полип на матката
Полипи на матката - симптоми и значение, лечение и изследвания

Полип на матката: премахване (полипектомия), цена. Кога е злокачествен?

Полип на матката: какво представлява, каква е симптоматиката при наличието му. Класификация и диагностика. Опасностите при диагностициран полип; защо да не се отлага лечението. Консервативно лечение и оперативно отстраняване; народна медицина. Възможните усложнения

Полип на матката е овален израстък на “краче”, напомнящ гъбка. Определя се като доброкачествено образувание, т.е. не представлява непосредствена опасност за живота на жената. Разбира се – това не отхвърля необходимостта от лечението му, защото е възможно този израстък да се трансформира в злокачествен.

Полипът – един или повече, се развива върху вътрешната обвивка на матката, т.н. ендометриум, или в канала на маточната шийка. Подобни израстъци могат да се появят във всяка възраст над 11 години, но особено интензивни са полипозите на прага на менопаузата, т.е. към 40-50 години.

Най-важното, когато подозираме полип в матката. Причини

На хората, които са далеч от медицината, доброкачественият полим на матката може да им се струва като нещо безобидно и незаслужаващо внимание. Всъщност това не е така и някои данни свидетелстват за важността на проблема. Полип на шийката на матката развиват 4% от всички жени; полип на ендометриума – 5%. В периода на менопауза процентът рязко нараства и достига до 25%. Това нарастване се обяснява с възрастовите процеси, промените в хормоналния фон, натрупването на хронични заболявания – включително възпалителни процеси в гениталиите.

Нерядко полипите се развиват паралелно с други хиперпластични процеси, например миома на матката. В 1.5% от случаите полипът се трансформира в злокачествен тумор. Всъщност полипи могат да се развият и в други органи на човешкото тяло.

Всички тези данни означават само едно: при полип на матката или съмнения за нещо подобно трябва да търсим специалист.Важно е да се разбере как и защо се е появил той, как се развива и какво да се направи за избягване на усложнения.

Относно причините за поява на полипи: в медицината няма единно мнение за тяхната природа, но са популярни няколко версии с проследяване на причинно-следствени връзки:

Нарушения на хормоналния баланс; последващо увеличение на вътрешните слоеве на матката – хиперплазия, при което се наблюдава увеличена продукция на естрогени и намалени стойности на прогестерона. В резултат на това могат да се развият единични полипи или множество – полипоза.

Патологично нарастване на кръвоносните съдове в зоната на матката; ако съдовете разширяват стените си, губят еластичност и се запушват, следва обрастване с епителни клетки.

Диагностициране на възпалителни процеси в половите органи. При такъв тип нарушение се развиват имунни клетки, възпиращи развитието на възпалението – но същевременно те провокират нарастване на клетъчната маса в ендометриума – а това създава условия за образуване на полипи.

полип на матката, видове
Тъканта на полипа може да е жлезиста или фиброзна

Заболявания на щитовидната жлеза. Тъй като функционирането на всички жлези е свързано, подобни нарушения – също и на други жлези с вътрешна секреция – разцентрова работата на яйчниците и се развива свръхпродукция на полови хормони.

“Демир

Неправилно изпълнени аборти, при които маточната лигавица страда от ерозии и последващото образуване на полипи в тяхната локация.

Наличие на хипертония и захарен диабет. В такива случи има риск от нарушено кръвообращение в малките кръвоносни съдове; възниква ситуация на влошено кислородно хранене и като реакция – свръхделене на епителни клетки в ендометриума.

Наднормен тегло. Свръхнатрупването на мастни тъкани провокира допълнителна продукция на естрогени, от което следва развитието на новообразувания с възлова структура, полипи.

Обездвижване; при липса на физическа активност или продължителна работа в седнало положение се получава застой на кръвта в тазовата област. Тогава матката и яйчниците не получават достатъчно кислород, а това отвежда отново до хормонални нарушения и свръхделене на клетките в ендометриума.

Наследствеността – счита се, че склонността към образуване на полипи може да се свърже с особености на гените.

Прием на тамоксифен за лечение на тумори. Компонентите на този медикамент блокират определени рецептори, отговорни за чувствителността към половите хормони и това също провокира появата на полипози.

Характерните изменения в ендометриума на матката могат да бъдат провокирани и от активирането на хронични заболявания в репродуктивната система, например от възпаления на яйчниците.

Класификация на новообразуванията, разновидности

Всички полипи са съставени от тяло и “краче”. Тялото е по-широко и масивно, а с помощта на крачето израстъкът се крепи за стената на матката. Ако крачето е дълго, полипът може да се спусне във влагалището; тогава лекарят може да го види при обичаен гинекологичен преглед.

Полипите са няколко разновидности; класифицират ги според разположението и според строежа.

В зависимост от разположението има два типа образувания:

  • Полип на шийката на матката: доброкачествено туморче на краче, което е разположено на повърхността на канала при шийката на матката;
  • Полип на матката: доброкачествено образувание под формата на възелче, което се развива върху вътрешната повърхност на органа. Най-често полипите са разположени в горната част на матката.

В зависимост от строежа – т.е. от какви клетки е изграден полипът, се коментират следните видове:

Жлезисти полипи – възникват на основата на жлези. По-често се срещат в млада възраст. Могат да са структурирани и като кисти, запълнени с течност. Обикновено се развиват при хиперплазия на ендометриума.

Фиброзни полипи – състоят се от клетки на съединителната тъкан. Те са по-плътни; появяват се след 40-годишна възраст – преди климакса и в периода на менопаузата, когато м организма протича хормонална пренастройка.

Жлезисто-фиброзни полипи – изградени са комплексно от клетки на маточните жлези и съединителна тъкан.

Полипи-аденоми: в състава им се откриват атипични клетки. По-често от другите разновидности образуванията от този тип се трансформират в злокачествени.

Плацентарни – появяват се тогава, когато след раждане в матката остават микрофрагменти от плацентата. От нейните клетки може да се развие полип.

С какво е опасен полипът на матката?

Макар полипите по принцип да се определят като доброкачествени образувания, те са сериозна заплаха за женското здраве. Това е причината да се препоръчва премахването им и след това да се провежда достатъчно дълъг курс с хормонална терапия.

Най-малко опасната последица от появата на полип е нарушаването на месечния цикъл, с увеличаване на кървенето и хронифицирането на това отклонение. От по-сериозните последици трябва да се коментират усложненията по време на бременност, както и повишеният риск от безплодие. Ако проблемът е бил неглижиран и не е проведено своевременно лечение в ранна фаза, може да се наложи премахване на матката. Най-опасен вариант е трансформацията на полипа в злокачествен тумор, т.е. малигнизация.

Кога имаме злокачествен полип на матката

Полипите на матката се определят като доброкачествени образувания, но в 1.5% от случаите те могат да се изродят в злокачествени. Процесът може да продължи с години – но това съвсем не означава, че полипите не е нужно да се лекуват. Нито един лекар не би посочил точно момента, когато безобидната “гъбка” ще се превърне в рак и ще стане заплаха за живота.

полип на матката, диагностика
Точната диагноза дава възможност за назначаване на адекватна терапия

Злокачествената трансформация протича незабележимо за жената; тя не е придружена със специфични симптоми. вече в късен стадий възникват следните признаци:

  • Усилване на отделяните кръвенисти секрети от вагината;
  • Обилни маточни кръвотечения;
  • Болка ниско долу в корема;
  • Увеличени лимфни възли;
  • Изразена слабост, намаляване на телесното тегло като признак на ракова интоксикация.

Трансформацията на полип в злокачествен тумор по-често се случва с жени над 50 години, по време на менопаузата. В млада възраст ракът е рядкост, но не е изключен.

Рак на матката. Как да го разпознаем и лекуваме. Симптоми

Симптоми и проявления

Главна особеност на това заболяване е безсимптомното протичане, ако полипът е единичен или твърде малък по размер. Образуванието може да се открие единствено от гинеколога при редовния профилактичен преглед, който всяка жена трябва да прави. Това е и смисълът на подобни прегледи, независимо от липсата на каквито и да било оплаквания от страна на пациентките.

Клиничните признаци за наличието на полипи в тъканите на матката обикновено се проявяват, ако е налице възпалителен процес или се получи инфекция след проведени манипулации. Ето за какво става дума:

Дайте мнение и Вие тук!
  • Увеличено количество на отделяните вагинални секрети с бял цвят – интензивно бяло течение;
  • Нетипични болезнени усещания при цикъл или при полови контакти;
  • Поява на кървене, което няма връзка с месечния цикъл.

Безплодието също може да е свидетелство за наличието на полипи в матката. Понякога израстванията закрива прохода през маточната шийка, като по този начин предизвикват нарушение на хормоналния баланс и разстройство на редовния месечен цикъл.

Надежден симптом е необичайната продължителност и обилност на кървенето при цикъл. Това е свързано с патологичното увеличение на естрогена и значителното задебеляване на ендометриума, т.е. лигавицата, вътрешната повърхност на матката.

Основните изследвания

Диагностиката на полип, както и при всяко предполагаемо заболяване на репродуктивната женска система, може да премине в няколко етапа. За наличието на новообразуванието пациентката може да чуе първоначално от гинеколога си, когато го посети за редовния профилактичен преглед. Ако полипът е разположен в областта на маточната шийка, той ще бъде забелязан още при  обикновения гинекологичен преглед.

По-сериозна и щателна проверка се прави с помощта на медицински инструментариум и техника. При всички случаи се назначава хистологично изследване, което трябва да покаже характера и структурата на клетките в израстъка. Какви точно да са прецизните изследвания, зависи от преценката на лекаря и достъпа до техника и клиники.

Хистероскопия

Този метод на диагностиката е базиран на изпълнението на микрохирургични намеси, при които се прави детайлен оглед във вътрешността на матката. Това става с помощта на специална оптична система, инсталирана в хистероскоп. При хистероскопията е възможно откритите полипи да се отстранят, като веднага след това следва да се изпратят за лабораторно изследване.

Визуализацията на полипите може също да стане и чрез метрография: това е рентгеново изследване на матката при използване на контрастно вещество. Благодарение на въпросното вещество могат да се диагностицират като неравности предполагаемите полипи на матката.

Хистология, ултразвук

Ако се установи наличието на полипи по маточната шийка, винаги се проверява и хипотеза за полипи по вътрешната обвивка, лигавицата на матката. В такива случаи се прилага ултразвуково изследване на репродуктивната система. Чрез него лекарят получава информация за дебелината на ендометриума, структурата му, локализацията и количеството на полипите. Този тип диагностика обаче е надежден преди всичко при фиброзните образувания, докато за жлезистите не винаги е точен.

  • В последните години се прилага и ултразвуково изследване тип хидросонография – с използване на контрастно вещество в матката. Този метод обаче се определя като по-сложен и на практика се прилага само за потвърждаване на вече установена диагноза; счита се неподходящ за скринингови изследвания.
полип на матката, хистероскопия
При хистероскопия е възможно полипът да се отстрани изцяло

Важно предимство на ултразвуковото изследване е възможността допълнително да се определи състоянието на яйчниците и маточните тръби, което гинекологът на всяка цена трябва да има предвид при по-нататъшното лечение на пациентката. И при този тип изследвания окончателната диагноза е ясна след хистологично изследване на новообразуваната тъкан.

Колпоскопия и цервископия

Цервископията е инструментално изследване на маточната шийка с помощта на хистероскоп (това е апарат, който работи на принципа на специализирана оптика и светлина и който визуализира недостъпните за обикновен физикален преглед зони на човешкото тяло). Включената в оптичната система миникамера прониква до недостъпните зони, без да травмира пациентката. Тя дава възможност да се различат и най-дребните полипи, както и да се видят некрозирали участъци от ендометриума.

  • Цервископията на матката изследва не само разположението и размера на полипите, но и тяхната структура. Дали в изследваното тяло има ракови клетки или не, показва провежданата впоследствие биопсия – изсичане на частици от полипа по време на цервископията; тези именно частици се подлагат на хистологичен анализ.

При провеждането на колпоскопия лекарят може да оцени общото състояние на влагалището – входа и стените му. За целта той работи с колпоскоп – специализирана оптична конструкция, съставена от бинокуляр и осветително тяло.

Лечение и премахване

Веднъж диагностицираните полипи трябва да се лекуват; касае се за терапия, която гарантира пълното им премахване с минимален риск от рецидиви. Ако полипи на матката се открият в ранен стадий и са с относително неголеми размери, гинекологът може да препоръча консервативно лечение. При това обаче трябва да се знае, че израстъците няма да изчезнат и винаги ще има риск от повторното им развитие с риск от трансформация в раково образувание. Пълно излекуване може да се очаква само след оперативно премахване на полипите.

Тактика на лечението без операция

Консервативното лечение при полипи на матката позволява единствено да се спре развитието им . За тази цел се назначава прием на медикаменти, които трябва да блокират растежа на израстъците и да се опитат да ги “стопят”.

  • При диагностициране на вирусни или инфекциозни заболявания на матката се препоръчват антибиотици.  Изборът и назначението са работа на лекуващия, особено що се отнася до дневните дози и продължителността на приема. Да не забравяме, че самодейните опити в тази посока могат да доведат до усложнения във функционирането на ендокринната система. В ранните стадии на заболяването на пациентки под 35-годишна възраст се назначава прием на комбинирани орални контрацептиви.

Прилагането на гестагени е оправдано при силно и продължително кървене. Тези продукти блокират растежа на полипите за сметка на кръвоснабдяването им чрез капилярите.

  • Назначаването на желязо-заместителна терапия  в комбинация с диета и седативни препарати може да се приложи, ако пациентката страда и от анемия. При такива случаи се препоръчват и процедури от физиотерапията.

Заключителен етап от консервативното лечение е задължителният прием на витамини и минерали.

Отделно трябва да се коментира използването в комплексна терапия и на препарати, съдействащи за възстановяването на хормоналния баланс. В частност – за количественото съотношение между естрогени и прогестерон. Общата продължителност на лечебния курс е около половин година.

Полипектомия

Най-ефективен и надежден лечебен способ за спасение от полипи е операцията. Терапията може да се  проведе чрез различни техники и инструментариум, но най-важното е полипите да се изчистят напълно. От качеството на проведените манипулации зависи дали ще се появят рецидиви, а също и общото самочувствие на пациентката.

  • Един от достъпните методи на лечение е изчистването на израстъците с помощта на хистероскоп. Основната задача при този метод на полипектомия по принцип е получаването на материал за хистологичен анализ.

Ако се диагностицира полипоза с обилно и открито кървене, се препоръчва кюретаж, т.е. остъргване на маточната лигавица, с помощта на специален инструмент. Първата задача на тази процедура е да спре кървенето; провежда се под обща наркоза. И в този случай хистологичният анализ на събрания материал е задължителен.

  • Премахването на полипи в матката може да се направи и чрез малоинвазивни техники, примерно с използването на лазер. След такава процедура нараненото място се обработва с течен азот – криодеструкция. Така се намалява до минимум опасността от ново развитие на полипи по маточната лигавица. Новите технологии дават възможност да се премахват полипи с различна големина, от малки като сусамено зрънце – до топче за тенис на маса.

Бегла справка за цената на оперативно премахване на полипи сочи суми от 200 до 400 лв, като става въпрос за доплащане над сума, превеждана на здравното заведение по Здравна каса. Има също и информация, че при използването на съвременни методи перацията може да струва около 1000 лв.

Усложнения

Трябва ли да се лекуват въпросните полипи на матката или няма смисъл да се тревожим? Гинеколозите са единодушни: полипите на маточната шийка и на матката трябва да се премахват. Отказът от лечение може да има много сериозни последици, за някои от които ще стане дума сега:

Безплодие. Връзката между безплодието и коментираните полипи на матката не е доказана, но при 25% от жените с репродуктивни проблеми това заболяване е налице. Подобни образувания възникват на фона на възпалителни процеси, имунни и хормонални нарушения. Самият полип не пречи на зачеването, но съпътстващата патология е проблем за нормалното износване. В подобни случаи не просто е задължително полипите да се премахнат, но и да се проведе продължителна комплексна терапия. Има още фактори, които пречат на зачеването и износването на бебе:

  • По-големите израстъци в цервикалния канал запушват просвета и пречат на сперматозоидите да проникнат в матката;
  • Полипите в тялото на матката пречат на имплантацията на оплодената яйцеклетка; те могат да провокират спонтанен аборт в много ранна фаза на бременността. В подобни случаи жената може дори да не разбере за бременността си и да приеме по-обилното кървене за смущения в цикъла;
  • При напреднала бременност полипите също могат да създадат проблеми и да причинят преждевременно раждане;
  • Полипите могат да са причината за кървене по време на бременност, за симптоматика, която да насочва неправилно към необоснована хоспитализация и лечение.

Самото раждане при полипи на маточната шийка не винаги протича благополучно. В някои случаи образуванията са причина да се предпочете секцио пред естествено раждане.

полипа на матката, лечение с билки
Терапията с билки може да е част от комплексното лечение при полипи

Кръвоизливи. Полипите са една от честите причини за вагинално кървене, което не е свързано с месечния цикъл. Това пречи на нормалния живот и е пречка за интимните отношения; освен това създава условия за развитие на желязодефицитна анемия.

Инфекции. Полипите могат да са предпоставка и за развитие на възпалителни реакции. такова усложнение е характерно за полипите на маточната шийка, които проникват във влагалището. Без лечение възпалителният процес може да премине в тялото на матката, маточните тръби и яйчниците, дори да създаде условия за перитонит. Вътрематочната инфекция също е сред причините за безплодие.

Злокачествена трансформация. Статистиката сочи, че в около 1.5% от случаите с полипи на матката образуванията се трансформират в злокачествени. Процентът изглежда нисък, но всъщност се касае за човешки животи, които биха могли да се опазят.

Възстановяване и народно лечение

След хирургично вмешателство при полип на матката пациентката трябва да бъде наблюдавана известно време. Лекарският контрол е необходим заради риска от кръвоизлив, появата на болки в корема и повишението на телесната температура. Препоръчват се и специални препарати, чиято цел е да се възстанови нормалният хормонален баланс. В постоперативния период могат да се назначат също противовъзпалителни и обезболяващи медикаменти.

Нещо много важно е също храненето: прилага се диета, която изключва солените и пикантни храни, както и алкохол.

Полипите на маточната шийка и матката могат да се лекуват и с методи от народната медицина. Не липсват хора, за които тази методика е единствено надеждната; те са убедени, че с нейна помощ и без операция полипите могат напълно да се излекуват.

  • Истината е, че народната медицина може да допринесе за по-бързото решаване на проблема, но само при участие в комплексна терапия и под лекарски контрол. Препоръчва се също заложилоте на фитотерапия да ходят на контролни прегледи веднъж на 2-3 месеца, за да прецени гинекологът има ли полза от билките.

Вижте няколко рецепти, които се прилагат в подобни случаи:

Тиквени семки. 6 супени лъжици сурови, сухи тиквени семки се смилат на брашно; към тях се прибавят 7 жълтъка от твърдо сварени кокоши яйца. Заливат се с половин литър рафинирано слънчогледово олио и цялата смес се вари 20 минути на тих огън, на водна баня. След изстиване се прибира в сух стъклен буркан в хладилника. Взема се по една чаена лъжичка преди хранене, веднъж дневно. Изпълняваме препоръката пет последователни дни, а през следващите пет почиваме. Курсът се повтаря докато продуктът свърши.

Това уникално средство е много богато на витамини и микроелементи. С негова помощ се оптимизират обменните процеси и продукцията на хормони. Има уверения, че след три месеца полипите ще започнат да се свиват.

Настойка от ароматна кализия (домашен женшен). Става дума за слабо популярното у нас декоративно растение Callisia fragans. В последно време може да се намери онлайн, някои разсадници го продават. За приготвянето на настойка от кализия са необходими 20 “коленца” или фаланги от стеблата нарастението. Заливат се в буркан с две чаши водка и се оставят на тъмно за 10 дни. Ранява се в тъмно шише в хладилника и от течността се взема два пъти дневно половин час преди хранене. Единичната доза е 20 капки, разтворени в 100 мл вода. Приемът е 30 дни, след което се прави почивка от 10 дни и курсът се повтаря. Тази терапия продължава половин година; в рамките на този срок имунитетът чувствително укрепва, функциите на хормоналните жлези се нормализират и се овладяват възпалителните процеси в малкия таз.

Тампони с лук. Глава лук се измива и изпича във фурната – трябва да омекне и да стане почти прозрачна. Разрязва се, изважда се сърцевината й и се намачква с вилица. Една чаена лъжичка от тази кашица се слага в марля, сгъната няколко пъти, и се оформя тампон. Завързваме го със здрав конец – така ще можем да го изтеглим от влагалището, след като престои там цяла нощ. Процедурата се повтаря всяка вечер в продължение на седмица, а след 10 дни лечението се повтаря. Трябва да се изпълнят три такива терапевтични серии с интервали между тях. Към кашата от една лукова глава може да се добави чаена лъжичка настърган сапун за пране. Това средство убива вируси и бактерии, неутрализира възпалението, очиства лигавицата. Смалява полипите – особено онези, които са по маточната шийка.

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Какво е живот без матка след премахване на яйчниците и матката?

Живот след премахване на яйчници и матка. Мнения за отстраняване на матката

Какво е живот без матка след премахване на яйчниците и матката? Мнения за отстраняване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *