здрав стомах

Седем прости правила за здрав стомах

Целият живот на един човек може да се “прочете” по неговия стомах. Колко храна побира, тормози ли “стопанина” с киселини, мъчат ли го болки.

Ако човек нервничи – отнася го стомахът: усещате присвиване, болка. Ако нямате време да готвите и се тъпчете с фаст фууд, стомахът си го връща: подува се, тежи, издава звуци.

След купон с атрактивни хапки и обилно пиене страда от някакъв негов си махмурлук. Да не говорим какво се случва след апетитните манджи със запръжка, след подлютените чорбички и туршийките!

Не е казано, че цял живот трябва да сте на щадяща диета, но има седем прости правила, които ще помогнат на стомаха ви да остане здрав. Вие – също, препоръчват от www.kp.ru!

Дайте мнение и Вие тук!
  1. Всеки ден изяждайте най-малко по 400 грама плодове и зеленчуци. Не подправяйте салатите с мазни дресинги с консерванти.
  2. Не преяждайте. Ако сте на празнична трапеза, правете почивки между блюдата, ставайте да се поразтъпчете. За стомаха е добре, ако не поемате наведнъж голямо количество храна.
  3. Вареното или печено месо е по-полезно от саламите и кренвиршите.
  4. Пийте вода до 40 минути преди ядене. Чаша топла вода нормализира киселинността на стомашните сокове. Избягвайте водата по време на ядене и около час след това.
  5. Дъвчете внимателно и дълго. Ако гълтате храната на големи парчета, измъчвате стомаха си и отключвате изригването на киселини.
  6. Три-четири часа преди вечерния сън спрете да ядете каквото и да било. Не лягайте да спите след обилен обяд. Избягвайте също тежките физически натоварвания след обилно хранене.
  7. Не свиквайте да понасяте болките в стомаха, не ги неглижирайте. Колкото може по-скоро потърсете гастроентеролог и не се осланяйте на модерните медикаменти, неутрализиращи киселините. Те облекчават, но не лекуват и проблемът става хроничен.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Фамотидин или Омепразол, Квамател, Ранитидин?

Фамотидин, Омепразол, Квамател или Ранитидин? Странични ефекти, мнения, цена

Фамотидин се препоръчва като един от заместителите на Ранитидин, след като се заговори за спирането …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!