Двойно виждане

Мой приятел от известно време вижда предметите двойни и размазани. Отначало, когато ни каза това, го взехме на подбив, че е бил пиян. Но вече не е смешно. Той нямаше смелост да ви пише, затова ви питам аз. Признак на какво е това, ако въобще е на нешо? Какво означава?

Ако изведнъж установите, че от време на време или постоянно виждате двойно и сте например диабетик, мускулите на очите ви са отслабнали от заболяването. Този симптом обикновено е временен.Ако сте 60-70-годишен и имате двойно виждане в продължение на няколко минути или на часове, причината е или спазъм (преходен исхемичен пристъп), или запушване на една от артериите на главния мозък (инсулт), особено в случай че сте с високо кръвно налягане. Незабавно се консултирайте с лекаря си.

Ако още не сте навършили 40 години и започнете да виждате двойно и размазано, а и вървежът ви е станал нестабилен, най-вероятната причина, поне статистически, е начална форма на мултипленна склероза. Макар че е възможно страдащите от нея да нямат никакви симптоми през дълги периоди от време, мултипленната склероза обикновено прогресира с годините.Ако сте диабетик и очилата ви са добри, а понякога виждате размазано, промените могат да се дължат на колебанието в нивото на кръвната захар. Не си харчете парите за нови очила, защото нито една рецепта няма да бъде напълно задоволителна, докато не се стабилизира нивото на кръвната захар.

Дайте мнение и Вие тук!

Ако изведнъж престанете да виждате с едното око и зрението ви не се възстанови незабавно, вероятно централната артерия на ретината на окото се е запушила или е от кръвен съсирек, или поради атеросклероза (уплътняване на артериите). Състоянието представлява спешен случай. Консултирайте се с очния лекар веднага щом се появи симптомът. Навременното посещение ще спаси зрението ви.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

дихателна аритмия

Дихателна и синусова аритмия. Аритмията не е толкова страшна!

Подробна и изчерпателна статия за явленията дихателна и синусова аритмия. Всичко, което задължително трябва да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!    АБОНИРАЙ СЕ!