сливици
Вадене на сливици, Възпалени сливици, налепи, налепи по гърлото, налепи по сливиците, Подути сливици, сливици, тонзилит, трета сливица

Сливици: възпалени и подути. Лечение или вадене?

Болни сливици: защо са толкова проблемни. Причини за възпаленията; заболяванията и техните симптоми. Какво лечение може да се провежда; медикаменти, народна медицина. Трябва ли да се премахват болните сливици? Профилактика

Болни сливици: когато заговорим на тази тема, обикновено имаме предвид рехавата чифтна тъкан на границата между устната кухина и гърлото. Или прословутата трета сливица, която е в дълбочина към носоглътката. Много хора вярват, че тези образувания създават само проблеми, особено в детска възраст, и намират за кардинално решение премахването им.

Всъщност анатомично сливиците са 6 броя: две чифтни и две нечифтни; образуват нещо като пръстен преди входа към вътрешните дихателни и храносмилателни трасета. По условие изпълняват бариерна, кръвотворна и имуностимулираща функция.

Какво представляват сливиците, небните жлези?

Сливиците са двойка, видима при физикален преглед – за това е достатъчно да се разтвори широко уста с изтеглен напред език (познатото “а-а-а-а-а”, което докторът те кара да произнесеш, ако те боли гърлото). Ако сливиците са възпалени, това лесно се установява визуално. Въпросните сливици са разположени симетрично в гънките между мекото небце и задната част на езика. Образувани са от пореста лимфоидна тъкан; всяка от тях има около 20 капсуловидни вдлъбнатини. Именно чрез тях имунната система разпознава патогенните микроорганизми и предприема специфични защитни функции. Една от тях е формирането на левкоцити с фатоцитарна роля – т.е. унищожаване на заловените патогени. Разпознаването и унищожаването им предпазва дихателните пътища от проникването на инфекции.

Ако сливиците са здрави, те не изпъкват особено пред небните дъги и цветът им не се различава от този на околната лигавица и езика. Възможната промяна на цвета, размера, наличието на налеп или гнойни точки говорят за възпалителен процес, чието овладяване не бива да се пренебрегва.

Причини за възпалени сливици

Ако организмът е атакуван от болестотворни микроорганизми, а сливиците не са в състояние да обезвредят инфекцията, започва възпалителен процес.

  • Тъканите се зачервяват, обемът на сливиците нараства,появяват се налепи и гной. Сливиците са хипертрофирани: те се опитват да изпълнят обичайните си функции за сметка на разрастването на собствената тъкан. Подобно компенсаторно-приспособително увеличение не дава очаквания ефект и защото сливиците са периферия на лимфната система. От болни сливици страдат обикновено децата – това също е обяснимо, тъй като имунната им система все още не е развита и настроена докрай.

Без подходящото консервативно лечение или при твърде слаба имунна система сливиците от надеждна защита се превръщат във вътрешни носители на бактерии, т.е. бомба със закъснител, която може да възпроизведе инфекция.

Възпалени сливици
Възпалените сливици чувствително нарастват
Какво е тонзилит и как се познава?

Под въздействието на възпалителен процес тъканта на сливиците се променя и деформира, развива се т.н. остър или хроничен тонзилит. При тонзилит сливиците визуално се определят като оточни, зачервени; преглъщането е мъчително и болезнено. Тази видима трансформация протича под въздействието на стрептококи, стафилококи или при вирусни инфекции. При това острите състояния могат да преминат в хронични; може споменатият тонзилит да е резултат от простуда, от преживян стрес, под въздействието на химични агенти, алергени или от непривично люта и пикантна храна.

Тонзилитът като заболяване може да протича на фона на общо влошаване на състоянието, особено видимо при малки деца. Заради отслабения имунитет се обострят и други заболявания; детето се уморява бързо, отслабват умствените му функции. Хроничният тонзилит или възпалението на сливиците може да причини усложнения от типа на ревматизъм, ендокардит, гломерулонефрит и др.

Трета сливица

Третата сливица (аденоид) представлява образувание от лимфна тъкан, разположено в задната част на носоглътката. При визуално изследване не може да се види, ако не е увеличена поради възпалителен процес. В някои описания може да се срещне назована и като гълтателна сливица.

  • Възпалените и увеличени по обем аденоиди затрудняват дишането и могат да причинят слухови отклонения. При хронични възпаления третата сливица остава по-голяма от нормалното; създава се навик за кишане с отворена уста – а това е опасно за лигавицата в устната кухина. Състоянието се свързна също с болки в гърлото, запушен нос, кихане. Отитът или ушното възпаление нерядко е последващото усложнение от въз палената трета сливица. Други последици са увеличеното слюноотделяне, влошено качество на съня. При възрастни, които в детството си не са били лекувани за подобни проблеми, се създават условия за възникване на т.н. сънна апнея.

Състояния като описаното по принцип се лекуват консервативно, като целта е да се овладее възпалителният процес и проблемната трета сливица да възстанови нормалното си състояние. Ако обаче симптоматиката бележи прогресия, проблемът се решава оперативно.

Ангина
Демир бозан за безсъние

Ангината представлява възпаление на двойката небни . Заболяването се случва често и може да протече с тежки усложнения. Ето кои са класическите симптоми на ангина:

  • Висока температура, която не може дълго време да се овладее с лекарства;
  • Силни болки в гърлото;
  • Увеличаване на прилежащите лимфни възли;
  • Слабост в цялото тяло, отпадналост;
  • Главоболие;
  • Трудно преглъщане.

При заболяване от ангина по сливиците се появяват гнойни мехурчета, които постепенно прерастват в ранички. След прекарана ангина сливиците намаляват обема си, но обикновено не могат да го възстановят равностойно, по-често остават леко увеличени.

Други заболявания

С възпалени сливици са свързани и други заболявания. Трябва да отбележим, че при възпаление сливиците нарастват и тази вече спомената хипертрофия може да доведе до някои усложнения. Разрастването на небните сливици причинява нарушения на говора, слуха, дишането. Хипертрофията на третата сливица смущава съня и храненето.

Често се говори и за фарингит – това е възпаление и оток на лигавицата на гръкляна, небните дъги, сливиците. Най-често се касае за инфекции, но също така и за битови причини от рода на пушене, прием на алкохол, вдишване на прахови частици и химични компоненти.

Има и такива случаи, при които едната сливица е по-голяма от другата; има данни за възпалителен процес, зачервяване и болки при преглъщане. Ако обаче болка няма, но едната сливица все пак е увеличена – може да става дума за хронична инфекция, за гнойна капсула в променената сливица. Това са симптоми, налагащи намесата на хирург; в противен случай е възможно гнойната капсула да пробие и съдържанието й да попадне във вътрешните тъкани. Тогава са възможни тежки последици, включително сепсис.

При отслабен имунитет са възможни и по-тежки патологии като туберкулоза на сливиците или лимфома.

Туберкулозата на сливиците е рядкост; симптомите на заболяването са дразнене и болка в гърлото, парене, възникващо първоначално при преглъщане. След това се появяват кашлица, болестта прогресира и симптоматиката й става постоянна. Сливиците нарастват чувствително и затрудняват носовото дишане. Възможно е при кашлица да се изхвърлят кървави храчки. Лимфните възли по шията се увеличават.

Лимфомата на сливиците е злокачествено заболяване; патологичният процес обхваща езиковия корен, гърлото, меките тъкани на небцето, лигавиците. Това е агресивна онкология с ранни метастази, но се среща рядко.

Симптоми на болните сливици

Болките в гърлото са основният симптом, който насочва към разпознаването на болни сливици. При остри състояния симптоматиката се изразява в споменатите болки, които се усилват при преглъщане; повишена телесна температура; нарастване на подчелюстните лимфни възли; обща слабост, треска; оток на сливиците и зоната около тях; пресипване на гласа, променен тембър; главоболие.

налепи, налепи по гърлото, налепи по сливиците
Гнойният налеп по болните сливици изисква антибиотично лечение

В зависимост от тежестта на възпалителния процес и конкретната диагноза сливиците могат да са поктрити и с гноен налеп, който може да обхваща равномерно цялата им повърхност като филм или да са налице локализирани точки, огнища със серозно съдържание.

Ако възпалението е хронично, сливиците ще са постоянно увеличени; по повърхността им периодично се формират гнойни огнища; дъхът от устата е неприятен; небните дъги са зачервени.

При възпалена трета сливица по задната стена на носоглътката се стича слуз, която предизвиква кашлица, гадене и повръщане.

Трета сливица? Ето какво трябва да направим!

Дайте мнение и Вие тук!

Подути сливици

Отокът или подуването на сливиците обикновено се свързва с остър тонзилит или ангина. Подуването на болните сливици е последица от защитна реакция на тъканите им; чрез нея лимфоцитните структури се опитват да противодействат на атакуващите бактерии или вируси, да създадат преграда и да не ги допуснат в организма. Подуването, съчетано с болка, сигнализира за възпалителен процес.

При хронични възпаления това подуване може да е на приливи и отливи. Лечението на описания оток може да се окаже сложно, продължително, но не бива да се неглижира. Обикновено заедно с отока пациентът страда от болки в гърлото, оплаква се от затруднено дишане и са възможни различни усложнения. Още един фактор за подуване на сливиците могат да са кариеси, хронична хрема, синузит.

Налепи по сливиците

Ако по сливиците се появят налепи – това е знак, че организмът е атакуван от патогени, заплашва го болест, а сливиците не са в състояние да реагират адекватно именно поради наличието на въпросния налеп. По цвета му лекарят може да се ориентира към диагнозата; например белият насочва към ангина, скарлатина, стоматит, кандидози и пр. за по-точна диагноза е необходимо да се направи намазка и след разпознаването на патогена да се избере адекватната терапия. В такива случаи е важно да се установи дали са налице и други болестни симптоми, например повишена температура и слабост.

Ако налепът е видимо гноен, вероятно се касае за т.н. гнойна ангина. Често това е остър тонзилит, пренебрегнат в ранна фаза и достигнал етап, в който обикновеният филм се е трансформирал в гной. В този случай температурата винаги е висока, пациентът се чувства зле, оплаква се от главоболие, слабост, липса на апетит.

Лечение на болни сливици

При проявени симптоми на болни сливици най-разумно е да се потърси лекар. Ако болният е дете и е вдигнало температура над 39 градуса, може да му се даде температуропонижаващ медикамент преди прегледа. При по-ниски стойности високите градуси ще помогнат на организма да се справи с вредните микроорганизми.

Какво може да се предприеме на първо време?

  • Обилен прием на топли напитки;
  • Гаргара с топла солена вода и билкови отвари – лайка, невен, градински чай;
  • Прием на таблетки за смучене с обезболяващо и успокояващо действие;
  • Домашен режим.
Лекарства при възпалени сливици

Основна цел при лечението на сериозни възпаления на сливиците – остър тонзилит, обострена фраза на хроничен тонзилит, ангина, фарингит – е овладяването на възпалителния процес. Това става с антибиотици, които трябва да бъдат препоръчани от лекар: пеницилини, цефалоспорини, макролиди. Това се съчетава с вече посочените мерки от рода на гаргари, топли напитки, смучене на таблетки от типа тантум верде, трахизан, септолете и пр.; използване на спрей форми – биопарокс и др.

Една подробност: добре е да се ограничат по време на лечението млечните продукти, които могат да създадат по повърхността на сливиците хранителна среда за болестотворните микроорганизми.

Подути сливици, сливици, тонзилит, трета сливица
С гаргара се облекчава преглъщането и дишането при болни сливици

И още нещо изключително важно: независимо, че е възможно бързо подобрение, назначеният терапевтичен курс трябва да се изпълни докрай. Прекъснатият лечебен курс може да има сериозни последици – например развитие на хроничен процес в сливиците или тежки усложнения от типа на абсцес, оток на гръкляна, възпаление на лимфните възли и др.

Народни средства

Билки и подправки от кухнята: с такива средства може да се подпомогне лечението на болни сливици, а понякога това е достатъчно и като самостоятелна терапия. Практиките на народната медицина се отнасят до прием на топли напитки, гаргара с различни настойки и разтвори, компреси със затоплящ ефект. Вижте подборка от проверени рецепти на framar.bg, с чието изпълнение най-малкото ще облекчите неприятните симптоми като болка, затруднено преглъщане и говор, смущения в дишането и съня.

  • Гаргара с мед и невен. Приготвяме запарка от чаена лъжичка цвят от невен, половин чаша вряла вода и супена лъжица мед. Запарката престоява десетина минути, след което се прецежда. С получената топла течност се прави гаргара в продължение на две минути. Процедурата се изпълнява два пъти дневно за 3-5 дни.
  • Топла напитка с куркума. Приготвя се от чаша топла вода и чаена лъжичка куркума на прах. Сместа е достатъчна за няколко гаргари в рамките на деня, като последната задъ лжително е преди лягане. По този начин се намаляват болката и възпалението; може да се прави два-три дни.
  • Сок от моркови и червено цвекло. Прясно изцеден за деня; добра пропорция е 2:1 в полза на морковите. Морковът добавя в организма витамин А, а цвеклото обогатява с множество микроелементи и подкрепя имунитета и функциите на сърдечно-съдовата система. Пие се на глътки.
Вадене на сливици, за и против

Трябва ли на всяка цена да се премахват болните сливици? Този въпрос и до момента е спорен и едва ли ще има еднозначно решение. Защитниците на тезата, че сливиците трябва само да се лекуват и че организмът губи при изрязването им, коментират следните аргументи в подкрепа на тезата си:

  • Сливиците произвеждат огромно количество имуноглобулини; сливиците на здравия човек способстват за правилното развитие и защита на организма от вирусни инфекции;
  • Порестата повърхност на сливиците е бариера срещу патогенните микроорганизми, стремящи се да проникнат в гърлото и оттам – във вътрешната среда на организма. Озовавайки се в среда с множество имунни клетки, вредните бактерии загиват.

Хората, които приемат оперативното отстраняване на сливиците за единствено вярно решение, твърдят, че дори при здрави сливици рискът от здравословни проблеми остава:

  • При някои заболявания, например хронична ангина или остър тонзилит, функциите на сливиците не са гарантирани. Те се възпаляват, затрудняват дишането и не са в състояние да ликвидират опасните микроорганизми;
  • Честите гнойни ангини могат да станат причина за абсцес в гърлото, за сепсис;
  • Постоянно увеличените и възпалени сливици застрашават слуха и влошават дихателните функции.
вадене на сливици
Премахването на сливици в днешно време е щадяща операция

Повечето специалисти оториноларинголози все пак препоръчват премахване на сливици само в най-тежките случаи: ако организмът не успява да се справи при провежданото медикаментозно лечение.

Как се вадят сливици?

Операцията за премахване на сливици – “вадене” на сливици, обикновено се препоръчва при хроничен тонзилит, придружаван от чести обостряния и ангини. Това създава условия за тежки увреждания на бъбреците, ставите, сърцето. Тогава единствено операцията може да спаси пациента от рецидиви, които отслабват защитните сили на организма и влошават качеството на живота му. Счита се, че близо 100 тежки заболявания имат връзка с продължително развиван тонзилит.

  • Съвременните технологии позволяват оперативното отстраняване на сливици да се извършва щадящо, под упойка, чрез прилагане на мини инвазивни подходи. Упойката може да е местна или пълна; при деца пълната упойка е правило. По време на интервенцията в залата задължително присъства анестезиолог.
  • Сливиците се отстраняват с помощта на инструмент, който позволява това да стане с минимално травмиране на тъканите; отстранява се хипертрофираната, болна тъкан и се съхранява здравата. Провежда се коагулация на кръвоносните съдове, които в тази зона са множество и заради които при по-стари методи операцията се е считала страшна и със значителни кръвозагуби.
  • Специална микротехника позволява оперативното поле да се огледа щателно, за да може екипът да се увери, че не са останали части от тъканта на сливиците, че няма кървене и пр. Така се гарантира здрав постоперативен период, както и че в бъдеще няма да има рецидиви на заболяванията.

Почти веднага след операцията е позволено да се приемат течности, а 7-8 часа по-късно и течна храна. Тъй като на мястото на сливиците има рана, трябва да се спре приемът на твърда, пикантна, прекалено гореща или груба храна с много фибри и люспи. За бързото възстановяване помагат гаргарите с настойка от лайка или прополисов воден разтвор.

Профилактика

Укрепването на имунитета предпазва от развитие на възпалителни процеси в организма, в това число и на сливиците. За да се предпазим от подобни заболявания, трябва да възприемем здравословен начин на живот: да се откажем от вредни навици като тютюнопушене и прием на алкохол; да се храним правилно, да следим общото състояние на организма си. Ще имаме здрави сливици, ако спазваме следните норми:

  • Да не допускаме простуди;
  • Да се откажем от студените напитки;
  • Да лекуваме всяко възпаление в тялото си до пълно оздравяване – синузит, кариес и пр.;
  • При първи признаци на инфекциозно заболяване да търсим квалифицирана медицинска помощ.

Вижте и ТОВА:

Налепи по гърлото и гной по сливиците – домашни лекове

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

тонзилотрен

Ето как тонзилотрен помага при болно гърло

Как действа тонзилотрен за лечение на честа остра или гнойна ангина? Дозировка. Какво се прави …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *