щитовидна жлеза симптоми

Щитовидна жлеза: симптоми по портрет

Как да открием най-често срещаните симптоми на заболялата щитовидна жлеза от пръв поглед. Всичко се изписва на лицето и на тялото.

Нито си болна, нито си здрава, нито една диагноза не се потвърждава – такава ситуация често се среща. Особено ако причината е нарушение на функцията на щитовидната жлеза. Именно това заболяване най-често се маскира под други болести.

Щитовидната жлеза е много важен хормонален орган, който регулира обмяната на веществата, топлообмена, работата на нервната система. Заболяванията на щитовидната жлеза по разпространение стоят в една редица с диабета и сърдечносъдовите заболявания. Ситуацията много прилича на заредено оръжие.

Функцията на заряд изпълнява генетичната предразположеност, а ролята на спусък – факторите на външната среда – стресовете, инфекциите, дефицитът на йод. Ако “изстрелът” се случи, става нарушение в работата на щитовидната жлеза. Нейната активност и съответно нивото на хормоните в кръвта могат както да намалеят, така и да се увеличат.

В тези случаи са различни не само методите на лечение, но и “маските”, под които често се крият тези състояния.

АКО ХОРМОНИТЕ СА МАЛКО.

ЦВЯТ НА КОЖАТА.

Забелязвате, че кожата ви е станала жълтеникава с прасковен оттенък? Първото, което ви идва наум, е, че сте пипнали жълтеница. Понякога диагнозата хепатит поставят и лекарите, “забравяйки”, че кожата придобива такъв цвят и при недостатъчна функция на щитовидната жлеза – хипотиреоидоза. Дефицитът на нейните хормони в кръвта нарушава превръщането на каротина във витамин А, което става безпроблемно в организма на здравия човек.

СКЛОННОСТ КЪМ ЗАПЕК.

Мислите си, че имате проблеми с храносмилането, а всъщност може би е същата тази хипотиреоидоза. Камъни в жлъчния мехур – също една от типичните маски на недостига на хормоните на щитовидната жлеза.

НАБОЛЯВА ВИ СЪРЦЕТО.

Мислите си, че става въпрос за невроза? Добре е да си проверите щитовидната жлеза. Недостигът на нейните хормони влияе върху работата на сърцето, може би това е причината за забавения сърдечен ритъм (по-малко от 60 удара в минута), сърдечната недостатъчност, пониженото артериално налягане (у 30% от болните) или, напротив, за повишеното. Хипотиреоидозата често е съпроводена с дефицит на желязо и други жизнено необходими вещества, например фолиева киселина.

НАДНОРМЕНО ТЕГЛО.

Ако трудно отслабвате, на първо място трябва да проверите работата на щитовидната жлеза. Недостигът на хормони нарушава обмяната на веществата, най вече липидната: в кръвта сенатрупва излишък от холестерол, развиват се атеросклероза и затлъстяване.

РАЗСТРОЙСТВО НА МЕНСТРУАЛНИЯ ЦИКЪЛ.

Менструациите могат да станат нередовни или напълно да спрат. При хипотиреоидоза често намалява либидото, развива се сухост на влагалището, поликистоза на яйчниците, образува се миома, лицето, коремът и гърдите се окосмяват.

ЧУВСТВИТЕЛНОСТ КЪМ СТУД.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Тъй като хормоните на щитовидната жлеза са отговорни за терморегулацията, при недостига им температурата на тялото често пада до 30 градуса. Не е учудващо, че такъв човек постоянно мръзне, дори през лятото, чувства вялост и отпадналост. Друга проява на хипотиреоидозата е пониженият имунитет, а следователно – чести инфекции.

НОЩНО ХЪРКАНЕ.

При хипотиреоидоза, поради нарушение на водно-солевата обмяна, се появяват отоци. Ако отичат езикът и гърлото, човек започва да хърка. Отокът на гласните връзки понижава тембъра на гласа. Могат да пострадат и органите на осезанието – намалява слухът, зрението (особено при здрачаване), появява се шум в ушите. Оточните тъкани притискат нервите в китките и по тази причина те изтръпват.

БОЛКИ В СТАВИТЕ.

Хипотиреоидозата може да бъде причина за артрит и подагра. Тя нарушава обмяната на веществата, повишава нивото на пикочната киселина в организма, развива се подагра.

ДЕПРЕСИЯ.

Установено е, че 8-14% от пациентите, изпратени при специалист с диагноза депресия, всъщност страдат от хипотиреоидоза. Често тези две заболявания трудно се различават, особено в началния стадий на хипотиреоидозата, когато депресията може да бъде единственият симптом.

Правилното решение. Проблемът на такива болни е в това, че те се обръщат към тесни специалисти: гинеколог, очен лекар, кардиолог, които лекуват симптомите на заболяването. А всъщност трябва да се установи и да се лекува общата причина: недостигът на хормони на щитовидната жлеза.

Трябва да се обърнете за помощ към ендокринолог, да си направите изследване на кръвта за определяне на нивото на тиреотропния хормон и ако бъде поставена диагнозата хипотиреоидоза, да започнете лечение с хормонални препарати. Заместителната терапия при хипотиреоза е пожизнена.

ХИПОТИРЕОИДОЗА:

  • напълняване;
  • загуба на апетит;
  • сънливост, умора;
  • намаляване на половото влечение;
  • намалена концентрация на вниманието;
  • влошаване на паметта;
  • потиснатост.

ДЕПРЕСИЯ:

  • загуба на тегло;
  • повишаване на апетита;
  • безсъние;
  • ниска самооценка;
  • постоянно чувство за вина.

ОБЩИ СИМПТОМИ:

  • потиснато настроение;
  • загуба на интерес към живота.

АКО ХОРМОНИТЕ СА МНОГО.

Отслабнали сте много в последно време, често се дразните за дреболии, настроението ви е лабилно. Такова състояние нерядко е свързано с излишък на хормони на щитовидната жлеза. От този недъг най-често страдат млади жени с определено наследствена предразположеност. Те имат някакъв срив в работата на имунната система и в резултат на това се развива тиреотоксикоза – тежко състояние, свързано с излишък на хормони на щитовидната жлеза в организма. Появяват се слабост, аритмия, рязка загуба на тегло.Правилното решение. Съществуват различни методи за лечение на това заболяване. Преди всичко продължителен (но не повече от 1,5 години!) прием на препарати, блокиращи изработването на хормони на щитовидната жлеза. Той е перспективен само в случаите на леко увеличение на органа и ефективността му, уви, е малка – около 30%.В останалите ситуации се налага кардинално решение: хирургическо отстраняване на голяма част от щитовидната жлеза или разрушаването й с радиоактивен йод. У нас този метод се използва рядко. Освен това много хора страдат от радиофобия. А този метод е достатъчно безопасен и ефективен. Радиоактивният йод постъпва в организма в нищожни дози, чието действие е строго разчетено. Така опасността за организма е минимална. При него се удава да се мине без оперативна намеса.

НАШИТЕ ЗАБЛУДИ.

Кехлибарът лекува болната щитовидна жлеза. Огърлици от кехлибар, настойка от орехови преградки, фурми, – тези средства са безполезни. Има случаи, когато хора десетки години са носили на шията си кехлибар, но през това време гушата само се е увеличила. Колкото повече йод има в организма, толкова по-добре.

Дайте мнение и Вие тук!

Любителите да използват в качеството на източник на йод неговия спиртен или Луголов разтвор много рискуват.

В тези препарати се съдържа огромно количество йод, приемът на който може да доведе до блокада на щитовидната жлеза. Тези разтвори са категорично забранени за профилактика и лечение на състоянията, предизвикани от дефицит на йод.

За профилактика на заболяванията, свързани с йоден дефицит, е достатъчно да се използва йодирана сол. А необходимостта от приемане на йодни препарати е по-добре да обсъдите с лекар. Усещане на “буца” в гърлото – признак на заболяване на щитовидната жлеза.

Неприятните усещания в областта на гърлото наистина са повод да се прегледате при ендокринолог.Но причината по-скоро може да се окаже друга. При излишно чувствителните жени с особено “трепетно” отношение към света често се разстройва работата на нервната система. Спомнете си – обикновено гърлото ни “стяга” от вълнение.

И ТОВА МОЖЕ ДА ВИ СЕ СЛУЧИ.

Характерът на приятелката или колежката ви изведнъж рязко се е променил към по-лош. Не бързайте да прекратявате дружеските си отношения, по-добре обърнете внимание на някои признаци. Възможно е фразата, която раздразнено подхвърляме в подобни случаи: “Трябва да се лекуваш!”, да съответства на истината.

  1. Колегата ви сякаш е подменен: станал е груб, конфликтен, безкомпромисен, агресивен, обидчив, плачлив.
  2. В последно време е посърнал, отслабнал е, макар че има повишен апетит.
  3. През цялото време се суети, не може да седи на едно място.
  4. Разговаря бързо и много емоционално, скача от мисъл на мисъл, прекъсва събеседника.
  5. Очите му са изплашени, неестествено блестящи, изражението на бледото му лице е напрегнато.
  6. Яката на ризата му е отесняла, долната част на шията е отекла.
  7. Периодично избърсва потта от челото си, макар че в стаята не е топло.
  8. Диша често и неравномерно.

Познахте ли оригинала, на когото е нарисуван портретът? Поговорете с него и го посъветвайте да се обърне към лекар. Той има признаци на повишена функция на щитовидната жлеза.

Вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2014/10/27/%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D0%B6%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%B0/

Първоначално публикувано на:10.09.2008 @ 16:46

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Щитовидната жлеза: Живот след операцията

Има методи, които дават възможност на пациентката, оперирана от щитовидна жлеза, да живее нормално. Става …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *