Ayurveda 02

Аюрведа: основни принципи и ползи

Аюрведа – древна философия за света

Аюрведа е хилядолетно познание за живота и хората, чието начало е поставено в Древна Индия преди повече от пет хиляди години. Съхранено и развито през вековете, учението днес има последователи по целия свят, които чрез него откриват полезни начини за постигане на хармония със себе си и с околния свят. В основата на индийската философия за света е постигането на баланс във вътрешния мир на човека и с външните заобикалящия го фактори.

Тъй като съвременният човек все по-често страда от стрес, динамика, забързан ритъм на живот, природосъобразна храна, които са в основата на неговите здравословни проблеми, то масово мъже и жени от цял свят търсят способ да се върнат към вечните истини за връзката си с околния свят и със своето място в него. Отговор и средство за постигането му те успяват на открият именно в аюрведа.

Трите Доши – ключ към постигане на хармонията

Според аюрведа светът е изграден от пет основни елемента, които са в основата на всичко познато на човека. Тези елементи са водата, въздухът, земята, огънят и пространството. Паралелно с тях съществуват три Доши, според които се определя съотношението на енергиите в човешкия организъм. Това са Пита, Вата и Кафа и според преобладаване на една или друга от тях, всеки от нас има определени индивидуални характеристики.

Счита се, че Пита е свързана с водата и огъня. Вата е отговорна за пространството и въздуха. Докато Кафа има отношение към земята, но също така и към водата. Още от своето раждане всеки носи своите индивидуални характеристики и превес на една или друга енергия. Когато балансът между тях се наруши, човешкото тяло страда. Според аюрведа именно това е в основата на физическите, психическите и емоционални състояния и проблеми.
За разлика от традиционната индийската медицина първо търси първоизточника на проблема, след което се опитва да го отстрани и да възстанови хармонията в човека.ayurveda-03

Аюрведа и смисълът на съществуването

Древните философи дават обяснение за всичко в света и процесите, които протичат в него. Според индийските мислители има четири основни цели. Дарма е една от тях, която е свързана с отговорността и чувството за справедливост. Просперитетът се обяснява с наличието на Арта.
Търсенето и проучването на истината, науката, просветлението са зависими от постигането на Мокша. И не на последно място е ред на усещанията и емоциите, които владеят всеки един от нас. Тяхното усъвършенстване се свързва с четвъртата цел, носеща името Кама.
Аюрведа проповядва приемане на различията вътре в нас и следване на пътя на себепознанието. Благополучието се постига чрез приемане и следване на собствения път.

Лечебни терапии и практики

Аюрведа е съхранила в годините редица терапии и практики, които помагат на човек да преодолее състояния и здравословни проблеми. Натрупаният опит е предаван на поколенията и съвременната индийската медицина успява успешно да съчетае методи и средства за връщане баланса на тялото и духа.
До голяма степен не само мислите и начина на възприемане на света са определящи за постигане на хармонията. Според аюрведа здравето зависи също така от храната, която приемаме. Индийската кухня е една от най-богатите на вкусове и аромати. Основен способ за прочистване на организма пък е детоксикацията, която помага да се отделят всички натрупани токсини. А те се събират основно в черния дроб, стомаха и червата, според индийските лечители.ayurveda-01

Дайте мнение и Вие тук!

Всичи тези практики се използват в специализираната клиника Аюрведа в Банско. Основните лечебни процедури, които се прилагат от високвалифицираните аюрведа специалисти там, са насочени към освобождаване от вредните вещества в организма. Масово приложими са билки и лечебни растения, олиа и масла. Те са залегнали във всички терапии.
Използват се за лечебни масажи, промиване на лигавицата на носа и устата. Установено е, че повлияват добре от малки неразположения до здравословни проблеми, дори имащи хроничен характер.

Снимки: Аюрведа/Pixabay

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Какви мнения съществуват за Аквасорс. Измама ли е?

Аквасорс, АФА водорасли и Зелена енергия. Мнения. За отслабване

Какви мнения съществуват за Аквасорс? Измама ли е? Мнения за Зелена енергия и АФА водорасли. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *