хистероскопия

Хистероскопия. Как и къде през 2022 г.?

Хистероскопия: какво представлява и кога се прави. Показания и противопоказания за процедурата; видове, провеждане, възможни усложнения. Къде се прави; цени. Възстановяване след хистероскопия

Хистероскопия – това е един от съвременните методи на диагностика и лечение в гинекологията. Прилага се с успех от края на миналия век. Любопитен факт: хистероскопична процедура са направили медици още в XIX век, но техническите възможности тогава позволявали единствено да се проникне в маточната кухина. Съвременният оглед с прецизна оптична техника, при използването на осветление и микровидеокамери – всичко това в онези времена е било невъзможно заради липсата на ендоскопска апаратура. Лекарят е можел да разчита единствено на система от лещи и на собствените си очи.

Какво е хистероскопия?

И така – какво всъщност е хистероскопия? Метод за изследване на матката, при който огледът на вътрешността й се извършва с помощта на специално устройство. Работи се с хистероскоп – специален уред, който се въвежда вагинално в матката; апаратурата възприема изображението на вътрешността й и го предава на специален екран. Наблюдавайки поредицата изображения, лекарите могат да направят изводи за състоянието на този орган, за възможни патологии на лигавицата, възпалителни процеси, инфекции и пр.

Показания за хистероскопия

Хистероскопия може да се проведе за изясняване природата на болестен процес; при възможно възпаление на ендометриума, наличие на сраствания, остатъци от плодно яйце и обвивки при аборт; диагностициране на онкологични изменения; при пробив на маточната стенаслед абразио или аборт; при патологии в развитието на плода; заради неправилно развитие на матката; при патологии на менструалния цикъл; при безплодие; при вагинално кървене в периода на менопауза. Контролна хистероскопия се провежда за установяване състоянието на маточната лигавица след проведено лечение или прекъсване на бременност.

хистероскопия
Операцията с хистероскоп е щадяща
  • Хистероскопията може да покаже наличието на полипи, на новообразувания – тумори от различен тип; разрастване на ендометриума; сраствания. Интервенцията може да провери разположението на вътрематочна спирала и евентуално да я отстрани.

Противопоказания за хистероскопия

Ето в какви случаи не може да се прави хистероскопия:

  • При остри или наскоро прекарани възпалителни изменения на половите пътища и ендометриума;
  • При актуална, развиваща се бременност;
  • При масивни маточни кръвоизливи;
  • При стеснена шийка на матката, което възпира въвеждането на ендоскопа;
  • Рак в напреднал стадий, когато процедурата може да разпръсне тумора и да провокира метастази;
  • При инфекциозно заболяване от общ характер: респираторни или чревни инфекции с треска и интоксикации;
  • При тежка патология на сърдечно-съдовата система, черния дроб, бъбреците – условия, които правят невъзможно прилагането на анестезия при хирургичната хистероскопия.

Видове хистероскопия

Хистероскопията е два основни вида: диагностична или офисна, и хирургична, или резектоскопия. Всяка от тях има съществени отличителни характеристики.

Диагностична хистероскопия

Провеждането й има следните задачи:

  • Визуален оглед на маточната кухина;
  • Изследване състоянието на маточната лигавица;
  • Вземане на образец от биологичен материал за хистологично изследване;
  • Изпълнение на малки хирургични манипулации – премахване на полипи, премахване на сраствания и прегради.

При този вид хистероскопия се използва местна анестезия, ако е наложително обезболяване; процедурата е с продължителност 10-15 минути; не се налага след хистероскопия пациентката да бъде хоспитализирана. Благодарение на тази процедура може щателно да се изследват цервикалният канал и вътрешното състояние на матката.

Хистерорезектоскопия

Демир бозан за безсъние

Основните действия при хистерорезектоскопия са следните: премахване на патологични образувания от различен вид – големи полипи, миомни възли, сраствания. Възможно е изчистване на вътрешната маточна обвивка, ликвидация на аномално кървене от матката.

  • Особеностите  на процедурата са следните: провежда се под пълна наркоза; операцията продължава от 30 минути до три часа; налага се хоспитализация след процедурата, продължителността й може да е 2-3 дни. Манипулациите се изпълняват на гинекологичен стол.

Може да се говори и за контролна хистероскопия, при която се проверяват резултатите от вече проведена терапия.

Техника на хистероскопия

В зависимост от вида на процедурата тя може да се проведе с или без анестезия. След като е извършена необходимата подготовка, хистероскопията се реализира в такава последователност:

хистероскопия
Хистероскопията позволява да се диагностицират точно различни патологии
  • Разширява се просветът на цервикалния канал;
  • Хистероскопът се въвежда в шийката на матката;
  • В маточната кухина се въвежда газ или физиологичен разтвор, за да се разшири;
  • Следва оглед на вътрешността; ако целта е само диагностика – с това се приключва интервенцията.

При оперативната хистероскопия следват определени действия в зависимост от диагнозата и оперативната задача.

Подготовка

Преди процедурата е необходимо да се направят някои специализирани изследвания, от които зависи тактиката и които са важни за провеждането й:

  • Общ и биохимичен анализ на кръв, урина; изследване за съсирването кръвта – тези изследвания трябва да са направени в рамките на две седмици преди интервенцията;
  • Изследване за сифилис, СПИН, хепатити; определяне на кръвна група и резус фактор;
  • Цитонамазка с изследване на вагиналната микрофлора, онкоцитология;
  • Електрокардиограма;
  • Ултразвуково изследване на органите в малкия таз, колпоскопия;
  • Снимка на белите дробове;
  • Консултация със специалист по преценка на лекуващия.

На базата на тези изследвания се взема решение за интервенцията, определена по резултатите от тях като безопасна за пациентката.

Ако пациентката взема някакви лекарства, това трябва да е известно на опериращите. Необходимо е да се спрат антикоагулантите, нестероидните противовъзпалителни, които могат да провокират кръвоизлив. Процедурата се изпълнява през първата фаза на цикъла, на 6-9 ден от началото на последната менструация. При безплодие хистероскопията се провежда в секреторната фаза на цикъла, за да се оцени функционалното състояние на маточната лигавица.

Ако има риск от инфекционни усложнения, препоръчват се антибактериални и противогъбични препарати с профилактична цел. В рисковата група за инфекционни усложнения влизат жени с диабет, затлъстяване, хронични огнища на инфекция.

Препоръчва се и прием на подходящи седативи заради неприятните вълнения и очаквания от процедурата.

Провеждане на процедурата

Непосредствено преди старта на процедурата оперативното поле – полови органи и бедра, се обработват с антисептик; шийката на матката се фиксира за наблюдение в огледалата и се обработва с етанол. След това се въвежда сонда в маточната кухина, измерва се дължината й, разширява се зоната на маточната шийка, извършва се промиване. Фиброхистероскопията не изисква разширяване на канала, тъй като ендоскопът е тънък. Хистероскопът, свързан с източник на светлина и устройство за подаване на газ или течност, се вкарва в маточната кухина и започва оглед на лиавицата. Оценяват се показатели като форма, релеф, дебелина, цвят, състояние на устията на маточните тръби. При този оглед хистероскопът се движи по часовниковата стрелка.

Нормално маточната кухина е с овална форма. Дебелината и релефът на лигавицата изглеждат различно според деня от цикъла. Ендометриумът е с обилно наличие на съдове преди овулацията; постепенно задебелява и се нагъва след овулацията, а непосредствено преди началото на цикъла е с кадифена консистенция и начално кървене.

Възможни усложнения

Хистероскопията е процедура, която може да бъде последвана от усложнения. Да видим какви могат да са те:

Перфорация на маточната стена. Много рядко, но тежко усложнение, което е свързано с грубо нарушение на техниката. То е възможно също и при наличието в матката на процеси, които са останали неоткрити при подготовката и или които са възникнали при манипулацията. Симптом на перфорацията е рязката болка, шок от болката, загуба на съзнание, спадане на кръвното, слабост. Последствията са много сериозни – например кръвоизлив в коремната кухина; наложителна е повторна оперативна намеса.

Дайте мнение и Вие тук!
хистероскопия
След изясняване на диагнозата могат да се направят и някои лечебни операции

Кръвоизлив от матката. Това е едно от най-разпространените усложнения. Развива се като последица от премахването на полип или фиброматозен възел, ако техниката на интервенцията е била нарушена. Симптомът е обилно кървене от влагалището повече от два дни. По принцип слабото кървене е нещо нормално  след подобна процедура; за овладяването му се дават кръвоспиращи, препарати за съкращение на матката, а при нужда се провежда маточна интервенция с цел овладяване на кървенето.

Ендометрит – това е възпаление на маточната лигавица. Инфекциозно усложнение, което се развива при проникването на патогенни микроорганизми по време на процедурата в кухината на матката. Симптомите на възпалението не се развиват веднага, а няколко дни след интервенцията. Температурата се повишава, появяват се болки с различна интензивност ниско долу в корема, наблюдава се вагинално течение – гнойно или кърваво-гнойно. Лечението е с мощни антибиотици и дезинтоксикационна терапия под лекарски контрол.

Къде е най-добре да отидем през 2019 година?

Провеждането на описваната процедура изисква наличието на добра техника и опитни гинеколози. Логично е за такова изследване да се ориентираме към известни болници в големите градове, университетски АГ-клиники, частни клиники. Принципно хистероскопията се поема от НЗОК, клиничната пътека е № 163. Възможно е в някои клиники да има обявени допълнителни плащания – за избор на екип, съпътстващи процедури и пр.

МБАЛ “Надежда”

Тази известна варненска болница е сред здравните заведения, които имат сключен договор със Здравната каса за извършване на хистероскопии. Профил на болницата са т.н. диагностични или офис-хистероскопии, които могат да се извършват и чрез лазерна техника и са сред мини инвазивните процедури с щадящ за пациентката облик. По този начин могат да се премахват полипи и миомни възли. Ако се касае само за диагностика, процедурата може да се извършва и без упойка. Обикновено престоят в болницата след такава процедура е няколко часа, а при по-сложни интервенции – нощуване или хоспитализация за 2- до 3 дни.

Д-р Щерев

Известната частна клиника има договор с НЗОК за клинична пътека №163; хистероскопия е сред “…оперативни интервенции чрез долен достъп за отстраняване на болестни изменения или инвазивно изследване на женските полови органи”.

Майчин дом – Варна

И в това медицинско заведение се извършва диагностична и оперативна хистероскопия. Работи се под анестезия и пациентките се изписват няколко часа след процедурата, ако се чувстват добре и липсва кървене извън нормата. Специалистите уверяват в анонса на заведението, че след 1-2 дни жените  могат да се върнат към обичайните си занимания. Препоръчва се щадящ режим на възстановяване в рамките на 2-3 седмици.

Други клиники

Всяка клиника към университетските болници в София и големите градове; Пловдив, Стара Загора, Плевен.

Цена на изследването през 2019 г.

НЗОК покрива 330 лв от разходите по една диагностична хистероскопия. Всяка клиника може да обяви допълнителни плащания, ако се налагат процедури извън пътеката.

Какво показва изследването

Най-често ендоскопската диагностика установява проблеми като миома на матката, хиперплазия, полипи, рак , ендометриоза.

Миоматозните възли се разпознават лесно. Това са заоблени тумори, светло розови, с ясно видими граници, издадени към маточната кухина. Възлите, които са разположени вътре в тъканта на матката, могат да се видят като уплътнения или външни издутини по мускулния слой.

При диагностиката на миома в самия процес на хистероскопията се преценява възможността за отстраняването й чрез резекция. Дали това е изпълнимо, зависи от размера, наличие на “краче”, локализацията на новообразуванието.

При полип и дифузна хиперплазия могат да се видят удебелявания на лигавицата, израстъци, образувне на гънки. Полипите могат да са единични или множество, висящи във вътрешността на матката; при увеличение могат се видят съдовете, които ги хранят. Не е проблем при процедурата да се направи резекция на полипи и да се изпратят за хистологичен анализ. При дифузна хиперплазия също се вземат проби за анализ, ако съществува съмнение за злокачествен процес. Хистероскопията позволява на практика да се премахнат всякакви патологични промени по маточната лигавица.

По-трудно е да се определят находките при аденомиоза или вътрешна ендометриоза. Хистероскопията в такъв случай изисква доста опит от страна на лекарите и резултатите нерядко са погрешни.

  • Освен посочените находки методът позволява да се видят и отстранят остатъци от плодна тъкан или плацента; могат да се изчистят сраствания и патологични прегради, да се премахнат вътрематочни контрацептиви.

Следоперационен период и възстановяване

Процедурата е с ниска травматичност, затова рехабилитацията и възстановяването протичат леко, а усложненията са рядкост. Диагностичната хистероскопия не налага хоспитализация и се изпълнява амбулаторно. Не е нужно специално наблюдение над пациентката и тя още на следващия ден може да възстанови почти напълно обичайния си ритъм на живот.

По правило се назначават антибиотици, за да се избегне рискът от инфекции и постоперативни усложнения. В някои случаи се налага пациентки да бъдат оставени в стационара за 1-2 дни. При провеждането на хирургическа хистероскопия задължително се назначават широкоспектърни антибиотици, метронидазол, противогъбични средства.

В продължение на няколко денонощия след хистероскопията е възможно пациентката да има вагинално кървене и болки в малкия таз. В продължение на няколко дни кървенето е умерено, след което започва да се съкращава. В дните след манипулацията пациентката не трябва да използва хигиенни тампони и да има полови контакти. Лекарствата, които специалистът може да назначи, са кръвоспиращи, продукти за свиване на матката, аналгетици. Провеждането на хирургична хестероскопия бива последвано от строг режим, като половите контакти могат да са забранени за няколко седмици; възможно е да се прекратят за известно време посещенията на басейни.

Хистероскопията се определя от специалистите като безопасно мероприятие; усложненията са не повече от един процент от всички случаи.

Миома на матката може да се лекува и без операция

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

отстраняване на матката, премахване, хистеректомия

Оплаквания след хистеректомия. Отслабване след отстраняване на матката

Последствия и оплаквания след хистеректомия. Как се постига отслабване след отстраняване на матката. Мнения. Има …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *