рак на стомаха

Рак на стомаха: Лечим е, но само ако се хване навреме

Предлагаме ви подробна статия за своевременното лечение на рак на стомаха и правилното определяне на неговите симптоми.

Когато на Нанси Рейгън открили рак на млечната жлеза и обявили това в цялата страна, хиляди американци отишли до болницата, за да се прегледат. Станало ясно, че много от тях имат същия проблем като жената на президента. И благодарение на нейното признание, те успели да се излекуват. Защото колкото по-рано бъде открит злокачественият тумор, толкова по-големи са шансовете той да бъде елиминиран.

В ранен стадий ракът на стомаха и хранопровода протича почти без външни прояви.

Понякога обаче се появяват някакви симптоми. Ако усещате дискомфорт след прием на храна, това може да е един от най-ранните симптоми за рак на стомаха.

Или ако се затруднявате при преглъщане на храната, не е изключено да развивате рак на хранопровода. Тези симптоми обаче не притесняват много от хората, те не им обръщат достатъчно внимание и много често заболяването се диагностицира в по-късен стадий.

Другите симптоми на рак на стомаха са:

  • постоянна слабост;
  • чувството за препълнен стомах;
  • прилошаване и повръщане;
  • болки в горната част на корема;
  • анемия;
  • стомашно-чревни кръвоизливи.

Наследственият фактор носи определен риск, но няма пряка връзка със заболяването рак на стомаха. Ако бащата е болен, не е задължително и синът да се разболее, но все пак рискът е по-голям.

Ранен рак може да се излекува в почти 90 процента от случаите.

Гастроентерологьт прави необходимите изследвания на болния, които започват с рентген. Ако на него се открие зародиш на рак, веднага се назначава ендоскопия. Тя позволява под микроскоп да се изследва парченце тъкан и окончателно да се постави диагнозата.

Настоятелно препоръчваме на хората със стомашни оплаквания да се подложат на тази процедура, дори и тя да не е задължително предписана от лекар.

Особено хора над 50-годишна възраст, защото само по този начин се открива ранният рак.

А ранен рак се нарича този тумор, който е засегнал само вътрешния слой на стомашната стена. И ако започне лечение в този стадий, на 85-90 процента от болните е гарантирано излекуването. Освен това лечението е по-щадящо.

При операция в тези случаи хирурзите успяват да запазят част от стомаха, а това значи, че качеството на живот на болния ще се запази. А при някои болни е възможно изрязване на увредения от тумор участък от лигавицата чрез ендоскоп. Той се вкарва през устата в стомаха.

Предимствата на този метод са очевидни – не се налага разрязване на коремната кухина. Ако болните се прегледат навреме, ще може успешно да се прилага този метод на лечение на рак на стомаха. За съжаление обаче, 75 на сто от пациентите търсят лекарска помощ, когато болестта е преминала в по-тежък стадий.

Операцията е основен метод за лечение на заболяването.

Ракът на стомаха спада към тези тумори, които са слабочувствителни към лекарствена и лъчева терапия. Основен метод за лечение си остава хирургичната намеса.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

В една четвърт от случаите най-добри резултати се постигат чрез комбинирано лечение – лекарства, химиотерапия и хирургично отстраняване на тумора. И е важно да се изреже не само туморът, но и околните тъкани, в които биха могли да попаднат ракови клетки.

Ако те не се изрежат, по-нататък могат да се развият вторични тумори – метастази.

Често болните попадат в клиниката, когато вече туморът на стомаха се е разпространил и в съседни органи. И тогава се налага да се отстранят няколко органа, а такава операция може да извърши само много опитен хирург-онколог.

Новостите в онкологията дават отлични шансове.

Дълги години се смяташе, че при рак на стомаха и хранопровода трябва да се отстрани засегнатият орган, независимо в кой стадий на развитие е туморът.

Това обаче влече след себе си сериозни функционални нарушения и пожизнен дискомфорт за болния.

Сега вече тези възгледи се промениха. Многогодишните изследвания показаха, че не винаги е задължително цялостно отстраняване на органа. Както споменахме, ако ракът на стомаха или хранопровода е в ранен стадий, може да се приложи ендоскопският метод.

Тази процедура е значително по-лека и щадяща и затова може да се прилага и при възрастни хора, и при хора с много отслабнал организъм.

Ако е възможно да се остави част от стомаха или хранопровода, това ще обезпечи по-комфортни условия на живот за болния. Ако се налага да се отстрани целият орган, тогава на негово място може да се имплантира нов. Съвременната хирургия е много напреднала при лечение на рак на хранопровода.

Дайте мнение и Вие тук!

Дори и в много напреднал стадий, болният може да бъде излекуван без последствия след приключване на лечението. Но до голяма степен това зависи и от лекаря. Пак ще повторим, че такива операции трябва да се извършват от хирург-онколог.

Много е важна ранната диагностика на този вид рак.

Защото в днешно време все още е невъзможно предварително да се предскаже появяването на болестта. А вече споменахме, че това може да се случи, ако се обърнете към лекар при появяване на някакви оплаквания или слабо изразени симптоми. Много хора пренебрегват тези моменти, защото се срамуват, или се плашат да не станат смешни. А това е нелепо.

По-добре се подложете на поредното изследване за ваше успокоение, отколкото да лекувате напреднал стадий на болестта. Ранната диагностика и съвременните технологии дават високи шансове за излекуване на тази коварна болест.

Разнообразната и балансирана храна е най-добрият лекар.

Човек трябва да се храни с продукти, които предпазват стомашната лигавица от действието на външните и вътрешните канцерогени. Затова лекарите препоръчват плодовете, зеленчуците и продуктите, богати на животински белтъчини, на микроелементи и витамини – А, Е и особено С.

Правилното и балансирано хранене е важно условие за защита на стомаха от вредни вещества. Когато човек си съставя менюто, трябва да разбере, че от особена важност е правилният баланс на съставните продукти, разнообразната храна и редовното хранене.

Ако се ограничавате от едни или други продукти, вие вредите на стомаха си.

Непременно вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2015/10/15/%D1%80%D0%B0%D0%BA-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%85%D0%B0-3/

Първоначално публикувано на:25.03.2008 @ 20:27

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

парене в стомаха

Постоянни киселини и парене в стомаха са предпоставка за рак

Вижте какво ви заплашва, ако имате постоянни киселини в стомаха или повишена киселинност! Положението може …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *