Нощните походи до тоалетната снижават работоспособността с 24%

Ноктурия – кошмарната диагноза на всеки трети човек

Ноктурия: Колкото по-често един човек се събужда нощем за разходка до тоалетната, толкова по-малко продуктивен е той през деня.

В това твърдение на група изследователи от Университета в Маастрихт на практика няма новина.

Отдавна се знае, че честото събуждане нощем води до недоспиване, а на следващия ден човек се чувства разбит, коментират от medikforum.ru.

Постоянното чувство на сънливост пречи на концентрацията и бързината на действията, забавя работата и влошава качеството й.

Холандските учени от Маастрихт обаче за пръв път свързват ниската производителност с ноктурията – разстройство, заради което човек се събужда често посред нощ, за да иде до тоалетната и да опразни мехура.

За да направят своите заключения, учените са изследвали 261 жени и 385 мъже с такава диагноза.

Потвърдила се хипотезата, че в резултат на тези прекъсвания на съня заради WC-то хората са с по-ниска работоспособност. Според учените редукцията е с около 24% на работното място, и с над 30 – комплексно за всекидневните дейности.

Дайте мнение и Вие тук!

По такъв начин се изяснява, че заради ноктурията загубите са по-високи от онези, които причиняват социално значими страдания като астма и белодробни заболявания.

Ноктурията е широко разпространен, но подценяван проблем – от нея страда всеки трети човек, твърди авторът на проекта, професорът по урология Филип Ван Керребрек.

Счита се, че това е маловажен проблем за разлика от други болестни разстройства. Но ноктурията влияе негативно на качеството на съня и причинява сериозни икономически загуби – време е да се преосмисли проблемът!

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *