Милиони хора по света носят «неправилни» очила

Милиони хора по цял свят вероятно се измъчват от главоболие поради това, че очният лекар им е предписал очила, каквито не трябва.

До този извод са стигнал експертите на потребителското списание Which?, чието изследване цитира Daily Telegraph. Първата основна причина е в това, е лекарите доста невнимателно провеждат тестовете за зрението или пък дори въобще не си «губят времето» катто разчитат на преценката на пациента, който «компетентно» съобщава за диоптъра си.

Пациентите, които носят «неправилни» очила, често се мъчат от замъгляване на погледа, а поради това, че очните лещи силно се напрягат – и от често главоболие. Експертите на Which? Се подложили на тестове в някои от здравните учреждения в Англия и Шотландия. Както се оказало, в 17 случая от общо 39 тестовете били проведени «лошо» или «много лошо».

Двама от лекарите, например, въобще «забравили» да проведат тест за определяне на диоптрите на стъклата на очилата, които трябва да носи пациента. 7 от 36 от изписаните рецепти за очила се оказали неверни. По оценка на експертите, от късогледство, при което най-често се изписват очила, страда всеки трето жител на Земята. По целия свят ежегодно се правят почти 17 млн. тестове на зрението.

От тях 11 млн. се правят в специализирани клиники и кабинети, а останалите — в частен порядък, например в оптиките. Често лекарите подхождат към провеждането на тестовете на зрението доста безотговорно и дори немарливо А между другото, те са крайно важни и за разпознаването на по-ранните стадии на различни очни болести. Например — глаукома, която може да доведе до слепота.

Дайте мнение и Вие тук!

Тестовете на зрението позволяват да се открият и повишените нива на кръвното налягане и диабетните разстройства.. Авторите на изследването призовават да се събере Световният Оптически Съвет (General Optical Council), който трябва да разработи единна процедура за провеждане на тестовете на зрението и ще следи как тези предписания се изпълняват от лекарите.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Температура 37

Температура 37. Как да действаме? Възможни причини за субфебрилна температура

ДЕТЕТО ИМА ТЕМПЕРАТУРА? ТОВА ОЩЕ НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ Е БОЛНО

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.