Конюнктивит. Реалните симптоми, домашно лечение, капки за очи
Конюнктивит, капки за очи, хомеопатия, лекарства, компреси

Конюнктивит. Симптоми, домашно лечение, капки за очи

Проблемът конюнктивит: причини, разпознаване, първа помощ. Заразно ли е? Как да се предпазим. Лекарства от аптеката и народна медицина

Конюнктивит е възпалението на очната лигавица. Лечението му е комплекс от специфични процедури и прилагане на медикаменти, като целта е да се игнорира причинителят на заболяването и да се облекчи симптоматиката. В тази задача може да помага разумно и народната медицина.

Какво е конюнктивит. Разлика с ечемик на окото

Заболяването конюнктивит може да протича остро или като хроничен процес. В зависимост от причината за него може да е заразен или незаразен. И в двата случая раздразнената лигавица, която покрива склерата и вътрешната страна на клепача, се изпълва болезнено с разширени кръвоносни съдове, от което окото става червено.

  • Лечението трябва да е адекватно на вида конюнктивит и състоянието на болния: може да се лекува вкъщи, но може да се наложи и хоспитализация в офталмологична клиника. Прилагат се различни противовъзпалителни, противоалергични препарати, антибиотици или някои билкови отвари и запарки. Терапията е комплексна: в много случаи се налага както прилагане на локални средства, така и перорален прием на медикаменти.

Симптомите на конюнктивит – зачервяване, сърбеж, сълзене, оток на клепача – често се проявяват по начин, присъщ на друго очно заболяване, т.н. ечемик. Но докато конюнктивитът е инфекция на лигавицата, обвиваща зрителния орган, ечемикът е възпаление на жлеза по линията на миглите. Тогава се оформя нещо като зрънце по външната или вътрешна повърхност на клепача

Конюнктивит. Симптоми, домашно лечение
Специалистът разпознава заболяването по специфични симптоми

Кратка класификация по причини, по тип възпаление и изменения

Има няколко класификации за конюнктивит, които са важни заради определянето на адекватно лечение на заболяването. На първо място е видът на болестта според причината; по този признак възпаленията на окото се делят на три типа:

Вирусен конюнктивит: може да засегне само едното око или и двете едновременно. В този случай болният страда от силната светлина; той е силно заразен – тази форма се разпространява много бързо, засяга напълно здрави хора и трудно се лекува. Главните усилия на терапиите са насочени към това да не се стигне до усложнения.

Бактериален: при него окото сълзи или в ъгълчетата му се отделят гнойни секрети. Както и при вирусната форма, този вид поразява или едното око, или и двете едновременно и е заразен.

Алергичен: освен възпаленото око пациентът понася и други симптоми, например запушен нос. Болестта засяга двете очи, но не е заразна и е лесна за овладяване.

  • Според начина на протичане конюнктивитът може да е остър или хроничен. Острият конюнктивит се развива обикновено като епидемично заболяване.

Има още един вид класификация, която проследява болестните изменения в очната лигавица. Ето какви са диференцираните разновидности:

  • Катарален – когато се отделят слъзни секрети;
  • Гноен – когато секретите съдържат гнойни компоненти;
  • Папиларен – ако в областта на горния клепач се образуват уплътнения;
  • Хеморагичен – ако възпалението е придружено с кървене от окото;
  • Фоликуларен – когато по лигавицата се появяват зърнести образувания, фоликули;
  • Мембранозен – когато отделяните секрети съдържат фибрини и върху окото се образува филм; подобни варианти са възможни при остри вирусни заболявания и простуди.

Симптоми и диагностика при деца и възрастни

Има няколко симптома, които са характерни за всички разновидности на конюнктивита. Ето ги:

  • Оток и зачервяване на клепача;
  • Оток на лигавицата;
  • Зачервяване на конюнктивата;
  • Болезнена реакция към светлината;
  • Сълзене;
  • Режещи болки в окото;
  • Усещане за “песъчинки” под клепача;
  • Интензивно отделяне на секрети, понякога гнойни;
Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Много често паралелно се развива и общо неразположение, висока температура, слабост, възпаление на дихателните пътища и пр.

Конюнктивит при деца и бебета. Симптоми, домашно лечение, капки за очи
Най-деликатна е терапията при малки деца

Конюнктивитът може да се прояви и чрез симптоми, специфични за всяка разновидност. Диагноза “конюнктивит” може да бъде поставена след обстоен преглед от офталмолог. За да се определи какво го е причинило, трябва да се разпита пациентът за условията на живот и работа, за други заболявания, които човекът е прекарал или има. Заразните форми много често се проявяват в детски колективи – детски градини, училища.

  • След физикалния преглед и снемането на анамнеза обикновено се анализират проби от очен секрет, за да се определи видът на патогена причинител и да се избере адекватен медикамент. Понякога е необходима и консултация с друг специалист: инфекционист, уролог, гинеколог, алерголог.
    При леките форми на конюнктивит опасно е не самото заболяване, а лекотата, с която се разпространява. Препоръчват се строги хигиенни правила, които трябва да ограничат риска от заразяване на второто око или на други хора.

Първа помощ при конюнктивит

Какво да правим, ако имаме конюнктивит и всъщност как да разберем, че точно това ни се случва? И при възрастни, и при деца симптомите са сходни – зачервяване на окото, подуване на клепача, парене и сърбеж. В такъв случай решението е да се търси очен лекар – а не да се търсят капки и мехлеми за самолечение.

Но какво да правим, ако не можем веднага да се доберем до офталмолог? Трябва да сме наясно с правилата за първа помощ в подобен случай. Да започнем с това, че не бива да пипаме окото и лицето с ръка, да притискаме и почесваме – така рискуваме да пренесем заразата и върху другото око. Не бива да си слагаме всякакви превръзки. Да избягваме затворени помещения с много хора или места с масово присъствие, за да не създаваме опасност от зараза за околните. При силно слънце е добре да носим тъмни очила заради повишената фоточувствителност – така ще ограничим дискомфорта и сълзенето.

  • Вкъщи човекът с конюнктивит трябва да получи индивидуални прибори за хранене, кърпи; постелъчното бельо му се сменя на два дни и преди употреба се глади с гореща ютия; нещата му се перат отделно.
  • Лицето/очите се мият с преварена вода; директно взетата от водопровода може да усили възпалението заради наличие на дезинфектанти. Правят се очни промивки със стерилни памучни тампони, потопени в запарка от лайка. За всяко око се използва отделен тампон или салфетка.
  • Не бива да се бърза с капките за очи: те са най-доброто за лечение на конюнктивит, но само след преглед и изследване офталмологът може да избере правилните.

Лечение при деца

Конюнктивит може да развие съвсем малко дете, дори новородено. Бактериална или вирусна инфекция в такава възраст е нещо сериозно; то може да има сериозни последици за зрението. Лечението е усложнено заради ограничените лекарства и процедури, които могат да се приложат. Допускат се промивки с отвара от лайка или невен, капки левомицетин, масаж на слъзния канал. Самолечението е напълно недопустимо.

Лекуващият може да разреши медикаменти от рода на капки сулфацетамид, еритромицинов очен унгвент или тобрекс. Споменатите продукти принципно не развиват странични ефекти, но алергичните реакции не са напълно изключени и е възможно детето да получи сърбеж и оток на клепача.

При лечение със сулфацетамид на детето със сигурност няма да му е приятно, защото причинява парене.

  • За кърмачета е подходяща комбинирана терапия, която допълва защитните сили от майчиното мляко. Добър вариант са промивките с настойки от лайка и невен, левомицетинови капки, тетрациклинов или еритромицинов мехлем. Нека не пропускаме риска, който в такава ситуация е реален за кърмещата майка: на нея лекарят може да препоръча витамини и имуностимуланти.
  • При децата на 5-12 години възможностите за лечение се разширяват. Към билковите отвари се добавя и такава от шипки; при гноен кинюнктивит върши работа разтворът от сулфацетамид. Допускат се и антибиотични продукти от типа на тобрекс. При алергичен конюнктивит се назначават антихистаминови препарати, капки с глюкокортикостероиди като дексаметазон и хидрокортизон.

Лечение на бактериален конюнктивит

Бактериалният конюнктивит се развива по-често при деца, тъй като те пренебрегват хигиенните правила и си пипат лицето и очите с мръсни ръце. Друг път за заразата е от болна майка към новородено. Диагностицирането на тази форма е работа за лекар, затова при първите й симптоми трябва да се потърси професионална помощ.

  • Първата мярка обикновено е прилагането на антибактериални капки, които трябва да игнорират патогена. Такива продукти са например тобрекс и слфацетамид. Ако пациент е бременна жена, с избора на антибиотик трябва да се внимава. Преди поставянето на капките окото трябва да се промие, тъй като слъзните жлези не винаги успяват да се справят със задачата си. понякога гнойният секрет е толкова обилен, че окото буквално се слепва. Обикновено така се случва приостър стадий на бактериалния конюнктивит.

Ако капките не помагат и острото състояние не може да се овладее, инфекцията се лекува с помощта на унгвенти. Медикаментът се полага върху клепача, окото се затваря и се правят въртеливи движения. Най-често за тази цел се използва тетрациклинова маз, а лечението продължава 14 дни. Тази настоятелност е необходима заради сложността на гнойната инфекция и често възникващите рецидиви. Лечението не трябва да се прекъсва дори при много добро и бързо повлияване, защото недоизлекуваният конюнктивит може да се развие с нова сила.

Конюнктивит. Лечение с физиотерапия
Очният лекар може да препоръча физиотерапия

Лечение на вирусен конюнктивит

Вирусната форма на заболяването може да засегне както деца, така и възрастни. Най-често това се случва през есента и зимата, когато имунната система е отслабена. Главните средства за справяне с този проблем са противовирусните таблетки и капките с интерферон. Ако възрастен пациент страда от конюнктивит, свързан с херпесен вирус, подходящото средство са капките от рода на офталмоферон.

Основна опасност при вирусния конюнктивит е синдромът “сухо око”. Слъзните жлези прекратяват продукцията на секрет, който овлажнява конюнктивата. В резултат на това всяко движение на окото причинява допълнително дразнене. Въпросът се решава с капки от типа хипромелоза, т.е. изкуствени сълзи.

Когато острото състояние се овладее, лечението продължава с укрепване на имунната защита. Имуностимулаторите ускоряват възстановяването и са добро профилактично решение срещу нови зарази.

Лечение с помощта на физиотерапия

Когато заболяването протича тежко или не се повлиява от обичайната терапия, лекуващият може да включи в едно комплексно лечение физиотерапевтични процедури. Идеята е да се овладее гнойното възпаление и да се облекчат неприятните симптоми от рода на сърбеж и реакции на външно раздразнение.

Една от най-полезните процедури в това отношение е електрофорезата с антибактериални препарати. Предпочитан медикамент за нея е пеницилинът, с чиято помощ  бързо се неутрализира възпалителният процес. Ако е налице и силен сърбеж, към препаратите се добавят лидокаин и димексид. Процедурата трае 15 минути и се провежда всеки ден в продължение на три седмици. За потискане на възможна алергична реакция се прави уртрафонофореза с дексаметазон. Това спасява от отоци и намалява проницаемостта на капилярите. Достатъчни са 10 процедури от по 8 минути.

Лекарства за конюнктивит

Прилагането на медикаменти е най-точният подход при лечение на конюнктивит. Медикаментозната терапия обикновено е съставена от няколко типа лекарства; част от тях въздействат върху патогена причинител, друга премахва неприятните симптоми или отслабва силата им. В зависимост от етиологията и интензивността на възпалението се назначават антибиотици, имуномодулатори, абсорбенти, антихистаминови и противовъзпалителни средства.

Лечението с хомеопатични средства или продукти на народната медицина се допуска като допълнително. Сред най-често прилаганите медикаменти под различна форма са ципрофлоксацин, офталмоферон, сулфацетамид, тетрациклин, ацикловир, левомицетин, тобрекс.

Мази, унгвенти, гелове

Тази форма се използва при по-сложно протичане на инфекцията; продуктът се полага в много малки количества, като излишъкът се премахва с помощта на стерилен тампон.

Тобрадекс (маз или капки)

Тобрадекс. Капки за нос, за уши и очи. По колко се слагат и как? Тобрекс

Дайте мнение и Вие тук!

Очната маз тобрадекс е комбинация от антибиотика тобрамицин и кортикостероида дексаметазон. Действа противовъзпалително, блокира патогенните бактерии. Не се използва за деца под двегодишна възраст. Продуктът не е подходящ още за бременни и кърмачки. Апликациите с тази маз са 3-4 пъти дневно за срок, определен от лекуващия. Възможни са алергични реакции. Цената на тубичка от 3.5 г е 5 лв.

Тобрадекс може да се препоръча и под формата на очни капки със същите активни съставки.

Други

Подобен състав има и продуктът тободексин, със същия режим на приложение.

При конюнктивит е възможно да се назначи антибиотична офталмологична маз, каквато е гентамицин вижън. Използва се за лечение на деца и възрастни при бактериална инфекция. Допуска се по изключение при бременност и кърмене. Апликациите при остро състояние са на всеки 3-4 часа, а след овладяването му – по два до четири пъти дневно до пълно излекуване.

Корнерегел е продукт за допълнително лечение при възпаления на очите от различен тип. Съдържа декспантенол; поставя се по една капка в проблемното око до четири пъти дневно – последната преди лягане вечер.

Флоксал също е антибиотичен продукт; подходящ е при хроничен конюнктивит. Не се използва при деца под една година, бременни и кърмачки. Полагат се малки дози три до пет пъти дневно в продължение на две седмици.

Капки за очи

Лечението на конюнктивит на практика е невъзможно без очни капки. При точна диагноза може навреме да се избере подходящият продукт, който е различен за алергичен и за вирусен вариант например. При такава терапия са възможни някои странични ефекти като алергични реакции, дразнене, оток на горния и долния клепач, разширяване на капилярите и зачервяване на окото. След спиране на терапията обикновено тази симптоматика изчезва в рамките на 1-3 дни.

Визин

Капки с тетрахидрозолинов хидрохлорид; симпатикомиметик, подходящи за зачервено и раздразнено око при алергичен конюнктивит. Не са подходящи за деца под две години; не се препоръчват за бременни и кърмачки. При деца под 6 години могат да се използват само по лекарско назначение. Използват се по 1-2 капки в око до 4 пъти дневно. Цената на флаконче от 15 мл е 12 лв. 

Офтакуикс

Офтакуикс съдържа антибиотичната съставка левофлоксацин; капките са предназначени за лечение на бактериален конюнктивит. Могат да се прилагат при мъзрастни и при деца над една година. Допустими при бременност и кърмене само по лекарско назначение. Поставя се по 1-2 капки в болното око или в двете, на всеки два часа през първите два дни на терапията – но не повече от 8 пъти за 24 часа. през следващите три дни апликациите са по четири пъти дневно. Лечението продължава пет дни. Цената на флаконче от 5 мл е около 14 лв.

Тобрин

Още един антибиотичен продукт; тук активната съставка е антибиотикът тобрамицин. Капките са подходящи при бактериална инфекция на очите. Използват се при възрастни и при деца над една година; допустими при бременност и кърмене по лекарско назначение. Лечението с тобрин продължава една седмица; поставя се по една капка в око два пъти дневно, сутрин и вечер. При тежки инфекции е допустимо през първия ден апликациите да са до четири пъти за 24 часа. Цената на продукта е 3 лв за опаковка от 5 мл.

Конюнктивит. Промивки и компреси
Промивки и компреси с чай могат да донесат облекчение
Сперсадекс

Кортикостероидни капки, съдържащи хлормафеникол и дексаметазон. Действат противовъзпалително и антибактериално. Не се прилагат при наранявания в зоната на окото, при вирусни и гъбични инфекции; при заболявания на черния дроб, на кръвоносната система и недостатъчност във функциите на костния мозък. Не са подходящи за новородени, бременни и кърмачки. При деца под две години се използват само под лекарско наблюдение. За краткосрочно лечение; при липса на подобрение след три дни терапията трябва да се преосмисли.

При остри състояния може да се поставя по една капка в око до овладяване на симптоматиката; обикновено се прилага по една капка в око три до пет пъти дневно. Цената за 5 мл е 5 лв.

Сперсалерг

Противоалергични капки с антихистамина антазолин и деконгестанта тетризолин.  Облекчават възпаленото око, неутрализират сърбеж и зачервяване. Очаква се положителен ефект след петдневно приложение. Не са подходящи за деца под две години и за кърмещи майки; при бременност са допустими по лекарско назначение в случаи на крайна необходимост. При терапия с този продукт се избягва шофирането, тъй като причиняват замъгляване на образа и сънливост.

При остри състояния за деца над 12 години и възрастни се препоръчва по една капка в око на три часа, а за поддържаща терапия 2-3 пъти на ден. Деца под 12 години и хора в напреднала възраст могат да се лекуват с по капна в око 1-2 пъти дневно.

Флаконче от 10 мл струва  към 6 лв.

Азитер

Капките азитер съдържат макролидния антибиотик азитромицин; подходящи са за лечение на бактериален конюнктивит при възрастни и деца, включително новородени. Допустими са при бременност и кърмене. Лечението продължава три дни, по една капка в око два пъти дневно – сутрин и вечер.

Продуктът се продава в еднодозови опаковки; след разтварянето на дозата и полагането на капките остатъкът НЕ се съхранява за друга употреба. Стандартната опаковка съдържа 6 дози; общата им цена е 10 лв.

Други

Добър продукт с антисептичен ефект са капките офталмосептонекс; търсени са също ОМК, лумикса, силициум G5 вижън, неуретин, систеин. Повечето от тях могат да се включат в комплексна терапия на конюнктивит във възстановителния период, когато окото се нуждае от допълнителна защита срещу сухота.

Бързо лечение с народна медицина

Народната медицина също може да помогне при лечението на конюнктивит, но само ако изберем правилната рецепта. Старите отвари и запарки понякога имат силата на истински лекарства; най-ефективна е запарката от лайка. Нейното въздействие е меко, но при това отлично неутрализира възпалението.

  • Как да си приготвим цяр от отвара: супена лъжица лайка заливаме с чаша вряла вода и оставяме да престои 2-3 часа. Прецеждаме; с течността навлажняваме памучни тапони, които поставяме като компреси за по 15-20 минути до пет пъти дневно.
  • Терапия с копър: една връзка пресен копър се измива и накълцва ситно, изцежда се и в сока се потапя памучен тампон. Държи се върху окото 15 минути.
  • Компреси с чай: правим обикновена слаба запарка от черен чай; използваме я за навлажняваме тампони, които поставяме върху възпаленото око. Може да се използва и за малки деца, включително бебета. С такъв тампон лесно се изчистват гъсти секрети и гной от клепача на болното око.
  • Смесваме равни количества семе от копър, сух полски хвощ, цикория и корен от медицинска ружа. Супена лъжица от сместа се залива с чаша вряла вода, оставя се да изстине и се прецежда. Във всяко око се капват по 1-2 капки от запарката, след което се навлажняват тампони и се поставят върху очите като компреси за 10-15 минути.
  • За промивки на очите могат да се използват узрели и изсушени шипки. Смилат се малко шипки; две чаени лъжички от полученото се пускат в чаша вода и се кипват, веднага след това се снемат от огъня. Когато отварата изстине прецеждаме и използваме за промивките; процедурата се прави 4 пъти дневно.

За конюнктивит: Хомеопатия, Тобрадекс, лайка… Лечение на вирусен конюнктивит

Конюнктивит – това е сериозно заболяване и не бива да омаловажаваме възможните му последици. Нека да споменем само това, че сред най-тежките усложнения могат да са некроза на меките тъкани и пълна загуба на зрението. Без грамотно лечение рискът е голям, затова забравете за самолечението!

https://youtu.be/6e05MDSLurI

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Какви причини водят до отделяне на секрет от очите?

Жълтеникав и бял секрет от окото. Хомеопатия за очи и бяла слуз от тях

Какви причини водят до отделяне на секрет от очите? Бяла слуз в окото. Жълтеникав секрет …

3 Мнения

  1. Spasimira Ignatova

    Промивките със запарка от лайка са чудесно средство при различни възпаления, включително при конюнктивит – имам личен опит в това. Важно е обаче да се спазва правилото за всяко око да се приготвя отделен тампон и е добре за всяка процедура да се запарва прясна лайка.

  2. Ефросина Ангелова

    Лечението с унгвенти може да е ефективно, но самото точно поставяне не е проста работа. Особено ако болният е малко дете. За мен капките са по-добрият вариант.

  3. Пепи Николова

    Нямам редстава дали в училище се говори за профилактика на това, а и на други заблявания. И кой се грижи за това децата да спазват хигиенни правила; какъв въздух дишат в класните стаи, проветряват ли се редовно и пр. всяка затворена среда с многолюдно присъствие е рискова!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *