Суматохата около празничните трапези ни прави непредпазливи към това, което сипваме в чинията!

Виж кои са най-опасните Е-добавки! (СПИСЪК)

Списък на вредните и опасни добавки и отрови, които се намират в някои широко разпространени храни на пазара.

Суматохата около празничните трапези ни прави непредпазливи към това, което сипваме в чинията!

Пазарувахте ли за коледната и новогодишната трапеза? Ако още не сте и ви предстои обичайната потребителска лудост, отделете време да погледнете какво пише върху опаковките на избраните храни. Не откриваме Америка – само припомняме, че добавките в храните могат да ни вгорчат не само празниците, но и времето след тях.

Прословутите Е-добавки в храните, както всички знаем, имат за цел да ги подсладят, консервират за по-дълго, да им придадат красив цвят и т.н. Разбирате – става дума за химия, отбелязват от www.kp.ru. Химията все пак не е природа; нормално е да се замислим кои от въпросните Е-та могат да объркат природата ни.

Запомнете, че шифрите с Е съдържат и цифри. Не се заблуждавайте, че колкото по-малко е числото, толкова по-безопасна е добавката.

Цифрите имат също кодови значения:

  • единицата е за оцветители,
  • 2 – за консерванти,
  • 3 – за антиокислители,
  • 4 – за стабилизатори на консистенцията,
  • 5 – за емулгатори,
  • 6 – подсилващи вкуса и аромата,
  • 9 – заменители на захарта, както и предпазващи от запенване на течности, например бирата.

КАТЕГОРИЧНО ЗАБРАНЕНИ са следните добавки, но не е изключено някой да ви пробута продукт със следните ингредиенти:

  • Е-121, Е-128, Е-123 и Е-124 – оцветители,
  • Е-240 – формалдехид,
  • Е-216 и Е-217 – консерванти.

ДОКАЗАНО ВРЕДНИ, но все още вън от забранителните списъци:

  • Е-621 – натриев глутамат, усилващ вкуса;
  • Е-250 – консервант и оцветител;
  • Е-210, Е-200 и Е-220 – консерванти, както и оцветителите Е-102, Е-110, Е-132 и Е-127.

Тъй като няма да ги запомните – не е зле да си носите една малка разпечатка заедно със списъка за пазаруване.

Не си разваляйте празниците!

Дайте мнение и Вие тук!

Ето и още нещо интересно ТУК:

https://www.lekar.bg/2012/12/13/%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B8-%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B0/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Хранително натравяне

Алкохолно и хранително натравяне. Как да окажем първа помощ?

Въпреки че информацията, предоставена тук, не може да замести преминаването през курс за спешна помощ, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *