Защо са опасни лекарствата «за нерви»

Невролог коментира някои от лекарствата за нерви, включително и афобазол и фенибут. Тримипрамин, пантогам, когитум и пр. Как действат?

Това, че много от лекарствата, наречени хапчета за нерви, променят психиката не е тайна за никого. Колко вредни обаче не се знае от хората.

Но се оказва, че даже безобидните, на пръв поглед билки и таблетки могат да не окажат най-доброто влияние на нашето поведение и самочувствие, особено ако сте зад волана.

За това с какво се отличават един от друг психотропните препарати и защо е нужно да сме внимателни, когато ги приемаме, разказва неврологът Виктор Косев:

Различните групи психотропни препарати променят нашето поведение в противоположни направления – превъзбуждат или забавят, успокояват.

Към първите, стимулиращите действието на централната нервна система, се отнасят психостимулаторите и ноотропите. Те са противопоказни на хипертоници, лица с психози, тревожно-фобичен синдром, истерия.

Към втората група, със забавящо действие на ЦНС, се отнасят невролептиците антидепресантите, транквилизаторите и сънотворните. С тях трябва много да внимават шофьорите от градския транспорт.

И в никакъв случай не трябва да си ги купувате по собствена «инициатива».

И едните, и другите са противопоказни на бременни и деца до 3 години. Изключения може да прави само лекуващия лекар в изключителни случаи.

Название

Психостимулатори:

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

ефедрин, кофеин, никотин, кодеин, морфин, кокаин, адреналин.

Отпускани без рецепта леки аналози:

когитум, кофеин-бензоат, пантогам, елеутерокок, женшен.

Кога ги предписват

При астения (вялост, слабост, сyнливост), при задържане на говорното и умственото развитие у деца, за възстановяване на функцията на централната нервна система (ЦНС) след черепно-мозъчни травми. Също и при вегетативно-съдова дистония и като поддържаща терапия на стадий сиране на антидепресантите.

Странични действия

Повишават артериалното налягане, предизвикват зависимост, нарушават съня.

Как променят поведението

Предизвикват превъзбуждане, разтревоженост, неспособност да се спре и да се обмисли нещо.

Название

Антидепресанти: амитриптилин, доксепин, ликсидол, коаксил, прозак, флуоксетин, тримипрамин.

Без рецепти: божур, дяволска уста.

Кога ги предписват

При депресии от ендогенно-екзогенен характер (както външно, например, поради неувереност в себе си, така и вътрешно – при болести), алкохолизъм, наркомании в стадий на абстиненция (загуба на вяра в себе си и загуба на сили), при изразен болков синдром (при много тежки травми).

Странични действия

Нанасят удар по бъбреците и черния дроб, при продължително приложение предизвикват мозъчна хипоксия. Могат да провокират исхемична болест на сърцето.

мнения, отзиви, коментари, форум

Как променят поведението

Нарушават зрителното възприятие на действителността (замъгляване на погледа или двойно виждане) и координацията на движенията. Емоционалната възбуда променя оценката на действителността. Предизвикват психологическа зависимост («Само с хапчетата ми е добре»).

Название

Транквилизатори: канак, мазепам, феназепам, фенобарбитал, елениум, фенибут, темазепам, диазепам, радодерм и др.

Без рецепти: афобазол.

Кога ги предписват

При тревожно-фобичен синдром, като терапия на болковия синдром, силна треска. При някои психически заболявания се използват срещу повръщане в комплекс с невролептици.

Странични действия

При приложение над 6 месеца са отрова за черния дроб и бъбреците. Предизвикват главоболие, световъртеж, нарушават половата активност.

Как променят поведението

Дайте мнение и Вие тук!

Появява се спонтанност на съзнанието, нарушава се концентрацията на вниманието и мисловните процеси, сънливост, забавят се психическите и двигателните реакции. Предизвикват мускулна слабост и намаляване на половата активност.

Название

Ноотропи: ноотропил, нобен, невромедин.

Безрецептурни: пирацетам, гинкго-билоба, танакам.

Кога ги предписват

«Витамини» за мозъка, стимулират неговата дейност. При вегетативно-съдова дистония, последствия на черепно-мозъчни травми, задържане на психическото развитие у деца, постинсултни разстройства. Като профилактика на нарушения на мозъчното кръвообращения.

Странични действия

Нарушения на съня. Вредни за черния дроб.

Как променят поведението

Възниква емоционална и физическа превъзбуда, хиперактивност и като следствие – физическа умора

Название

Сънотворни: частично транквилизатори, например, феназепам. По рецепти: имован, иводал.

Без рецепти: валериана, божур, дяволска уста.

Кога ги предписват

При нарушения на съня, нощна тревога, панически разстройства, истерия.

Странични действия

Увеличават натоварването на черния дроб и бъбреците, правят ги уязвими пред токсините.

Как променят поведението

Провокират сънливост, затормозеност, нарушение на мисловните процеси, паметта, вниманието. Предизвикват емоционален студ.

Страничните действия се проявяват в случай на продължителен прием или предозиране.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

лекарства за нерви деанксит

Лекарствата за нерви могат повече да навредят, отколкото да помогнат

Даже безобидни на пръв поглед билки и таблетки, лекарства за нерви, могат да окажат опасно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.