Списък на вредните и опасни добавки и отрови, които се намират в някои широко разпространени храни на пазара.
Суматохата около празничните трапези ни прави непредпазливи към това, което сипваме в чинията!
Пазарувахте ли за коледната и новогодишната трапеза? Ако още не сте и ви предстои обичайната потребителска лудост, отделете време да погледнете какво пише върху опаковките на избраните храни. Не откриваме Америка – само припомняме, че добавките в храните могат да ни вгорчат не само празниците, но и времето след тях.
Прословутите Е-добавки в храните, както всички знаем, имат за цел да ги подсладят, консервират за по-дълго, да им придадат красив цвят и т.н. Разбирате – става дума за химия, отбелязват от www.kp.ru. Химията все пак не е природа; нормално е да се замислим кои от въпросните Е-та могат да объркат природата ни.
Запомнете, че шифрите с Е съдържат и цифри. Не се заблуждавайте, че колкото по-малко е числото, толкова по-безопасна е добавката.
Цифрите имат също кодови значения:
- единицата е за оцветители,
- 2 – за консерванти,
- 3 – за антиокислители,
- 4 – за стабилизатори на консистенцията,
- 5 – за емулгатори,
- 6 – подсилващи вкуса и аромата,
- 9 – заменители на захарта, както и предпазващи от запенване на течности, например бирата.
КАТЕГОРИЧНО ЗАБРАНЕНИ са следните добавки, но не е изключено някой да ви пробута продукт със следните ингредиенти:
- Е-121, Е-128, Е-123 и Е-124 – оцветители,
- Е-240 – формалдехид,
- Е-216 и Е-217 – консерванти.
ДОКАЗАНО ВРЕДНИ, но все още вън от забранителните списъци:
- Е-621 – натриев глутамат, усилващ вкуса;
- Е-250 – консервант и оцветител;
- Е-210, Е-200 и Е-220 – консерванти, както и оцветителите Е-102, Е-110, Е-132 и Е-127.
Тъй като няма да ги запомните – не е зле да си носите една малка разпечатка заедно със списъка за пазаруване.
Не си разваляйте празниците!
Ето и още нещо интересно ТУК:
https://www.lekar.bg/2012/12/13/%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B8-%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B0/