хипертония
Хипертония имат 20% от гражданите на развитите страни

Заплахата хипертония и можем ли да си я спестим

Признаци на хипертонична криза. Артериална хипертония – най-разпространеното заболяване на сърдечно-съдовата система. Есенциална хипертония – какво не знаем за нея. Пулмонална хипертония – какво е това. Портална хипертония. Лечение и лекарства

„С хипертония съм, не е много висока  и я държа в рамките на 150/95. Но ме е страх от хипертонична криза. Казвали са ми, че е опасна, за поява на инсулт или инфаркт. Какви са признаците на хипвртоничната криза?

Хипертония – това е, когато кръвта се движи по кръвоносните ни съдове с налягане, по-голямо от нормалното. Нормални се считат стойностите му около 120/80, а при 140/90 се определят като гранични. По-високи от това означават повишено артериално налягане. Важни са и двете стойности; дори само едната да е извън нормата, отклонението се отчита (puls.bg).

Какво е хипертонична криза; признаци

За хипертонична криза говорим при неочаквано, много бързо увеличаване на кръвното налягане до стойности над нормалните или обичайните. При това кръвоносните съдове са овладени от спазъм на всички кръвоносни съдове. При някои хора спазъмът може да блокира кръвоносните съдове на главния мозък или на сърцето, при което се случват инфаркти или инсулти. Изходът може да е летален (vnews.bg).

Може ли хипертоничната криза да се предвиди и кои са признаците й?

При трайна хипертония проявата на криза винаги е възможна, ако състоянието не е под медикаментозен контрол. Факторите, които увеличават вероятността това да се случи, са стресът, силните нервни или физически напрежения, злоупотребата с алкохол, мазнини, газирани напитки. При хипертонична криза кръвното налягане скача над 230/130.

Ето по кои признаци можем да отсъдим, че започналото неразположение всъщност е хипертонична криза:

  • главоболие в тила, което се усилва от шум, светлина, физически натоварвания;
  • болки в сърдечната област, сърцебиене;
  • нервност;
  • проблеми със зрението – замъглено виждане, “мушици”;
  • шум в ушите;
  • внезапни проблеми с паметта;
  • гадене и/или повръщане;
  • световъртеж, припадъци (blitz.bg).

За всеки е ясно, че подобно състояние налага спешна медицинска намеса. Викайте линейка! А дотогава осигурете на хипертоника спокойствие: той трябва да легне с глава, повдигната на възглавници; да бъдат отпуснати всички стягащи детайли от дрехите; по възможност ходилата или дори краката до над коленете да се затоплят – това се прави за разширяване на кръвоносните съдове.

Артериална хипертония

хипертония
Хипертония имат 20% от гражданите на развитите страни

Артериалната хипертония е едно от най-разпространените заболявания, причиняващо преждевременна смърт или инвалидизация. То не е болест на сърдечно-съдовата система, а на целия организъм. От него страдат около 20 процента от хората в развитите държави. Една пета от тях не знаят, че имат този здравословен проблем и не се лекуват. В зависимост от причините на появата си хипертонията се дели на първична и вторична.

Есенциална хипертония – какво не знаем за нея

Първичната (есенциална, идиопатична) хипертония се проявява в 90% от случаите с хипертоници. В много случаи не може да се определи конкретната й причина; за 60% от диагнозите се счита, че са генетично обусловени (medik.bg). Отключващи фактори са храеннето – сол, мазнини, алкохол, тютюнопушене, ендокринни фактори – жени в менопауза, затлъстяване, стрес, физически и психически натоварвания. Есенциалната хипертония често върви “ръка за ръка” с подагра или диабет.

Какво е пулмонална хипертония

хипертония
Много хора не знаят, че имат хипертония и не се лекуват

Пулмонална или белодробна хипертония е налице при стеснени кръвоносни съдове в белите дробове. Движението на кръв по тях се извършва с голямо затруднение, под повишено налягане, което сърцето създава чрез компенсаторно увеличеното си функциониране. Ако това заболяване не се лекува, сърцето започва да увеличава мускулната си маса и за три години се амортизира и развива сърдечна недостатъчност.

“Демир

Симптомите на пулмонална хипертония са следните – вързани с трудности при дишането:

  • посиняване на устните и студени крайници;„
  • недостиг на въздух, задух;
  • постоянна отпадналост;
  • припадъци.

Този тип хипертония се среща сравнително рядко. В напреднал стадий на болестта спасението е трансплантация на бели дробове (ladyzone.bg).

Дайте мнение и Вие тук!

Портална хипертония

хипертония
Храненето при хипертония е много важно

Порталната хипертония засяга венозната система. Тя е свързана с високо налягане в т.н. портална вена – кръвоносния съд, през който се влива в черния дроб “отработената” кръв. Причина за високото кръвно налягане в порталната вена най-често е заболяване на черния дроб – цироза, хроничен хепатит С, или продължителна и обилна консумация на алкохол.
Симптомите на портална хипертония са дискомфорт в коремната област, болки и подуване на корема, коремни кръвоизливи. При напреднала портална хипертония по тези причини може да се наложи чернодробна трансплантация.

Лечение и лекарства за високо кръвно

Най-доброто лечение на хипертония е превенцията – това всеки го знае. Някои фактори, като генетичните, не могат да бъдат повлияни от поведението – но воденето на здравословен живот, здравословно хранене, избягване на стреса, физическа активност – тези неща не са непостижими.

Ако все пак отключената хипертония е налице, разумното поведение е тя да се контролира.
Как? Чрез физическа активност без претоварване, здравословно хранене, прием на билки и медикаменти.

По въпроса за медикаментите може да се говори много; честа пациентска грешка е пренебрежителното отношение към лекарската препоръка определени медикаменти да се вземат постоянно. Практиката сочи, че при трайна хипертония това поведение е безотговорно. Хипертоникът трябва да следи стойностите на артериалното си налягане, без да го измерва по сто пъти на ден, и да следва предписаното медикаментозно лечение. Голяма част от лекарствата при хипертония се вземат доживотно.

Ето кои са основните групи медикаменти при хипертония:

  • диуретици,
  • адренергични инхибитори,
  • АСЕ- инхибитори,
  • Ангиотензин ІІ – рецепторни антагонисти,
  • калциеви антагонисти,
  • директни вазодилататори,
  • комбинации (puls.bg).

Разбрахте ли нещо? Вероятно не. Не се опитвайте да се лекувате сами, не гълтайте хапчетата на съпруга или приятелка! Лечебната схема във всеки случай е индивидуална – подходящият медикамент, точната комбинация и дозировката се избират от лекуващия. Лекуващият оценява степента на риска при вашата хипертония и препоръчва и допълнително лечение, ако вече има засегнати други органи (бъбреци, черен дроб) или развивате диабет. Всеки лекар заедно с медикаментите ще ви препоръча и промени в начина на живот.
Намерете си добър кардиолог и го посещавайте редовно; така той ще запомни и следи вашия случай и ще може да ви е максимално полезен.

Вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2017/03/02/%D0%BA%D1%80%D1%8A%D0%B2%D0%BD%D0%BE-%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D1%8F%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B5/

Първоначално публикувано на:03.07.2009 @ 2:43

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Тромбоцити, високи, ниски

Тромбоцити. Норма, високи, ниски и среден обем. Какво да правим?

Тромбоцити в кръвта. Норма, среден обем и причини за отклонения. Тромбоцитопения: Ниски, намалени (причини, симптоми …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *