тревожно разстройство
Заболяването тревожно разстройство представлява форма на психично заболяване, което може сериозно да влоши качеството на живот на страдащите от него

Какво представлява сериозното тревожно разстройство?

Заболяването тревожно разстройство представлява форма на психично заболяване, което може сериозно да влоши качеството на живот на страдащите от него

Най-често сериозното тревожно разстройство се появява през детството или пубертета, като жените са значително по-застрашени от него, отколкото мъжете.

Като причини за заболяването се посочват биологична предразположеност към безпокойство и тревога, генетични фактори, семейна среда, различни заболявания и употреба на лекарствени средства, които провокират състоянието. Към типичните симптоми на неприятното тревожно разстройство се отнасят: страх, раздразнителност, вътрешна напрегнатост, слаба концентрация, замаяност, главоболие, сухота в устата, гадене, сърцебиене, изпотяване, мускулно напрежение, проблеми със съня, необходимост от постоянно движение, лесна умора. Понякога към тази симптоматика се добавя и депресия, което още повече усложнява състоянието на пациента.

Съществуват няколко вида тревожни разстройва:

Генерализирано тревожно разстройство – характеризира се с продължителен период на напрежение или безпокойство, без това да има връзка с някакво конкретно събитие.

Паническа атака – състояние, развиващо се внезапно и достигащо своя пик в рамките само на няколко минути, отново без връзка с някакво конкретно събитие. Усещането за стягане в областта на гърлото много често допълнително подсилва общата тревожност и безпокойство.

Паническо разстройство – в този случай се наблюдава многократна поява на паническа атака, като много често страдащите от него изпадат и в депресия.

Дайте мнение и Вие тук!

Фобия – това е непреодолим страх, който кара хората да избягват предмети или ситуации, които за останалите не представляват какъвто и да било проблем.

тревожно разстройство
Заболяването тревожно разстройство представлява форма на психично заболяване.
Обсесивно-компулсивно разстройство – характеризира се с повтаряеми и натрапчиви мисли, образи или хрумвания, причиняващи общо безпокойство.

Пост-травматичен стрес – появява се вследствие на особено травмиращо преживяване, свързано със страх, ужас и безпомощност.

Съществуват много форми на лечение на сериозното тревожно разстройство, като подкрепата на семейството и приятелите е изключително важна на всеки един етап от терапията. Начините за лечение включват медикаменти, консултации със специалист, социална подкрепа, техники за релаксация и упражнения за самопомощ.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

бриека 75 мг за какво се използва,

Бриека. Мнения. Колко време се пие и за какво?

За какво се използва Бриека 75 мг и 150 мг. Мнения от БГ Мама. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *