Как да изберем антицелулитен масажор през 2022 г.?
Премахване на целулит с вода, масаж и оцет.

Мнения за антицелулитен масажор ‘2022. Как да изберем? Вендузи, вода и др.

Как да изберем антицелулитен масажор през 2022 г.? Мнения за шиацу масажор. Вендузи за целулит. Премахване на целулит с вода, масаж и оцет. Борба с целулита в домашни условия. Уреди, упражнения

По статистика на СЗО почти всяка жена има целулит. В 25% от случаите портокаловият вид възниква през менопаузата, в 20% от случаите – през бременността, в 12% от случаите – през пубертета. Явна е връзката между целулит и хормонална регулация. Как да противодействаме?

celulit-07
Универсални модели за шиацу

Методите за борба с целулита даваме в таблица, класирани по ефикасност.

Мерки против целулит
ПодходКак работи и въздейства
апаратни процедурилиполиза, лимфен дренаж, биостимулация, озонна, вълнова, радиочестотна стимулация и много др. техники, изпълнявани със специално разработени апарати
масажръчен, с помощта на масажор, на вендузи
физически упражненияразработват мускулите, съдействат за разграждане на мастните депа, намаляват обема на талията и бедрата, изравняват повърхността на кожата, повишават еластичността й и кръвния поток през нея
кремове и гелове за локална обработка на кожатаработят с активни в-ва, които не проникват в дълбочина, затова имат спомагателна роля
активна обработка на кожатаобтривания, компреси, пилинг и скраб
водни процедурибани, хидромасажни техники, контрактен душ, сауна и др.
Диетавключва храни, които влияят на подкожните тъкани и формирането на дефекти по тях – пълнозърнести продукти, цитруси, броколи, богата на целулоза растителна храна и много чиста вода

Топ 20+ антицелулитни масажори за 2022 г.

Ще разгледаме добрите модели по видове, разделени според типа работа и въздействие.

Ръчен антицелулитен масажор

Те са най-простите и евтини приспособления, произведени от пластмаса или дървесина. Нищо в тях не се движи. Представляват накрайник, с който се осъществяват движения по проблемните зони.

Препоръчва се този масажор да се движи кръгово по бедрата и дупето – там, където се образува неприятната на вид кожа.

Най-добрият масажор в този клас е направен от дърво. Наподобява четка за коса, но с дебели „зъби“. Изглежда безобиден, но оказва отлично дрениращо действие. Подобен масажор струва от порядъка на 7 – 10 лв. Вижте как изглежда на sosimplecosmetics.eu.

Една класа по-нагоре са ръчните масажори на ток/ батерии. Те са на същия принцип, но главното усилие се поема не от ръката, а от електромотора. Освен това електрическия масажор предоставя равномерен натиск. Отличен мини модел за пътуване е Мини TV 96 с цена 24 лв.

Във видеото: ревю на модела ТВ 96.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Ролкови масажори

Масажорите с търкаляща се ролка също изискват натиск с ръката, но движението е обогатено и обхваща по-големи зони наведнъж. Някои масажори са с гладка повърхност – например нефритените (13 – 28 лв в Емаг), а други с релефна – от дърво или пластмаса.

Хубави отзиви има за Lanaform Stop Cell, масажор с пластмасови релефни валяци, който се продава в Емаг и аптеки Фрамар срещу 72 лв. Негов опростен и по-евтин вариант се поръчва от drogeriyabg.com за 25 лв.

Тези масажори изглеждат елементарни, но услугата им е качествена. Те стимулират нервните окончания, активизират тъканния метаболизъм, ако се прилагат на процедури по 15 минути на зона.

Вакуумни масажори

На принципа на вакуума са създадени масажори с различни конструкции. Най-разпространени са две ролки с вакуумен накрайник. Едната ролка захваща гънка от кожа с целулит и я „прогонва“ с помощта на вакуум. Именно издърпването със силата на въздуха дава антицелулитен ефект. След вакуумния накрайник „върви“ втората ролка, която заглажда кожната гънка. Такива масажори ускоряват обменните процеси в подкожното пространство, повишават кръвообращението и предизвикват лимфен дренаж.

В момента качествен представител на този вид е модела CEHUIOSS MD, който струва 35 лв. Малко по-прост, но добър модел е Verk Group, който работи с една ролка, разположена в зоната на вакуумната обработка. Цената на Верк е 37 лв.

Вибрационни масажори

Изработени като пояси, матраци или масажни кресла, те предоставят вибропроцедури, които са с отличен ефект срещу целулит. Ускоряват метаболизъм, кръвообращение и движение на лимфата.

Хубав и евтин модел от най-компактните преставители на този тип е Мини TV97 на цена от 35 лв. Той е оборудван с различни накрайници за по-качествено обработване на проблемните зони. Отправя вибриращи импулси с различна сила.

Отлично съотношение между качество и цена се наблюдава при професионалния Klauss Tech с четири накрайника и задвижване на ток. Предоставя дълбокотъканен масаж, който е незаменим при целулит и изменение на подкожните структури. Струва 42 лв.

С високо качество е Beper 40.946, също с 4 накрайника, който струва 60 лв.

Вибромасажорите по-често се изработват във вид на колани, възглавници, постелки , седалки и кресла. Най-добрите от типа надхвърлят 3000 лв. Ако ги нямате, не се натъжавайте – те имат най-малък ефект върху целулита, защото почти не засягат тези зони, които са на специфични места.

celulit-08
Lanaform Stop Cell – оптимизиран ръчен модел

За целите на класацията да откроим като добър Вида XL, 10-точково кресло за вибрационна обработка. Струва 800 лв. Прекрасен уред е креслото Премиум модел A1023, чиято цена е 5950 лв.

Перкусионни масажори

мнения, отзиви, коментари, форум

Те работят с почукване, отскоро са на пазара на продукти за борба с целулита. Въприки че са прости като конструкция и механизъм, те са наистина ефикасни. Ускоряват обменните процеси в тъканите и провеждат реален лимфен дренаж.

Отличен модел от този тип е Gymform Percussion с цена от 179 лв.

Ултразвукови масажори

От по-скоро време се предлагат домашни модели с ултразвукова технология. Те съчетават и други технологии като инфраред  и електрическа стимулация. Някои модели са на приемлива цена. Хубав е уредът pesteliv.com за 97 лв, който стимулира с помощта на микротук и задвижва мускулите. Реално намалява мастните натрупвания и подобрява подкожните структури.

Електрически масажори

Напълно автоматизирани приспособления, те представляват електроди, които се поставят на нужните зони в подкожното пространство. Този тип уреди засега са доста скъпи и с тях се оборудват салоните за красота, масажи и процедури за здравето.

Един от най-добрите варианти за домашни процедури е шиацу масажорът.

Шиацу масажори

Повечето модели шиацу са предназначени за рамене и врат. Представляват яка, която се изпъва с ръце. Вътре в мекото приспособление се движат накрайници, които оказват натиск върху определена точка. Ако искаме шиацу за дупе и бедра, трябва да внимаваме – само някои модели могат да се свалят в долната зона.

Добрият от този вид е Уелнео Шиацу 5 в 1 с цена от 600 лв. С формата на седалка той обхваща дупето и бедрата и ги масажира в дълбочина, използвайки ролинг, въздух, вибрация и топлина.

Вендузи за целулит

Силиконовите вендузи струват 14 лв за чифт в аптеки Фрамар. Те работят чрез нервните рецептори, които се стимулират от вакуум. Вендузите са ръчния вариант на вакуумните масажори – по-евтин вариант, но не по-малко ефикасен. Единствено е нужно да се научите как се работи с тях.

Масажор за тяло

В електронните магазини всички масажори се поставят в категорията „за тяло“. Някои са предназначени за конкретна зона – например яка или за стъпала. Други обхващат максимално голяма зона – това са тип легла, които обаче обработват главно гърба и краката. Ако все още не сте ориентирани, търсете по зона, която ви интересува. Например търсете масажор за гръб, за да видите моделите, които конструктивно са приспособени именно към гърба.

Домашен масажор за крака

Масажорите за крака са предимно ръчни – механични или електрически. Те трябва да се движат с ръка по дължината на краката. Изключение правят само постелките и ваните за стимулиране на стъпалата. Тези уреди са от най-евтиния клас и могат да се намерят за сумата до 50-60 лв.

Вижте и ТОВА: Мнения за антицелулитен крем и масажори. Целутрон. Уреди за целулит!

Как да изберем антицелулитен масажор?

Първо определете цената, която сте готови да платите за закупуването на масажор. Това ще ви улесни в избора, защото ще отсее само уредите, които са във вашите финансови възможности.

След като прецените ценовия клас, обърнете внимание на задвижването – сами ще движите накрайника или ви трябва автоматичен. Първите са по-евтини, разбира се.

В случай че искате автоматичен уред, остава да изберете метода на работа – например вибрация или движещи се ролки. Именно ролковите и вибрационните модели са най-подходящи за самостоятелна употреба като домашен антицелулитен масажор. Особено популярни в този клас са шиацу масажорите и те много се харесват от потребителите.

Мнения за шиацу масажор

Разпространено е мнението, че шиацу масажорът е незаменим при болки във врата и схванати рамене. Ако ви стяга в горната част на тялото, без съмнение това е уред, който носи пълно облекчение. Лесно се използва и поддържа, единодушни са в мнението си потребителите. Сравняват го с професионален масажор.

Не така добри са отзивите по отношение на шиацу за целулит. Причината е, че този тип уреди са малко разпространени и по-сложни за използване. За целулит потребителите повече предпочитат вибрационните масажори тип колан, който се препасва през седалището или бедрата. Тези масажори са и безопасни, защото пазят вътрешната част на бедрата и няма риск да засегнат лимфни възли.

Според потребителка от форума БГ-мама, шиацу масажорите са уникални за врат и рамене, вършат прилична работа за кръста и краката, но не са съвсем ефикасни за гръб и седалище. Вижте още мнения и оставете и вие своя отзив ТУК или директно по-долу в нашия форум за коментари!

От Техномаркет, от Технополис или от Кауфланд са по-добри?

Потребителите рядко запомнят името или модела на уредите и ги разпознават според магазина, от който са купени. Например шиацу масажорът на Лидл се слави с най-дълга гаранция, тези от Техномаркет се препоръчват като най-разумни по цена. В Кауфланд са пускали шиацу възглавница, която е впечатлила потребителите са ниската си цена. Истината е, че в големите вериги зареждат десетки модели уреди и подобни мнения нямат практическа полза.

Как се ползва шиацу масажор?

Шиатцу или шиатсу е японска техника за точков масаж. Представлява последователно силно притискане на биоенергийни точки по тялото. Въздействието е физиологично и върху психоемоционалната сфера.

Масажът с шиацу подобрява лимфния отток и кръвоснабдяването, премахва спазмите от мускулите, избавя от болка, вкл. в главата, намалява стреса и зарежда с енергия.

Масажорите шиацу са уреди, които използват принципа – точково въздействие, но са автоматизирани. При слагането им на определените места, накрайниците попадат в необходимите точки. С такъв масажор не се работи. Той просто се поставя и се включва, работи самостоятелно.

Какво представлява: в устройството има въртящи се накрайници от пластмаса или друг материал, които имитират движенията на пръстите на масажиста. Предимство на тези уреди е, че масажът се изпълнява самостоятелно, на всяко място и по всяко време.

Стандартно шиацу масажорите са разработени за врата и раменната зона, но има уреди, които могат да се сложат на дупето, бедрата, корема и краката. Пример за такъв уред във видеото.

Как се ползват вендузи?

Масажът с вендузи въздейства на нервната с-ма като цяло, физически стимулира кожните рецептори, съдовите стени, мускулатурата, връзките и сухожилията. Така се активизира изпращането на сигнали към съответните зони на мозъка, увеличава се притокът на кръв към масажирания участък и температурата му. Кръвта носи кислород и др. хранителни в-ва.

Дайте мнение и Вие тук!

Вендузният масаж подобрява и лимфната циркулация, повлиява междуклетъчната течност, извеждайки излишните количества. Кожата се изглажда и енергизира. Липидните маси се раздвижват механично.

Ефектът от вендузите имитира сауна, стимулирайки мастните и потните жлези. Подобрява се дишането на кожата, ускорява се местният метаболизъм, премахват се застойни процеси. При дълга употреба се премахват срастванията, които пречат на добрия лимфен отток.

Вендузите се смятат за по-ефикасни от ръчния масаж. Резултатът се вижда след 2-3 процедури, а сериозен ефект се постига след 2 седмици.

Техника на изпълнение

 1. Загряване и отваряне на порите. Вземете горещ душ или вана с морска сол. Енергично разтрийте проблемните участъци с механичен масажор, кожата да се зачерви леко. Ако нямате масажор, използвайте пилинг или скраб, но порите трябва да се отворят;
 2. Намазване. Нанасяме антицелулитен крем или натурално масло, което ще осигури свободно плъзгане на вендузите по кожата. Ако нямате нищо, става зехтин, дори олио;
 3. Масажираме. Силиконовите и гумените вендузи се стискат в длани. На стъклените вендузи се налага плътно гуменият накрайник, за да сработи вакуумът. Прилагаме вендузата върху желаното място и плавно придвижваме, без да нарушаваме херметичното прилепване;
 4. Движения с вендузата: напред, назад, на вълни, на спирали, на зигзаг. Всяко движение се повтаря по 5-6 пъти. При правилно изпълнение кожата се повдига на 1-2 см, не повече, иначе има риск от разрив на кръвоносни съдове и поява на синки;
 5. Проблеми с вендузата: ако вендузата издърпва прекалено силно, натиснете с пръст кожата до нейния край, за да пуснете малко въздух и да намалите налягането. Ако вендузата често се отлепя, натиснете я по-силно или по-добре намажете с олио;
 6. Времетраене: една зона се обработва 15-20 минути. Завършва с изразено зачервяване;
 7. Приключване на масажа: премахваме вендузите, поглаждаме кожата с ръце, хидратираме и оставаме да лежим половин час.

Вендузи се слагат през ден или два, за да се даде време за възстановяване на кожата. Завършете масажа с билков чай, например Демир бозан, който хубаво извежда излишната вода и усилва ефекта от вакуумния масаж.

celulit-09
Вендузите се изработват от силикон или стъкло

Внимание: първите сеанси с вендузи са болезнени, но с времето неприятното усещане би трябвало да намалява.

Клиники за лечение на целулит

Клиниките по дерматология извършват премахване на целулит, използвайки методи като мезотерапия, апаратен лимфен дренаж, акустични вълни, радиочестотни вълни и др. Тези похвати се целят на дълбоко ниво, каквото не сме способни да достигнем с масажи и домашни процедури. Директно разрушават мастните клетки, капсулирани в подкожния слой. Освободената мас преминава в кръвта и се преработва. Физиотерапевтичните подходи премахват целулит, без да травмират околните тъкани.

 • Брой процедури: изпълняват се по няколко сеанса, според избрания метод. Например BTL Unison трае 20 минути и се прави на пакети по 6-8 процедури.

Клиники, премахващи целулит: Дерма Вита, Д-р Денкова дерматология, Дерма Акт, Дерма плюс в Пловдив, Естетичен център Виталайз Бургас, Инфинити Клиник, Хил Клиник и много други. Буквално във всеки град има място, на което се провеждат процедури по разни техники. Целулит се премахва и в многопрофилните болници, например МБАЛ Лозенец, МБАЛ Св. Панталеймон в Пловдив, МБАЛ Сандански и др.

Още по темата ТУК: Мнения за Жоржея и хапчета против целулит. Премахване на целулит: Как и къде? Крем.

Борба с целулита в домашни условия

Сред всички методи за борба с целулита най-харесвани и популярни са домашните. Те са евтини и несложни за изпълнение. Компонентите за тях са налични във всяка кухня. Прочути похвати срещу целулита са обтриванията с кафе и мед.

Скраб от кафе

Кафето въздейства с главния си компонент кофеина. Той нормализира кръвната циркулация, извежда токсините и оптимизира метаболизма.

 • Съставки: мляно натурално кафе – 1 с.л., течен мед – 1 с.л; зехтин – на око, колкото да разреди;
 • Приготвяне: в сухото кафе изсипваме втечнения мед (в микровълнова или на водна баня, да не кипва). После наливаме топлия зехтин, така че да се получи гъста маса, която не се стича по кожата;
 • Използване: нанасяме на тялото и масажираме кръгово с ръка или уред. Оставяме за 15 мин. и отмиваме;

Честота на процедурите: неограничена, с прекъсване от 2-3 дни между манипулациите.

Меден масаж

Той премахва отоците, оптимизира кръвната циркулация и движението на лимфата, повишава мускулния тонус и качеството на кожата.

Масажът с мед е болезнен, възможно е да причини разрив на капиляри, синини и зачервяване. Не прилагате отвътре на бедрата, не ползвайте при алергии и варикоза.

 • Съставки: 2 с.л. течен натурален мед, опция – етерични масла;
 • Приготвяне: разтопяваме меда в микровълновата, накапваме маслата (оптимални са цитрусовите);
 • Изпълнение: намазваме дланите с меда и ги прилепваме към кожата. Плавно отлепяме дланите първо откъм китката и накрая пръстите, получава се плавно движение като вълна. Постепенно увеличаваме интензивността и по-рязко отлепяме ръцете;
 • Честота на процедурите: 10 бройки през ден, максимум 2 седмици. За профилактиране – през 15 дни.
  celulit-06
  Прочутите начини за справяне с целулит – кафе и оцет, това почти всеки го е изпробвал
Премахване на целулит с вода

Баните с морска сол загряват тялото, разкриват порите и доставят хранителни в-ва в клетките. Те ускоряват метаболизма, разграждането на мазнинните запаси и микроциркулацията. Плюс е оздравяване на кожата, изравняване на тена и омекотяване.

Необходими материали: вана, неочистена морска сол 350-500 г, вода 35-38°С;

 • Приготвяне: солта се разрежда с топла вода, по желание се добавят 7-10 капки масло от лимон, лавандула, розмарин, салвия;
 • Използване: 1.5 часа по-рано не яжте. Изсипете във ваната солта и се потопете за 30 мин. Сърцето да остане над повърхността. Накрая отмийте солта с душ и се изтрийте енергично с кърпа;
 • Честота на процедурите: през 3 дни, курс от 12 сеанса.
Премахване на целулит с оцет

Този оцет повишава еластичността, стимулира изработката на колаген и еластин. Като плюс избелва кожата и изравнява тена. Той загрява подкожната мастна тъкан, което съдейства за разграждането й.

Процедурата се изпълнява само с ябълков оцет. Виненият е твърде агресивен и ни грози изгаряне на кожата.

 • Съставки: 100 мл 3-9% оцет, 100 мл вода, 5 капки някакво цитрусово масло;
 • Приготвяне: в оцета добавяме маслото и после наливаме и водата;
 • Използване: вземаме горещ душ, за да се отпусне кожата. Скрабираме. Изтриваме до сухо и нанасяме сместа. Завиваме обработения участък с фолио и отгоре – одеяло за затопляне. След час отмиваме без сапун и хидратираме с крем;
 • Честота на процедурите: веднъж на 3 дни, максимум 15 изпълнения. Курсът може да се повтори след пауза от 2 месеца.

Домашен крем

 • Съставки: 2 таблетки мумие, 75 г детски крем, по 4 капки от цитрусово и канелено масло;
 • Приготвяне: изстискваме крема в празна кутийка от козметика, добавяме стритото мумие и накапваме маслата. Хомогенизираме;
 • Използване: изкъпваме се и скрабираме зоните. Подсушаваме и втриваме крема с масажиращи движения;
 • Честота на процедурата: минимално 7 поредни дни, но няма причини за ограничаване. Мумието омекотява кожата и премахва стриите. Маслата подават полезни органични в-ва срещу мастни отлагания, а кремът овлажнява и подхранва епидермиса.

Погледнете и ТУК: Лечение на воден и фиброзен целулит с терапия за премахването му.

Масаж против целулит в домашни условия

Курсът за домашно изпълнение се състои от 10-15 процедури по 30 мин.

Предварителни условия

 • Не яжте 1-2 часа преди началото на масажната процедура;
 • Изкъпете се, за да изчистите кожата;
 • Затоплете ръцете, като няколко секунди потривате длани;
 • Нанесете крем или гел върху бедрата и дупето, при желание добавете натурални масла.

Самостоятелното масажиране е възможно и за любители, но препоръчваме да се запознаете със строежа на лимфната с-ма. При масажа избягвайте лимфните възли или минавайте върху тях съвсем леко.

Масажът започва с поглаждащи движения в течение на 2-3 минути. Посоката е по продължение на лимфната с-ма – отгоре надолу. Постепенно увеличавайте използваната сила.

Шест техники против целулит

 • №1: Почуквания. Леко почукване по повърхността на обработвания участък;
 • №2: Разминаване. Прищипваме кожата и последователно разминаваме двете ръце, раздвижвайки мускулите;celulit-03
 • №3: Щипане. Интензивно защипване на кожата на краката и дупето;
 • №4: Разтриване. Прилича на разминаването, но е по-интензивно и със сила;celulit-04
 • №5: Вибрация. Със страничната част на дланите подаваме непрекъсната вибрация;
 • №6: Удари. Нанасяме с длани – една или две едновременно.celulit-05

Бъдете по-нежни с масажните движения по вътрешната повърхност на бедрата. Тънката кожа и множеството лимфни възли правят тази зона твърде чувствителна към механично въздействие. Силният натиск би имал негативен ефект.

В края на масажа повторете поглаждането с цел отпускане на тялото. Изкъпете се и отмийте остатъците от масажния гел. Не яжте 2 часа след масажа.

Още информация и източници на английски: Топ класация на най-добрите антицелулитни масажори; * Премахване на целулит в домашни условия; * Упражнения против целулит.

Упражнения за премахване на целулит

Целулит се открива при 85-90% от жените на планетата, независимо от възрастта, теглото, расата. Срещу него още не са измислили вълшебна таблетка. Най-„вълшебното“ са упражненията.

Факт: гимнастиката не унищожава директно целулита, но изгаря мазнини, активизира кръвния поток и увеличава мускулната маса. Тя, в комбинация с добро хранене, много чиста вода и масажи, води до забележими резултати.

Пет качествени упражнения срещу целулит.

№1: Напън напредcelulit-01

Оптимални резултати дават упражненията за долната част на тялото, в това число напъните във всичките им вариации. Такива натоварвания добре натоварват мускулите на краката и дупето. Изпълняват се с гирички, щанга или без тежести. Упражнението е достатъчно физиологично, защото имитира ходене. То е по-безопасно за гърба в сравнение с клековете.

 • Изпълнение: Изведете единия крак напред, като преместите тежестта върху него. Цялата тежест на тялото се отправя към изнесения крак. На вдишване сгънете коляното на опорния крак, така че да се получи прав ъгъл. Отрегулирайте положението на краката, за да постигнете баланс. Няколко пъти изправете и сгънете опорния крак, като задържате няколко секунди. В начална позиция се връщате на издишване. Повтаря се и с другия крак.

Изпълнението на това упражнение ще видите във видеото по-долу.

№2: Повдигане на таза

Упражняване на таза от легнало положение е несложно за изпълнение и е съвсем безопасно. То не натоварва гръбнака и отлично проработва долната част на тялото. Най-добре да се комбинира с упражнения за бедрата и дупето. За усложняване на тренировката сложете между краката топка или използвайте тежести.

 • Най-простият вариант за повдигания на таза е следният: легнете на пода, ръцете са покрай тялото, коленете са сгънати, краката – на ширината на бедрата. Вдигнете таза, образувайки права линия с бедрата. Опората е на пети. Напрегнете дупето до връхната тока и фиксирайте за няколко секунди. Бавно отпуснете надолу, без да извършвате резки движения. Отпускането е на издишване.

№3: Махове с крака

Маховете с крака прекрасно натоварват седалищната мускулатура. Оптималното е да се направят в края на тренировката, за да се отработят проблемните зони. Упражнението се съчетава с присядания и упражнение №1.

 • Изпълнение: опрете се на длани и колене. В началната позиция не трябва да се сгъвате силно от кръста. Вдигнете работния крак нагоре, съхранявайки ъгъла на сгъване в коляното. Във връхната точка разгънете крака и се върнете в начално положение. През цялото упражнение гледайте пред себе си, без да вдигате глава, за да намалите натоварването на врата.celulit-02

№4: Присядания

Това е фундаментално упражнение за красиво дупе и мощно оръжие срещу целулит. С тежести се изпълнява само под наблюдение на треньор, за да не се допусне травма поради погрешна техника.

За намаляване на изразеността на целулита за основа взимаме присяданията тип „сумо“. Те добре проработват вътрешната част на бедрата.

 • Изпълнение: вземете в ръце гири, изпънете ги напред на нивото на гърдите и запазете тази позиция през цялото упражнение. Краката са равнени от раменете или разгънати малко по-широко, пръстите са на 45°. На вдишване приседнете, леко накланяйки се напред, до паралелно положение с пода. Издишвайки, се върнете в стартово положение.

№5: Велосипед

За този велосипед не трябва уред. При желание си осигурете гири или друга тежест. Легнете на земята, ръцете са покрай тялото или под тила. Сгънете в коленете и отлепете от пода, леко повдигайки таза. Имитирайте въртене на педалите, плавно сгъвайки и разгъвайки крака. Ако едновременно се извивате, ще натоварите още повече корема.

Видео: упражнения против целулит

Още ТУК:

Упражнения за целулит. Кои са ефикасни? Масаж, процедури

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

задържане на вода отводняване при асцит

Отводняване при асцит. Задържане на вода, газове, отоци. Причини и лечение

Как се постига отводняване при асцит с терапия и чай? ♠ Ликуид Оф при задържане …

3 Мнения

 1. Василка

  Отделих 200 лв за Верте и това беше супер покупка за мен. Не е точно масажор, а въглавници с релеф, които дълбоко натискат 7000 точки, ефектът е уау!

 2. Полина Колева

  Хванах промоция на 6Д шиацу за 50 лв, голямо попадение, много отпуска. Но реалната цена не бих дала, над 120 лв.

 3. Владилена

  Имам орифлеймски масажор за целулит, не съм впечатлена. Ходя на мануална терапия, по-добре!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.