Най-добрите начини за сваляне на кръвно.
Какво се пие и какво се прави за сваляне на високо кръвно бързо? - на този въпрос ще отговорим в този текст.

Експресно сваляне на кръвно. Лекарства и билки за бързо смъкване на налягането

Кои са начините за експресно сваляне на кръвно налягане? Билки и лекарства за бързо смъкване на високо кръвно. Сваляне с аналгин и други хапчета. Спрей. Инжекция. Мента, глог, валериан. Демир бозан

Още в текста: Тук ще намерите пълната информация за начините за бързо и ефективно сваляне на високо кръвно налягане. Кои са обичайните лекарства (хапчета). Кои билки и какъв лек да вземем.

Сваляне на високо кръвно: как да го постигнем, ако нямаме под ръка подходящи хапчета или капки, или ако не сме в състояние да се доберем до лекар? Този въпрос си задава не един хипертоник, който се бои да напусне удобното си градско жилище и да пътува към малко познати места. Случва се пик на кръвното да засегне и напълно здрав човек, който не се е сблъсквал с такъв проблем и не знае как да си помогне.

Всъщност има начини за бързо сваляне на високо кръвно без медикаменти: те са прости, за изпълнението им не е необходимо медицинско образование. Просто трябва да се знаят.

Трябва да се знае обаче и това, че бързото понижаване на кръвното не е завинаги и че за да е трайно, се изискват значително по-сериозни подходи. Наши читатели препоръчват по-долу да свалим кръвното с бързите начини, а за трайното му понижаване да ползваме билките от комбинацията Демир бозан. Ще видите техните разкази в края на материала. За по-бързо придвижване и навигация из дългия текст ползвайте съдържанието на статията. И така, да започваме:

Общи принципи за експресно сваляне на кръвното

Бързо сваляне на високо кръвно в домашни условия: как се прави и на какво да заложим? Има сигурни „трикове“, с чиято помощ можем да намалим риска от сърдечен или мозъчен инцидент. Достатъчно е да се придържаме към базовите принципи на аварийните действия за своеобразна самозащита. Какво е важно:

  • Да предприемем действия, с чиято помощ ще постигнем отпускане на кръвоносните съдове и облекчаване на кръвообращението: помага топлата вода;
  • Да балансираме сърдечния ритъм, който при хипертонична атака е ускорен: помага хладката, не ледена вода;
  • Да успокоим нервите с изпитани средства като валериановите капки.

Добре е да се погрижим за информация – как се действа в подобни случаи и да изберем едно средство или разумен набор от средства. Всеки организъм реагира различно, за един ще е подходящ компресът с оцет, за друг – няколко дълбоки вдишвания. Универсално решение е билковият чай като втора стъпка.

Първа помощ при високо кръвно в домашни условия

Ако решим да предприемем действие за смъкване на високо кръвно, трябва да сме сигурни, че то наистина е „скочило“ чувствително над стандартните показатели 120/80. Бързите мерки са необходими, ако изпитваме смущения от рода на главоболие, световъртеж, гадене, тежест в сърдечната област, потене, зачервяване на лицето, изстиване на ръцете, „мушички“ пред очите. Ето как схематично можем да представим възможните подходи към ситуацията:

Действие за смъкване на кръвното наляганеПродължителност на процедурата, ефект
Компрес с ябълков оцетПоставя се на краката за 10 минути; смъква налягането в рамките на четвърт час
Процедури с топла/ гореща водаУмерено топъл душ с насочване на струята върху тила за 5-8 минути.

Потапяне на ръцете в съд с гореща вода за 15 минути.

Масаж и самомасажМасажират се тилната зона, гръдната област, раменете в близост до лопатките. При възможност се прави в хоризонтално положение.
Дихателни упражненияДишайте дълбоко!

Помагат дълбоките вдишвания със задържане на въздуха за 8-10 минути и бавно издишване. Повтаря се до 20 пъти

Контрастни вани за кракатаКрайниците се потапят с редуване в съдове с гореща и студена вода за по 2-3 минути; общата продължителност на процедурата е не повече от 20 минути
Хипотензивни чайове и напитки с успокояващо действиеНай-бързо ще се приготви и изпие чаша вода с 10-15 капки пресен сок от лимон; друг бърз помощник е ментовият чай – чаена лъжичка суха мента на чаша вряла вода; за този чай са необходими 10 минути за запарване и още толкова за изстиване
Сокове и напитки с диуретичен ефектИзхвърлянето на излишните течности от организма смъква кръвното; пример – сокове от диня, от домати

Какво се пие за бързо сваляне на кръвно

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Хипертониците са наясно с медикаментите, които трябва да приемат като част от комплексна терапия за контрол върху артериалното налягане. При ситуации с пик обикновено се препоръчва да вземат извънредно още едно от хапчетата си за кръвно. Бърз ефект се постига с медикаменти като Хлофазолин, Небилет, Аулин, Енприл, Дигоксин, Амлотерон и пр.

  • Не е тайна, че бързото смъкване на кръвно с таблетки е свързано с активна проява на странични ефекти и че рязкото понижаване увеличава риска от живото застрашаващи състояния. Тук могат да се изброят огромен брой лекарствени названия, но нито едно от тях не може да се приеме за универсално и напълно безопасно. Редно е с медикаментите да действат медиците, а пикът на кръвното у дома да овладеем по възможност без лекарства.

Сваляне на кръвно без лекарства

Коментираното високо кръвно може да е постоянен проблем, но може да има и кратковременна проява, инцидентно. Кръвно може да вдигнете при физическо натоварване, прием на напитка с кофеин, спиртна напитка, похапване на тежка и мазна храна. Краткият пик на кръвното не е патологичен процес, това е просто реакция на организма към временен дразнител.

сваляне на високо кръвно
Медикаменти или билки за сваляне на високо кръвно?

Постоянната хипертония е нещо друго. В тази тема се намесват фактори като състояние на кръвоносните съдове, артериални плаки, наднормено тегло, вредни навици, наследственост. Фактор в комплексното лечение на високо кръвно са лекарствата, но има и други подходи за справяне в критични моменти. Ако ни връхлети хипертонична криза, в очакване на спешно призования лекар можем да си помогнем с изпитани трикове за бързо сваляне на кръвно.

Съдържание:

Сваляне на кръвно с топла вода

Водните процедури и по-специално триковете с топла/гореща вода са работещ вариант за бързо сваляне на високо кръвно. Ето как се прави:

Най-бързо постигаме резултат с топъл душ – водата трябва да е с възможно най-високата търпима температура. Оставяме струята да се сипе върху главата в продължение на една минута. Ако няма условия да вземем душ, можем да го заменим с миене на главата и тила под топлия кран на мивката. В аварийна ситуация няма смисъл да коментираме какви битови правила нарушаваме. Методът е сигурен, проверен чрез опита на не един хипертоник.

  • Контрастни ванички на краката: поставяме един до друг два подходящи съда, единия със студена, другия с гореща вода. Топим краката за по 2-3 минути; първите признаци на облекчението се усещат след около десетина минути.
  • Горещи ванички на ръцете: трябва да ги потопим в съд с гореща вода до лактите. След около 12-15 минути кръвното се нормализира. Трикът с контрастни вани или горещи процедури на крайниците се състои в отпускане и разширяване на локалните кръвоносни съдове, при което кръвта се насочва натам, кръвообращението се оптимизира и проблемни места като главния мозък и сърдечната зона се облекчават.
  • Ванички за ръцете или краката с хладка вода: и това помага, като успокоява ускорения сърдечен ритъм, а оттам се получава и понижаване на кръвното.
експресно сваляне на високо кръвно с хладка вода
Понякога е необходимо да направим нещо съвсем просто
Бързо сваляне с оцет

И ябълковият оцет може да помогне в критична за здравето и дори за живота ситуация с високото кръвно. За целта освен оцета, който може да бъде и купешки, ще ни трябва памучна или ленена кърпа за компрес. Действаме така:

  • Навлажняваме кърпата с оцет, изстискваме я и стъпваме върху нея с боси крака. Трябва да останем така най-малко 15 минути. Рецептата е проверена и работеща.
  • Може и така: навлажнената с оцет кърпа се поставя на шията в зоната на щитовидната жлеза за не повече от 10 минути. Ефектът се дължи на съставки в оцетната киселина.
Айран с добавки

Кисело мляко или айран също може да ни помогне за сваляне на високо кръвно, а и за поддържането му в оптимални граници. Според научни изследвания ефектът е свързан с нуклеиновите киселини в продукта, както и с диуретичното въздействие на млечната киселина и млечната захар. Ефектът се ускорява, ако в айрана добавим малко канела или хрян. Още по темата ТУК: Експресно сваляне на високо кръвно за 5 минути!

Погрешно е при високо кръвно да се пие солен айран: това е едно от средствата, с които всъщност може да се повиши твърде ниското кръвно налягане.

Канела
чесън за сваляне на високо кръвно
Получаваме много коментари, благодарение на които дописваме статиите и ги правим още по-полезни, както стана с раздела “Чесън за сваляне на високо кръвно”. Пишете ни и вие, като кликнете върху горното изображение!

Доказано е, че канелата смъква високото кръвно и укрепва нервната система. Силата на популярната подправка е призната не само от народната медицина; качествата й са изследвани от научни екипи в САЩ и Израел.  Съставът на канелата я прави естествен антидепресант, който балансира функциите на нервната система и помага при хипертензия. Особено добър е ефектът от приема й, ако се комбинира с мед и кисело мляко. Тази комбинация е добър адаптоген и действа тонизиращо на организма като цяло.

Специалисти препоръчват канелата като поддържащ кръвното компонент и в по-малка степен като средство за „аварийно“ въздействие. Спасяваме се от пик на кръвното с по една чаена лъжичка мляна канела на ден. Най-добре е това количество да се раздели за 2-3 приема, смесена с кисело мляко или с мед. Добавя се и към чай, млечни кремове и мляко с ориз.

Демир бозан за трайно оправяне
експресно сваляне на високо кръвно без лекарства
При високо кръвно можем да се справим и без лекарства. Така ли е?

Артериално налягане в нормални граници може да се поддържа с комплексни мерки: не трябва да се допуска влиянието на рискови фактори като нездравословно хранене, заседнал живот, цигари и алкохол; по възможност да се избягват стресови ситуации. В някои случаи това не е достатъчно и се налага прием и на медикаменти. Всички тези условия дават гаранции за баланс на кръвното, но за трайното му поддържане изключителна роля играе приемът на билкови продукти. С тяхна помощ положителните ефекти на останалите фактори се усилват и стабилизират.

  • Специално място в списъка с полезни билкови продукти има чаят Демир бозан. Неговият състав не е тайна: това е комбинация от 6 съставки – котешка стъпка, глог, хвощ, блатен тъжник, великденче и царевична коса. Един от доказаните ефекти от приема на 2-3 чаши билков чай дневно е поддържането на нормално кръвно налягане. За този баланс основна роля има глогът: това е билка с благотворно въздействие върху сърдечно-съдовата система. Подпомага сърдечните функции и нормализира кръвното налягане.

Ефект в тази посока има и от царевичната коса, която неутрализира възможни възпалителни огнища в отделителната система и усилва диуретичното действие на билковата композиция. Не бива да забравяме и за великденчето, което подобрява кондицията на нервната система и контролира важните за кръвното налягане холестеринови показатели. Читатели и специалисти по-долу споделят какъв точно е ефектът от ценния чай. Също подробности можете да намерите и като проследите този линк:

Можете да видите мнения за “Демир бозан” и да го поръчате за 43 лева ТУК =====> Поръчай Демир бозан ТУК!

Сваляне на кръвно със сода

Сода бикарбонат има във всяка кухня, а ролята на содата за сваляне на високо кръвно е една от многото й ползи. Тя не е продукт за експресно въздействие при внезапен скок, но може да бъде безопасно и сигурно средство за предпазване. Как? Препоръчва се сутрешен прием на чаена чаша вода, в която са разтворени  една супена лъжица ябълков оцет и 1/8 чаена лъжичка сода. Добре е първо да се смесят оцетът и содата и след като сместа кипне, да се долее водата. Ако след изпиването на този разтвор кръвното още е високо, може да се приготви и втора чаша.

С яйце

За смъкването на високо кръвно може да помогне и традиционна храна като яйцето, или по-точно яйченият белтък. Той съдържа пептиди – компонент, който действа на сърдечно-съдовата система като някои от по-слабите медикаменти за хипертоници.

Известният професор Христо Мермерски препоръчва необичаен лек срещу хипертония, приготвен от яйце и ябълков оцет. Яйцето се сварява и се слага в чаша с натурален оцет за 24 часа. След като изтече този срок, трябва да се отстранят остатъчните частици от черупката; следва измиване и яйцето може да се хапне.

Сваляне на кръвно с чесън

Чесънът също е с доказан полезен ефект за поддържане на нормално кръвно, освен другите благоприятни въздействия върху здравето. Неслучайно народната медицина го слави почти като панацея, включително заради противовирусното му и противовъзпалително действие. Редовната му консумация предпазва от резки пикове на кръвното, а при неочаквано повишение един здравословен сок ще помогне за нормализацията му. Рецептата:

  • Към чаша прясно изцеден сок от моркови се прибавя една супена лъжица току що изстискан сок от чесън. Изпива се наведнъж – бавно, на глътки.
С лимони

Половин лимон, изстискан в чаша вода, е отлично средство за смъкване на кръвното. За ползите от лимоните може да се говори надълго и нашироко, тук коментираме важното по нашата тема. Изключително значение в случая има високото съдържание на калий, който подкрепя сърдечното здраве и оптимизира работата на кръвоносната система.

експресно сваляне на високо кръвно с лимони и чесън
Чесън и лимон са изпитаните помощници

Освен това лимоновият сок действа диуретично, а изхвърлянето на излишните течности от организма също помага за нормализиране на кръвното. Вародната медицина дори препоръчва смилане на цял лимон с китка магданоз, добавяне на няколко лъжици натурален мед и от тази смес се препоръчва прием по една-две супени лъжици на гладно за тонус и за очистване на организма.

С чесън и лимон

Ето още една рецепта за смъкване на високо кръвно от народната медицина. Съставките й са познати: чесън и лимон. Този цяр контролира лошия холестерол и предпазва от образуване на склеротични плаки в кръвоносните съдове – това всъщност е един от факторите за високо кръвно.

  • Трябват ни четири лимона и четири глави чесън. Чесънът се изчиства и скилидките се смилат заедно с лимоните, нарязани на парчета заедно с кората. Сместа престоява на тъмно и хладно в стъклен буркан три денонощия. Всеки ден сместа се разбърква. Накрая прецеждаме и изстискваме кашата през марля. Течността се съхранява в стъклена бутилка в хладилника. Приема се три пъти дневно – по половин кафена чашка, 20 минути преди хранене.

Този цяр е ефективен, но доста силен и може да причини раздразнение на стомашната лигавица. Не е добър за хора с гастрит или язва.

Лекарства за смъкване на налягането

И все пак има състояния, когато приемът на лекарства е неизбежен. Няма да е новина ако кажем, че в това отношение пазарът на продукти е изключително богат. Въпросът е – кой от тях е подходящ за конкретен човек, за неговите проблеми, възраст, други заболявания. Понякога се налага едно лекарство, препоръчано от лекаря, да се окаже неподходящо – прави се смяна; разбира се, всичко това си е работа на лекуващия. Грешат онези, които сами предприемат подобни стъпки. Да внимаваме – опасно е!

Сваляне на кръвно с Аналгин

Аналгин. Течен, на ампули и на таблетки. Генералгин. Как се пие без опасност?

Аналгинът понижава артериалното налягане, по тази причина приемът му от хипотоници е ограничен до минимум.  Все пак хипертониците могат да разчитат на популярното обезболяващо инцидентно, ако само то ни е под ръка за момента – като при това трябва да са наясно, че ефектът му в коментираната посока е незначителен. Всъщност фармакологията разполага с много по-добри лекарствени решения за подобни ситуации.

Дайте мнение и Вие тук!
Антистенокардин

Основното предназначение на този медикамент е да предотвратява образуването на кръвни съсиреци, тромби. Може да се квалифицира като допълнително средство за избягване на инциденти от рода на инфаркт или инсулт при повишаване на кръвното, но не може да се приема като основно „спасяващо“ средство в състояние на хипертонична криза.

Аспиринът сваля ли кръвното?

Аспиринът е популярно болкоуспокояващо, противовъзпалително и температуропонижаващо. Известна е масовата му употреба в ниски дози за профилактика на сърдечни кризи и мозъчни инциденти. Идеята да се прилага като средство за овладяване на хипертонични пристъпи е спорна; критиците й подчертават, че в подобна ситуация аспиринът може по-скоро да предизвика кръвоизлив и да застраши сериозно здравето и дори живота на пациента.

Тертензиф

Тертензиф е медикамент, специално препоръчан за хипертоници; действа диуретично – т.е. съдейства за смъкване на кръвното чрез ускорено изхвърляне от организма на излишните течности. Дневната доза се определя от лекуващия и се приема сутрин.

Лекарства от този род се назначават от кардиолог, който съобразява избора си с общото състояние на пациента, прогресията на хипертонията, начина, по който организмът реагира на този и други медикаменти. Лекарството има някои противопоказания, които също са важни при назначаването му.

Хлофадон

Хлофадонът има силен ефект: понижава бързо и задълго артериалното налягане благодарение на двете си съставки  клонидин и хлорталидон. Клонидинът разширява кръвоносните съдове и овладява ускорения сърдечен ритъм, а хлорталидонът е диуретик. Смъкването на повишеното кръвно практически върви по две линии.

Лекарството помага, но трябва да се приема по лекарска препоръка заради рисковете на прекалено бързото понижаване и заради някои опасни странични ефекти. Не трябва да го вземат хора с тежки бъбречни или чернодробни заболявания, съдово заболяване  на главния мозък, спазъм на периферни кръвоносни съдове, депресия, калиев дефицит, при нарушен сърдечен ритъм.

Лозартан

Специалистите определят този медикамент като част от групата ангиотензин-II рецепторни антагонисти. Без да навлизаме в подробности ще отбележим, че лекарството е специално предназначено за хипертоници и че приемът му води до отпускане и разширяване на кръвоносните съдове – което осигурява смъкване на повишеното кръвно. Пациентската листовка съдържа и информацията, че този лекарствен продукт е предназначен и за хора с диабет2, при които комбинацията с хипертония води до бъбречни увреждания. Медикаментът е подходящ и за лечение на деца над 6 години, за пациенти с хронична сърдечна недостатъчност.

Билкови хапчета

С добро име се ползват билковите таблетки Хипертин на д-р Тошков. Определят ги като помощно средство при комплексно лечение на хипертония. Съдържат инулин и билкови екстракти от лечебни растения, чието действие постига подобни на медикаментите ефекти. Билките: „…глог, бъз, лавандула, маточина, овчарска торбичка, мечи лук, валериана, невен, здравец, мента, чубрица, гороцвет, гръмотрън, зайча сянка, момина сълза, магарешки бодил“ (framar.bg). Пият се три пъти дневно по две хапчета. Билковите таблетки не са работещо средство за бързо смъкване на високо кръвно, но помагат за поддържането на артериалното налягане в нормалните граници.

Подобен ефект има и старата комбинация „мента, глог, валериана“, която може да е под формата на таблетки или на капки. Има и хапчета с тези три съставки плюс маточина.

експресно сваляне на високо кръвно с билкови хапчета и добавки, както и храни
Променете храненето, ако искате да нормализирате трайно кръвното си!

Помага и тинктурата за сърце, приготвена с водни екстракти от маточина, глог, валериана, бреза и лавандула.

Спрейове за кръвно

Спрей формите са бързо действащо средство за смъкване на високо кръвно. Впръскването на медикамент през носа или устата дава възможност активните вещества на лекарството да се усвоят много бързо. Обикновено ефектът се усеща само след няколко минути; лечебните компоненти се усвояват не само бързо, но и по-пълноценно.

Спрей Изокет

Изокет е спрей форма на популярен вазодилататор – впръскването на разтвора в устата води до отпускане на кръвоносните съдове и понижаване на кръвното. Лекарството е предназначено за потребители с ангина пекторис, преживели миокарден инфаркт, страдащи от остра левокамерна недостатъчност. Прилага се по лекарско назначение; достатъчни са едно до три впръсквания, за да се почувства облекчение, включително отслабване на симптомите на повишено кръвно.

сваляне на високо кръвно
Успешното сваляне на високо кръвно започва със сваляне на килограми

Медикаментът се предлага и под формата на таблетки, които са общоприетият вариант при продължително лечение.

Инжекции за кръвно

Добре е да отбележим, че ако се налагат особено бързи мерки за смъкване на кръвното, това обикновено се прави с инжекции. Популярният вариант е ампула с Хлофазолин.

Хлофазолин ампули

Течната форма Хлофазолин съдържа активната съставка клонидин. Благодарение на нея кръвоносните съдове се отпускат, сърдечните пулсации се забавят и в рамките на десетина минути кръвното се смъква. Инжекциите според случая могат да са подкожни, интрамускулни или интравенозни; инжектирането се прави от медицински специалисти.

Този вид медикаменти не са подходящи за малки деца, избягват се при бременност и кърмене.

Билкови формули и отделни билки

Бързото смъкване на кръвно рядко се постига с билкови продукти, но билките са добро средство за траен прием и дългосрочно поддържане на кръвното в норма. При използването на  натурални продукти с коментираната цел е важно да се спазват точно указанията за подготовка, дозиране и режим на прием.

Здравец
сваляне на високо кръвно
Дъвчете пресни листа от здравец за сваляне на високо кръвно!

Лековитото растение е едно от популярните народни средства за смъкване на високо кръвно. Действието му се дължи на съдържащите се в листата, цвета и корена танини, флавоноиди и етерични масла. Може да се използва студен извлек или чай от здравец.

  • Извлек: две чаени лъжички корен се накисват в две чаши студена вода за цяла нощ или за 8 часа. След това се прецежда и получената течност се изпива на 3-4 приема по равно за един ден.
  • Чай: две супени лъжици нарязан лист се заливат с литър вряла вода и се оставят да се запарват 20 минути. Този чай е полезен и за здравето на храносмилателния тракт.
Чай от мента

Ментата съдържа етерично масло – ментол, на което дължи свои основни лечебни въздействия. Става дума и за повишеното кръвно, което с помощта на ментовия чай по-лесно спада и се вмества в нормални граници. В зависимост от количеството сухо вещество и времето за варене/запарване се получава топла напитка с различен по интензивност ефект. При хипертония е достатъчно 2-3 пъти дневно да си правите петминутна запарка от чаша гореща вода и пакетче мента, или чаена лъжичка

Опитахте ли с билковия чай Демир бозан?

сух лист от билката.

Джинджифил

Джинджифилът е един от продуктите с доказан терапевтичен ефект при хипертония. Препоръчва се чай или запарка от джинджифил за профилактика на хипертонични пристъпи: прави се с чаена лъжичка настърган пресен корен на чаша вряла вода. Специалистите препоръчват да се внимава, ако едновременно с такъв чай се приемат и хапчета за високо кръвно: джинджифилът усилва действието им и кръвното спада прекалено бързо.

Действието на Демир бозан

Билковата композиция Демир бозан, за която вече стана дума, доказано смъква кръвното. Но това става и чрез други билкови продукти! Различното в случая е, че редовното пиене на чая прави този ефект траен. Достатъчно е да се приемат 2-3 чаши бърза запарка с филтърно пакетче Демир бозан, за да се поддържа нормално артериално налягане.

Това има особено значение, най-вече защото повечето средства за бързо смъкване на кръвното имат ефект за момента. Демир бозан действа и като бързо средство – и като вариант за трайно поддържане на нормално кръвно. Още подробности за билките – в този линк:

Можете да видите мнения за “Демир бозан” и да го поръчате за 43 лева ТУК =====> Поръчай Демир бозан ТУК!

Алтернативни начини

Високото кръвно подлежи на корекции и чрез промяна в някои навици на живот. Задължително е да се обърне внимание на храненето: избягват се мазни, солени и сладки храни, увеличава се физическата активност. При наличие на наднормено тегло една от задачите е неговата редукция.

Казват, че кръвното може да се смъкне ефективно с топла вана, в която сме подсилили вода с две кафени чашки английска сол. Помагат още и алтернативни подходи като акупунктура и медитация.

Мудра за сваляне на кръвно

Мудрите са фигури, които се изпълняват с пръстите на двете ръце. При тяхното кръстосване и свиване по специален начин се балансират енергийните потоци в тялото и се отстраняват патологичните отклонения. Характерни са за практиките на будисти и индуисти.

  • Има специална мудра за сваляне на високо кръвно, при която трябва да се кръстосат по три пръста на двете ръце – без палци и показалци. Последният малък пръст на дясната ръка трябва да остане накрая. Палецът на лявата ръка и показалецът на дясната се изпъват нагоре;показалецът на лявата се сгъва и притиска към показалеца на дясната в основата му; десният палец се подпъхва под свития ляв показалец.
  • В тази поза задържаме ръцете от 5 до 15 минути, като същевременно трябва да сме седнали удобно и с изправен гръб. Упражнението се изпълнява до три пъти дневно в различни часове на деня, всеки ден в продължение на три седмици.
експресно сваляне на високо кръвно с мудра
Мудра за сваляне на високо кръвно: ето как!
Мастиката сваля ли кръвното

Концентрат в малки дози може да се използва аварийно за смъкване на кръвно. Разчита се на ефекта от алкохола, който има съдоразширяващо действие. При мастиката допълнителната полза е от етеричното масло – анетол, което напитката съдържа. Като много работещо средство се сочи комбинацията с чесън: скилидка чесън се стрива в супена лъжица; доливаме с мастика и изпиваме на гладно.

Мнения, отзиви и форум. Хора, ползвали и Демир бозан

Смених храненето и пия Демир бозан
Малина Станкова - 01 - Демир бозан при високо кръвно
Малина Станкова

Малина Станкова, медицинска сестра: „ Хипертоничка съм, пия лекарства, но периодично ги прекъсвам, за да си дам почивка. През това време оставам само на Демир бозан и съм доволна, помага ми. Същевременно трябва да споделя, че се научих да се храня здравословно и прекратих похапванията по всяко време. Отслабнах с около 8 кг за година. Чувствам се добре и повярвайте, една от заслугите е на Демир бозан.“

Не мога без хапчета, заедно с Демир бозан избягвам кризи
Станимир Величков - 02 - Демир бозан при високо кръвно
Станимир Величков

Станимир Величков, техник: „Хипертоник съм и редовно пия хапчета за кръвното; според доктора не са силни, но без тях не мога. Въпреки това понякога вдигам кръвно, имам немалко ядове в работата. Отскоро добавих към лечението си Демир бозан: пия една чаша сутрин и една – вечер. Изглежда, че това ще ми помогне много. Усещам, че вече не се ядосвам толкова силно и приемам проблемите по-спокойно.“

С Демир бозан се справям и без лекарства
Таня Игнатова - 03 -Демир бозан при високо кръвно
Таня Игнатова

Таня Игнатова, художничка: „ Привърженичка съм на народната медицина и поддържам кръвното си с билки. Вземам мерки, защото родителите ми са хипертоници и вероятно това ме чака и мен. Имала съм 1-2 кризи досега, справих се с компреси с оцет. Отскоро като профилактика пия Демир бозан; четох доста за този билков чай. Не са прави критиците му, когато дават крайни оценки: при леки състояния този продукт върши чудесна работа.“

Можете да видите мнения за “Демир бозан” и да го поръчате за 43 лева ТУК =====> Поръчай Демир бозан ТУК!

Източници и още информация на английски: 17 начина да понижите кръвното си. * Природни начини и средства за сваляне на кръвното. * Как да контролираме високото кръвно. Пишете ни и вие в нашия форум за сваляне на високо кръвно без лекарства – ТУК! Имали ли сте случай да приложите някоя от описаните методики за бързо сваляне на високо кръвно? Как Демир бозан се вписва в подходите ви за предпазване от хипертонични кризи? Споделете!

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

атеросклероза лечение симптоми

Атеросклероза: Какво е? Причини, симптоми и методи на лечение

Какво е атеросклероза ♠ Симптоми ♠ Сърце ♠ Горни и долни крайници ♠ Главен мозък ♠ Причини ♠ Фактори на риска ♠ Видове ♠ На …

58 Мнения

  1. Катя Илиева

    Аз свалямм кръвното с една чаша топло какао. Какаото съдържа азотен окис, който е доказано, че е необходим за разширяване на кръвоностните съдове. Дори има връчена Нобелова награда за това откритие на български учен, живеещ в Чикаго.

    • Лекар.БГ

      Здравейте, Катя!

      Благодарим за хубавия коментар. В резултат дописахме и обогатихме статията за свалянето на високото кръвно и тя стана още по-полезна!

      Пишете ни пак! Коментарите ви наистина са доста ценни и ние много им се радваме.

      Освен това ни посочвате идеи, с които можем да доразвием материалите си и да ги направим по-четивни!

      Желаем ви крепко здраве!

    • Аз използвам какао за набавяне на магнезий. Не съм знаела, че помага и срещу високо кръвно, просто защото моето не е такова. Предпочитам какао на прах. Но искам да науча какви съставки трябва да има , за да е полезно. Купувам си такова обикновено от чужбина и за това от Холандия, например, знаех, че е качествено. Купих и от Виетнам, но после четох, че то не е добро.Моля, ако някой е компетентен по темата, да ми помогне да се образовам.

  2. chesana sa6to svalq kravnoto

    • Лекар.БГ

      Чесънът наистина е много подходящ за сваляне на кръвното и е добре да се яде всекидневно. Имаме подробна статия по въпроса ТУК: http://wp.me/p4DMr5-3Ss

  3. Dimitar Vergov

    Може ли да се намали високото кръвно с външен кръвоизлив?- прорезна рана. Налягането би трябвало да спадне моментално?

    • Лекар.БГ

      Здравейте, Димитър Вергов! Да, кръвното се намалява моментално с пускане на кръв. Също добра работа вършат и пиявиците. Това се използва от край време и доказано работи. Служи за бързо сваляне на кръвното налягане, когато се притеснявате, че високото кръвно може да доведе до усложнения. И да, ако не се стига до крайности, е безопасно.

    • Да, кръвопускането определено сваля кръвното! На мен руска медсестра ми го препоръча. Дори ми пусна 600 мл кръв от вената с абокат G14 когато вдигнах 20/140 и почна да ми тече обилно кръв от носа! Така ми свали кръвното до 180/120. Каза че е добре профилактично да си правя по половин литър кръвопускане веднъж на 3 месеца за да избегна опасността от инсулт. И обезателно да меря количеството кръв – да не е в никакъв случай повече от 600 мл! Високо кръвно ми хванаха за пръв път на 10 годишна възраст 140/90 и то по време на лятна ваканция. През учебно време явно е било доста по-високо поради стреса. Лошото е че с годините кръвното се стабилизира на 180/120, а лекарствата свалят само горната граница но не и долната! Установих, че английската сол сваля кръвното. Но холестеролът винаги ми е бил висок – над 11.3 и апаратът не го хваща. Лошото е че имам силна алергия към всякакви медикаменти и не мога да ги пия, а взимам биодобавки. Псилиума сваля добре холестерола, но сваля и кръвната захар, вероятно поради увеличение на инсулина. Вследствие на което каквото хапна веднага се залепя за мен, особено ако е сладко или тестени изделия! 30 кг над нормата много трудно се свалят!…
      За да няма рязък скок в кръвното много е важно да се спрат всички храни богати на холестерол – свинско, хайвер и яйца!! Аз лично виждам решението на проблема си единствено в глад и спорт! Но за това трябват не само усилия, но и и свободно време!…

      • Знам случай на човек с подобни на вашите високи стойности,случайно открити.Впоследствие се оказва,че е бил заразен с тения.Паразитът е причинявал това.Добре е да се изследвате.

  4. Симеон Краликов

    Имам кръвно около 150/70 само сутрин при 1-2 измервания, въпреки терапията с беталок и диован. През деня се нормализира. Твърде озадачаващо състояние.

  5. Ползвам индрише, 1 или 2 листенца добре е да са по млади
    се сдъвкват добре и се гълтат след около 15 до 20 минути кръвното пада .

    • Лекар.БГ

      Това е много ценен съвет, г-н Ненов! Непременно ще го пробваме! Непременно ще го вземем да си го отглеждаме в саксия при първа възможност. Щом действа така добре за сваляне на кръвното, значи задължително трябва да се гледа у дома! Благодарим ви за идеята!

  6. nasito67@abv.bg

    zdraveite priateli nikoi mojeli dami kaje lek za insult i udar 6te vi b1da mn blagodarna

  7. ЗДРАВЕЙТЕ ХАРЕСАМИ ПОДРОБНАТА ИНФОРМАЦИ НО ИСКАМ ДА ПИТАМ С КАКВО ДА СВАЛЯ ГОРНАТА ГРАНИЦА 148 80 ,,НО И ВЕЧЕ ВЛИЗАМ В МЕНО ПАУЗА И СУТРИН И ВЕЧЕР МИ СЕ ПОВИШАВА КРЪВНОТО И ОТ ЕМОЦЙ БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО

  8. Калина

    Ще споделя моят опит с джинджифил. Много рядко вдигам кръвно, но от две седмици започнах да пия сутрин на гладно зелен чай с лимон, джинджифил и мед и всеки ден вдигам кръвно. Премахнах зеленият чай, продължавам да съм с високо. Премахнах и лимона и вече два дни съм само на топла вода и джинджифил и кървното ми стигна на моменти до 170. Тази сутрин изпих чая си без джинджифил и нямах проблем. За мен извода е един – джинджифила вдига кръвното а не го сваля, поне на мен ми действа така.Поразгледах и някой чужди сайтове и открих че не съм единствената, дори на места лекарите препоръчват да се употребява при ниско кръвно.

    • Николай Николов

      Да вярно е и аз вдигам кръвно от джинджифила.спрях да го пия

    • Калина,сигурно имате право,че джинджифила не сваля,а по- скоро покачва кръвно.Такова нещо прочетох и във френски сайтове,където казват при високо кръвно да не се употребява джинджифил.Затова пък лимоните ги препоръчват,както и чесън,кисело мляко,магнезий…

  9. danka angelova

    moje li da kajete kakva e dozata za kakao na zarna t.k. razbrax 4e na den trqbva da se vzemat po 2-3.

  10. Александър

    За какаото, нали то е ободряваща напитка, съдържа и кофеиноподобни съставки? Как точно може да сваля кръвното?
    По-важното е: как може дългосрочно да се повлияе високото кръвно, без да се привиква и да търсим и други лекарства и билки!? При нормално тегло и холестерол близо до границите и спазване на здравословно хранене – пак си седи високо кръвното…

  11. Николай

    Аз си помагам с една чаена лъжичка канела смесена с 2-3 супени лъжици кисело мляко или топла вода,която допълнително разширява кръвоносните съдове.Благодаря Ви за статията.

  12. Здравецът, индришето и мушкатото са роднини, така че всички би трябвало да вършат работа!

  13. Вдигам кръвно 221/124.Спешното ми сваляне е скалитка чесън в ушите,сок от 1 или 2 лимона.масаж зад ушите на специални точки или прещипване с щипки.Най бързо действащо е мудрата за висока кръвно ”СПАСЯВАЩА ЖИВОТА”

    • Дора Харалампиева

      Благодаря Ви Вълка , за добрите съвети.. но не ми е ясно къде и за колко време защипвате с щипки. нито пък как се прави “Животоспасяващата мудра ” Навсякъде зад ушите ли масажирате с лимонов сок, или на определини места ?? Ще Ви бъда безкрайно благодарна, ако напишете малко повече подробности !!

  14. Също така ако имате прясно мляко леко се затопля и се прибавя 1 ч.л. сода за хляб от аптеката/тя е финна и вкуса е по приятен/ до около 1/2 ч кръвното спада

    • Не вярвам ,че содата за хляб помага за сваляне на кръвно,тя действа като солта,т.е.задържа течностите.

  15. Помага ми също така и мощна смес,за кръвно,болки ,артрит,грип ,имунна система.
    това е
    1ч. ябълков оцет
    10 ск. чесън-цели без да са наранени
    1ч. дом. мед
    Всички съставки са поставян в стъклен буркан с добре затваряща капачка.Държи се в хладилник
    Взема се по 2с.л сутрин 1/2 час на гладно
    Тъй като не винаги имам високо кръвно и не ползвам хапчета имам тази смес готова и независимо по кое време е ,но на гладно щом я взема високите спадат

  16. Григорова

    Имам огромен проблем – нищо, ама нищо не ми помага за нормализиране на кръвното. От 15 години пия какво ли не /сменят ми лекарствата на всеки три месеца/, лежа по болници за изследвания и резултат – нула. Нито едно лекарство не действа с изключение на хлофазолина, но и той само за малко сваля кръвното. Чета всичко, което сте написали и установявам, че 80 процента от вашите методи съм пробвала, но уви. Стойностите са над 200/100 сутрин и вечер. Четох за някакъв метод с намазване на китки и глезени с йод за около час по схема за 8 дни. Моля, някой ако го е пробвал да напише отзиви, защото малко ме е страх – превръзката с йод трябва да стои около час на мястото, а до колкото знам йода изгаря кожата!

    • Б.Хюсеинова

      А лекарствата през тези 4дни ползват ли се.А какво става след това премахваш лекарствата ли?Лесна
      рецепта заинтригува ме

    • Васил Костов

      Г-жо Григорова ,ако не сте го правили до сега,проверете как функционират бъбреците ви.Моят тъст цял живот се бори с високото кръвно,а накрая се оказа,че проблема му идва от зле функциониращи бъбреци,но за жалост твърде късно се установи това!Просто Ви го давам,като пример!Успех!

  17. na 85 god.sam.Za kravnoto vzemam HLOFADON /toi e hlofazolin+dioretik/ 2 pati dnevno.No kogato nadhvarli 145/90-ve4e pribavyam i polovin do 1 nifidepin-sma4kan pod ezika-po preporaka na li4niyat lekar,moje da vzema i deazepam/ako sam emocialno sastoyanie.Drug pat vzemam protivoalergi4no,tai kato sam mnogo alergi4na i tova mi pomaga-prosto tarsya pri4inata i se staraya da ya premahna.Mnogo opiti pravi li4nata mi lakarka da smeni lekarstvoto,no beshe neuspeshno i taka tozi preparat upotrebyavam uspeshno ve4e 40 god,Na normalnite hora im pomaga valeriana nai 4easto za uspokoyavane,no na men mi pri4inyava alergi4na reakciya,taka,4e vseki tryabva da poznava sebe si i taka da se lekuva s pomoshta na lekarya.S pozdrav i pojelanie za uspeshno spravyane s visokoto kravno

  18. Юлия Митева

    Аз пия топла вода по 30 мл на кг тегло на гладно за целия ден иккеака мин 15 мин до храневе. За 20 мин горещата вана или душ, като краката са в гореща водо в дълбок леген сваля кръвното изпитала съм го многократно
    И то 180 до 200/110 . Може при 25 мин, но е възможно до падне много. Внимавайте с времето. Кръвно 140/100 или 90 свалям с бързо каране на велосипед и то на средно трудна предавка и то 8 км, също изкачване и слизане по стълбити до 6 ти етаж и обратно 8 пъти, но този начин е най- труден

  19. Иванка Маркова

    Помага за сваляне на кръвно царевично брашно в чаша вода за през нощта и сутрин се пие водата. От Ванга.

  20. Ив Хрис

    Аз ползвам Шлемник Байкалски на прах. Сутрин и след обяд на гладно по една чаена лъжичка, разбъркана и разтворена в топла вода. Не се пие вечер.
    Пиене на вода по 330 мл на килограм тегло!

  21. Violeta Ilieva

    1/ lofant.bg – Tova e saita na Todor Todorov ,koito otglejda i prodava po interenet bilkata.Eto koordinatite mu
    GSM 0887013963
    gamari@abv.bg
    2/ Kam edna kofichka kiselo mliako dobaviame 1 glava chesan minat prez presichka za chesan ili schukan vav havanche.Dobaviame i edna chaena lajichka chubrica.Tova kolichestvo delim na 3 i konsumirame za edin den
    Kombinaciata ot tezi dve neshta garantira spadane na kravnoto naliagane.Uspeh!!!!!

  22. Ангел Станчев

    Оцета помага за бързо сваляне на кръвното – до 10-тина минути.
    Върху парче памучен плат се капва по една лъжица оцет на две места, и се стъпва с голи пети върху тези места. След 10 минути кръвното е свалено – е поне при мене е за толкова време. Може при други да е малко повече, но при всички случаи оцета помага за бързо сваляне на кръвното.

  23. Зелев сок на гладно ми сваля кръвното за минути, но всяко средство е индивидуално и човек трябва да си намери подходящото.

  24. Преди две години, вдигнах кръвно 207 /100, при което започнах да колабирам. Веднага взех хлофазолин- спадна до 140, но след два часа отново се вдигна на 170. Така през цялата нощ- се борих с кръвното, като се има в предвид че нормално съм с ниско кръвно – 110 /70. Взех се в ръце. Имам леко завишение на кръвната захар- 6-8. От тогава- всеки ден вечер консумирам следната комбинация, направена предварително от по : 100 гр- канела, пектин, ленено и сусамено брашно Всяка вечер по 1 с.л. от сместа слагам в чаша кисело мляко. Престоява около 2 часа и преди лягане го консумирам. Така почти две години – кротнах кръвното и захарта . Това е моята рецепта. Желая ви успех.

  25. Това е телефона на лечителя Константин- 0876163848
    След месец и половина от дългогодишното ходене по мъките от високото кръвно нямаше и следа! Този човек е изключителен спец.

  26. здравей те аз имам проблем с високото кръвно .140/86 146/70 пулсът мие слаб 55 60 много ми се замайва главата и ме стяга от горната час пиех тунста по 1/2 но смених лекаря понеже имах кризи и всеки път искаше по 50лв за преглед и новият ми предписа телмитан по 1т. наспоро пак не стегна главата особено вечер и от стрес и паника правъа пулс 70-100 дайте някакъв съвет .взимам Валидол когато получа стягането на главата .то е като тежест незнам какво да правя вече търся алтернативна медицина защото доколкото разбрах хапчетата за кръвно бредят доста .от 4 дена получавам стягането даже преглъщам трудно и се налага да си въртя главата за да преглътна иначе не мога да си взема въздух заради слюнката .моля ви даъте съвет или някой добър лекар ,БЛАГОДАРЯ ВИ .

    • Не съм лекар, но кръвното не ви е толкова високо, че да ви стяга и да не можете да преглъщате. По скоро се посъветвайте за този проблем с ендокринолог. По принцип щитовидната жлеза създава такива проблеми или го правите от стрес.

  27. Светослав

    Здравейте! От няколко месеца всеки ден ми тече кръв от носа (една и съща ноздра) и след като потече вдигам рязко кръвно. Днес примерно изведнъж ми потече кръв, както винаги става, измерих си кръвното 157/93, след което легнах и след известно време се нормализира. На 29 години съм и не го намирам за много нормално, въпреки че правих всякакви изследвания и всички резултати са нормално, включително и холтър слагах за 24 ч. и пак нищо не излезе. Малко се обърквам вече и не зная откъде идва проблема. Ще съм благодарен на всякакви съвети!

  28. Ани Георгиева

    Незабавно ВКН се сваля с чашка гореща вода десетина глътки имат моментален ефект от около 10-15 единици. Но трябва да е наистина гореща, и всяка глътка да се праща много бързо надолу към слънчевия Сплит, за да се загрее отвътре тази област.

  29. Ganka staneva

    Svetoslav za da vi spre kravta OT nosa. Napalnete nozdrata s tutun OT zigara. I stoite izvestno vreme posle po4istete vnimamelno bez da naprqgate nozdrata tazi resepta e OT ein star dqdo. Navremeto beshe mi q kazal i IMA Effekt

  30. КKalinka Ilieva

    Сутрин имам ниско кръвно-107/74 до 130/80(меря, преди да съм станала от леглото),но сега, при студеното време през деня, става 160/100.До скоро се хвалех,че не пия вече хапчета за кръвно.

  31. Също така помага и киселото мляко с канела

  32. На 68г.съм,сядам на бюрото да си меря К.Н .Това става преди малко в 10.50ч. показва 149/84 – 71.Пизчаквам така в покой с апарата на ръката и меря повторно в 10.55ч.-показва 146/86-67.Изчаквам още веднъж пет минути до 11.00ч.меря отново-показание 119/78 – 66.като в момента пия кафе Може би трябва да постоямам до бюрото 10-15м.преди да започна да го меря?Всяка сутрин и вечер пия по една супена лъжица от следната смес два часа преди ядене : 2бр.лимони+4 скилиди чесън+2.5 см.джинжифил.Всичко това го слагам в НУТРИБУЛЕТА идобавям малко вода,като го смилам до получаване на сок.В една тенжерка слагам на кутлона като добавям още вода която с предишното количество да стане 2л.Наблюдава се и в момента на завиране се сваля от кутлона,оставя се да изстине.После го пълня в буркани по 400мл.и преди да изстине напълно,но не много топла,след прецеждането, на буркан слагам по 1 ч.л.ЦЕЙЛОНСКА КАНЕЛА разбърквам добре и слагам в хладилника Рецептата по принцип,не пише за КНЕЛА но аз съм я добавил по мое осмотрениедобавил приема както е описано по горе.
    Апаратат ми за мерене на К.Н.е марка SENDO – ADVANCE 3.мери се над лакъта-цената му е 130.00лв.казват че е един от най точните,консулт и сверяване с лекари.Моля пишете ако някой знае нещо от този род.Благодаря за вниманието Ви.

  33. За бързо сваляне на високо кръвно налягане има един метод от акопресурата . Бъркате си с показалците в ушите колкото може навътре притискате напред посока носа и броите бавно до 6 абе 6до 8 секунди се притиска , при почти всички хора работи безотказно .

  34. Мартинова

    Сигурно много хора особено по възрастните никога не са чували за музикотерапия или лечение с Бинарни бийтове + Изохронични тонове.Това лечение съществува и се практикува в много западно европейски страни и Америка.Мога да кажа че няма болест която да не се лекува със силата на мозъка.Защото точно това прави музикотерапията действа директно на проблема чрез мозъчните вълни.Има много информация в интернет за сваляне на кръвно с бинарни бийтове +изохронични тонове и лечение на всякаква болест.Аз лично захвърлих хапчетата за тиреоидит на Хашимото с тази терапия.Просто попаднах тук на тази тема тъй като живея в чужбина и търсех лечение с билки и природни средства за сваляне на високо кръвно за майка ми за да мога да и помогна поне малко от разстояние с информацията споделена от всички вас за което ви благодаря че споделяте от личен опит.Надявам се да помогна и аз на много хора с информацията за лечение с тази терапия.За съжаление всичко е на английски език ако някой се интересува почти няма нищо на български .Но има хора излекували рак с тази музика или по точно тонове.Желая ви успех!

  35. ZDRAVEITE, VAPROSA MI E DO MARTINOVA.MOLIA AKO JELAETE OBADETE MI SE NA SKAIPA NA NADIA534 IMAM NUJDA OTPOMOSTTA VI OTNOSNO MUZIKATA.MNOGO E SERIOZNO .I AS NE SAM V BG. BLAGODARIA.1 SEPT 2018

  36. С. Златанова

    Едно от нещата, от които се интересувам е за високо крьвно, влияние на лекарствата, проблеми с очите – напр. торбички и др. неща, които вьзникват в движение. Но намирам винаги достатьчно материали в сайта Ви.

  37. Най-бързо се сваля кръвно, като се натоплят краката от коленете надолу с топла вода в кофа или с душ. Разширват се кр.съдове така. Това не лекува , но е за спешен слуай. плюс чаша сок от лимон, канела и мед.

  38. малчо стоянов

    Много често срещам в Нета рецепти за сваляне на кръвното с точков масож – на средния пръст на лявата ръка, на точки от краката. Ефективни ли са и отговарят ли на истината. Поздрави

  39. Стойка Михова

    От всички описани средства най-добре ми действат триковете с топла вода. Съветвам при необподимост да опитате, а така може да се действа и най-бързо, без особена допълнителна подготовка.

  40. Ваньо Милчев

    Може да се каже със сигурност, че алкохолът смъква кръвното; става дума за малки дози добър концентрат. Жалко, че е за кратко, а и подлъгва да увеличаваш дозата.

  41. Симеон Велков

    Високото кръвно се овладява с лекарства. Може да пробвате тези рецепти само докато чакате да дойде доктор. Съветвам ви да не си играете с билки и мудри, а да спазвате медицински правила и нещата да са под контрол.

  42. Евдокия

    Съветът за контрастни вани на крайниците в продържение на 20-тина минути при мене подействува вече два пъти ( от 154 се смъкна на 140, а след час отиде на 131, което за мене е нормално) . Непосредствено след контростните вани изпих чаша вода със сжка от полжвин лимон и щипка конела.
    Прабаба ми дъвчеше по листо от здравец всеки божи ден. И, доживя до 92 🙂

  43. Konstantin o6te pomaga stiga da ne ste nahalni 0876163848

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *