Лечение с компреси при подагра. Сваляне на оток. Лечение с Колхицин. Мнения. Как се излекувах от подагра натурално? Диклофенак и други обезболяващи
Компресите са желателни в ранните стадии на подагра. Те предпазват от развитието на остри пристъпи и стабилизират състоянието. В домашни условия се прилагат различни рецепти срещу болка, за сваляне на оток, срещу възпаляване, за затопляне с парафин и др. всички те облекчават и създават комфорт за болния.
Нерядко при пристъп на подагра се ограничава подвижността в засегната става. Компресите помагат и в тази посока, както и в най-ключовия пункт – намаляват отлагането на пикочна киселина и разтварят вече отложените кристали.
В таблицата систематизираме всички лечебни подходи при подагра.
ТЕРАПИИ ПРИ ПОДАГРА | |
---|---|
ВИД | ВЪЗДЕЙСТВИЕ |
ДИЕТА | Основен подход при подагра, чрез нея се редуцира постъпването на пурини отвън |
НАВИЦИ | Ограничаване на алкохола и редукция на теглото |
ОБОСТРЯНЕ | Колхицин и нестероидни противовъзпалителни препарати, в тежки състояния – кортикостероиди, вкл. вътреставно |
ХРОНИЧНО ТЕЧЕНИЕ | фебуксостат, алопуринол, колхицин, бензбромарон |
МЕСТНО ЛЕЧЕНИЕ | мехлеми, гелове, компреси и превръзки за овладяване на симптоматиката |
УСЛОЖНЕНИЯ | Паралелна профилактика и пролекуване на последствия и усложнения, както и съпътстващи заболявания х |
Алопуринол и фебуксостат са ефективни лекарства при подагра, но те не стоят на първа линия. Ключовият момент е диетата. От нея в най-голяма степен зависи състоянието на болния.
Съдържание:
Маслини при подагра – може ли и как?
В маслината е съсредоточена висока концентрация на полезни мазнини, витаминни и минерални вещества. Тя не се бере от млади дървета и не се яде сурова, защото е прекалено горчива. Маринована, тя дава ползи, включително при подагра.
Кои маслини са полезни: зелени или черни? В черните има аскорбинова к-на, а в незрелите няма. Черните са нискокалорични, съдържат повече калций и ретинол. Плодовете се предписват при артрит, подагра и артроза. В състава си те съдържат калций с фосфор, които укрепват костната система и ставите. Но на маслините не трябва да разчитаме като на лечебна храна.
Подагра и люти чушки
Пикантните и люти подправки са изключени при подагра. Те фигурират във всеки диетичен списък на забранените храни. Соленото също. Дори нелютият пипер е сред неприемливите храни – допуска се, но ограничено. Освен ако не е минал през топлинна обработка.
Печени чушки при подагра
Зеленчуците са основата на храненето при подагра. С тях се прекарват разтоварващите дни. Но това не значи, че трябва да са сурови. Пиперът (чушката), зелето, магданоз, цвекло, картоф, морков и пресните домати са прекрасни на супи, топли гарнитури и зеленчукови ястия. Подправени с краве масло и яйца, те стават много вкусни. Чушките специално можем да печем и поднасяме на салата.
Чушките имат богата палитра от микро- и макроелементи, с които стават полезни за болния от подагра. Добре се отразяват върху имунитета, подобряват роговите тъкани. При по-големи количества чистят тялото от шлаки. Имат изразени противовъзпалителни и антибактериални свойства. Благоприятно влияят на сърце и дишане.
Не ги изключваме напълно заради бета-каротин, фибри, фолиева к-на, витамини С, А и В6. От тази гледна точка те са полезни и дори препоръчителни, но за предпочитане е да ги печем или варим. Хубави са като гарнитура, в сандвичи, ястия и супи.
Най-популярното блюдо при подагра е вегетарианската супа. В нея чудесно се комбинират чушка, картоф, зелен лук, морков, домати и различни зърнени храни. Месо не добавяйте, то е вредно при подагра.
Кисело зеле ок ли е и как?
Ако дотук посочихме просто полезни храни при подагра, но киселото зеле е направо лекарство при тази патология. То се включва в менюто на пациентите в задължителен порядък. Сега ще обясним защо.
При подагра същностният момент е да се установи баланс между киселини и алкали под 5.0 – 5.5. В такава физиологична среда пикочната к-на се удържа по-лесно в норма. За постигане на посочените нива е необходимо да се употребява повече алкална храна.
В състава на киселото зеле се намират много разнообразни органични киселини. Те инхибират синтеза на пикочна к-на в бъбречните структури и предотвратяват кристализацията.
При отсъствие на ендокринни патологии, консумацията на ферментирало зеле ежедневно помага за разграждане и абсорбиране на оксалова к-на, за да не се отлага в тъканите. При подаграта имаме нарушен метаболизъм, вследствие на което се появява висока концентрация на оксалати. Те причиняват още разстройства в обмяната.
Трета полза от редовната консумация на кисело зеле и туршии със зеле е за запазване на здравословно тегло и за редукция на пристъпите на артрит.
Информация за хора, които са се излекували от подагра, ще намерите ТУК: Как се излекувах от подагра. Реални истории.
Домати и подагра
Минаваме към следващата храна, която предизвиква спорове, когато се касае за подагрозно болни. Това са доматите, за които едни твърдят, че са ужасно вредни, а други – полезни. Ще започнем оттам, че и двете страни имат свои поддръжници и то от научните среди. Единомишлие не е постигнато, така че пациентът трябва да изследва влиянието на доматите и да реши за себе си – да или не!
А сега – аргументите!
Защо може домати?
Някои диетолози твърдят, че доматите намаляват киселинността на урината. Защо е необходимо това?
Пикочната к-на от кръвта се извежда през бъбреците. За тази цел е нужна нормална киселинност на кръвта рН 7,34-7,45. Но ако имаме повишена киселинност, то започва задържане на пикочна к-на. Тя няма къде да отиде и се отлага в ставите. Това е подагра. Балансът се връща чрез алкализиращи храни, които съдържат органични к-ни. Доматите са богати на такива и имат алкализиращ ефект. В добавка други съставки на доматите действат като антиоксиданти и противовъзпалителни.
Защо не може домати?
Лечебната диета №6 при подагра не включва домати. Тя изключва този продукт, заедно със спанак, киселец и бобови. Ограничава патладжаните, зеления пипер, магданоза, цветното зеле.
Причината: смята се, че те увеличават възпалението и болките в ставите. Но сериозни изследвания в тази посока няма.
А сега и третото мнение: нека доматите са част от балансирана диета. Да се използват качествата им и да не се стига до техните негативи. Това става чрез внимателно и дозирано използване. Мнозина препоръчват доматите – пресни!, да се мелят в блендер на доматена супа гаспачо, която е богата на витамини и микроелементи. Тази супа ще съдържа на 94% вода, ще окаже отлично пикочогонно действие и ще подкрепи бъбреците.
Ако подозирате, че доматите, чушките или друго ви затормозяват, след консумацията се случва обостряне, постъпете рационално и се откажете от съмнителния продукт.
Още за диетата при подагра можете да прочетете по-долу в текста. Вижте и мнения и оставете своето мнение ТУК или директно във формата за коментари!
Лечение с компреси при подагра
От какво възниква пристъп?
Причина може да стане силно преохлаждане на организма или рязко нарушаване на хранителния режим. Или няколко чаши алкохол, придружени с мазна, месна храна. Тези неща реално биха могли да приключат с жесток пристъп.
Ако пък е намесен алкохол, още по-зле – той забавя изчистването през бъбреците. Пикочната к-на циркулира и кръвта и започва да кристализира.
Ето защо подаграта се държи в ръце с диета и недопускане на отклонения. А ако все пак се случи пристъп, ще разчитаме на лекарствата и компресите, за да си доставим малко комфорт.
Първо, ледени компреси
На болния се осигурява пълен покой и прохладни обтривания на болната става. При силна болка в първите 5 – 10 минути върху засегнатата става се поставя леден компрес, който се замества с охлаждаща превръзка.
Компрес с хума
Той се готви на следващ етап, след като мине острото начало. Целта е да нормализира метаболизма и местния имунитет, да подпомогне извеждането на токсини и соли, да подобри кръвообращението и състоянието на съдовете. Такъв компрес бързо отнема температурата и подпухването.
Хумата се смесва с топла вода до консистенция на сметана. Намазва се на ставата и се изолира с фолио. Отгоре тъкан и ставата се оставя да почива.
Сваляне на оток
За купиране на болката и потискане на възпалителния процес (който се проявява чрез подпухване и отичане), използваме медицински спирт.
Спиртен компрес
Разреждаме 1 част спирт от 96% с 2.5 части вода. Топим памучни превръзки и налагаме на ставата. Отгоре фолио и топъл шал. Завиваме болната става, за да пречим на изпаряването. Такъв компрес може да остане до сутринта.
Лечение с Колхицин
Колхицин помага в първите 12 часа от началото на приема. Това се отбелязва при 75% от пациентите. Колкото по-рано се вземе растителното лекарство, толкова по-вероятно е то да даде положителен ефект
Внимавайте: Колхицин силно дразни стомаха. 80% от пациентите получават някаква нежелателна реакция. Болните се нуждаят от спешно туширане на симптомите – болка, оток, зачервяване, температура. В болнични условия може да се въведе Колхицин венозно. Тогава страничните ефекти са практически изключени (заобикаля се стомахът).
По-често обаче се разчита на противовъзпалителните препарати. Най-ефективните са фенилбутазон, напроксен, индометацин перорално и венозно.
Как се излекувах от подагра натурално
Здравейте, приятели. Пише ви Ганчо Наков от Габрово. Искам да ви споделя как се разделих завинаги с пристъпите. Щеше ми се да кажа, че съм се разделил и с подаграта, но знаете, че това е невъзможно. Можем само да държим болестта за юздите. Аз успях да го направя с натурални средства – билки, чай и домашни компреси. И съм супер доволен!
Значи, първо мотивът ми бяха парите. Заради пандемията останах без работа и тогава ми се обостри и подаграта. Викам, няма да ходя по лекари и да купувам лекарства, ще се оправям сам. Започнах с билки, които ми дадоха приятели и една билкарка. Бях много стриктен с компресите, всеки ден с мед, със сода, със спирт. Болката бързо мина, но след месец – пак. А уж не ям вредни неща, не пия.
Тогава други приятел ми вика – ти оправях само симптомите, но болестта си стои. Трябва да изчистиш организма отвътре. И ми каза за билките Демир бозан. Поръчах ги и оттогава съм неотклонно с тях. Препоръката му имаше успех. Повече не съм повторил пристъп, не куцам и въобще съм в отлична форма. Даже с Демир бозан чат пат правя леки нарушения – спокоен съм, че билките ще ме спасят. Ама само леки, да не се изпуснете! Успех на всички и дано съм бил полезен.
Ганчо Наков от Габрово
Диклофенак и други обезболяващи
При първото усещане за болка започва приемането на обезболяващи. Предпочитайте нестероидните препарати, защото те работят и против възпаляването.
При подагра обезболяващо №1 е диклофенак натрий. Има силно аналгетично действие и бързо ограничава огнището на възпаляване. Добри са ретард – таблетките с продължително действие, защото диклофенак се извежда от тялото много бързо.
Други добри решения при болка са индометацин, мелоксикам и нимезулид.
При много тежки състояние се минава към глюкокортикостероиди, при нужда те се инжектират директно в ставата.
Още подробности ТУК: За лечението на подагра натурално!
Още за диета при подагра
Придържането към подходяща диета при подагра заема съществена част в комплексното лечение на това заболяване.
Главната цел е да се постигне баланс в обмяната на пикочната киселина в организма чрез ограничаване на приема на пуриновани вещества, съдържащи се в храната
Подаграта представлява метаболитно заболяване, възникващо в резултат на отлагане на кристали пикочна киселина в ставите, сухожилията и околните тъкани, което на свой ред е причина за остри възпалителни процеси.
Необходимо е храненията да бъдат поне 5 за деня, но разделени на малки порции, между които се приемат много течности (по-слаб чай от различни билки, неподсладени сокове, мляко и вода). Гладуването обаче е абсолютно противопоказно, както и редуциране на телесното тегло при проблем с килограмите.
Мъжете в зряла възраст са много по-често засегнати от болестта, която като цяло се счита за наследствена, но може също така да е и резултат от бъбречни, кръвни или някакви други заболявания, както и заради прием на определени медикаменти.
Подагра. Диета, таблица и диетични рецепти. Хранене и правила.
Подходящата диета при подагра започва с пълно ограничаване на консумацията на:
- сол и животински мазнини,
- тлъсто месо,
- карантии,
- риба,
- консерви,
- гъби и гъбен бульон,
- боб,
- грах,
- спанак,
- цветно зеле,
- аспержи,
- патладжани,
- леща,
- маслини,
- сини сливи,
- какао,
- шоколад,
- кафе,
- по-силни чайове,
- алкохол.
Хранителните продукти, които трябва силно да бъдат ограничени в ежедневната диета при подагра, са: тестени храни, домати и доматени продукти, люти чушки, туршия, консервирана риба, яйца.
Сред позволените храни, които трябва да присъстват в здравословната диета при подагра, са:
- месо (телешко, заешко, пилешко и риба с ниско съдържание на мазнини, приготвени чрез варене, печене и задушаване – до 2 пъти седмично),
- супи и зеленчукови ястия с телешки, пилешки или рибен бульон,
- зеленчуци (без забранените – варени, печени или задушени),
- салати (овкусени с оцет, лимонов сок или малко зехтин),
- всички плодове (без забранените),
- млечни продукти (прясно и кисело мляко, обезсолено сирене, извара, сметана).
Вижте и ТОВА:
Болкоуспокояващо за подагра. Как да изберем ефикасни лекарства?
Материалите, които публикувате, са интересни.
Анета, лекар ли сте?
Някой лекар-ревматолог ще публикува ли тук своето мнение и съвети по темата “подагра”? Защо тук не пишат лекари?
Правя на мъжа ми компрес с водка и камфор, ако много го боли и тръгне да се зачервява. Водка 1 чаша и към 10 мл камфор. Купувам го на пакетче по 10 г, за два пъти, към 5 лева е. Смесвам, да се разтвори и на дебела превръзка. За седмица възпалението изчезва.
Взел съм диклофенак дуо за пиене и на гел за мазане, с тези двете се оправям горе-долу при болка. Мазането не върши много работа, почти не се усеща.
Аз киселото зеле за мойта подагра не го заменям за колхицин, диклофенак и инжекции. Цяла зима ям всеки ден и всичко е 6 точки. Не пия лекарства, само билки и кисело зеле.