянно, като непосредствено преди и по време на цикъла се засилва.

Маститът е възпаление на тъканта на гърдите, при което се получава инфекция, съпроводена с температура, треска и гадене. Причината за мастита са бактерии, намиращи се в околната среда. Маститът се появява около седмица след раждането, до месец два, след това или при отбиване на бебето. Появата на мастит при жени, които не кърмят и не са раждали в скоро време са редки.

Симптоми на възпаление на гърдата:

♣ Прекалена чувствителност на едната или двете гърди;
♣ Подуване на гърдите, което се дължи на запушени канали;
♣ Несвойствено зачервяване;
♣ Парене и болка;
♣ Понякога се появяват симптоми подобни на грип: висока температура, втрисане, тревожност изтощение.

Лечението зависи от тежестта на заболяването и може да варира от лечение с антибиотици в домашни условия до продължителен болничен престой.

Гърдата трябва да е в пълен покой, полезни са компресите с лед. Кърмата не трябва да остава в гърдата, независимо дали кърменето продължава, тъй като застоят на млякото в гърдата усложнява заболяването.

Има случаи, в които се получава нагнояване и абцес и се налага оперативна намеса – гнойта се изтегля през малък разрез.

За да се избегне възпалението на гърдите, трябва да се прави подготовка и профилактика по време на бременността. Важно е да знаете как точно да кърмите бебето, за да не се напрягат и травмират гърдите. Правилната техника на кърмене осигурява правилно образуване и изтичане на кърмата. Това може да намали значително риска от появата на рагади (напуквания на гърдите) и мастит (възпаление на гърдата).

Други заболявания на гърдата:

Фиброзно-кистозната мастопатия (болест на Реклю) е описана през 1887 година и се смята, че е причинена от хормонални нарушения. Причината вероятно е свързана с регулацията на нивата на хормоните във връзка с месечния цикъл. Заболяването включва и образуването на уплътнения, с формата на малки зърна, които се откриват при изследване. Възможна е и появата на кисти и изтичане на секрет от гърдата – светло-сиви на цвят.

Дайте мнение и Вие тук!

Появата на масталгия и мастодония се характеризира с най-честа поява в периода преди месечния цикъл. Около ¼ от жените изпитват това усещане постоянно, като непосредствено преди и по време на цикъла се засилва.

“Фигурин

Според Аюрведа, преди да се появяват възпаленията на гърдите е дисбаланс на любов в организма и токсини, които с течение на времето водят до възпаление.

Ето някои съвети от древното учение за здрави гърди:

  1. Слушайте тялото си – научете да се свързвате с тялото си, то отлично знае как да ви каже какво не е наред;
  2. Избягвайте да носите сутиен – колкото и непрактично да звучи този съвет, сутиените спират свободни поток на енергия и провокират натрупването на токсини в гърдите;
  3. Избягвайте преработени храни, ГМО, замразени храни, такива с голямо количество химикали;
  4. Използвайте билки като глухарче, резене, сминдух, за да предотвратите натрупването на токсини.

Златни съвети за поддържане здравето на гърдите:

  • Поддържайте здравословно тегло;
  • Спортувайте поне 2 пъти в седмицата по 30 минути;
  • Пийте по-малко алкохол;
  • Яжте много пресни плодове и зеленчуци;
  • Не носете сутиен, когато сте у дома – постоянното стягане на гърдите провокира възпаления;
  • Запознайте се със семейната история –ако в рода ви има жени страдащи от проблеми с гърдите, започнете профилактика, за да може евентуалната поява на аномалиите да се открие навреме;
  • Редовно правете профилактични прегледи – жените над 40 години, трябва да преглеждат гърдите си веднъж на всеки 6 месеца;
  • Раждането на дете преди 30-годишна възраст намалява риска от появата на злокачествени заболявания на гърдите.

Погледнете и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2014/09/07/%D0%BA%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D1%8A%D1%80%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Ayurveda-Sofia 03

Какво трябва да знаем за Аюрведа?

Аюрведа – наука за здравето и живота Аюрведа /Ayurveda/ е една от най-древните науки, чиито …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *