Хранително натравяне
Хранително натравяне, алхохолно и с лекарства

Алкохолно и хранително натравяне. Как да окажем първа помощ?

Въпреки че информацията, предоставена тук, не може да замести преминаването през курс за спешна помощ, каквито се провеждат от Българския Червен Кръст, все пак тя ще ви е от полза, ако се наложи да окажете такава помощ, преди да сте преминали през специално обучение.

И така, тук ще научите повече за различните видове натравяния, симптомите, по които да разпознаете тези състояния, както и как да реагирате адекватно, за да помогнете на натровения човек.

Хранително натравяне

Хранителното натравяне настъпва при консумирането на заразена храна. В повечето случаи това са продукти, които не са преминали през достатъчна термична обработка и са заразени с бактерии от рода на салмонела или Ешерихия коли, намиращи се в месото и месните продукти.

Често симптомите на хранително натравяне настъпват 2-3 часа след консумация, а характерните признаци включват диария, повръщане, болки в корема, главоболие, прилошаване, висока температура и дехидратация. Това състояние може да продължи до три дни. Ако се вземат адекватни мерки за хидратиране на организма, хората могат да се разминат с болничното лечение.

Какво трябва да предприемете в такива случаи:

Давайте достатъчно вода на пострадалия, който трябва да бъде на легло и да си почива. Насърчете го да пие колкото се може повече вода, което трябва да става редовно и на малки глътки, за да се избегне повръщане. Ако разтройството продължава, заместването на загубените течности с вода е много важно, особено ако състоянието е съпроводено и с повишена температура.

Можете сами да направите физиологичен разтвор у дома, който човекът да приема през устата. Той съдържа сол и други минерали, които са загубени при изхвърлянето на течности. Ако обаче състоянието на пострадалия се влошава, трябва да се обадите на 112 и да извикате линейка.

За да избегнете случаи на хранителни натравяния, купувайте продуктите си от магазини, където всички артикули са подложени на строги лабораторни проверки и са акредитирани според европейските стандарти за качество. Такива съобразени с всички изисквания продукти се предлагат в Lidl. Можете да намерите повече информация за това в последната лидл брошура.

Алкохолно натравяне

Алкохолното натравяне обикновено настъпва при поемането на опасни количества алкохол за кратък период от време. Това прекомерно количество пречи на нервната система и по специално на мозъка да функционира нормално, в резултат на което се появяват проблеми с речта, мисленето, зрението, координацията и паметта. При още по-силна степен на алкохолно натравяне е възможна липсата на каквато и да е реакция от страна на човека, забавено дишане и дори прекратяване на дишането, което да доведе до смърт.

Ето някои симптоми, които говорят за настъпило алкохолно натравяне:

Замаяност, накъсана реч, объркване, силна миризма на алкохол, зачервено лице, шумно и дълбоко дишане, силен пулс. Ако човекът не реагира на вашите думи, трябва да проверите за дишане, ускорен или забавен пулс, увеличени зеници, реагиращи на светлина.

Какво трябва да предприемете в такива случаи:

Докато чакате линейка, успокойте човека и го покрийте с топло одеяло. Проверете дали има някакви наранявания или други здравословни проблеми. Продължавайте периодично за проверявате дишането, пулса и реакциите на думите ви.

Дайте мнение и Вие тук!

Натравяне с лекарства

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Натравянето с лекарства може да има временни или постоянни последици, ако човек е погълнал твърде голямо количество от тях. Освен с поглъщане, някои отрови могат да бъдат вдишани, инжектирани или дори да се абсорбират през кожата.
Такова натравяне може да настъпи след приемане на по-голяма доза от предписаните лекарства. Ефектът, който това ще има върху тялото, зависи от вида на лекарството, от начина, по който човекът го е приел – дали чрез поглъщане, вдишване или инжектиране, както и от количеството.

Симптомите, подсказващи за наличието на натравяне с лекарства, включват:

Болки в корема, гадене, повръщане, сънливост до степен на липсата на реагиране, объркване, хиперактивно и възбудено поведение, потене, треперене на ръцете, халюцинации, прекалено бавен или ускорен пулс, необичайни малки или големи петна или пъпки по кожата.

Какво трябва да предприемете в такива случаи:

Първата ви работа е незабавно да се обадите на 112 и да следвате инструкциите. Ако човекът реагира на думите ви, му помогнете да се облегне в удобно за него положение и го попитайте какво е взел. Съберете цялата възможна информация, която после да докладвате на медиците от спешна помощ, които пристигнат.

Огледайте се за празни шишенца или кутии за лекарства. Проверете пулса и дишането. Не карайте пострадалия да повръща насила, но ако това се случи, сложете част от съдържанието в торбичка, която да предадете на спешна помощ за анализ, ако погълнатото вещество не е известно.

В заключение, не пренебрегвайте възможността да бъдете обучени от специалисти, тъй като това може да се окаже животоспасяващо за някой друг.

Вижте и ТОВА:

Кога лекарствата убиват. Прием на много хапчета е самоубийство!

За Лекар.БГ

Прочети още

алкохолна епилепсия

Появата на алкохолна епилепсия удря нервната система

Aлкохолна епилепсия е сред най-неприятните увреждания на нервната система Aлкохолът в безмерни количества може да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.